Ραγδαίες εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα σε Υεμένη, Λίβανο, Συρία και Ιράν, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη σφαγή σε Γάζα και Δυτική Οχθη
UK MOD © Crown copyright 2021 |
Το βρετανικό «HMS Diamond» βρίσκεται εδώ και καιρό στην περιοχή |
Μέσα στα τελευταία 24ωρα καταγράφονται μεταξύ άλλων: Επίθεση των ΗΠΑ σε σκάφη των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, με δέκα νεκρούς. Αποκάλυψη των σχεδίων ΗΠΑ, Βρετανίας κ.ά. για γενικευμένη επίθεση στην Υεμένη. Επιθέσεις του Ισραήλ στις πρωτεύουσες του Λιβάνου (Βηρυτό) και της Συρίας (Δαμασκό). Σχέδια του ισραηλινού στρατού για πλήρη πολεμική κλιμάκωση εναντίον του Λιβάνου. Και αποστολή πολεμικού πλοίου του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, στην ίδια περιοχή όπου ετοιμάζεται να αναπτυχθεί η ναυτική αποστολή «Φρουρός Ευημερίας» των ΗΠΑ και συμμάχων τους, με συμμετοχή και της Ελλάδας...
Με φόντο τους σφοδρούς ανταγωνισμούς γύρω από τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας, μίας από τις πιο νευραλγικές οδούς της διεθνούς ναυτιλίας, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους προετοιμάζουν σχέδια επικίνδυνης στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Την Κυριακή ελικόπτερα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βύθισαν 3 σκάφη των Υεμενιτών Χούθι τα οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, επιχειρούσαν να καταλάβουν το εμπορικό σκάφος «Maersk Hangzhou». Κατά την κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), τα ελικόπτερα «απάντησαν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας βυθίζοντας 3 από τα 4 μικρά πλοία και σκοτώνοντας τα πληρώματα». Από την αμερικανική επίθεση σκοτώθηκαν 10 μαχητές Χούθι και τραυματίστηκαν άλλοι 2.
Από την πλευρά τους οι Χούθι - οι οποίοι από τον Νοέμβρη πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ και συμμάχους του - σε ανακοίνωση που μετέδωσε το δικό τους πρακτορείο ειδήσεων αναφέρουν ότι με την επίθεση αυτή «η Αμερική άνοιξε μόνη της την πύλη της Κόλασης». Διαβεβαιώνουν ότι θα πάρουν εκδίκηση για τον θάνατο των 10 μαχητών, χαρακτηρίζοντας την επίθεση των ΗΠΑ «ανόητη ενέργεια», που θα θέσει στο στόχαστρο τις ίδιες, τα σκάφη τους και τις πολεμικές τους βάσεις «στην περιοχή».
Ο ηγέτης των Χούθι, Μοχάμεντ Αλ Μπουχαΐτι, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο «France 24» τόνισε ότι πρόκειται για επίθεση «εναντίον της Υεμένης» και ότι γι' αυτό θα ληφθούν «αντίποινα».
Τη Δευτέρα, η ισραηλινή εφημερίδα «Maariv» υποστήριξε ότι την ίδια μέρα σημειώθηκε επίθεση των Χούθι σε αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεε στην περιοχή και ότι προκλήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η πληροφορία αυτή, αν και αναμεταδόθηκε από το αραβικό «Sky News Arabia» και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Mehr», διαψεύστηκε λίγο αργότερα από στέλεχος των Χούθι που μίλησε στο «Al Jazeera».
Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησε χθες το δανέζικο μονοπώλιο «Maersk», το γερμανικό «Hapag-Lloyd» και την CMA CGM να διακόψουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην περιοχή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Τα πλοία αυτά θα κάνουν αναγκαστικά τον διάπλου της Αφρικής, αυξάνοντας σημαντικά τα κόστη σε καύσιμα, ασφάλιστρα και έξοδα μεταφοράς εμπορευμάτων.
Σε ένα τέτοιο φόντο, ΗΠΑ και Βρετανία φέρονται να ετοιμάζουν σχέδια για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση κατά των Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Times».
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο βρετανικός στρατός σχεδιάζει την εξαπόλυση μπαράζ πυραύλων και αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των Χούθι.
Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι το Λονδίνο θα συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον και άλλη μία χώρα της Ευρώπης, που δεν κατονομάζεται, προκειμένου από κοινού να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον στόχων που έχουν ήδη μελετηθεί, είτε στη θάλασσα είτε στην ίδια την Υεμένη.
Το Λονδίνο λέει ότι τα συντονισμένα πλήγματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν για πρώτη φορά πολεμικά αεροσκάφη της RAF ή το αντιτορπιλικό «HMS Diamond», που βρίσκεται ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα και τις προηγούμενες μέρες είχε καταρρίψει ένα επιθετικό drone «αγνώστων στοιχείων».
Σε άλλο δημοσίευμα, των «New York Times», αναφέρεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια «δύσκολη επιλογή»: Αν θα κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον των Χούθι, χτυπώντας άμεσα βάσεις πυραύλων και drones στην Υεμένη, ή αν θα αναμένει την επόμενη κίνηση των Χούθι μετά τη βύθιση των τριών σκαφών τους από αμερικανικά πυρά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο πιέζουν για πιο επιθετική δράση κατά των «πληρεξουσίων του Ιράν» που επιτίθενται σε αμερικανικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται δε ότι οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει μέχρι τώρα με αντίποινα σε επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων τους σε Συρία και Ιράκ, ενώ επισημαίνεται και η «απροθυμία» του Μπάιντεν να διατάξει ανάλογες επιθέσεις κατά των Χούθι της Υεμένης, κυρίως λόγω της αντίστοιχης απροθυμίας της Σαουδικής Αραβίας, που επιθυμεί να απαγκιστρωθεί από τον «δαπανηρό πόλεμο» στην Υεμένη.
Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, «αυτό το αυτοεπιβληθέν μορατόριουμ τελείωσε με τη σύγκρουση για την προστασία του πλοίου της "Maersk"» στις 31 Δεκέμβρη.
Σε αυτό το φόντο, οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, και της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, συζήτησαν χθες τηλεφωνικά τις εξελίξεις στην Υεμένη και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν σχετικά με «τη σημασία της συλλογικής πολύπλευρης δράσης για την αντιμετώπιση των απειλών προς τα παγκόσμια συμφέροντα τις οποίες θέτουν οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν, Χούθι, στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα».
Ο δε Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Telegraph», είπε ότι η Βρετανία «δεν θα διστάσει να αναλάβει περαιτέρω δράση για την αποτροπή απειλών κατά της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι δεν πρέπει να παρανοήσουν την κατάσταση: Δεσμευόμαστε ότι κακοήθεις παράγοντες θα λογοδοτήσουν για παράνομες κατασχέσεις πλοίων και επιθέσεις».
Σε αυτό το σκηνικό όξυνσης προστέθηκε την Πρωτοχρονιά η ανακοίνωση ότι εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα και το ιρανικό πολεμικό πλοίο «Alborz».
Το πλοίο εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω του στενού Μπαμπ Ελ Μαντέμπ, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο «Tasnim». Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αποστολή του «Alborz», αναφέροντας γενικά ότι ιρανικά πολεμικά πλοία επιχειρούν σε ανοιχτά ύδατα, για την ασφάλεια των ναυτιλιακών οδών, την καταπολέμηση της πειρατείας και την εκτέλεση άλλων καθηκόντων, από το 2009.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χθες ότι αναχαίτισε «εχθρικό αεροσκάφος» που εισήλθε στον δικό του εναέριο χώρο από τη Συρία.
Είχε προηγηθεί νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών.
Τη Δευτέρα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν στρατιωτικό drone που κινούνταν κοντά στη βάση Αΐν Αλ Ασαντ στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του «διεθνούς συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», το οποίο επικαλείται πηγές του ιρακινού στρατού, η επίθεση εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή καταστροφές.
Την Κυριακή, τέλος, άλλο drone καταρρίφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, όπου επίσης σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ και του «διεθνούς συνασπισμού».
Το Ισραήλ προσπαθεί να σύρει τον Λίβανο στον πόλεμο, καταγγέλλει ο Λιβανέζος πρωθυπουργός
Copyright 2024 The Associated |
Από την έκρηξη που προκάλεσε η επίθεση στη Βηρυτό |
Η ισραηλινή επίθεση - πιθανά με πυραύλους που εκτόξευσε ισραηλινό drone - προκάλεσε ισχυρή έκρηξη σε γραφεία της Χαμάς σε νότια συνοικία της πρωτεύουσας του Λιβάνου.
Πέρα από τον θάνατο του αναπληρωτή γραμματέα του ΠΓ της Χαμάς, αλ Αρούρι, η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο δύο διοικητών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ (του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής οργάνωσης), άλλων τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 11.
Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό από το 2006 και το πρώτο τέτοιο χτύπημα από την έναρξη των νέων συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της «Χεζμπολάχ», οι οποίες περιορίζονταν μέχρι σήμερα σε παραμεθόριες περιοχές.
Ο 57χρονος Σάλαχ αλ Αρούρι από τη Δυτική Οχθη ήταν μέλος του ΠΓ της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, μετά τον Ισμαήλ Χανίγια, από το 2017.
Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.
Τον Οκτώβρη οι κατοχικές δυνάμεις ανατίναξαν το σπίτι της οικογένειάς του στη Δυτική Οχθη, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση τον είχε χαρακτηρίσει «παγκόσμιο τρομοκράτη», εντάσσοντάς τον στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους.
Ο Ντάνι Ντανόν, ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος Λικούντ στην ισραηλινή Βουλή, έδωσε συγχαρητήρια στον ισραηλινό στρατό και στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας...
Κατά τα άλλα, ο Μαρκ Ρεγκέβ, στενός σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC, ανέφερε πως το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για το συμβάν. Ο ίδιος ωστόσο χαρακτήρισε την επίθεση «χειρουργικό χτύπημα κατά της ηγεσίας της Χαμάς», ενώ ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να είναι σαφές πως δεν επρόκειτο για επίθεση κατά του κράτους του Λιβάνου».
Ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ν. Μικάτι, καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως πρόκειται για ένα «νέο ισραηλινό έγκλημα» και «προσπάθεια να συρθεί ο Λίβανος στον πόλεμο». Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση «σε όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται, να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τη στοχοποίηση». Συνέστησε επίσης στην ισραηλινή πολιτική καθεστηκυία τάξη «να μην εξάγει τις αποτυχίες της στη Γάζα» προς τα βόρεια σύνορά του για να δημιουργήσει «νέα γεγονότα και κανόνες εμπλοκής».
Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε πως η δολοφονία του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε νέες επιδρομές και βολές πυροβολικού στον νότιο Λίβανο στα περίχωρα των πόλεων Χφαρσούμπα, Ντάιρα, Ταΐρ Χάρφα και Νακούρα.
Παράλληλα, ισραηλινά αεροπλάνα χτύπησαν χτες την περιοχή Μαρούν αλ Ρας στον νότιο Λίβανο σε υποδομές της Χεζμπολάχ. Επίσης, ισραηλινό drone έπληξε με 2 πυραύλους νεκροταφείο της πόλης Γιαρούν του Λιβάνου και η Χεζμπολάχ από τη μεριά της απάντησε βάλλοντας με ρουκέτες κατά θέσης του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Ζάριτ.
Τη Δευτέρα, 5 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυραύλους της Χεζμπολάχ στη Δυτική Γαλιλαία.