ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «NOTOS»
Με την ... όρεξη έμεινε η εργοδοσία που επιχείρησε να σπάσει την παραδοσιακή αργία

Η αποφασιστική απεργιακή απάντηση χάλασε τα σχέδια για δουλειά στις 2 Γενάρη // «Ποδαρικό» με παρεμβάσεις και σε άλλους χώρους δουλειάς

Παρέμβαση στη Λάρισα για τις απολύσεις στην «ΑΡΜΟΣ»
Παρέμβαση στη Λάρισα για τις απολύσεις στην «ΑΡΜΟΣ»
Κλειστό έμεινε χτες, Τρίτη 2 Γενάρη, το πολυκατάστημα «NOTOS», στη Θεσσαλονίκη, κάτω από την αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων που προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, για να μπλοκάρουν την απαράδεκτη απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργήσει το κατάστημα.

Η προσπάθεια αυτή από την εργοδοσία έγινε σε μέρα που κατά παράδοση τα εμπορικά καταστήματα μένουν κλειστά, όπως φαίνεται όμως οι μεγαλέμποροι δεν ...χορταίνουν από τη δουλειά τις Κυριακές, τα ατέλειωτα ωράρια - λάστιχο και το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ειδικά μέσα στις γιορτές, που έχουν νομιμοποιήσει οι κυβερνήσεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων και του επιχειρησιακού τους Σωματείου, που έδωσαν με επιτυχία τη χτεσινή μάχη, βρέθηκε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν ενεργά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων.

Στη διάρκεια της απεργίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από το πολυκατάστημα αχρηστεύοντας κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να λειτουργήσει το πολυκατάστημα σε μέρα που τα εμπορομάγαζα είναι κλειστά.

Παράλληλα απαίτησαν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά της πλήρους απασχόλησης σε όσους το επιθυμούν, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης και να σταματήσει η άθλια πρακτική του ονομαστικού στόχου πωλήσεων.

Θεσσαλονίκη: Από την απεργιακή συγκέντρωση στο πολυκατάστημα «NOTOS»
Θεσσαλονίκη: Από την απεργιακή συγκέντρωση στο πολυκατάστημα «NOTOS»
«Οι εργαζόμενοι με την αποφασιστική τους στάση και τη σχεδόν καθολική τους συμμετοχή στη συγκέντρωση έξω από το πολυκατάστημα, έσπασαν στην πράξη την προσπάθεια της εργοδοσίας», σημείωσε ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας πως «αυτό δείχνει ότι όταν οι εργαζόμενοι το αποφασίζουν, μαζί με τα επιχειρησιακά και κλαδικά τους σωματεία, μπορούν να σταματήσουν τις ορέξεις της εργοδοσίας και να βάλουν πρώτα τις δικές τους ανάγκες και όχι τα κέρδη της εταιρείας».

Για τις απολύσεις στην «TaskUs»

Μαζική εξόρμηση σήμερα, Τετάρτη, μπροστά στα γραφεία της εταιρείας και στη συνέχεια στις 7 μ.μ., σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει το ΣΕΤΗΠ, συνεχίζοντας τις δράσεις για να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζομένων στην «TaskUs» και να οργανωθεί η κλιμάκωση του αγώνα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, με πάνω από 150 πελάτες - μεγαθήρια και με καθαρά κέρδη πέρυσι 40 εκατ. δολαρίων, ο οποίος απέλυσε 9 εργαζόμενους με πρόσχημα ότι στο τέλος του χρόνου έληγε το πρότζεκτ όπου τους απασχολούσε, αντί να τους μεταφέρει σε άλλο.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με το Σωματείο τους, το ΣΕΤΗΠ, απάντησαν μαχητικά με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις και συνεχίζουν τον αγώνα για να ανακληθούν οι απολύσεις, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να απορροφηθούν οι απολυμένοι σε άλλα πρότζεκτ, χωρίς καμιά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Επίσης, αυξήσεις στους μισθούς για όλο το προσωπικό, με κανέναν εργαζόμενο να μην αμείβεται κάτω από 1.400 ευρώ μεικτά. Μετακίνηση προς και από τον χώρο εργασίας με ευθύνη της εταιρείας, αλλά και μέτρα προστασίας στον χώρο εργασίας για αποφυγή ασθενειών ή επιδείνωση της υγείας των εργαζομένων.

Νέα διαμαρτυρία για τις απολύσεις στην «ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤ»

Μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Λάρισας, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έκανε η εργοδοσία της «ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤ», πραγματοποίησαν την Παρασκευή μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, των Σωματείων Μετάλλου, Οικοδόμων, Χειριστών, Μισθωτών Τεχνικών και άλλοι συνδικαλιστές.

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία, προφασιζόμενη ότι η δουλειά έχει μειωθεί και επικαλούμενη «αναδουλειά», απέλυσε 6 εργαζόμενους, φτάνοντας τις απολύσεις σε 12 από τον Οκτώβρη. Οι δύο μάλιστα εργαζόμενοι είναι συνδικαλιστές, μέλη της διοίκησης του Σωματείου Μετάλλου, με τον έναν να είναι και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στην παρέμβασή τους οι συνδικαλιστές μοίρασαν την ανακοίνωση των σωματείων, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η εργοδοσία απέλυσε πρωτοπόρους εργαζόμενους, εργαζόμενους που μπήκαν μπροστά όλο το προηγούμενο διάστημα για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο εργοστάσιο. Η εταιρεία "ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤ" έχει σταθερή αύξηση τζίρου τα τελευταία χρόνια, αφού το 2020 ο τζίρος έφτασε τα 9,4 εκατ. ευρώ, το 2021 είχε αύξηση τζίρου 51%, φτάνοντας τα 14,2 εκατ. ευρώ και το 2022 ο τζίρος αυξήθηκε κατά 11% αγγίζοντας τα 15,8 εκατ. ευρώ. Οποιος πρωτοστατεί, όποιος δεν "κάθεται καλά", όποιος ζητάει και απαιτεί μέτρα ασφαλείας στους χώρος δουλειάς, όποιος απαιτεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, θεωρείται από την εργοδοσία "επικίνδυνος" και γι' αυτό θέλει να "απαλλαγεί" από εργάτες πρωτοπόρους που διεκδικούν».

ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στο πλευρό εργαζομένων και την Πρωτοχρονιά

Επισκέψεις σε χώρους δουλειάς παραμονές του 2024 και στις πρώτες βάρδιες της νέας χρονιάς

Στην πρώτη βάρδια του 2024, στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ
Στην πρώτη βάρδια του 2024, στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ
Στο πλευρό των εργαζομένων, σε χώρους δουλειάς, που δίνουν τη μάχη του μεροκάματου, και είτε εργάζονταν στην εκπνοή του 2023, είτε ο νέος χρόνος τούς βρήκε στη βάρδια, μακριά από τους οικείους τους, βρέθηκαν το ΠΑΜΕ και αντιπροσωπείες συνδικάτων, μεταφέροντας ευχές για μια χρονιά γεμάτη αγώνες.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΜΕ και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας βρέθηκαν από τα χαράματα της 1ης Γενάρη στα αμαξοστάσια και τους χώρους δουλειάς, δίνοντας συμβολικά ένα βιβλίο ως δώρο και μεταφέροντας στους συναδέλφους τους, που δούλευαν στην πρώτη βάρδια της χρονιάς, ευχές για να είναι το 2024 μια καλή και αγωνιστική χρονιά, με υγεία και δύναμη στους αγώνες που έρχονται.

Επίσης, περιοδείες στους χώρους δουλειάς, πριν την αλλαγή του χρόνου, πραγματοποίησε το ΣΕΤΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να βρεθεί δίπλα στους εργαζόμενους στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, περιόδευσε στο «Hyatt Regency Casino», όπου οι εργαζόμενοι ζουν την εντατικοποίηση αυτήν την περίοδο στο «κόκκινο», αλλά και σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε επισιτιστικά καταστήματα στα Λαδάδικα.

Αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά με υγεία, συζήτησαν για τη χρονιά που πέρασε, τους αγώνες που δόθηκαν μέσα στο 2023. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη της συλλογικής πάλης ως προϋπόθεση για να σταματήσει η λαίλαπα που ετοιμάζουν για την εργατική τάξη κράτος και εργοδοσία, για να μπουν μπροστά οι δικές τους ανάγκες.

Τα στελέχη του Συνδικάτου προσέφεραν στους εργαζόμενους μελομακάρονα και ειδικά για όσους εργάζονται αυτές τις γιορτινές μέρες, μακριά από συγγενείς και φίλους, εκφράσανε ευχές για καλή δύναμη!

Το ΣΕΤΕΠΕ τονίζει ότι «είναι στο πλευρό κάθε εργαζόμενου του κλάδου και ειδικά με τη νέα χρονιά, με τα χαρακτηριστικά που φαίνεται να έχει - παγίωση των πολεμικών συγκρούσεων, ακρίβεια, επίθεση στα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων - καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε εγρήγορση, να δυναμώσουν το κύμα αλληλεγγύης, να κρατήσουν επαφή με το Συνδικάτο τους, για να κάνουμε το 2024 ευτυχισμένο για εμάς και όχι όσους μας καταστρέφουν τη ζωή!».

Δώρα για τα παιδιά της ΛΑΡΚΟ από το ΠΑΜΕ

Δώρα για τα παιδιά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ παρέδωσε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που τις μέρες των γιορτών επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Λάρυμνας και συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων.

Συνεχίζοντας την πλατιά έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, το ΠΑΜΕ και συνδικάτα από την περιοχή της Αττικής θέλησαν να δώσουν χαρά στα παιδιά που βιώνουν την αγωνία και την ανασφάλεια για το αύριο. Και με αυτόν τον τρόπο τα συνδικάτα δείχνουν την έμπρακτη στήριξή τους στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ για να παραμείνουν στη δουλειά, να ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές του εργοστασίου και να μην ερημώσει η περιοχή.

Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ευχαρίστησε τα Συνδικάτα για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και για τα δώρα που έστειλαν για τα παιδιά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Επεσήμανε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους συνεχίζεται μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, ενώ ευχήθηκε «καλή αγωνιστική χρονιά σε όλους. Ραντεβού στους αγώνες που έχουμε το 2024».

Τα δώρα που παρέδωσε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα μοιραστούν στα παιδιά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε γιορτή που θα οργανώσει το Σωματείο τις επόμενες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ