ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιθέσεις και παζάρια στην ΕΕ για την παραπέρα χρηματοδότηση του Κιέβου
  • 18 δισ. ευρώ οικονομικής στήριξης κατέβαλε η ΕΕ το 2023, πέρα από τη στρατιωτική στήριξη
  • Διεργασίες για το νέο πακέτο 50 δισ. ευρώ έως το 2027 - Στις πλάτες των λαών και αυτά τα βάρη

Μετά το ουγγρικό «βέτο» στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η έγκριση του νέου πακέτου 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο παραπέμφθηκε σε νέα, έκτακτη Σύνοδο της λυκοσυμμαχίας
Μετά το ουγγρικό «βέτο» στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η έγκριση του νέου πακέτου 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο παραπέμφθηκε σε νέα, έκτακτη Σύνοδο της λυκοσυμμαχίας
Παράλληλα με την αντίστοιχη ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, παζάρια και αντιθέσεις εντείνονται και στην ΕΕ για την παραπέρα οικονομική στήριξη του Κιέβου με δεκάδες δισ. ευρώ, όρος καθοριστικός για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Κομισιόν κατέβαλε χτες την τελική δόση 1,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του πακέτου Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική οικονομική στήριξη στο Κίεβο στα 18 δισ. ευρώ το 2023.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΕ έχει δώσει συνολικά 85 δισ. ευρώ σε οικονομική και στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022.

Με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να προσδοκούν ενισχυμένο ρόλο και στις μπίζνες της ανοικοδόμησης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, πρέπει να συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε για να διασφαλίσουμε την οικονομική της σταθερότητα, να τη μεταρρυθμίσουμε και να την ανοικοδομήσουμε».

«Αυτός είναι ο λόγος», πρόσθεσε, «για τον οποίο εργαζόμαστε σκληρά να βρούμε μια συμφωνία το επόμενο έτος για την πρότασή μας για βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία έως το 2027».

Νέα παρέμβαση Ορμπαν για το πακέτο των 50 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Φλεβάρη θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο την έγκριση αυτού του πακέτου 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο, μετά το «βέτο» του Ούγγρου πρωθυπουργού, Β. Ορμπαν, στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης βδομάδας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επανήλθε χτες στο θέμα, δηλώνοντας μάλιστα ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να παρέχει νέα χρηματοδότηση στο Κίεβο για τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στο προτεινόμενο πακέτο των 50 δισ. ευρώ, ο Β. Ορμπαν είπε ότι «αυτά τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα τώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι πρέπει να συγκεντρώσουμε αυτά τα χρήματα με δανεισμό και στη συνέχεια να τα διαθέσουμε μέσω του προϋπολογισμού. Η θέση της Ουγγαρίας είναι να μην τα δώσουμε για πέντε χρόνια».

Απορρίπτοντας τη νέα χρηματοδότηση του Κιέβου από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε ότι «έχουν τη δυνατότητα 26 κράτη - μέλη να λύσουν το θέμα με ένα κοινό δάνειο εκτός προϋπολογισμού. Αν προκύψει κάτι τέτοιο, θα εξετάσουμε τι θα πούμε».

Στο πλαίσιο των παζαριών που διεξάγει εξάλλου η Βουδαπέστη για την εξασφάλιση ευρωενωσιακών κονδυλίων προς την Ουγγαρία που έχουν «παγώσει» οι Βρυξέλλες, ο Ορμπαν - παρότι αρνήθηκε να συνδέσει ευθέως τα δύο θέματα - δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν συλλογικό δανεισμό της ΕΕ για την Ουκρανία, την ώρα που δεν έχει λάβει τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα χρειαστούν πολλά χρόνια, για να καλυφθεί η απόσταση» σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ - κάτι που βέβαια ομολογείται γενικότερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, με αντίστοιχες δηλώσεις να κάνουν τις τελευταίες μέρες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε.

Ο Ορμπαν επανέλαβε ότι «θα ήταν πολύ καλύτερο να δημιουργηθεί πρώτα κάποιου είδους στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας». Πρόσθεσε δε ότι στο περιθώριο της πρόσφατης ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Αργεντινής, Χ. Μιλέι, συμφώνησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, για την πραγματοποίηση μιας μεταξύ τους συνάντησης στο μέλλον.

Τριβές καταγράφονται στο μεταξύ και ανάμεσα στη Βουδαπέστη και την αμερικανική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κατήγγειλε την Τετάρτη τον νέο νόμο της ουγγρικής κυβέρνησης για την «προστασία της εθνικής κυριαρχίας», χαρακτηρίζοντάς τον «ασύμβατο με το κράτος δικαίου».

Την περασμένη βδομάδα, το ουγγρικό κοινοβούλιο υιοθέτησε σειρά μέτρων, δημιουργώντας μεταξύ άλλων αρχή επιφορτισμένη να προλαμβάνει «ξένες επεμβάσεις» στην εκλογική διαδικασία και ορίζοντας βαριές ποινές σε περιπτώσεις παραβιάσεων.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή (...) νέο νόμο που της δίνει δρακόντεια εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εκφοβίζονται και να τιμωρούνται άνθρωποι με απόψεις διαφορετικές από αυτές του κυβερνώντος κόμματος», τόνισε με δελτίο Τύπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ρωσία: Απειλεί με αντίποινα για τα σχέδια κατάσχεσης ρωσικών κεφαλαίων

Διεργασίες καταγράφονται στο μεταξύ και σε άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία, σε ό,τι αφορά τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων και τους σχεδιασμούς να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του Κιέβου.

Χτες, η Ρωσία προειδοποίησε την ΕΕ ότι θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν ένα σχέδιο που προβλέπει την αξιοποίηση εσόδων (τόκων) από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, η ΕΕ θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 16 δισ. δολάρια από τα «παγωμένα» αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

«Εχουμε επίσης αρκετά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει εδώ, σε λογαριασμούς τύπου C», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Α. Σιλουάνοφ. «Τα έσοδα από τη χρήση αυτών των κεφαλαίων είναι σημαντικά και σίγουρα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εάν ληφθεί απόφαση από τους εχθρικούς μας εταίρους», είπε.

Ο δε Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σε χτεσινές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τυνησία, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που πιέζουν τις χώρες της ΕΕ να αλλάξουν τη νομοθεσία της προκειμένου να μπορούν να κατασχέσουν τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια - σε πρώτη φάση τα έσοδα από αυτά.

«Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να σέβονται στοιχειωδώς τους δικούς τους νόμους, επομένως καθυστερούν αυτές τις αποφάσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Αλλά σύμφωνα με τις πηγές μας, οι Αμερικανοί σε κλειστές επαφές τους εξηγούν πώς να αλλάξουν αυτούς τους νόμους για να πάρουν και τελικά να κλέψουν τα πάντα».

Μία μέρα πριν, οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία εξέδωσαν αίτημα κατάσχεσης περισσότερων από 720 εκατ. ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό ενός ρωσικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου «Reuters», το ίδρυμα είναι το National Settlement Depository (NSD), πράκτορας πληρωμών που ανήκει στη Moscow Exchange, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας ως βασικός ενδιάμεσος στις διεθνείς αγορές.

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Φρανκφούρτης που δέχθηκε το εισαγγελικό αίτημα, ανέφερε ότι αυτό βρίσκεται ακόμα υπό προκαταρκτική εξέταση.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Γερμανία, Σ. Νετσάγιεφ, προειδοποίησε το Βερολίνο ότι μια τέτοια κατάσχεση «θα ήταν ένα βήμα χωρίς προηγούμενο».

Η δήλωσή του έγινε κατά τη διάρκεια της τελετής κλεισίματος του ρωσικού προξενείου στη Λειψία, του παλαιότερου προξενείου της Ρωσίας στη Γερμανία (λειτουργούσε εδώ και 240 χρόνια).

Τον περασμένο Μάη η Γερμανία ανακοίνωσε στη Ρωσία ότι θα πρέπει να κλείσει 4 από τα 5 προξενεία της στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους. Πλέον, εκτός από την πρεσβεία στο Βερολίνο θα λειτουργεί μόνο το ρωσικό προξενείο στη Βόννη, ενώ κλείνουν τα προξενεία σε Αμβούργο, Λειψία, Μόναχο και Φρανκφούρτη.

Η Γερμανία από την πλευρά της έκλεισε τα προξενεία της στο Εκατερίνενμπουργκ, το Νοβοσιμπίρσκ και το Καλίνινγκραντ στη Ρωσία.


ΣΕΡΒΙΑ
Η αντιπολίτευση ζητάει παρέμβαση της ΕΕ επικαλούμενη νοθεία στις εκλογές

Ο Σέρβος Πρόεδρος απαντά καταγγέλλοντας «βάναυση» παρέμβαση «σημαντικής χώρας» στην εκλογική διαδικασία

Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Σερβία σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, με τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό της «Σερβίας ενάντια στη βία» (SPN) να επιμένει και να γενικεύει ακόμα περισσότερο τις καταγγελίες για νοθεία, ζητώντας παρέμβαση της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Κυριακή για τη νέα Βουλή, επικράτησε ξανά ο συνασπισμός που στηρίζει τον Πρόεδρο της χώρας, Αλ. Βούτσιτς, με «κορμό» το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS - εξασφαλίζοντας μάλιστα απόλυτη πλειοψηφία), ενώ η αντιπολιτευόμενη «Σερβία ενάντια στη βία» ήρθε δεύτερη, με μεγάλη απόσταση (περίπου 65 έδρες, έναντι 127 του πρώτου).

Ο Ντράγκαν Τζίλας, ένας από τους ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού SPN, προέτρεψε χτες την ΕΕ να βοηθήσει στην έναρξη διεθνούς έρευνας για παρατυπίες που σημειώθηκαν στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, διατυπώνοντας τη θέση του SPN ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.

Ο Τζίλας είπε ότι οι εκλογικές παρατυπίες περιλαμβάνουν μεροληψία των MME, ψευδείς υπογραφές στους εκλογικούς καταλόγους, εξαγορά ψήφων και μετανάστευση ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ανθρώπων για να ψηφίσουν στο Βελιγράδι. Γίνεται λόγος για περίπου 40.000 άτομα που έφτασαν στη συγκεκριμένη πόλη.

Σε επιστολή της, η «Σερβία κατά της βίας» κάλεσε την ΕΕ «να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών, επαρχιακών και ιδιαίτερα των τοπικών εκλογών στη Σερβία, έως ότου ολοκληρωθεί μια πλήρης διεθνής έρευνα για τις εκλογικές παρατυπίες». Πρόσθεσαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει την έρευνα και αργότερα να βοηθήσει στη δημιουργία μιας επιτροπής επαλήθευσης που θα επιβλέπει την προετοιμασία των επόμενων εκλογών. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ΕΕ στην επιστολή.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και άλλα στελέχη του κυβερνώντος SNS αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς περί νοθείας και είπαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να «υπερασπιστούν την εκλογική βούληση του λαού».

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι οι αρχές στη Σερβία συντάσσουν «μια σημαντική επιστολή για την παρέμβαση μιας σημαντικής χώρας στην εκλογική διαδικασία της Σερβίας με τον πιο βάναυσο τρόπο». Δεν διευκρίνισε ποια χώρα.

Στην προκαταρκτική τους δήλωση, στο μεταξύ, μια αποστολή παρατηρητών που αποτελούνταν από εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωκοινοβουλίου, κάνει λόγο για πολλαπλές παρατυπίες και άδικους όρους για τους συμμετέχοντες λόγω μεροληψίας των ΜΜΕ, κατάχρησης δημοσίων πόρων και προεδρικής κυριαρχίας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Αναφέρεται επίσης ότι σοβαρές παρατυπίες περιελάμβαναν περιπτώσεις εξαγοράς ψήφων.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σημείωσαν «με ανησυχία» ότι η εκλογική διαδικασία της Σερβίας «απαιτεί απτή βελτίωση» και προέτρεψαν να εξεταστούν «αξιόπιστες αναφορές παρατυπιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ