ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακοί αγώνες σε διάφορους κλάδους

Από την απεργία των ειδικευόμενων γιατρών στο Λονδίνο
Από την απεργία των ειδικευόμενων γιατρών στο Λονδίνο
Χιλιάδες ειδικευόμενοι γιατροί στην Αγγλία ξεκίνησαν χτες το πρωί την τελευταία τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση του 2023, διεκδικώντας αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς τους. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA), που εκπροσωπεί περίπου 50.000 ειδικευόμενους γιατρούς, επεσήμανε ότι τα μέλη του θα απέχουν ξανά από τα καθήκοντά τους από 3 έως 9 Γενάρη με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.

Η νέα κινητοποίηση, που γίνεται μετά από πολύμηνες απεργίες και άλλες δράσεις, κηρύσσεται σε μια περίοδο που οι περικοπές δαπανών στις οποίες προχώρησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών (Συντηρητικών και Εργατικών) έχουν επιδεινώσει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Η υπονόμευσή του στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της Υγείας εξηγεί τις πολύ μεγάλες λίστες αναμονής στις οποίες υποχρεώνονται οι ασθενείς για να λάβουν θεραπεία. «Επειτα από πέντε βδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε ικανή να υποβάλει μια αξιόπιστη προσφορά για τους μισθούς», ανακοίνωσε ο BMA αρχές Δεκέμβρη.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ πρότεινε στους ειδικευόμενους γιατρούς αύξηση μόλις 3% επιπλέον αυτής του 8,8% που τους δόθηκε το καλοκαίρι. ΟBMA ζητάει αύξηση 35%, η οποία όπως αναφέρει είναι απαραίτητη για να καλύψει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των γιατρών.

Μία μέρα πριν την έναρξη της απεργίας, η υπουργός Υγείας Βικτόρια Ατκινς θέλησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι έχουν ληφθεί «σημαντικά έκτακτα μέτρα» για να περιοριστούν τα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι η πόρτα της «παραμένει ανοιχτή» για διαπραγματεύσεις προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις.

Από τα μέσα του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί στη Βρετανία πολλές απεργίες σε διάφορους κλάδους λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ο πληθωρισμός, που για καιρό παρέμενε πάνω από το 10%, έπεσε τον Οκτώβριο στο 4,6%.

Γερμανία: Απεργία στο λιανεμπόριο

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα στη Γερμανία η απεργιακή κινητοποίηση χιλιάδων υπαλλήλων αλυσίδων λιανικής και πολυεθνικών όπως «Ikea», «Penny», H&M, «Edeka», «Thalia», «Rewe» και «Netto», με υποκαταστήματα σε Βερολίνο και Βρανδεμβούργο, καθώς διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις και άλλα εργασιακά αιτήματα.

Οι κινητοποιήσεις, που ολοκληρώνονται αύριο Σάββατο, διοργανώνονται από το συνδικάτο Ver.di έπειτα από το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες τον Νοέμβρη. Μεταξύ άλλων διεκδικεί αυξήσεις 2,5 ευρώ στο ωρομίσθιο και άλλα εργασιακά αιτήματα, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κρατίδιο.

Μετά τις γιορτές ο απεργιακός πυρετός στη Γερμανία αναμένεται να ξανανέβει, καθώς οι σιδηροδρομικοί έχουν ανακοινώσει απεργίες μετά τις 7 Γενάρη, έχοντας δώσει το «πράσινο φως» στο συνδικάτο τους να προχωρήσει σε απεργία επ' αόριστον.

Επίσης, χθες, από την απεργία εργαζομένων στο τούνελ της Μάγχης (Eurotunnel) διεκόπη από το μεσημέρι η σιδηροδρομική σύνδεση Γαλλίας - Βρετανίας. Την απεργία προκήρυξαν τα γαλλικά συνδικάτα, που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Δυναμικές διαδηλώσεις σπάσανε τις απαγορεύσεις

Δυναμικά βγήκαν στους δρόμους εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι ενάντια στην πολιτική λιτότητας και καταστολής του Προέδρου Μιλέι

Copyright 2023 The Associated

Δυναμικά βγήκαν στους δρόμους εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι ενάντια στην πολιτική λιτότητας και καταστολής του Προέδρου Μιλέι
Οι πρώτες λαϊκές διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν την Τετάρτη στην Αργεντινή ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του φιλελεύθερου λαϊκιστή Χαβιέρ Μιλέι και τα μέτρα λιτότητας και καταστολής ενάντια στις διαδηλώσεις που προωθεί.

Περισσότερες από 50 συνδικαλιστικές, φοιτητικές, λαϊκές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ σε πλατείες στην πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες και πολλές επαρχιακές πόλεις, σπάζοντας στην πράξη το λεγόμενο «πρωτόκολλο ενάντια στις διαμαρτυρίες» της κυβέρνησης που ουσιαστικά απαγορεύει την κοινωνική διαμαρτυρία στους δρόμους. Σύμφωνα με αυτό, όσοι διαδηλώνουν και μπλοκάρουν δρόμους θα καλούνται να πληρώνουν για το κόστος που θα συνεπάγεται η αντιμετώπισή τους από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, είτε ατομικά είτε μέσω των φορέων τους, συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργατικών σωματείων κ.λπ. Ταυτόχρονα θα καταγράφονται και στη συνέχεια θα αποκλείονται από κοινωνικές παροχές και επιδόματα.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης του κόσμου ξεκίνησε από το πρωί με περιπολίες της στρατοφυλακής (στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας) παντού, στους δρόμους, σε σταθμούς μέσων μεταφοράς και στα ίδια τα μέσα μεταφοράς, όπου αναζητούσαν ...ύποπτους να διαδηλώσουν, ενώ με τη βία απέτρεψε και κάποιες συγκεντρώσεις. Επίσης στους σταθμούς υπήρχαν μεγάλες ηλεκτρονικές επιγραφές του υπουργείου Ασφαλείας με κεντρικό σύνθημα «Εl que corta no cobra», δηλαδή «αυτός που κόβει (δρόμους) δεν παίρνει (επιδόματα)» και ανακοίνωση ότι επιτρέπεται η διαμαρτυρία όταν δεν εμποδίζει την κίνηση πολιτών και την κυκλοφορία. Ταυτόχρονα υπήρχε και τηλεφωνικός αριθμός για να ...χαφιεδίζει ανώνυμα όποιος θέλει είτε διαδηλωτές είτε υποτιθέμενη πίεση που του ασκήθηκε για να συμμετέχει σε διαμαρτυρία.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ηγέτες συνδικάτων, φοιτητές, νεολαία με κατσαρόλες στα χέρια κατήγγειλαν την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και διατράνωσαν παρά τις απειλές ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους στην κοινωνική διαμαρτυρία και θα διεκδικήσουν συλλογικά να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που ο λαϊκιστής Πρόεδρος σε διάγγελμά του σε πανεθνικό επίπεδο ανακοίνωνε νέα μέτρα στο πλαίσιο του προεδρικού «διατάγματος επείγουσας ανάγκης», δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις όλων των κρατικών επιχειρήσεων, κατάργηση όποιων προστατευτικών ρυθμίσεων υπήρχαν για τους ενοικιαστές, άλλα μέτρα για νέους φόρους.

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Αργεντινής εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο προβάλλει τις μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν την Τετάρτη, ενώ ήδη κάποιες συνομοσπονδίες ήδη καλούν σε συντονισμό για προκήρυξη γενικής απεργίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Την αποχώρησή της από τον οργανισμό πετρελαιοπαραγωγών χωρών, OPEC+, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Αγκόλας, σε μία προσπάθεια να αποδεσμευτεί από τις συμφωνίες για ποσοστώσεις στην παραγωγή πετρελαίου μετά και από την τελευταία σύνοδο του οργανισμού στις 30 Νοέμβρη. Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Ντιαμαντίνο Πέδρο Αζεβέντο.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Παρατάθηκε χτες για τουλάχιστον ένα 24ωρο η εκλογική διαδικασία στη ΛΔ Κονγκό για την ανάδειξη νέου Προέδρου μετά τα σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στη λειτουργία χιλιάδων εκλογικών κέντρων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενας δικαστής στην Οκλαχόμα ακύρωσε χτες την καταδίκη του 70χρονου Αφροαμερικανού Γκλεν Σίμονς, που εξέτισε άδικα 48ετή ποινή κάθειρξης καθώς καταδικάστηκε για έγκλημα που ουδέποτε έκανε.

ΤΣΕΧΙΑ
15 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο Πανεπιστήμιο Πράγας από ένοπλο

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα. Πληροφορίες της αστυνομίας αναφέρουν τουλάχιστον 15 νεκρούς και γύρω στους 30 τραυματίες (πάνω από 11 είναι σοβαρά) ενώ ο δράστης που έφερε πολυβόλο όπλο σκοτώθηκε πιθανόν από αστυνομικά πυρά. Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει γνωστά. Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας αργότερα το βράδυ, καταζητούσε τον 24χρονο δράστη που ήταν φοιτητής του Πανεπιστημίου, ήξερε ότι θα πήγαινε στην πρωτεύουσα και ότι πιθανόν είχε δολοφονήσει τον πατέρα του στο χωριό από όπου είχε ξεκινήσει, ενώ φαίνεται ότι μιμήθηκε παλιότερες μαζικές δολοφονίες ένοπλων εκτελεστών στο εξωτερικό, αλλά αποκλείεται η περίπτωση τρομοκρατίας.

Αυτό το πρωτοφανές περιστατικό στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τσεχίας κινητοποίησε μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις για ώρες αποκλείοντας όλους τους τριγύρω δρόμους από την πλατεία Γιαν Πάλαχ, μια ιδιαίτερα πολυσύχναστη και με τουρίστες περιοχή, ενώ ασθενοφόρα συνεχώς μετέφεραν τραυματίες στα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες φοιτητών και εργαζομένων της σχολής που βγήκαν και κρύφτηκαν στα περβάζια σε δεκάδες μέτρα ύψος, με τον κίνδυνο ακόμα και να πέσουν.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακουσάν, κάλεσε τους πολίτες να προσαρμόσουν τις κινήσεις τους με βάση τις οδηγίες της αστυνομίας, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εξέφρασε τη βαθιά λύπη του και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X και ανακοίνωσε εσπευσμένα την επιστροφή από τη Γαλλία όπου βρισκόταν.

Ο πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, ακύρωσε επίσης το πρόγραμμα και επέστρεψε στην Πράγα. Ο δήμαρχος της Πράγας, Σβόμπονταν Μπόχουσλαβ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πάντα πιστεύαμε ότι ήταν κάτι που δεν μας απασχολούσε», αναφερόμενος στα συχνά μακελειά σε εκπαιδευτικούς χώρους στις ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Τώρα αποδεικνύεται ότι, δυστυχώς, αλλάζει και ο κόσμος μας και έχουμε και το πρόβλημα των εκτελεστών».

ΗΠΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανταλλαγή κρατουμένων

Μετά από διαπραγματεύσεις οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας κατέληξαν σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Την Τετάρτη απελευθερώθηκε ο λιβανοκολομβιανής καταγωγής επιχειρηματίας Αλεξ Σάαμπ, συνεργάτης της βενεζουελάνικης κυβέρνησης, ο οποίος βρισκόταν σε φυλακή στις ΗΠΑ εδώ και 3,5 χρόνια με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εμπόριο ναρκωτικών. Από την άλλη απελευθερώθηκαν δέκα πολίτες των ΗΠΑ, ανάμεσά τους ο Λέοναρντ Γκλεν Φράνσις, εργολάβος - πλασιέ οπλικών συστημάτων, μαλαισιανής καταγωγής, και δύο μέλη των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι είχαν μπει στη Βενεζουέλα για υπονομευτική δραστηριότητα κατά της κυβέρνησής της.

Η ανταλλαγή αυτή γίνεται σε μια περίοδο που στη Βενεζουέλα πυκνώνουν οι προσπάθειες προσέγγισης για την άρση κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ενώ η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική της, τη συνεργασία με την αντιδραστική αντιπολίτευση και τμήματα του κεφαλαίου, και την ίδια ώρα επιχειρεί να φιμώσει το ΚΚ Βενεζουέλας και όσους αντιστέκονται από τη σκοπιά της εργατικής τάξης.

Σχετικά με τον Σάαμπ, που έφτασε χθες στο Καράκας με τιμές ήρωα, το ΚΚ Βενεζουέλας, αν και ζητούσε να απελευθερωθεί, τον χαρακτηρίζει τυπικό δείγμα των διεφθαρμένων επιχειρηματιών - συνεργατών της κυβέρνησης που πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι εμπορικά τις παράνομες κυρώσεις. Ο συγκεκριμένος, που είχε το στάτους διπλωμάτη και βενεζουελάνικη υπηκοότητα, είχε εμπλοκή σε αγοραπωλησίες τροφίμων για κοινωνικά προγράμματα και στην ανοικοδόμηση εργατικών κατοικιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ