ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Η γνώση είναι δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο»

Εκθέσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» σε διάφορες πόλεις

Στην έδρα της ΚΟ Αττικής
Στην έδρα της ΚΟ Αττικής
Με σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο», ξεκίνησαν από την Κυριακή οι εκθέσεις με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας του ΚΚΕ. Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται στα γραφεία των ΚΟ και θα λειτουργήσουν μέχρι την Παρασκευή 5 Γενάρη, με ώρες λειτουργίας: 17.30 - 20.30.

Αύριο Πέμπτη θα ξεκινήσει και η έκθεση της Τομεακής Οργάνωσης Τρικάλων.

Εκτίθενται και είναι διαθέσιμοι δεκάδες τίτλοι, τοποθετημένοι ανά κατηγορία. Ανάμεσά τους η Πολιτική, η Επαναστατική Θεωρία, με έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, η Ιστορία, οι εκδόσεις με τις σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ για μια σειρά θέματα, η Λογοτεχνία, οι εκδόσεις πολιτιστικού περιεχομένου, καθώς και βιβλία για τις μικρότερες ηλικίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν συγκεντρώσει ο Γ2 τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, η έκδοση «Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973. Εμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος», της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και άλλοι τίτλοι.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται οι εκθέσεις βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στην έδρα της (Αχαρνών 241, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος»), όπως και στα γραφεία του Κόμματος στην οδό Κολωνού 3 (πλησίον Ομόνοιας).

Λάρισα
Λάρισα
Οι εκθέσεις θα λειτουργήσουν έως το Σάββατο 23 Δεκέμβρη και έπειτα από την Τετάρτη 27 μέχρι το Σάββατο 30 Δεκέμβρη. Πρόγραμμα λειτουργίας: Καθημερινές 17.30 - 20.30. Σάββατο 23 και 30 Δεκέμβρη: 10.00 - 13.00.

Επιπρόσθετα, στην έδρα της ΚΟ Αττικής μαζί με τις εκδόσεις φιλοξενείται η έκθεση για την εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος, που υπήρχε στη μεγάλη εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας της «Σύγχρονης Εποχής» που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2022 στο «Σεράφειο» του δήμου Αθηναίων.

Επίσης εκθέσεις πραγματοποιούνται σε συνοικίες της Αθήνας.

Στα γραφεία της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών στο Ιλιον (Ιδομενέως και Αιακού) μέχρι σήμερα Τετάρτη, 10 π.μ. με 1 μ.μ. και 5.30 μ.μ. με 9.30 μ.μ.

Στα γραφεία της ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας στη Ν. Ιωνία (Μεσολογγίου 48): Παρασκευή 22/12, Σάββατο 23/12 και Παρασκευή 29/12, Σάββατο 30/12. Τις Παρασκευές 5.30 μ.μ. με 8.30 μ.μ. και τα Σάββατα 10.30 π.μ. με 1.30 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.

Αύριο Πέμπτη έκθεση θα φιλοξενείται από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ στην Καλαμαριά (Μητροπολίτου Χρυσάνθου με Πασαλίδη). Στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με βιβλιοπροτάσεις των εκδόσεων του 2023.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση της έκδοσης «Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ η εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο», στην Εναλλακτική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη. Τη βιβλιοπαρουσίαση έκανε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και συγγραφέας της έκδοσης.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά ρεμπέτικα ακούσματα από τους μουσικούς Στάθη Μουφτόγλου και Θανάση Δήμου, Γιώργο Τίγκα και Κώστα Μακρή.

Οπως σημείωσε ο Στ. Λουκάς, η συγκεκριμένη έκδοση εντάσσεται στην προσπάθεια του ΚΚΕ και της «Σύγχρονης Εποχής» να ασχοληθούν με πλευρές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής εξέλιξης, τα διδάγματα που προκύπτουν, με χαρακτηριστικές εκδόσεις όπως αυτή για το 1821 αλλά και το 1922, προφανώς την έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας. Αποτελεί συνέχεια των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1993 - 2009 και ήταν αφιερωμένες σε μεγάλους ρεμπέτες.

Το ρεμπέτικο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της λαϊκής καλλιτεχνικής δημιουργίας, είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πορεία και την εξέλιξη της ζωής και της καθημερινότητας του λαού. Η εξέλιξη του ίδιου του ρεμπέτικου τραγουδιού αντανακλά μουσικολογικά και στιχουργικά τις σημαντικότερες πλευρές της Ιστορίας του λαού μας κατά τον προηγούμενο αιώνα: Από την εμφάνιση του αστικού εργατικού - λαϊκού τραγουδιού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στο 1922 και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στον ελληνικό χώρο που «κουβάλησαν» μαζί τους τα πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης στη Βόρεια Αμερική, την περίοδο του Μεσοπολέμου και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης του 1929 - 1933. Την περίοδο της Κατοχής και της ηρωικής Αντίστασης του ελληνικού λαού στην οποία πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, αλλά και την περίοδο 1946 - 1949 και την εποποιία του ΔΣΕ. Σε κάθε φάση, το ρεμπέτικο τραγούδι ήταν κύριος εκφραστής των κοινωνικών, οικονομικών εξελίξεων.

Μέσα, δηλαδή, στην πορεία των χρόνων το ρεμπέτικο καταπιάνεται με κάθε πλευρά της ζωής του λαού μας. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης βλέπουμε μεταξύ άλλων πλευρές όπως η ρίζα του ρεμπέτικου, ζητήματα μουσικολογικά για τις μελωδίες του, τη θέση της εργατικής τάξης αλλά και της γυναίκας σε αυτό, το ρεμπέτικο και το λεγόμενο «περιθώριο», τη σχέση του με τα ναρκωτικά, την αντίληψη του ΚΚΕ μέσα σε όλη αυτήν την περίοδο, αλλά και την επίδραση του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε αυτό.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΚΟΒ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΤΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συναυλία αύριο Πέμπτη

Οι Κλαδικές ΚΟΒ του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ οργανώνουν συναυλία στήριξης στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ αύριο, Πέμπτη 21 Δεκέμβρη στις 21.00 (προσέλευση από τις 20.00) στο «Skyland - LiveMusicVenue» (Φαρσάλων 24 - πρώην «Πασάγιο»).

Το μουσικό πρόγραμμα πλαισιώνουν ταλαντούχοι καλλιτέχνες με πλήθος συμμετοχών σε μπάντες της πόλης, σε αρκετά project και παραγωγές, δίνοντας εορταστικό ρυθμό στη βραδιά. Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Τη συναυλία θα ανοίξει με hip - hop ήχους η «ManiFexx» (Ευαγγελία Μήνου) και θα ακολουθήσει ένα μελωδικό ταξίδι με εναλλακτική και ροκ μουσική από τους: Στέλιο Παπαδόντα («Ιδανικοί», «Nizerossa»), Φώτη Παπανικολάου («Αλγόρυθμοι»), Δημήτρη Φωτίου και Γιάννη Κατσανούλη («Thumbs Down»), Ηλία Νικολαΐδη («Minorfase», «War Pigs», «Sing Along»), Κώστα Τσαβαλιά («Hidden in the Basement», «Basement Brothers», «Sing Along») και τον τραγουδοποιό Γιώργο Γάλλο.

Η συναυλία θα κλείσει με τους «Cauliflower Jam», ένα funk rock σχήμα που αποτελείται από τους μουσικούς: Ιορδάνη Ακριτίδη στη φωνή, Χρήστο Λαδίκα στην κιθάρα, Αχιλλέα Παπαζήση στο μπάσο και Ηλία Νικολαΐδη στα τύμπανα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλο πολιτικό άνοιγμα για την ακρίβεια

Μεγάλο πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με το φυλλάδιο του ΚΚΕ για το ζήτημα της ακρίβειας, τις αιτίες της και τη διέξοδο για τον λαό.

Συγκεκριμένα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ προγραμματίζουν άνοιγμα:

Τετάρτη 20/12

Στις 11 π.μ., στη Λαϊκή Αγορά της Τούμπας, στις 6.30 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ της Κάτω Τούμπας και της Πυλαίας (πάνω από το Ελαιόρεμα). Επίσης στις 10.30 π.μ., στη Λαϊκή Αγορά Κατερίνης.

Πέμπτη 21/12

Στις 10 π.μ. στις Λαϊκές Αγορές Παναγίας Φανερωμένης, Μηχανιώνας, Χορτιάτη, στις 6.30 μ.μ. σε αυτοαπασχολούμενους στο Πανόραμα και στις 7 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ του Αϊ - Γιάννη Καλαμαριάς. Επίσης, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο Κατερίνης.

Παρασκευή 22/12

Στις 8 π.μ., σε στάσεις ΟΑΣΘ της Τούμπας, στις 9.30 π.μ. στη Λαϊκή Τριλόφου και στις 4 μ.μ. σε σούπερ μάρκετ της Θέρμης. Επίσης, στις 10 π.μ., στη Λαϊκή Αγορά του Αιγινίου και στις 11 π.μ. σε σούπερ μάρκετ στην Κατερίνη.

Σάββατο 23/12

Στις 10 π.μ., στις Λαϊκές Αγορές Βούλγαρη, Ξηροκρήνης, Πλαγιαρίου και στις 11.30 π.μ. κινητοποίηση στον κόμβο του Φοίνικα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ