ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2024 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος φέρνει φοροκαταιγίδα στον λαό, ματωμένα πλεονάσματα, περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, ουσιαστική καθήλωση των μισθών.

Ολα αυτά στο όνομα της «επενδυτικής βαθμίδας» και της εξασφάλισης «δημοσιονομικού χώρου» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με το ίδιο αντιλαϊκό μείγμα και το 2024

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

«Θα συνεχίσουμε το ίδιο μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζουμε με τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, βάζοντας για προτεραιότητες «τη δημοσιονομική σταθερότητα, δηλαδή να μη δίνουμε περισσότερα από όσα έχουμε, την προώθηση των επενδύσεων και της υγιούς επιχειρηματικότητας και την πολιτική της κοινωνικής συνοχής», που βέβαια συνίσταται στα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση κατά διαστήματα, στους πλέον εξαθλιωμένους, παίρνοντας χρήματα από τους λιγότερο φτωχούς, την ίδια ώρα που χρηματοδοτεί αθρόα το μεγάλο κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με το ψευτοεπιχείρημα ότι στους μισθούς η Ελλάδα στην ΕΕ είναι «στη 10η θέση ενώ ήμασταν στη 18η», την ώρα που το λαϊκό εισόδημα καταβυθίζεται κάτω από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, κατέφυγε στο ψέμα ότι «όταν η οικονομία της χώρας πάει μπροστά, κερδίζουν και οι ευάλωτοι». Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους ότι η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου έχει θετικά αποτελέσματα για όλους, όταν αυτό καταρρίπτεται καθημερινά στην πραγματικότητα, με τη ζωή της εργατικής τάξης να χειροτερεύει συνεχώς.

Ο υπουργός συνέχισε να επιδίδεται σε θριαμβολογίες για την πορεία της οικονομίας επικαλούμενος διάφορους δείκτες της οικονομίας του κεφαλαίου. Ετσι, έκανε λόγο για μείωση της ανεργίας και του πληθωρισμού, για αύξηση των εσόδων του κράτους, για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των τουριστικών εισπράξεων. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι 3η σε ολόκληρη την ΕΕ» σε προσέλκυση «επενδύσεων», με «ρεκόρ των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων όλης της τελευταίας 20ετίας», ενώ «στις εξαγωγές φτάσαμε σε ρεκόρ επίσης όλων των εποχών με 49% του ΑΕΠ».

Στο μεταξύ, για το ιδιωτικό χρέος, που συνεχώς ανεβαίνει αντί να πέφτει, παρότι βρισκόμαστε σε τροχιά «ανάπτυξης», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά δανείζονται και για τα απαραίτητα ακόμα.

Προσπαθώντας, άλλωστε, να καλλιεργήσει μια επίπλαστη ευφορία για δήθεν καλύτερες μέρες, ανέφερε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2024 αναφέρουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,9%, το ΑΕΠ θα ανέβει από τα 222,8 δισ. στα 233 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 15,1% και η ανεργία θα αποκλιμακωθεί παραπέρα κατά 0,1%. Στο μεταξύ, τα ίδια πάνω - κάτω έλεγαν και πέρυσι, με τη γνωστή συνέχεια για τον λαό, τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα να προκαλούν ηλεκτροσόκ και αυτές στο ράφι σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης να εκτοξεύονται, δείχνοντας στην πράξη ποιον αφορούν τέτοιοι πανηγυρισμοί και επιδόσεις.


ΣΥΡΙΖΑ
Εμφανίζεται ως αξιόπιστη εναλλακτική για την αντιλαϊκή διαχείριση

Τον καημό του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης εξέφρασε ο γενικός εισηγητής του, Ν. Παππάς, κρύβοντας φυσικά ότι το περιεχόμενο αυτής της ανάπτυξης είναι κόλαφος για τον λαό, στον οποίο σέρβιρε για μια ακόμα φορά τη χρεοκοπημένη αυταπάτη ότι η ανάπτυξη αυτή μπορεί να τον ωφελήσει ταυτόχρονα με το μεγάλο κεφάλαιο, αφού όπως είπε, για το κόμμα του «η ανάπτυξη δεν είναι απλά η μεγέθυνση του ΑΕΠ. Είναι η βελτίωση της συλλογικής ευημερίας και η δίκαιη κατανομή του πλούτου. Η δυνατότητα για δημιουργία. Η αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων για να παράγουμε περισσότερη προστιθέμενη αξία. Για να θωρακίσουμε την Ελλάδα από εξωτερικές διαταραχές και να την αναβαθμίσουμε γεωπολιτικά, ως ένα κόμβο Εμπορίου, Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών».

«Είμαστε 32οι στους 36 στην ανάπτυξη», διαμαρτυρήθηκε ο Ν. Παππάς και αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «επιμένετε να παρουσιάζετε ένα αναπτυξιακό θαύμα ενώ η Ελλάδα είναι 25η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο 2019 - 2021, και 32η στους 36 στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ... Κανένα αναπτυξιακό θαύμα δεν έχει συμβεί».

«Κλείνοντας το μάτι» στο μεγάλο κεφάλαιο, υποστήριξε ότι «η ΝΔ δεν εγγυάται τον πολύπλευρο εκσυγχρονισμό, όπως εξαγγέλλει, παρά μόνο τις πολυεπίπεδες κρίσεις, γι' αυτό μια μεγάλη προοδευτική στροφή είναι αναγκαία στην Ελλάδα. Αλλά και στην Ευρώπη, που πρέπει να προχωρήσει στην εμβάθυνση και στην ομοσπονδοποίηση. Για να γεφυρώνει ανισότητες μεταξύ των χωρών και εντός των κοινωνιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση».


Σφήνες ... της Βουλής

Το τι παραμύθια ακούσαμε χτες από τα στελέχη της κυβέρνησης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, δεν λέγεται. Ενα από αυτά ότι δεν επιβάλλονται νέοι φόροι.

Και το είπε ο υπουργός Χατζηδάκης, όταν φορτώνονται στα νοικοκυριά πάνω από 6,2 δισ. νέοι φόροι για το 2024. Οταν οι φόροι που πληρώνουν τα νοικοκυριά, εξαιτίας και της ακρίβειας, απογειώθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια. Αλλά, σου λέει, εμείς δεν αυξήσαμε φόρους, μόνοι τους αυξήθηκαν... Κυριολεκτικά πουλάνε τρέλα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είπαν ότι μειώνουν κιόλας φόρους, όπως το 10% του ΕΝΦΙΑ. Μόνο που για να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ πρέπει ο ιδιοκτήτης να πληρώσει ...10 ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση του κτιρίου! Αρα, έχεις να διαλέξεις: 'Η θα μου τα πάρει ο ΕΝΦΙΑ ή - και με το παραπάνω - η ιδιωτική εταιρεία ασφάλισης. Διάλεξε πώς θα χάσεις...

* * *

Για ρεκόρ μίλησε και ο Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, λέει, «είναι η κατέχουσα το ρεκόρ φόρων. Ρεκόρ 27ετίας!». Δεν ξέρουμε αν «στράβωσε» επειδή η ΝΔ έσπασε το ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015 - 2019. Για να ηρεμήσει, πάντως, τον ενημερώνουμε ότι η ΝΔ συνεχίζει να εισπράττει και πολλούς από τους φόρους που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο. Το κράτος έχει συνέχεια...

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ το 'χει πει, «τσακίσαμε τον λαό με φόρους» για τη φουκαριάρα τη χώρα μας και το κάναμε κάτω από σκληρούς εκβιασμούς των δανειστών το 2015. Φανταζόμαστε πόσο σκληρούς και ωμούς εκβιασμούς θα δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ψηφίσει πριν μια βδομάδα το μισό νομοσχέδιο της ΝΔ για τα «κόκκινα» δάνεια, με το οποίο θα ενταθούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, δίνοντας αβάντα στους τραπεζίτες, τα funds και τους servicers για να πάρουν τα σπίτια του κοσμάκη...

* * *

Πολύ συναίσθημα από το ΠΑΣΟΚ... Για μας, είπε ο Κουκουλόπουλος, το θέμα δεν είναι οι αριθμοί, αλλά η κοινωνία. Κι εκεί που πήγε να ...γλιστρήσει ένα δάκρυ από τα μάτια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, μάλλον συνειδητοποίησε ότι η συζήτηση στη Βουλή παίζει live. Κι επειδή - όπως λέει ο λαός - «μας βλέπουνε», θυμήθηκε ότι «μία φορά υποκύψαμε στους αριθμούς». Μία; Μα μόνο τα μνημόνια που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ήταν 3! Και χιλιάδες τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζει διαχρονικά, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση.

Πάντως, απ' ό,τι θυμόμαστε, η «κοινωνία» και επί ΠΑΣΟΚ χρεοκοπημένη ήταν. Αυτοί που θησαύρισαν «παραδοσιακά» ήταν οι τράπεζες, οι εφοπλιστές, οι έμποροι οπλικών συστημάτων.

* * *

Το παράπονό του εξέφρασε ο Τσακαλώτος και με το δίκιο του. Θυμήθηκε ότι όταν ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε ο Μοσκοβισί να πει «καλά λόγια» για μας, όταν οι άλλοι τους «κράζανε»... Παρεμπιπτόντως, ο Μοσκοβισί έλεγε «καλά λόγια» για τον Τσακαλώτο και τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έκοβε μισθούς και συντάξεις, είχε φτάσει τον ΦΠΑ στα ουράνια κι έκανε καλά τη δουλίτσα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζιτών... Οι άλλοι τον κράζανε επειδή τους έτρωγε το ψωμί και εφάρμοζε την πολιτική τους καλύτερα κι απ' αυτούς!

Με τέτοιες περγαμηνές μπήκε η «Νέα Αριστερά» στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Γι' αυτό στη συνέχεια ο Τσακαλώτος ξεκαθάρισε: «Ξέρουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί και των αγορών και των δημοσιονομικών»... Το παράξενο είναι ότι δεν είπε τίποτα για τα 20 δισ. ευρώ «αναβαλλόμενο φόρο» που δεν πληρώνουν οι τράπεζες... 'Η μήπως δεν είναι παράξενο;

* * *

Σε γερά θεμέλια είπε ο εισηγητής της ΝΔ ότι βασίζεται ο προϋπολογισμός. Ποια είναι αυτά;

Η «συνετή δημοσιονομική πολιτική». Το τσεκούρι δηλαδή σε στοιχειώδεις κοινωνικές δαπάνες και η «υπεραπόδοση» της φοροληστείας.

Η «αύξηση των επενδύσεων». Αύξηση δηλαδή της εκμετάλλευσης, με νόμους Γεωργιάδη, περισσότερη απλήρωτη δουλειά, φοροληστεία επαγγελματιών και άλλα πολλά «προαπαιτούμενα».

Η «ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων». Με τον μέσο μισθό μόνο πέρσι να έχει υποχωρήσει πάνω από 7%, όταν μια χούφτα μέτοχοι εταιρειών είχαν φέτος μερίσματα... 3 δισ. ευρώ!

Η «υποχώρηση του πληθωρισμού». Το λένε και τα νούμερα: Ο πληθωρισμός θα μειώνεται, το ρεύμα, το σούπερ μάρκετ, τα διόδια, τα ακτοπλοϊκά και οι δόσεις του δανείου θα ανεβαίνουν. Θαύμα!

Η «προβλεψιμότητα, καθώς συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι λέμε». Σαν να λέμε... θα χορτάσει ο λαός αντιλαϊκή «σταθερότητα» και μόνιμη επίθεση.

Δεν είναι πάντως κι οι μόνοι προβλέψιμοι, όπως έδειξε και η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή. Γιατί πέρα απ' τα «θεμέλια» η αντιλαϊκή σταθερότητα έχει και γερά υποστυλώματα. ΣΥΡΙΖΑ 1, ΣΥΡΙΖΑ 2, ΠΑΣΟΚ και λοιποί συγγενείς. Μιλάμε για ουρανοξύστη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ