ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για άλλη μια φορά αποσπασματικά μέτρα για την «οπαδική βία»

Αλλη μια σειρά από αποσπασματικά μέτρα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της λεγόμενης οπαδικής βίας, από τα πολλά που έχουν κατά καιρούς ανακοινωθεί, έχοντας αποδείξει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δράση εγκληματικών ομάδων που δρουν υπό την προστασία μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και λυμαίνονται τον αθλητισμό.

Αλλωστε, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, κάνοντας χτες τις σχετικές ανακοινώσεις, έλεγε ότι «τους τελευταίους μήνες η Ελληνική Αστυνομία ενέτεινε την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα, προβαίνοντας σε προσαγωγές και συλλήψεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, οι έλεγχοι σε γήπεδα και συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι σφραγίσεις παράνομων συνδέσμων». Επίσης, ότι «ταυτόχρονα, ενώ έχει ήδη αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα σχετιζόμενα με την αθλητική βία αδικήματα, με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυστηροποιείται συνολικά το πλαίσιο χορήγησης αναστολών αλλά και οι προϋποθέσεις για την υφ' όρον απόλυση».

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

1. Η διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων Β' της Super League 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδόθηκε χτες σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπ. υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων «για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδίδεται για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

2. Εως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων, όπως μπαίνουν από την κυβέρνηση:

- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και

- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπ. υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα, μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

3. Σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και ο αναπ. υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, και θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις». Βέβαια, αυτά τα «ευχολόγια» έχουν ακουστεί και στο παρελθόν, ωστόσο ο «ομφάλιος λώρος» των επιχειρηματιών με τους «οπαδικούς στρατούς» δεν κόβεται από καμία έως τώρα κυβέρνηση, γιατί δεν συγκρούεται με τη λογική της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό.

Επίσης φαίνεται ότι έπεσε στο τραπέζι της κυβερνητικής σύσκεψης πρόταση για οριζόντιο λουκέτο όσον αφορά την παρουσία κόσμου στα γήπεδα και τουλάχιστον στην Super League 2, ωστόσο δεν προχώρησε μετά και την έντονη αντίδραση κυρίως των επιχειρηματιών, ειδικά στις ΚΑΕ του μπάσκετ όπως και των ομάδων της β' κατηγορίας και των υπολοίπων σπορ (βόλεϊ, πόλο).

Με συμπληρωματική διευκρίνιση ξεκαθαρίστηκε πως τα μέτρα θα έχουν επέκταση και στα παιχνίδια για τη φάση των 16 του Κυπέλλου, για την οποία υπάρχουν και τα δυο κρίσιμα ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού και ΑΕΚ - Αρη.

Επίσης χωρίς θεατές θα διεξαχθούν και οι υπόλοιπες αναμετρήσεις του Κυπέλλου.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΡΕΝΤΗ
Σύλληψη του δράστη, αναζητούνται κι άλλοι

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από την Κυριακή ο δράστης της επίθεσης κατά του αστυνομικού στου Ρέντη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του από ναυτική φωτοβολίδα, στη διάρκεια επεισοδίων έξω από το γήπεδο ενώ διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ο 31χρονος αστυνομικός δίνει μάχη για τη ζωή του στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συλληφθείς που καταγράφηκε από κάμερες είναι ένας 18χρονος που έχει ομολογήσει την πράξη του και ήταν ένας από τους 424 προσαχθέντες, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να δώσουν DNA. Χτες οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πειραιά λίγο πριν τις 10 το πρωί, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Από εκεί πήρε προθεσμία για να απολογηθεί, την Πέμπτη στις 11 το πρωί.

Για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου για την αθλητική βία, που περιλαμβάνουν αυτό της ηθικής αυτουργίας στην πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας που στρέφεται κατά αγνώστων δραστών και θα προσωποποιηθεί από τον ανακριτή μετά τη σύλληψη των αγνώστων ηθικών αυτουργών. Συγκεκριμένα, η δίωξη περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα: Απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού, βιαιοπραγία από κοινού, κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού, ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις από άγνωστους δράστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και για άλλα άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση του αιματηρού τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού.

«Είδα τον αστυνομικό να πέφτει κάτω», φέρεται να έχει παραδεχτεί ο 18χρονος, ο οποίος μάλιστα είπε ότι υπήρχε η πληροφορία πως θα έκαναν επίθεση στους αστυνομικούς, και ισχυρίστηκε ότι ένας μεγαλύτερος σε ηλικία του έδωσε τη ναυτική φωτοβολίδα και του έδειξε πώς να την ενεργοποιήσει, καθώς ο ίδιος δεν γνώριζε πώς να το κάνει, ούτε πώς να την πετάξει. Εριξε τη βολή, η φωτοβολίδα αναπήδησε στον δρόμο και κατέληξε στο πόδι του αστυνομικού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η λύση βρίσκεται στον αθλητισμό χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα, όχι χωρίς φιλάθλους

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη λεγόμενη «οπαδική βία»:

«Μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στους αθλητικούς χώρους είναι ο αθλητισμός χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα, σε αντίθεση με αυτό που κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή έναν αθλητισμό χωρίς φιλάθλους. Αλλωστε, και οι λεγόμενοι "οπαδικοί στρατοί", επίσημοι ή ανεπίσημοι, καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό, τον οποίο χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα για άλλου είδους επιδιώξεις και δραστηριότητες. Γι' αυτόν τον λόγο ακόμη και ο όρος "οπαδική βία" είναι παραπλανητικός, γιατί ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στον χώρο του αθλητισμού, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών, από όπου απορρέουν και τα φαινόμενα βίας που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές.

Καμία κυβέρνηση δεν τολμά και δεν θέλει να κόψει το νήμα που συνδέει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον αθλητισμό, με τους "οπαδικούς στρατούς", ακόμη και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό που κατά τ' άλλα θα έπρεπε να προστατεύει τους αθλητικούς χώρους. Αντίθετα, όλες οι κυβερνήσεις στηρίζουν τη σαπίλα του "αθλητισμού - εμπόρευμα" και της "ομάδας - επιχείρηση" με διάφορους τρόπους.

Γι' αυτόν τον λόγο εδώ και χρόνια ανακυκλώνονται τα ίδια ακριβώς μέτρα "αυστηροποίησης", τα ιδιώνυμα αδικήματα, οι πρακτικές συλλογικής ευθύνης, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού δεν θίγεται ο πυρήνας του προβλήματος. Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι το "μενού" και η διάρκεια των μέτρων.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, το πολύ πολύ η βία να "μετακομίσει" λίγα μέτρα έξω από τα γήπεδα ή σε άλλα αθλήματα πλην ποδοσφαίρου, όπως άλλωστε βλέπουμε να συμβαίνει. Ολοι πλέον καταλαβαίνουν και εξοργίζονται με την υποκρισία και την εντυπωσιοθηρία τέτοιων κυβερνητικών μέτρων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει αντιληπτή και η αιτία του προβλήματος.

Είναι καιρός ο λαός, η νεολαία, οι φίλαθλοι, οι οπαδοί των ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα φαινόμενα σήψης, να δουν ότι το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός μπορεί να υπάρχει και να αναπτύσσεται προς όφελός τους χωρίς την επιχειρηματική δράση και τα παράγωγά της».

Διαμαρτυρίες αστυνομικών

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες αστυνομικοί υπάλληλοι σε πολλές πόλεις της χώρας, ύστερα από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού στα επεισόδια στου Ρέντη. Στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κρατώντας πανό που έγραφε «Ως εδώ» και ζητώντας να μπει τέλος στα φαινόμενα της λεγόμενης οπαδικής βίας. Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μπροστά από το αστυνομικό μέγαρο. Το πανό που κρατούσαν οι αστυνομικοί έγραφε: «Οι ζωές των αστυνομικών δεν κοστίζουν 30 ευρώ. Εξω η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα - αρένες».

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σχολίασε αρνητικά τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της λεγόμενης οπαδικής βίας, κάνοντας λόγο για «μέτρα - χάδια». Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «...ανακοινώθηκε μία δέσμη "μέτρων" μόνο για τους αγώνες ποδοσφαίρου της Super League 1, έλεγχος ταυτοπροσωπίας και άλλες δευτερεύουσας σημασίας προβλέψεις. Ξεκάθαρα, λοιπόν, προκύπτει ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να είναι στους αθλητικούς χώρους και να φορτώνεται ευθύνες που δεν της ανήκουν έχοντας να αντιμετωπίσει εγκληματικές αγέλες χούλιγκαν, οι οποίοι απλά δεν θα κάνουν το βρώμικο έργο τους σε αγώνες ποδοσφαίρου αλλά θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν όποιο άλλο άθλημα επιθυμούν.

Καλούμε για μία ακόμα φορά, με όση μεγαλύτερη ένταση μπορεί να έχει η φωνή μας, την κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα και αυτή τη φορά πραγματικά σκληρά μέτρα και όχι "χάδια", όπως αυτά που ανακοίνωσε».

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου, είχε σύντομη συνάντηση με συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ