ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με νέα δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα απέσπασαν ξανά παράταση των συμβάσεων

«Δεν εφησυχάζουμε!», το μήνυμά τους | Καλούν στη μεγάλη σύσκεψη - συλλαλητήριο την Κυριακή 17 Δεκέμβρη στη Λάρυμνα

RIZOSPASTIS

«

Θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές βάλτε τα μπροστά»:

Το σύνθημα αυτό διατράνωσαν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ χθες, αυτήν τη φορά με δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Με την κινητοποίηση και την πίεση που άσκησε, κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών για τρίμηνη παράταση όλων των συμβάσεων και νέα συνάντηση τον Φλεβάρη.

«Δεν εφησυχάζουμε», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη μεγάλη σύσκεψη - συλλαλητήριο σωματείων και φορέων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Δεκέμβρη στη Λάρυμνα, για τον συντονισμό και την οργάνωση της συνέχισης του αγώνα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, και οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από τα μεταλλεία της Εύβοιας και της Βοιωτίας, αλλά και από την έδρα της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, έδωσαν δυναμικό «παρών» έξω από το υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας την άμεση ανανέωση των συμβάσεών τους που λήγουν στο τέλος του έτους. Σημειωτέον, παρά τη δέσμευσή της για τρίμηνη παράταση όλων των συμβάσεων η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αναφορά στα ερωτήματα των εργαζομένων για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που επιβάλλουν την κλιμάκωση του αγώνα.


RIZOSPASTIS

Οι εργαζόμενοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι «θέλουμε δουλειά», δηλώνοντας για μια ακόμα φορά την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την εργασία και τα δικαιώματά τους, για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν και αυτήν τη φορά αντιπροσωπείες Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, συνεχίζοντας την πλατιά έκφραση αλληλεγγύης και την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα τους. Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» αντιπροσωπείες από τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας και Θήβας, από τις Ομοσπονδίες Μεταλλωρύχων, Μετάλλου, Οικοδόμων, Φαρμάκου και Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, καθώς και από τα Συνδικάτα Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Καθαριστριών Αττικής, Χειριστών Εύβοιας, Χρηματοπιστωτικού Αττικής και Συνταξιούχων Ναυτεργατών.

«Δεν εφησυχάζουμε, όλοι την Κυριακή στη Λάρυμνα»

«Δεν εφησυχάζουμε», τόνισε ο Π. Πολίτης μιλώντας στους συγκεντρωμένους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της αντιπροσωπείας των Σωματείων με τον υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, και μεταφέροντάς τους τη δέσμευση του υπουργείου για την τρίμηνη παράταση όλων των συμβάσεων.

Απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη μεγάλη σύσκεψη - συλλαλητήριο σωματείων και φορέων την Κυριακή 17 Δεκέμβρη στη Λάρυμνα, ευχαριστώντας παράλληλα τους εκπροσώπους των σωματείων που στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και σ' αυτήν την κρίσιμη φάση του αγώνα που δίνουν.

«Οταν πιέζεις τους αναγκάζεις να υποχωρούν, έστω και προσωρινά. Μας ανακοίνωσαν τρίμηνη παράταση για όλους μας. Βέβαια, δεν καλυφθήκαμε. Εμείς θέλουμε άμεσα συντήρηση και επαναλειτουργία, να πάρει η ΛΑΡΚΟ μπροστά. Πήραμε τη δέσμευση ότι μέσα στον Φλεβάρη θα επιδιώξουν να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι κυβέρνηση, εργαζόμενοι και ο νέος ιδιοκτήτης, εάν υπάρχει μέχρι τότε. Εδώ είμαστε να το χειριστούμε. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, το τρίμηνο θα περάσει "νεράκι"».

«Ο στόχος μας είναι ένας: Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουν ξανά. Ολοι την Κυριακή 17 Δεκέμβρη στη Λάρυμνα», κατέληξε ο Π. Πολίτης.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Στο μεταξύ, την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη Ερώτηση κατέθεσε την περασμένη βδομάδα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ρωτώντας τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, και των εργαζομένων των εργολαβιών, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη. Και μέχρι τότε, με ευθύνη της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος μεταξύ εργαζομένων και νέου ιδιοκτήτη, και να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης, προετοιμασίας και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Βαφτίζουν «έγκλημα» την αλληλεγγύη

Τη ...«βοήθεια του κοινού» ζήτησε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, για να εντοπίσει μια νεαρή γυναίκα που συμμετείχε σε μεγάλη κινητοποίηση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. Ποιο ήταν το έγκλημά της; Οτι κρατούσε ένα πλακάτ με φωτογραφίες από τη ναζιστική Γερμανία και την Παλαιστίνη, με τη λεζάντα «εντοπίστε τη διαφορά». Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι αυτή του αντισημιτισμού, καθώς, σύμφωνα με εβραϊκές οργανώσεις και ΜΚΟ, «η χρήση του Ολοκαυτώματος και των συγκρίσεων γενοκτονίας είναι ιστορικά ανακριβής και σκόπιμα αντισημιτική».

Με τον έωλο αυτό τρόπο, η βρετανική αστυνομία προσπαθεί να βάλει στο χέρι όποιον καταγγέλλει τα εγκλήματα του Ισραήλ και να φρενάρει με εκβιασμούς και τρομοκρατία το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που εκφράζεται σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο συλλαλητήριο η αστυνομία έκανε 13 συλλήψεις, στην πλειοψηφία τους για «προσβλητικά πλακάτ». Πριν καν ξεκινήσει η πορεία συνέλαβε για τον ίδιο λόγο έναν άνδρα ως ύποπτο για «ρατσιστικό αδίκημα δημόσιας τάξης», ενώ ένας ακόμα συνελήφθη επειδή σε διαμαρτυρία στις 28 Οκτώβρη κρατούσε «προσβλητικό πλακάτ», σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών που τον αναγνώρισαν σε βίντεο! Συνολικά, από τις αρχές του πολέμου στην Παλαιστίνη, μόνο στο Λονδίνο έχουν συλληφθεί με τέτοιες κατηγορίες πάνω από 300 άτομα.

* * *

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τρεις πρόεδροι των μεγαλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων κλήθηκαν την περασμένη Τρίτη για ακρόαση στην Επιτροπή Παιδείας του Κογκρέσου σχετικά με το πώς σκοπεύουν να «καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο αντισημιτισμό στα πανεπιστήμια». Οι απαντήσεις των προέδρων του Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δεν θεωρήθηκαν «ξεκάθαρες» από τους ιεροεξεταστές - υποστηρικτές του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

«Καταλαβαίνετε ότι η χρήση του όρου "ιντιφάντα" στο πλαίσιο της ισραηλινο-αραβικής σύγκρουσης είναι πράγματι μια έκκληση για βίαιη ένοπλη αντίσταση εναντίον του κράτους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων της βίας κατά των αμάχων και της γενοκτονίας των Εβραίων;» ρώτησε την πρόεδρο του Χάρβαρντ μία γερουσιαστής, για να πάρει την απάντηση ότι το πανεπιστήμιο δεν επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα για τις πολιτικές τους απόψεις, αλλά λαμβάνει μέτρα όταν σημειώνονται περιστατικά με πράξεις εκφοβισμού και παρενοχλήσεων.

Το αποτέλεσμα αυτής της ...μακαρθικής ακρόασης ήταν να παραιτηθεί η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία, ύστερα από μεγάλες πιέσεις, αφού ισχυροί χρηματοδότες των αμερικανικών πανεπιστημίων απειλούν να κόψουν τις χορηγίες, αν οι φοιτητές και οι σύλλογοί τους δεν ευθυγραμμιστούν μονοφωνικά με την ευρωατλαντική «ανάγνωση» των εξελίξεων στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Τόση ...δημοκρατία και ελευθερία απολαμβάνουν οι φοιτητές και οι καθηγητές τους στις «φιλελεύθερες» ΗΠΑ.

* * *

Πίσω στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη χώρα μας, στις 4 και 5 Δεκέμβρη οργανώθηκε στο υπουργείο Παιδείας σεμινάριο «επιμόρφωσης» των εκπαιδευτικών με θέμα «Εκπαίδευση κατά του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων στην Ελλάδα», με συνδιοργανωτή το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας. Οσοι συμμετείχαν, «εμπλούτισαν το οπλοστάσιό τους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου, «με υλικό χρήσιμο για εκπαιδευτικές πρακτικές οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων, που απειλούν την κοινωνική συνοχή».

Μπορεί κανείς να φανταστεί το πώς εμπλουτίστηκε το «οπλοστάσιο» των συμμετεχόντων, αν θυμηθεί ότι ο υπουργός Παιδείας εμφάνισε πρόσφατα ως «αντισημιτισμό» τις δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό από εκπαιδευτικούς και μαθητές με αφορμή ανακοίνωση της ΟΛΜΕ. Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια κατηγόρησε κι αυτό την ΟΛΜΕ ότι «υιοθετεί και χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία της Χαμάς που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ, και τη δολοφονία Εβραίων, όπου κι αν βρίσκονται», επειδή καλούσε σε πανελλαδική μέρα δράσης υπέρ του Παλαιστινιακού λαού! Η πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας στην υπηρεσία της προπαγάνδας του πολέμου που εξαπολύουν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

* * *

Οσο η πολεμική μηχανή του Ισραήλ συνεχίζει τη σφαγή, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια, χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους, σε όλο τον «δυτικό» κόσμο κλιμακώνεται η εκστρατεία τρομοκρατίας απέναντι στους λαούς που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην πάλη του Παλαιστινιακού λαού και στηρίζουν τον αγώνα του ενάντια στην κατοχή, για να έχει πατρίδα. Είναι κι αυτό μια ατράνταχτη απόδειξη ότι οι λαοί στέκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις και τα άλλα αστικά κόμματα, που στηρίζουν τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού και αναπαράγουν αμάσητες τις κατασκευασμένες ειδήσεις του...


Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ