ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
Χωρίς κόφτη

Για όλες τις κρατικές δαπάνες θα ισχύουν στο εξής οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας, που επιστρέφει ακάθεκτο, εκτός από μία: Τα χρήματα που ξοδεύονται από τα κράτη - μέλη για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Δηλαδή, οι πολεμικές δαπάνες. Ετσι, από τη νέα χρονιά η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της κόβουν ακόμα και τα ψίχουλα των pass για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς και να «μαζέψουν» τα ελλείμματα, αλλά την ίδια ώρα δίνουν το «πράσινο φως» στα κρατικά ταμεία να δαπανήσουν εκατοντάδες δισ. ευρώ για εξοπλισμούς. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2022 οι πολεμικές δαπάνες των κρατών - μελών της ΕΕ έφτασαν τα 240 δισ. ευρώ, την ώρα που οι λαοί στενάζουν από τη μεγάλη ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, τα συστήματα Υγείας καταρρέουν κ.ο.κ. Στην Ελλάδα, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις υπερβαίνουν σταθερά τον στόχο του ΝΑΤΟ για πολεμικές δαπάνες 2% επί του ΑΕΠ τουλάχιστον, έχοντας δαπανήσει κοντά 7 δισ. ευρώ μόνο το 2022. Τώρα, χωρίς «πλαφόν» στα δημοσιονομικά, οι δαπάνες αυτές αναμένεται να απογειωθούν κι άλλο, στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας όπου βρίσκονται όλη η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με φόντο τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται. Παρεμπιπτόντως, αφού το κλίμα με τη ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία πάει από το καλό στο καλύτερο, αν πιστέψουμε τις διακηρύξεις της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, δεν θα έπρεπε οι εξοπλιστικές δαπάνες να μειώνονται αντί να αυξάνονται; Ρητορικό το ερώτημα, αφού η χώρα βρίσκεται στην προμετωπίδα του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή και οι δαπάνες για εξοπλισμούς μόνο την άμυνα της χώρας δεν έχουν για προτεραιότητα...

Ζόρικο φινάλε

Μπορεί να διανύουμε τις τελευταίες μέρες του 2023, αλλά, όπως φαίνεται, θα είναι οι πιο ζόρικες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, καθώς θα πρέπει να καταβάλουν 5,3 δισ. φόρους μέσα στο επόμενο 20ήμερο: 3 δισ. για την 6η δόση του φόρου εισοδήματος, 2,25 δισ. για την 8η δόση του ΕΝΦΙΑ και 1 δισ. για τα τέλη κυκλοφορίας. Αν σ' αυτά προστεθεί η ακρίβεια - κυρίως στα τρόφιμα και στο ρεύμα - που «μασουλάει» το λαϊκό εισόδημα, το πιθανότερο είναι να μη φτάσει ούτε μέχρι τις γιορτές το Δώρο των Χριστουγέννων, για όσους το πάρουν! Για την πλειοψηφία των νοικοκυριών οι υποχρεώσεις του επόμενου 20ήμερου θα αφήσουν νέα χρέη, ενώ κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει και η υπέρβαση των εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός (πάνω από 3 δισ. ευρώ το εννιάμηνο), ως αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων κυρίως από τους έμμεσους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση. Ενα συμπέρασμα βγαίνει λοιπόν: Οτι για να πάρει ο λαός ανάσα από τη φοροκαταιγίδα και την ακρίβεια, πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο, με μέτρα όπως αυτά που διεκδικούν εκατοντάδες σωματεία και φορείς, καλώντας την Παρασκευή σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία για όλους όσοι στενάζουν από τις φορο-υποχρεώσεις και τις πανάκριβες τιμές να στείλουν μαζικά το μήνυμα ότι δεν θα πληρώσουν άλλο για τα κέρδη των ομίλων, διεκδικώντας αυξήσεις στο εισόδημα, κατάργηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κ.ά.

Ιλαροτραγωδία

Και ξαφνικά, προέκυψε νέο ...μαλλιοτράβηγμα με τα όσα είπε ο Κασσελάκης στην ΚΕ του κόμματος για τη στάση των αποχωρησάντων της «Νέας Αριστεράς» στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, «η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ». Καλά, για το δεύτερο γέλασαν και τα ...δρύινα γραφεία στις διευθύνσεις των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί με τα διάφορα λόμπι εξ Αμερικής και όχι μόνο. Οσο για το πρώτο, μάλλον κάτι παραπάνω θα ξέρουν κι αυτοί που έμειναν, κι εκείνοι που έφυγαν, οι οποίοι έσπευσαν να καρφώσουν και το υπόλοιπο μισό υπουργικό συμβούλιο εκείνης της εποχής ότι ήταν εξίσου ...αυλικό, αφού μαζί τα ψήφιζαν τα νομοσχέδια για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Το καλύτερο; Ολη αυτή η παράσταση γινόταν ενώ αυτοί που έφυγαν είχαν ψηφίσει «παρών» στις διατάξεις που προστατεύουν τους λογαριασμούς των funds - καθότι «ευρωενωσιακή Οδηγία» - ενώ αυτοί που έμειναν, μαζί και το ΠΑΣΟΚ, είχαν ψηφίσει τα μισά άρθρα του νόμου της ΝΔ για τα «κόκκινα» δάνεια την περασμένη βδομάδα! Κάτι δηλαδή σαν ιλαροτραγωδία στην αυλή του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Πόρισμα

Εδώ και μερικές βδομάδες, οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες έχουν δημοσιοποιήσει το πόρισμά τους για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Οι διαπιστώσεις και κυρίως οι προτάσεις τους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας: Οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι καλλιέργειές τους βρίσκονται στο στόχαστρο της όποιας «ανασυγκρότησης», ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα που προκρίνονται, στη γνωστή λογική του κόστους - οφέλους, το μόνο που προαναγγέλλουν είναι νέες καταστροφές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα ενσωματώσει τις προτάσεις του πορίσματος στο «master plan» για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες, που σημαίνει ότι «τρέχει με χίλια» τον αντιλαϊκό σχεδιασμό. Από την άλλη, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το ...φωνάζουν πως είναι διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη, παρά τις μεγαλοστομίες του νέου περιφερειάρχη, τον οποίο στήριξαν από κοινού, ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι αγρότες ψαράδες στην πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν έχει χάσει τη φωνή του για το πόρισμα των Ολλανδών, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη συγκρότηση «task force», με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, για να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα σχέδια αποκατάστασης, με βάση και τις κατευθύνσεις του πορίσματος. Εν ολίγοις, όλοι μαζί και ο λαός με τις ανάγκες του χώρια, να παλεύει για να σταθεί όρθιος και να συνεχίσει να καλλιεργεί τη γη του, ενάντια στις πραγματικές αιτίες που έφεραν την καταστροφή και προετοιμάζουν την επόμενη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου 10 κρατούμενους, 6 εκ των οποίων Ακροναυπλιώτες. Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Βερβέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τέως βουλευτής του Κόμματος και γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

1944 Οι Βρετανοί συγκέντρωσαν στο Ελληνικό περίπου 1.000 αμάχους, τους οποίους και έκλεισαν στα συρματοπλέγματα. Την ίδια μέρα άρχισε η απόβαση από θάλασσα και αέρα της 4ης Ινδικής και 46ης Βρετανικής Μεραρχίας, που αποσπάστηκαν από το ιταλικό μέτωπο. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η μαζική «αξιοποίηση» των Ταγμάτων Ασφαλείας κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Στο μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας, οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Τσαούς Αντών έληξαν με συντριπτική νίκη του ΕΛΑΣ.

1948 Ο αστικός στρατός υιοθετεί το Σχέδιο «Περιστερά» με σκοπό τη συντριβή του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την «πλήρη εξόντωση» κάθε λαϊκού στηρίγματος του ένοπλου αγώνα, με γενικευμένες εκκαθαρίσεις μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

1953 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 4η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12 - 14/12/1953), η οποία ψήφισε το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που καθόριζε ως σοσιαλιστικό τον χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα.

1969 Μπροστά στον κίνδυνο αποπομπής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η χούντα αποφασίζει να αποχωρήσει από μόνη της. Την αποχώρηση ανακοινώνει ο χουντικός υπουργός Εξωτερικών Π. Πιπινέλης.

2008 Πεθαίνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 2003 - 2008.

...και σαν χτες

1922 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

1927 Αίρεται στη Βουλή η βουλευτική ασυλία των κομμουνιστών βουλευτών και παραπέμπονται στον ανακριτή με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στις φυλακές Συγγρού. Ξεσπούν λαϊκές αντιδράσεις.

1927 Πραγματοποιείται εξέγερση των εργατών στην Καντόνα της Κίνας με επικεφαλής τους κομμουνιστές.

1932 Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν την αρχή της ισοτιμίας της Γερμανίας στο ζήτημα των εξοπλισμών.

1944 Υπό την πίεση του ΕΛΑΣ, ο Σκόμπι άρχισε να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης των βρετανικών δυνάμεων από την Αθήνα, ωσότου τουλάχιστον συγκεντρωθούν οι ενισχύσεις που απαιτούνταν για την επικράτησή τους επί του ΕΛΑΣ. Ο διοικητής της Ορεινής Ταξιαρχίας, συνταγματάρχης Θ. Τσακαλώτος, αντέδρασε έντονα, όπως και το Λονδίνο, που διέταξε τον Σκόμπι να κρατήσει πάση θυσία τις θέσεις του μέχρι να καταφθάσουν οι ενισχύσεις που ήταν καθ' οδόν.

1946 Ιδρύεται το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNISEF).

1948 Τη νύχτα της 11ης προς 12η Δεκέμβρη 1948 δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού, με επικεφαλής τους Χ. Φλωράκη (Γιώτη) και Γ. Αλεξάνδρου (Διαμαντή), πραγματοποιούν επιχείρηση για την κατάληψη της Καρδίτσας, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

1961 Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει τη διακοπή των σχέσεων με τη ΛΔ Αλβανίας.

1964 Κουβανοί φυγάδες βάλλουν κατά του κτιρίου του ΟΗΕ με μπαζούκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τσε Γκεβάρα από το βήμα του διεθνούς Οργανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ