Στην πολιτική συγκέντρωση - συνεστίαση των Οργανώσεων Λάρισας του ΚΚΕ μίλησε την Κυριακή το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος
Ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε ότι «διαμορφώνεται ένα ευρύτερο ρεύμα με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, που ακουμπάει και αναπτύσσεται πάνω στην αγωνιστική δράση που αναπτύχθηκε σε πολλά μέτωπα το προηγούμενο διάστημα, σε αντιπαράθεση με την πολιτική της ΝΔ και στη συναίνεση των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τα ίδια συμφέροντα, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την πολιτική της ΕΕ, τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όσοι συμπορευτήκαμε μαζί του, είχαν και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Εχουμε συνείδηση ότι η μάχη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην κοινωνία είναι μια μάχη σκληρή, μακρόχρονη και βέβαια μια μάχη που έκφρασή της είναι και το ποσοστό στις εκλογικές μάχες.
Το κύριο πεδίο όμως της αρχής για να αλλάζει ο συσχετισμός είναι η άνοδος της οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών και της νεολαίας μέσα από σωματεία, οργανώσεις, φορείς. Είναι η ενίσχυση του αγώνα που βγάζει στο προσκήνιο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες και βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, τις πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των άλλων αστικών κομμάτων, τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτής της μερίδας της κοινωνίας, της συντριπτικής μειοψηφίας, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, συνολικά του κεφαλαίου. Η δύναμη που σήμερα έχει το ΚΚΕ σε Βουλή, δήμους, Περιφέρειες, το γεγονός ότι απέκτησε σε μια σειρά δήμους τη δημοτική αρχή, όπως και εδώ τον δήμο Τυρνάβου, είναι δύναμη που κατατίθεται ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση, στον αγώνα για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να βγουν οι εργαζόμενοι, ο λαός και οι ανάγκες του στο προσκήνιο».
Και ανέδειξε ότι οι όποιες παρεμβάσεις, τα όποια έργα προβλέπονται έχουν ως κοινό παρονομαστή το χαμηλό κόστος και «ταυτόχρονα, δυστυχώς, για κάποιους η καταστροφή είναι και ευκαιρία. Στο πλαίσιο της "ανασυγκρότησης" της Θεσσαλίας ετοιμάζονται να μοιράσουν σε μεγάλες κατασκευαστικές νέα πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης, να προχωρήσουν πιο επιτακτικά σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού (κάτι που βρίσκεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης) που θα χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες και οι αγρότες της περιοχής, σπρώχνουν σχέδια για αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, προωθούν επενδυτικά σχέδια της λεγόμενης "πράσινης Ενέργειας", που χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι στα τιμολόγια του ρεύματος.
Οι δικές μας θέσεις για το μέλλον της Θεσσαλίας βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Θεωρούμε καταρχάς ότι είναι κρατική και όχι ατομική ευθύνη η αποκατάσταση των πληγέντων, που ειδικά για τους αγρότες δεν μπορεί να αφορά μόνο μια αποζημίωση για τη χαμένη χρονιά, αλλά και κατάλληλα έργα αποκατάστασης των εδαφών, για να μπορούν να είναι καλλιεργήσιμα. Απαιτείται ένας συνολικότερος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτων με μεγάλα έργα, φράγματα, αντιπλημμυρικά έργα που δεν θα έχουν ως κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ούτε θα προσαρμόζονται στη λογική "κόστους - οφέλους". Η παραγωγή στη Θεσσαλία αφορά όλη τη χώρα, πρέπει να προστατευτεί και να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή, για να εξασφαλιστούν φτηνά αγροτικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και αντίστοιχα προϊόντα που προορίζονται για τη βιομηχανία. Ολα αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, στηριγμένο στην κοινωνική ιδιοκτησία στη Βιομηχανία, στην Ενέργεια, στις Κατασκευές κ.α.».
Υπογράμμισε δε ότι «το επιχείρημα "δεν υπάρχουν πόροι" είναι ψεύτικο, αφού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πλούτος που παράγεται στη χώρα μας και στη περιοχή, που όμως βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, τους οποίους προστατεύουν το κράτος και όλες οι κυβερνήσεις. Στην ουσία συγκρούονται δύο διαφορετικά σχέδια για τη Θεσσαλία: Το ένα που μιλάει για μια "ανασυγκρότηση" που θα διατηρεί και θα αναπαράγει τις αιτίες της καταστροφής, αλλά και θα την αξιοποιεί για αντιλαϊκές εξελίξεις και στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και το δικό μας, που έχει ως στόχο να αναιρέσει τις αιτίες της καταστροφής και θέλει μια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας με κριτήριο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, την προστασία της ζωής του λαού της περιοχής, της αγροτικής παραγωγής, σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το σχέδιο συνδέεται αντικειμενικά με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής. Αυτές οι δύο κατευθύνσεις θα συγκρουστούν και θα αντιπαρατεθούν το επόμενο διάστημα, γιατί η περιοχή θα ανασυγκροτηθεί ή υπέρ του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων ή υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών, των λαϊκών δυνάμεων».
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με σπουδαία έντεχνα λαϊκά τραγούδια, με τους Μιχάλη Χώτο, Ελενα Γράβαλου, Μιχάλη Ζουριδάκη, Πάνο Κράια, Δημήτρη Φωτίου και μια πολύ αξιόλογη ορχήστρα.
Καλεί τον λαό της περιοχής να εντείνει την αγωνιστική του δράση, συμμετέχοντας στην πανθεσσαλική συγκέντρωση το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στη Λάρισα
Κάλεσμα στον λαό της περιοχής να εντείνει την αγωνιστική του δράση και ακόμη πιο μαχητικά, πιο συλλογικά και μαζικά να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του από την κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή, τις δημοτικές αρχές απευθύνει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την περιοδεία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλία την προηγούμενη Παρασκευή «κυβερνητική - αυτοδιοικητική φιέστα που στήθηκε στους πληγέντες νομούς Λάρισας και Καρδίτσας, φιέστα εμπαιγμού απέναντι στις πληγείσες αγροτικές οικογένειες των πλημμυρισμένων δήμων».
Η ΕΠ Θεσσαλίας καλεί σε κλιμάκωση της πάλης, ένταση του αγώνα, μαζικοποίηση των Σωματείων, των αγροτικών συλλόγων, των Επιτροπών Πληγέντων, κάθε μαζικού φορέα και σε μαζική συμμετοχή στην πανθεσσαλική συγκέντρωση των μαζικών φορέων και επιτροπών πληγέντων για την προστασία της ζωής, το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στη Λάρισα.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας σχολιάζει ότι «κυβέρνηση, πρώην και νεοεκλεγείσα περιφερειακή αρχή, δήμαρχοι Κιλελέρ, Αγιάς και άλλοι είναι απέναντι από τα δικά μας συμφέροντα, απέναντι από τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού μας. Οταν μάλιστα 3 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά και βιοπαλαιστές που δεν έχουν δει ούτε ευρώ για αποζημίωση, ενώ και στο ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτεται ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων θα είναι πολύ μικρή, θα απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητάει το αγροτικό κίνημα. Ολοι μαζί γράφουν το σενάριο της επόμενης μέρας: Την αξιοποίηση της μεγάλης καταστροφής στην περιοχή μας ως ευκαιρία, όπως άλλωστε κυνικά ομολογούν. Οι αλλαγές στη χρήση γης, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών είναι ο στόχος, ώστε πιο γοργά με αφορμή την καταστροφή να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή σε λιγότερα χέρια».
Σχολιάζοντας τα εγκαίνια του έργου ύδρευσης στην Καρδίτσα, σημειώνει ότι «πρόκειται για έργο απόλυτα αναγκαίο εδώ και πολλά χρόνια, γιατί αφορά την ύδρευση της ανατολικής πλευράς από τη λίμνη Σμοκόβου, με το τεράστιο υδατικό έλλειμμα που υπάρχει στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν καν να ποτιστούν χωράφια», ωστόσο βάζει τα εξής ερωτήματα:
«Θα λυθεί το πρόβλημα των ακάθαρτων λυμάτων στα παραλίμνια χωριά της τεχνητής λίμνης Σμοκόβου (Ρεντίνα, Λουτροπηγή κ.λπ.), με την κατασκευή της αντίστοιχης μονάδας; Γιατί η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να επικαιροποιήσει με τα επιτελεία της μελέτες που έχουν γίνει, και κυρίως δεν ψελλίζει τίποτα για την ένταξη αυτών των έργων στον κρατικό προϋπολογισμό που σε λίγες μέρες φέρνει σε ψήφιση στη Βουλή; Ας μας απαντήσουν όλοι οι αρμόδιοι, γιατί ενώ έχει φτιαχτεί ένα υπερσύγχρονο διυλιστήριο μένει σε αχρησία και οι κάτοικοι δεκάδων χωριών δεν μπορούν να έχουν πόσιμο νερό από την προηγούμενη καταστροφή του "Ιανού", λόγω καταστροφής δικτύου και αντλιοστασίων. Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση αφού έχει λήξει η σύμβαση με τον εργολάβο του έργου από τον περασμένο Σεπτέμβρη;
Τα πλατιά χαμόγελα και το κόψιμο των κορδελών δεν απαντά σ' αυτά τα ερωτήματα, που έχουν άμεση σχέση με την ίδια τη λειτουργικότητα ενός έργου καθόλα χρήσιμου».
Αλλά και για την εξαγγελία της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που έχει άμεση σχέση με τη λειτουργικότητα του έργου, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «μόνο αθώα δεν είναι. Ας σκεφτούμε πως στη ΔΕΥΑ Σοφάδων, από το πετσοκομμένο οργανόγραμμα που προβλέπονται 42 εργαζόμενοι, αυτήν τη στιγμή εργάζονται μόνο 12 υπάλληλοι, εκ των οποίων μόλις 1 είναι για τη συντήρηση του δικτύου, αντιστοιχώντας σε έναν πληθυσμό 18.000 κατοίκων! Ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων είναι νύχι - κρέας με την ευρωπαϊκή Οδηγία - πλαίσιο (2000/60/ΕΚ), που πρακτικά σημαίνει εμπορευματοποίηση του νερού, δηλαδή ακόμη πιο ακριβό νερό και για τις αγροτικές καλλιέργειες. Σε συνδυασμό βέβαια με τις αναφορές του για την ανασυγκρότηση της περιοχής "με ευκαιρίες για αλλαγή καλλιεργειών"», καταλήγει η ανακοίνωση.