ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΥΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Μαζικές διαδηλώσεις και πολύμορφες πρωτοβουλίες ενάντια στη σφαγή στη Γάζα

ΙΣΠΑΝΙΑ - Γκουέρνικα, Χώρα των Βάσκων
ΙΣΠΑΝΙΑ - Γκουέρνικα, Χώρα των Βάσκων
Πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και την εγκληματική στήριξη άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο φονικό έργο του κράτους του Ισραήλ συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο.

Συγκλονιστικό μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν στον λαό της Παλαιστίνης οι κάτοικοι της μαρτυρικής πόλης της Γκουέρνικα, στη Χώρα των Βάσκων, της πόλης που μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό της, τον Απρίλη του 1937, από τις φασιστικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Ιταλίας που πολεμούσαν στο πλευρό του Φράνκο, βρέθηκε στο επίκεντρο του ομώνυμου πίνακα του Πικάσο και αναδείχτηκε σε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης στη ναζιστική θηριωδία και τον πόλεμο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 86 χρόνων από τη σφαγή του 1937, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια πρωτότυπη κινητοποίηση, σχηματίζοντας την παλαιστινιακή σημαία και ταυτόχρονα τμήμα του διάσημου έργου του Πικάσο. Πολλοί άλλοι κάτοικοι της πόλης συμμετείχαν στην κινητοποίηση, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της σφαγής στη Γάζα. Η αντιαεροπορική σειρήνα της πόλης ήχησε για ένα λεπτό, ως ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που σήμερα γίνονται αυτοί στόχος μιας νέας θηριωδίας...

«Μπλόκο» στη μεταφορά πυρομαχικών στον Καναδά

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Λονδίνο
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Λονδίνο
Στον Καναδά, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές στο Μόντρεαλ, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της κυβέρνησης και τη μεταφορά πυρομαχικών στο Ισραήλ, μέσω των σιδηροδρόμων και λιμανιών της χώρας. «Το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να διαπράξει όλα αυτά τα εγκλήματα χωρίς την υλική και πολιτική υποστήριξη της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της καναδικής κυβέρνησης. Αυτό είναι εθνοκάθαρση. Αυτό είναι γενοκτονία. Πρέπει να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός τώρα», δήλωναν διαδηλωτές!

Αλλά και στις ΗΠΑ έγιναν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις: Στο Σικάγο έγινε αυτοκινητοπομπή, στη Νέα Υόρκη έγινε διαμαρτυρία και έξω από τη Γουόλ Στριτ, αλλά και στο Μάνσφιλντ της Μασαχουσέτης κ.α.

Μαζικές διαδηλώσεις ξανά στην Ευρώπη

«Μπλόκο» στον εξοπλισμό του Ισραήλ στήθηκε και στο Βέλγιο, όταν εργαζόμενοι και διαδηλωτές μπλόκαραν το εργοστάσιο «IOP Sensor System» που ανήκει στην ισραηλινή «Elbit System», κοντά στις Βρυξέλλες.

Στο Παρίσι, νέα κινητοποίηση έγινε με φόντο τον Πύργο του Αϊφελ, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν το έγκλημα στη Γάζα με τις παλάμες βαμμένες με κόκκινη μπογιά και ομοιώματα νεκρών παιδιών τυλιγμένα με σάβανα στα πόδια τους...

Μεγάλη διαδήλωση έγινε ξανά και στο μεγάλο λιμάνι στον νότο της Γαλλίας, τη Μασσαλία.

Στο Λονδίνο, το κέντρο πλημμύρισε ακόμα μια φορά με διαδηλωτές που τόνιζαν «Αρκετά!». Τόνιζαν δε στα ΜΜΕ ότι η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης δεν πρέπει να θεωρείται «επίθεση» - με φόντο και τη λάσπη από διάφορα επιτελεία που επιχειρούν να «βαφτίσουν» την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό «αντισημιτισμό» - αλλά «έκκληση για μια δίκαιη επίλυση που επιτρέπει την ειρήνη για όλους τους ανθρώπους στην περιοχή».

ΗΠΑ - Μάνσφιλντ

Copyright 2023 The Associated

ΗΠΑ - Μάνσφιλντ
Ακόμη, στη Γλασκόβη (Σκοτία) έγινε δυναμική κινητοποίηση στους δρόμους, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε αποκλειστεί εργοστάσιο της (ισραηλινών συμφερόντων) «BAE Systems», στην περιοχή Γκόραν.

Στο Δουβλίνο, κάτω από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες διαφόρων φορέων που οδήγησε και σε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τις προηγούμενες μέρες, υψώθηκε η παλαιστινιακή σημαία στο δημαρχείο της πόλης.

Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στο Βερολίνο, καθώς και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας. Ειδικά στη γερμανική πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία μέσα σε βροχή, καταγγέλλοντας: «Η Γερμανία χρηματοδοτεί, το Ισραήλ βομβαρδίζει» και «Σταματήστε τη γενοκτονία».

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα μια φορά σε Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, αλλά και στα Βαλκάνια, σε Βελιγράδι και Σαράγεβο.

Αίσθηση έκανε επίσης η συναυλία που οργάνωσε ο γνωστός Αγγλος μουσικός Ερικ Κλάπτον, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και με την κιθάρα του «βαμμένη» στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας...

Στο Τόκιο, διαδηλωτές ζήτησαν να σταματήσει η σφαγή, με κινητοποίηση έξω από τη Βουλή.

Στη μακρινή Αυστραλία, οργανώθηκε πάλι διαμαρτυρία στη Μελβούρνη, με συνθήματα όπως «Η σιωπή είναι συνενοχή!».

ΚΑΝΑΔΑΣ - Μόντρεαλ
ΚΑΝΑΔΑΣ - Μόντρεαλ
Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της σφαγής στην Παλαιστίνη έγιναν και σε διάφορες ασιατικές και αφρικανικές πόλεις: Στο Ραμπάτ (Μαρόκο), στη Σαναά (Υεμένη), στο Καράτσι (Πακιστάν), στην Κωνσταντινούπολη.


ΒΕΡΟΙΑ - 10ος ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Ο Νίκος Κοσμάτος σήκωσε τη σημαία της Παλαιστίνης

Με μια συμβολική κίνηση, στον 10ο Φιλίππειο Δρόμο, που διεξήχθη στη Βέροια, ο αθλητής δρόμων αντοχής Νίκος Κοσμάτος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για ελευθερία, υψώνοντας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του τη σημαία της Παλαιστίνης. Ο ίδιος μετά τον τερματισμό του δήλωσε ότι με την κίνηση αυτή θέλησε να εκφράσει την αλληλεγγύη του «στους αγώνες των λαών, που σήμερα είναι η Παλαιστίνη, αύριο είναι ένα άλλος λαός, αύριο θα είναι ο γείτονάς μας, αυτός που τον βγάζουν από το σπίτι του, αυτός που δεν θα έχει υγεία στα νοσοκομεία».

Ούτε το photoshop δεν κρύβει την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Σφοδρές επικρίσεις προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η απαράδεκτη κίνηση της Ομοσπονδίας Ράγκμπι να κρύψει μέσω photoshop τη συμβολική κίνηση αθλήτριας της Εθνικής ομάδας να κρατήσει σημαία της Παλαιστίνης, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Σύμφωνα με καταγγελίες στα ΜΚΔ ακόμα και του ίδιου του φωτογράφου, η σχετικά νεοσύστατη Ομοσπονδία σκέφτηκε να αναρτήσει ένα «story» από τη φωτογραφία ...αντικαθιστώντας τη σημαία της Παλαιστίνης με τη σημαία της Ελλάδας, σε ένα κακό μάλιστα photoshop... Τόσο κακό, που δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κρύψει την ανάγκη που νιώθουν πολλοί αθλητές να εκφράσουν - και έχουν εκφράσει - την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ