ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Χλωμιάζει» η οικονομία, δυναμώνουν παζάρια και αντιθέσεις για τα νέα μνημόνια

Συνεχίζονταν την Παρασκευή τα παζάρια στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, τον νέο μεγάλο δημοσιονομικό «χαλκά» στα πόδια των λαών. Τα παζάρια και οι αντιθέσεις, που ακουμπάνε τον «σκληρό πυρήνα» Γερμανίας και Γαλλίας, αφορούν το μέγεθος και το είδος της «ευελιξίας» που θα έχουν τα αστικά κράτη να δημιουργούν κρατικά ελλείμματα για να «μπουκώνουν» με «ζεστό» χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, και φυσικά τη μεταξύ τους μοιρασιά, με τον λογαριασμό σε κάθε περίπτωση να καταλήγει στους λαούς, με περικοπές, φοροληστεία αλλά και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη μέση ετήσια μείωση του χρέους κατά 1% του ΑΕΠ για τα κράτη - μέλη εφόσον το χρέος είναι άνω του 90% του ΑΕΠ. Αν αυτό κυμαίνεται μεταξύ 60% - 90%, τότε η μέση ετήσια μείωσή του θα ανέρχεται στο 0,5% του ΑΕΠ, με τα κράτη - μέλη να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεσοπρόθεσμα, 4ετή, δημοσιονομικά και «μεταρρυθμιστικά» σχέδια - μνημόνια διαρκείας.

Αντίστοιχη και με προσαρμογές είναι και η πρόταση της ισπανικής προεδρίας, που συζητιόταν την Παρασκευή, απαιτώντας από τις υπερχρεωμένες χώρες να διατηρήσουν τα ετήσια ελλείμματά τους στο 1,5% περίπου του ΑΕΠ και να μειώσουν το χρέος τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο.

Πιο αυστηρούς στόχους για τη μείωση των χρεών ζητάει η Γερμανία, ενώ υπερχρεωμένες χώρες - όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα - ζητάνε μεγαλύτερη ευελιξία στην «αξιοποίηση» των κονδυλίων, π.χ. για πολεμικές δαπάνες και «πράσινες» μπίζνες.

Το ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας - που ανεστάλη τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου η ΕΕ να στηρίξει με «επεκτατική πολιτική» και φτηνό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, στέλνοντας τώρα τον βαρύ λογαριασμό στους λαούς - αναμένεται να συζητηθεί και στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 14 και 15 Δεκέμβρη.

Ανάμεσα στα θέματα της Συνόδου είναι εξάλλου και το ζήτημα της ενίσχυσης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027, με τις προτάσεις της Κομισιόν να προβλέπουν ότι οι λαοί θα πληρώσουν βαριά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου, με τη δημιουργία μηχανισμού για την Ουκρανία, την ενίσχυση των κονδυλίων για τη μετανάστευση, τη δημιουργία πλατφόρμας στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP), όπως και για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Next Generation EU», τα δάνεια δηλαδή που πηγαίνουν για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες και τα οποία πλέον έχουν υψηλότερα επιτόκια.

Αυτά ενώ τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης πολλαπλασιάζονται πάνω από την Ευρωζώνη, ανοίγει δε παραπέρα και η ψαλίδα με τις ΗΠΑ και την Κίνα, που κονταροχτυπιούνται για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας να λέει χαρακτηριστικά στο περιθώριο των συνεδριάσεων ότι «τώρα διακυβεύονται οι τρεις επόμενες δεκαετίες της Γαλλίας και της Ευρώπης», «διαφορετικά η Ευρώπη θα βγει από την κούρσα του 21ου αιώνα, δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία και πολλές αναδυόμενες οικονομίες».

Στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία, που ήδη βρίσκεται και τυπικά σε ύφεση, τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Eurostat έδειξαν και παραπέρα «απροσδόκητη» επιβράδυνση κατά 0,4% τον Οκτώβρη (από προβλέψεις για αύξηση 0,2%), με τη γερμανική βιομηχανία να χτυπιέται από τις τιμές της Ενέργειας, την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και τον ακριβό δανεισμό, και τη γερμανική κυβέρνηση να αδυνατεί (μετά τη σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου) να αξιοποιήσει 60 δισ. που περίσσεψαν από το ταμείο για την πανδημία στην «τόνωση» των «πράσινων» μπίζνες και των υποδομών.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στις υπόλοιπες καπιταλιστικές οικονομίες, με τη συρρίκνωση στο γ' τρίμηνο για το σύνολο της Ευρωζώνης να φτάνει στο 0,1%, ενώ επιβράδυνση αποτυπώνουν τα στοιχεία και για την ελληνική οικονομία, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «θωρακισμένης» οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο γ' τρίμηνο στο 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις κατά 0,02% σε σχέση με το β' τρίμηνο, ουσιαστικά ύφεση.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι πρόκειται για τους μήνες Ιούλη, Αύγουστο και Σεπτέμβρη, οπότε καταγράφεται η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, ενώ επιπλέον ανησυχία και αντιλαϊκά «αντανακλαστικά» ενεργοποιεί στα αστικά επιτελεία και το γεγονός ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκαν μόλις κατά 4,9%, από 9,2% στο β' τρίμηνο και 8,2% στο α'. Για το σύνολο του έτους ο ρυθμός των επενδύσεων αναμένεται να κλείσει στο 7%, την ώρα που ο στόχος τόσο στον περσινό όσο και στον φετινό προϋπολογισμό είναι της τάξης του 15%.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Υπερωρίες στο «υπουργείο αντιπολίτευσης», με όραμα τους... Δημοκρατικούς

Αν κάτι πρόσθεσε η βδομάδα που πέρασε στις διεργασίες που καλά κρατούν στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, είναι ότι η στρατηγική σύμπλευση όλων των σχημάτων που την εκφράζουν με την κυβέρνηση ΝΔ, έχει και άμεσο πρακτικό αντίκρισμα παρά τα αντιπολιτευτικά προσχήματα.

ΣΥΡΙΖΑ παλιός και νέος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ είχαν μια κοπιαστική βδομάδα στο να βάζουν πλάτη σε αντιλαϊκά μέτρα, όπως για τα «κόκκινα» δάνεια και την επιστολική ψήφο, και επικίνδυνους σχεδιασμούς που αντανακλώνται στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν σχεδόν τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου της ΝΔ για τα «κόκκινα» δάνεια, που παραδίδει έρμαια στα «κοράκια» τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά (βλέπε αναλυτικά και σχετικό θέμα). Από κοντά και η «Νέα Αριστερά», που ψήφισε «παρών» σε άρθρα που αφορούν «ενσωμάτωση ευρωπαϊκών Οδηγιών» για τα «κοράκια» των τραπεζών και των funds, σπεύδοντας να «διευκρινίσει» πως πρόκειται για ευρωενωσιακή Οδηγία, συνέχεια της πολιτικής που υλοποίησαν ως κυβέρνηση από θέσεις υπουργών.

Τίποτα παράξενο λοιπόν για το νέο σχήμα για το οποίο ο επικεφαλής του, Αλ. Χαρίτσης, έλεγε τη Δευτέρα παρουσιάζοντας και το νέο όνομα πως «δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Για πάντα περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια. Περήφανοι για τις τομές στην εργατική πολιτική (...) Για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα καταφέραμε». Δηλαδή «περήφανοι» μέχρι τέλους για τη βρωμοδουλειά των μνημονίων και των ΝΑΤΟικών συμφωνιών.

Ταυτόχρονα, ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, όπως και το ΠΑΣΟΚ, έσπευσαν να επικροτήσουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο, επικροτώντας και το επικίνδυνο ΝΑΤΟικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτός διεξάγεται. Η Κουμουνδούρου μάλιστα έδωσε ρέστα, θυμίζοντας στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και μνήμη». Θετικό και αναγκαίο βήμα χαρακτήρισε την ύπαρξη ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η «Νέα Αριστερά».

Τα παραπάνω αποτυπώνουν και την κοινή βάση πάνω στην οποία συνεχίζονται και οι διεργασίες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ και «Νέα Αριστερά», για τη διαμόρφωση εναλλακτικής αστικής διακυβέρνησης, με τον Στ. Κασσελάκη να εξηγεί μέσα στη βδομάδα πως το πρότυπό του είναι οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ, περιγράφοντας μια ...εικόνα απ' το μέλλον που οραματίζονται στην Κουμουνδούρου, για ένα σχήμα «της κυβερνώσας Αριστεράς, στο οποίο δυνάμεις από την προοδευτική, μεταρρυθμιστική αριστερά συμμετέχουν ενεργά μαζί με δυνάμεις του προοδευτικού κέντρου» και το οποίο «πρέπει να διασφαλίζει οργανωτικά αυτό το εύρος συμμετοχής και να ανοίγει χώρο για όλες αυτές τις δυνάμεις να συνεργαστούν και να παράγουν μια προγραμματική σύνθεση προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα μας».

Ενα κόμμα τόσο ...αριστερό, που θα εφαρμόζει «πολύ σημαντικές προοδευτικές πολιτικές» αλά Αμέρικα, όπως ο νόμος περί διαγραφής φοιτητικών δανείων, που υπάρχουν και γιγαντώνονται, γιατί στις ΗΠΑ είτε με Ρεπουμπλικάνους είτε με Δημοκρατικούς τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων φεσώνονται έως τον λαιμό για να καταφέρουν να σπουδάσουν, ή η πρωτοβουλία Ομπάμα για «προσιτή περίθαλψη», που ήρθε ως απάντηση στη γενικευμένη απώλεια κάθε είδους υγειονομικής κάλυψης για εκατομμύρια Αμερικανούς, η οποία παραμένει!

Την ίδια ώρα προσκλητήριο στο ΠΑΣΟΚ απηύθυναν και οι του ΣΥΡΙΖΑ 2, με τον Τσακαλώτο να θυμίζει ότι «εγώ υποστηρίζω εδώ και χρόνια το κόκκινο - πράσινο. Ελπίζω σε πολλά θέματα (να συνεργαστούμε)» και τον Αλ. Χαρίτση απ' τη Βουλή να λέει ότι «θα επιδιώξουμε την προγραμματική συνεννόηση των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων», «για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

Για «πολλαπλές μορφές» της αριστεράς με συγκολλητική ουσία τις «αντιδεξιές» κορόνες έκανε λόγο μέσω Ιταλίας, όπου και βρέθηκε, ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα ετοιμάζει την ίδρυση Ινστιτούτου, για παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Γ. Δραγασάκης παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας ωστόσο στο κόμμα.

Στο μεταξύ με τη «Νέα Αριστερά» συντάχθηκε μέσα στην εβδομάδα και ο μέχρι πρότινος σύμβουλος του Τσίπρα, Μαραντζίδης, κάνοντας με άρθρο του λόγο για το «τέλος του ΣΥΡΙΖΑ» αφού «δεν εκφράζει μια πραγματική κοινωνική συμμαχία και ένα πραγματικό πολιτικό σχέδιο», και η σημερινή ηγεσία «είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να μετεξελιχθεί σε μια σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική ηγεσία», ελπίζοντας πως «η κρίση μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά, να εμπλουτίσει ιδεολογικά, να αναδιατάξει δυνάμεις, να αναδιαρθρώσει συμμαχίες, και τέλος να διευρύνει την πολιτική απήχηση» ως εν αναμονή αστική κυβέρνηση μετά τη ΝΔ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενισχύει και επεκτείνει την ιδιωτική Ασφάλιση

Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας το «μίνι ασφαλιστικό» νομοσχέδιο, που έχει ως κεντρική επιδίωξη την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την ενίσχυση και εξάπλωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Πυρήνας της σχετικής διάταξης είναι η διευκόλυνση της ίδρυσης ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική ή επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους.

Μ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθηθεί ο θεσμός των ΤΕΑ, παράλληλα με την απόσυρση της ευθύνης του κράτους για την Κοινωνική Ασφάλιση. Με το ίδιο νομοσχέδιο μπαίνει άλλο ένα «λιθαράκι» στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, στο πλαίσιο της αντιδραστικής λογικής της «ενεργού γήρανσης». Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι οι συνταξιούχοι θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς με τη σύνταξή τους, τους καλεί να συμβιβαστούν με τις αιματηρές περικοπές, δίνοντας «κίνητρα» ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Ετσι, καταργεί την περικοπή του 30% στη σύνταξη όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να δουλεύουν, αντικαθιστώντας την με εισφορά 10% επί του εισοδήματός τους.

Επίσης, με τη διάταξη για την «υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων με ενεργό ΑΜΚΑ» η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για τη μη κάλυψη μεταναστών που εργάζονται, καθώς η ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ τους συνδέεται με τις τυπικές προϋποθέσεις για «νόμιμη παραμονή», δηλαδή με το «άνοιξε - κλείσε» της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου. Μ' αυτόν τον τρόπο, η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη σε δημόσια νοσοκομεία και δομές θα γίνεται επί πληρωμή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ