ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα διεκδίκησης για δημόσια δωρεάν Υγεία από το μαζικό συλλαλητήριο

Eurokinissi

Από το πρωί, χτες, οι υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη δίνουν με επιτυχία τη μάχη για τη 48ωρη απεργία, με την πρώτη μέρα να κορυφώνεται με το μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε με τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και ολοκληρώθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου στη συνέχεια έγινε εκδήλωση συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), χαιρέτισε τα πάνω από 40 σωματεία και φορείς που συμμετείχαν με αποφάσεις τους και όλους τους εργαζόμενους, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους για την Υγεία του λαού. «Αυτή η συμμετοχή μάς γεμίζει ελπίδα. Είναι αναγκαία η ενίσχυση της συμπόρευσης των εργαζομένων στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των άμεσων λύσεων που είναι αναγκαίες εδώ και τώρα. Αλλά και γενικότερα στην κατεύθυνση της πάλης μας ώστε ο λαός να μπορεί να καρπώνεται τα οφέλη της τεράστιας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, χωρίς να μπαίνει στη μέση το εμπόδιο του κέρδους των λίγων. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη και με αυτό το συλλαλητήριο», σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας γενικά και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, αναδεικνύοντας ότι την ίδια ώρα που αυτό καταρρέει πολλοί ασθενείς εξαναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να απευθυνθούν σε μια από τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαυρίζουν.

Η σημαία της Παλαιστίνης «ντύνει» το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Η σημαία της Παλαιστίνης «ντύνει» το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ στο Εργατικό Κέντρο όπου κατέληξαν οι διαδηλωτές αναρτήθηκε πανό που ανέγραφε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Μάλιστα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους στη Γάζα οι νοσοκομειακοί γιατροί φόρεσαν «ματωμένες» ιατρικές μπλούζες.

Εντός του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης.

Νωρίτερα, το πρωί, πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις των νοσοκομειακών γιατρών στην πύλη του Ιπποκράτειου και του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων μετέφεραν ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης και ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη Νάουσα

Δυναμικό «παρών» έξω από το Νοσοκομείο Νάουσας έδωσαν χτες το πρωί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νομού Ημαθίας. Απαίτησαν να μην προχωρήσει το σχέδιο λειτουργίας του νοσοκομείου της πόλης, όπως και όπως και των νοσοκομείων όλης της χώρας όλης της χώρας, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας και ΟΑΕΕ, το Σωματείο Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος» και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας.

Στους δρόμους σε Πάτρα, Θεσσαλία, Εύβοια, Ηπειρο και άλλες πόλεις

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Από κάθε πόλη της χώρας διατρανώθηκαν χτες οι διεκδικήσεις για την Υγεία, με εκατοντάδες σωματεία να βγαίνουν στους δρόμους.

Στην Πάτρα, συγκέντρωση υγειονομικών πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία της ΥΠΕ, όπου το «παρών» έδωσαν ο Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία καθώς και φοιτητές της Ιατρικής και άλλων υγειονομικών σχολών του Πανεπιστημίου. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα. Επίσης, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι την ώρα που δαπανώνται δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός της χώρας, οι προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ακόμη και αν έχουν εξαγγελθεί, είναι κατά πολύ λιγότερες των συνταξιοδοτήσεων αλλά και των παραιτήσεων όπου οδηγούνται υγειονομικοί λόγω της συνολικά πολύ δύσκολης κατάστασης.

Αφοπλιστικές για την κατάσταση ήταν οι αναφορές του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, πολλοί από τους οποίους μεταγγίζονται ακόμη και από τη δεκαετία του 1980 στην αντίστοιχη μονάδα του ΠΓΝΠ του Ρίου. Οπως ανέφεραν, «ο κόμπος έφτασε στο χτένι», αφού λόγω συνταξιοδοτήσεων των γιατρών της κλινικής υπάρχουν πλέον μέρες της βδομάδας που πραγματοποιούνται μεταγγίσεις χωρίς γιατρούς!

Στη Θεσσαλία

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με τη συμμετοχή στην απεργία να καταγράφει μεγάλα ποσοστά, οι νοσοκομειακοί γιατροί σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα πραγματοποίησαν χτες μαχητικές και μαζικές κινητοποιήσεις.

Στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της 5ης ΥΠΕ από τον Σύλλογο Ιατρών και Ειδικευομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ταυτόχρονα κρεμάστηκε γιγαντοπανό στην πρόσοψη του νοσοκομείου με τη διεκδίκηση: «Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό - Οχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε έξω από το Γενικό Νοσοκομείο.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάσταση του ΓΝ Λάρισας, όπως και του Πανεπιστημιακού.

Στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση σωματείων και φορέων στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών, Εκτορα Γάζο, να σημειώνει τις ελλείψεις. Μίλησαν ακόμα η Πόπη Μπούτα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, και η Ευαγγελία Καλαπανίδα, νοσηλεύτρια του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων με Αναπηρίες Καρδίτσας.

Στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Στην Εύβοια

Νέες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την ενίσχυση του Νοσοκομείου Καρύστου και του ΚΥ Ιστιαίας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και ο λαός των δύο περιοχών της Εύβοιας.

Στην Κάρυστο, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι «δεν ανεχόμαστε άλλη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρύστου και του τόπου μας, απαιτούμε άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών».

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό η Λίτσα Αθανασίου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, όπου συμμετέχουν πάνω από 30 σωματεία και φορείς της περιοχής, και η Ειρήνη Ανδρικάκη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρύστου.

Με νέα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην πλατεία Ιστιαίας, κάτοικοι της περιοχής απαίτησαν μεταξύ άλλων την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την αναβάθμισή του σε μικρό νοσοκομείο, καταγγέλλοντας παράλληλα το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ για τις συνθήκες που οδηγούν σε παραίτηση το ιατρικό προσωπικό.

Στη συγκέντρωση στην Ιστιαία παρευρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού της περιοχής.

Στην Ηπειρο

Με συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου απάντησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία των Ιωαννίνων στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων και των συγχωνεύσεων των μονάδων Υγείας, στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ενωση Ιατρών Νομού Ηπείρου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», η Επιτροπή Αγώνα συμβασιούχων στο ΠΓΝ Ιωαννίνων, ενώ παρευρέθηκαν συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Επίσης, συμμετείχαν οι Σύλλογοι Οικογενειών και Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο διαλυτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που υποβαθμίζει την Απεξάρτηση, και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του Μπάμπη Παππά, γραμματέα της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου, και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Γιώργο Πρέντζα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Εξαρχος, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε στο ηρωικό παράδειγμα των υγειονομικών στην Παλαιστίνη και κάλεσε να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον λαό της, ενάντια στη σφαγή στη Γάζα.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από την πύλη του Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα στο ΓΝ Αγρινίου, στην πύλη του ΓΝ Ζακύνθου, σε νησιά του Αιγαίου κ.α.

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ολοι σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

Σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας, είναι το μεγάλο ραντεβού του παγκρήτιου συλλαλητηρίου για τη δημόσια Υγεία.

Με πάνω από 100 εργατικά σωματεία και φορείς από όλη την Κρήτη και σύσσωμους τους υγειονομικούς του νησιού να καλούν σε παγκρήτιο ξεσηκωμό, και με στάση εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το διεκδικητικό μήνυμα για τις δομές Υγείας της Κρήτης αναμένεται να ακουστεί δυνατά για μία ακόμα φορά.

Χθες, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ έδωσε συνέντευξη Τύπου καλώντας τους Ηρακλειώτες να δώσουν βροντερό «παρών» στη σημερινή συγκέντρωση, ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε στο μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου έξω από τις πύλες του Νοσοκομείου της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ