ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρι με την Τουρκία, «υπηρεσίες» στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ισραήλ
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ισραήλ
«

Προσπάθεια, ειλικρινή πιστεύω μέχρι στιγμής και από πλευράς Τουρκίας, να αφήσουμε πίσω μας μια δύσκολη εποχή», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός χτες τα παζάρια των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων με την Τουρκία.

Τόνισε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών, στις 7/12 στην Αθήνα, «μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα. Θα συζητήσουμε για τα δύσκολα θέματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε. Αλλά και να διαφωνήσουμε, δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτή η διαφωνία να μας ωθεί μονίμως στα άκρα», κάνοντας καθαρό ότι οι απαιτήσεις του τουρκικού κεφαλαίου είναι πάντα στο τραπέζι με ζεσταμένη την πλάτη από τους Ευρωατλαντικούς «συμμάχους». Σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε το ΑΣΣ «ένα ακόμα βήμα σε μια προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, που πιστεύω ότι θα έχει αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, έβαλε ως «μεγάλη διαφωνία» μεταξύ των δυο μερών την προσέγγιση Ερντογάν για τη Χαμάς, με τον Μητσοτάκη για πολλοστή φορά να αντιτείνει ότι «είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία προέβη σε μια κτηνώδη τρομοκρατική ενέργεια, εντός του Ισραήλ» και ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Προκλητικά, την ίδια ώρα κι ενώ στην Παλαιστίνη συνεχίζεται η γενοκτονία για χιλιάδες νεκρά γυναικόπαιδα από τη φρικώδη δράση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, συν την οργανωμένη προσπάθεια εκτοπισμού των εναπομεινάντων εν ζωή, ο Μητσοτάκης εξέφραζε την «κλιμακούμενη ανησυχία» του «για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ασκεί αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση».

Τόνισε ότι αυτό το μήνυμα έστειλε στην Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία επισκέφτηκε χτες το πρωί στη Ραμάλα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Riyad al-Maliki, ενώ έγινε δεκτός από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Mohammad Shtayyeh.

Δίνοντας την ουσία της μετάβασης Γεραπετρίτη στη Ραμάλα, ο Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση αναζητά να παίξει «έναν ρόλο για περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και για ανθρωπιστικές παύσεις. Δηλαδή, για μια κατάπαυση του πυρός για ορισμένη χρονική διάρκεια», που ταυτόχρονα «θα διευκολύνει και την απελευθέρωση των ομήρων», όπως είπε πουλώντας υπηρεσίες στο Ισραήλ με το οποίο, όπως είπε, έχουν «στρατηγική συμμαχία».

Σε υλοποίηση αυτής της ...στοχοθεσίας, ο Γεραπετρίτης στη συνάντησή του με τον Al-Maliki, τόνισε την «επείγουσα ανάγκη για επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης, με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα», κι αμέσως μετά μετέβη στα Ιεροσόλυμα για να δώσει το σχετικό ραπόρτο σε συνάντηση που είχε εκεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν.

Σύμφωνα, άλλωστε, με διπλωματικές πηγές, ο Γεραπετρίτης «ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή και τις απόψεις της Παλαιστινιακής ηγεσίας», ενώ «συζήτησε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για ανθρωπιστική παύση και τους τρόπους συμβολής της χώρας μας για τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα με σκοπό την απρόσκοπτη παροχή βασικών αγαθών (νερό, τρόφιμα, φάρμακα) και ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και την αποκατάσταση βασικών υποδομών που έχουν υποστεί βλάβες (δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού)». Στο μεταξύ, θυμίζουμε, έχουν λάβει ευρεία δημοσιότητα σχέδια του Ισραήλ για βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Για, δε, τη συνάντησή του με τον Κοέν, οι ίδιες πηγές λένε ότι «συζήτησε για την κατάσταση στην περιοχή και μετέφερε στον ομόλογό του τις ανησυχίες της παλαιστινιακής πλευράς για τη διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση». Αυτά την ίδια ώρα βέβαια που ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, ως συνέπεια των σχετικών συμφωνιών που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και προμαχώνας υποστήριξης του μακελειού που προκαλούν οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Διόλου τυχαία, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας φρόντισε να έχει χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ. «Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», διέχεε κατόπιν ο Δένδιας, διαβεβαιώνοντας ξανά για την «απόλυτη καταδίκη της Χαμάς» από μεριά της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία

Στο μεταξύ, εφ' όλης της ύλης θα είναι οι επαφές που ξεκινά σήμερα στη Γερμανία ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ στο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνονται και τα Ελληνοτουρκικά.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστρεϊτ δήλωσε ότι «πρόκειται για μια επίσκεψη ενός δύσκολου εταίρου με τον οποίο συζητάμε μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων».

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και τρόπους αύξησης των διμερών εμπορικών συναλλαγών, μετά και από την υπογραφή οικονομικού πρωτοκόλλου που υπέγραψε στην Αγκυρα πριν λίγο καιρό ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ακόμα, σε προτεραιότητα θα μπει πάλι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στην Αμυνα.

Στο μεταξύ, χτες, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής κλότσησε λίγο παρακάτω το «τενεκεδάκι» της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διατηρώντας το σχετικό χαρτί στο ιμπεριαλιστικό παζάρι. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο σκεπτικό της σχετικής εισήγησης έκαναν λόγο για «έλλειψη ωριμότητας των διαπραγματεύσεων», εκτιμώντας ότι «τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν».


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενισχύεται η λογοκρισία στο διαδίκτυο

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και των άρθρων

Σε μια καθόλου τυχαία στιγμή, που η κυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο παραπληροφόρησης, προπαγάνδας και fake news για να στηρίξουν το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ, ήρθε για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας «σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο», με το οποίο επιχειρείται γενικευμένη λογοκρισία στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ. Με τον Κανονισμό που σπεύδει να ενσωματώσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα σε μία μόλις ώρα να μπορεί να αφαιρείται από το διαδίκτυο περιεχόμενο που κατά την ΕΕ και τις κυβερνήσεις θεωρείται ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και των άρθρων το νομοσχέδιο το οποίο χτες εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, υπενθύμισε ότι συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και αν έκανε κανείς αναγωγή στα γεγονότα του Νοέμβρη του '73, όσοι συμμετείχαν - με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου - θα χαρακτηρίζονταν τρομοκράτες. Οπως υπογράμμισε, το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» θα χαρακτηριζόταν τρομοκρατικό σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ, το οποίο αφορά τα μέτρα πρόληψης της τρομοκρατίας και θα κατατασσόταν στον «επικίνδυνο ακροαριστερό ριζοσπαστισμό που οδηγεί στην τρομοκρατία».

Καθόλου τυχαία χαρακτήρισε τη χρονική συγκυρία που φέρνει η κυβέρνηση την ενσωμάτωση της ευρωενωσιακής Οδηγίας, η οποία επιβάλλει ασφυκτικό πλαίσιο για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Οπως τόνισε, πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή και τη φίμωση της ελευθερίας έκφρασης, αξιοποιώντας την - πολλαπλά χρήσιμη για την ΕΕ - έννοια-λάστιχο της τρομοκρατίας, για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του ελληνικού κράτους στην καταστολή κάθε φωνής που δεν συμβιβάζεται με τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ.

Με αυτόν τον τρόπο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΕ θέλουν να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου μπροστά στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το μακελειό στη Μ. Ανατολή, με την αποστολή φρεγατών, την παραχώρηση αεροδρομίων στους ΝΑΤΟικούς, τις διευκολύνσεις στο Ισραήλ.

Αυτά εκθέτουν τη χώρα σε κινδύνους αντιποίνων, είπε η Μ. Κομνηνάκα, και όχι οι μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης, καταγγέλλοντας ακόμα την κυβέρνηση για τη χρησιμοποίηση του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα και την αιτιολογία ότι «η ενέργεια αυτή εκθέτει το ελληνικό κράτος και διαταράσσει τις σχέσεις των δύο κρατών» σε βάρος του νεαρού Παλαιστίνιου που ύψωσε την παλαιστινιακή και την ελληνική σημαία στο Σύνταγμα, προάγοντας τη φιλία των λαών.

Με αφορμή αυτό, καταδίκασε τον ακροδεξιό εσμό παραγωγής fake news για τον νεαρό Παλαιστίνιο, που αναπαράχθηκε σε τηλεοπτικό πάνελ από τον Θ. Πλεύρη, παρότι είχε διαψευστεί περίτρανα. Θύμισε ότι κεντρικό αίτημα των μεγάλων διαδηλώσεων είναι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, για την οποία υπάρχει ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής από το 2015, αλλά την έχουν αφήσει στα συρτάρια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Επανερχόμενη στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, λαμβάνονται μέτρα σε βάρος του λαϊκού - εργατικού κινήματος, ενώ στο 1/3 των χωρών της ΕΕ διώκονται οι κομμουνιστές και τα κομμουνιστικά σύμβολα.

Επισήμανε ότι με την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας, θα αναβαθμιστούν οι μηχανισμοί ελέγχου του διαδικτύου, θα ληφθούν νέα μέτρα εποπτείας και τελικά περιορισμού του περιεχομένου διαφόρων αναρτήσεων. Υπογράμμισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύεται η λογοκρισία στο διαδίκτυο κι έφερε ως παράδειγμα το μπλοκάρισμα της εφημερίδας της ΚΝΕ, του «Οδηγητή», στο Τουίτερ επειδή είχε ανάρτηση στην οποία εξέφραζε την αλληλεγγύη της στον Παλαιστινιακό λαό. Ωστόσο, στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν εντάσσονται στον κίνδυνο τρομοκρατίας οι απειλές για πυρηνική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Στη διάρκεια της συζήτησης, χτες αργά το απόγευμα, η Μ. Κομνηνάκα προέβη σε νέα παρέμβαση απαντώντας στα όσα είπε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Λοβέρδος, ο οποίος επιχείρησε να συνδέσει τη δράση της αριστεράς με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι το ΚΚΕ, από την εποχή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση και καταδικάζει την ατομική τρομοκρατία. Μάλιστα, αναφέρθηκε εκτενώς στις αναφορές έκθεσης της ΕΕ, όπου βαφτίζει επικίνδυνη και ακροαριστερή αντίληψη τον αγώνα για τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Υποκριτές όσοι μιλούν για «ευρωπαϊκές αξίες»

«Ουαί υμίν υποκριτές και φαρισαίοι», είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, απευθυνόμενη σε όσους κομπάζουν για τις ευρωπαϊκές αξίες της ΕΕ. Οπως είπε, οι περιβόητες αξίες είναι μόνο οικονομικές με βάση τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Γι' αυτό η ΕΕ χειροκροτούσε τους «Αζοφικούς», γι' αυτό το ΝΑΤΟ και τα μέλη του αποφασίζουν ποιο κράτος είναι τρομοκράτης, γι' αυτό οι ΗΠΑ αποφασίζουν για ποιο κράτος θα βγάλουν ταξιδιωτικές οδηγίες και δέχονται ιδιωτικές φυλακές όπου βάλανε τους κρατούμενους να σκάβουν τάφους για τα θύματα της πανδημίας.

Επίσης, απευθυνόμενη σε όσους μιλάνε για «ελευθερία έκφρασης», θύμισε ότι στην Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, ο δημοσιογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζαμάλ Κασόγκι έγινε κιμάς. Οσον αφορά την «τρομοκρατία» εξήγησε ότι ισχύει το δόγμα Μπους «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» και ανάλογα με τα συμφέροντα αλλάζουν το θύμα και ο εχθρός. Οσο για το διαδίκτυο, τόνισε ότι όποιος έχει λεφτά μπορεί να έχει σέρβερ και ότι το διαδίκτυο ανήκει σε δυο - τρεις μεγάλους. Επί τούτου έφερε το παράδειγμα των δημοσιογραφικών τίτλων που αναρτώνται σε ιστοσελίδες, περνάνε από αλγορίθμους και αν έχουν «απαγορευμένες» και επικίνδυνες λέξεις «θάβονται» στις αναζητήσεις των χρηστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ