Copyright 2023 The Associated |
Συντρίμμια και θάνατος από τον ισραηλινό βομβαρδισμό και στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ |
Χτες το βράδυ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε τον «πλήρη αποκλεισμό» της Πόλης της Γάζας, με τον εκπρόσωπο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς να διαμηνύει από την πλευρά του ότι οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης θα αντισταθούν και θα προκαλέσουν πολλά θύματα στον κατοχικό στρατό.
Ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ξεπέρασε χθες τους 9.061, μεταξύ τους 3.760 παιδιά και 2.326 γυναίκες.
Οι τραυματίες ήδη ανέρχονται σε πάνω από 32.000, ενώ οι αγνοούμενοι, πολλοί απ' αυτούς θαμμένοι κάτω από συντρίμμια, ξεπερνούν τους 2.600.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς και του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, η διήμερη επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, που είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος στον κόσμο («φιλοξενώντας» 100.000 ανθρώπους σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο), προκάλεσε τον θάνατο 195 ανθρώπων, ενώ άλλοι 120 αγνοούνται.
Στο μεταξύ και καθώς συνεχίζεται ο απάνθρωπος ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Ζουλιέτ Τουμά, αποκάλυψε ότι στις αποθήκες της οργάνωσης έχουν απομείνει πλέον προμήθειες σταριού μόλις μίας βδομάδας για να τραφεί όλος ο πληθυσμός των 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, και καύσιμα μόλις τριών ή τεσσάρων ημερών.
Κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «έχει μετατρέψει σε όπλα πολέμου» τις ελλείψεις σε καύσιμα, νερό και τρόφιμα, για να προσθέσει ότι πολύ σύντομα η οργάνωση θα αρχίσει να περιορίζει εκ νέου τις ήδη κομμένες μερίδες τροφίμων ή ειδών πρώτης ανάγκης σε περίπου 700.000 εκτοπισμένους αμάχους.
Παράλληλα, ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας κατήγγειλε το Ισραήλ για την «τυφλή» χρήση βομβών λευκού φωσφόρου σε Γάζα και Λίβανο, ζητώντας να διενεργηθεί έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό της λιβανέζικης μεθοριακής πόλης Νταϊρά στις 16 Οκτωβρίου από τον ισραηλινό στρατό, που προκάλεσε φριχτά εγκαύματα σε τουλάχιστον 9 αμάχους και σοβαρές ζημιές σε μη στρατιωτικούς στόχους.
Το απόγευμα χτυπήθηκε και ο προσφυγικός καταυλισμός Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 15 αμάχων. Ο εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας της Γάζας, Μαχμούντ Μπασάλ, δήλωσε ότι ήταν δύσκολο για τους διασώστες να φτάσουν για να καθαρίσουν τα ερείπια, λόγω των παραλυμένων υποδομών και της έλλειψης καυσίμων.
Επίσης, βομβαρδίστηκαν άλλα τέσσερα σχολεία του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα πάνω από 20 νεκρούς.
Επιπλέον, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έδωσε βίντεο με τον βομβαρδισμό της συνοικίας Τελ Αλ Χάουα της Πόλης της Γάζας, στο οποίο ισραηλινές δυνάμεις εμφανίζονται να εξαπολύουν πυρά εναντίον ομάδας αμάχων σε απόσταση 100 μέτρων από το Νοσοκομείο «Αλ Κουντς».
Στο πεδίο της χερσαίας επιχείρησης του κατοχικού στρατού στη Γάζα, ισραηλινά άρματα μάχης προωθούνταν χθες σε τρεις κατευθύνσεις: Από βορειοανατολικά, από βορειοανατολικά κατά μήκος παράκτιων περιοχών της Γάζας, και από τον νότο, επιχειρώντας την είσοδό τους στην Πόλη της Γάζας.
Πριν τις 9 το βράδυ ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντ. Χαγκάρι, ανακοίνωσε την πλήρη περικύκλωση της πόλης, χαρακτηρίζοντάς την «κέντρο της δραστηριότητας της Χαμάς».
Το απόγευμα ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Χ. Χαλέβι, ανακοίνωσε ότι γίνονταν συγκρούσεις και εντός της Πόλης της Γάζας, καθώς επίσης ότι εντείνονταν οι επιχειρήσεις από διάφορες μεριές.
Από την αρχή της χερσαίας εισβολής στις 27 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί στρατιώτες πλέον των 332 που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν.
Παράλληλα εντείνονται ισραηλινές επιχειρήσεις με στόχο την καταστροφή των εκατοντάδων τούνελ του παλαιστινιακού θύλακα, με τη χρήση ειδικών στρατιωτικών ρομπότ.
Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Γιαΐρ Γκολάν, μιλώντας στο ραδιόφωνο του στρατού είπε ότι κανένας Ισραηλινός στρατιώτης δεν θα μπει στο εσωτερικό των τούνελ, διότι σκοπεύουν να τα μετατρέψουν σε παγίδες θανάτου, χωρίς έξοδο διαφυγής για τους μαχητές της Χαμάς. Υποστήριξε πως έχουν ήδη καταστραφεί από ειδικούς πυροτεχνουργούς και μηχανικούς του στρατού πάνω από 100 τούνελ, εκτός από άλλα που καταστράφηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Το ίδιο διάστημα, η Χαμάς σε ανακοίνωσή της σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ότι μετά τη λήξη του πολέμου στη Γάζα δεν μπορεί να κυβερνήσει ξανά η παλαιστινιακή οργάνωση.
«Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε ωμή προσπάθεια των ΗΠΑ να παρέμβουν και να επιβάλουν μια νέα πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας θα απορριφθεί εντελώς από τον παλαιστινιακό λαό, που θα την αντιμετωπίσει και θα την αντιπαλέψει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Συνεχίστηκε χθες η αποχώρηση εκατοντάδων ξένων και Παλαιστινίων διπλής υπηκοότητας από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο, με το υπουργείο Εξωτερικών της τελευταίας να διαβεβαιώνει ότι το Κάιρο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση από τη Λωρίδα της Γάζας «περίπου 7.000» αλλοδαπών και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.
Η παλαιστινιακή συνοριακή αρχή δημοσιοποίησε κατάλογο ατόμων στα οποία δόθηκε η άδεια να φύγουν χθες. Περιλαμβάνονταν 596 ονόματα, κατηγοριοποιημένα ανά χώρα. Εκείνες με τον μεγαλύτερο αριθμό ονομάτων στον κατάλογο ήταν οι ΗΠΑ με 400 ανθρώπους, το Βέλγιο με 50, η Ελλάδα με 24, η Κροατία με 23, η Ολλανδία με 20 και η Σρι Λάνκα με 17.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να περιθάλψουν 1.000 παιδιά παλαιστινιακής καταγωγής από τη Γάζα, χωρίς να αναφέρουν με ποιον τρόπο και πότε θα απομακρυνθούν αυτά από τον θύλακα.
Μπροστά στην εντεινόμενη σφαγή των Παλαιστινίων της Γάζας, το Ισραήλ προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μέρα της «ανθρωπιστικής» τάχα «επιχείρησης» περίθαλψης των δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων τους οποίους κατακρεουργεί, επιχειρώντας να κλείσει συμφωνίες με συμμάχους του, όπως η Κύπρος και άλλες χώρες της ΕΕ και της περιοχής.
Μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου για πιθανή από θαλάσσης αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με πλοία στη Γάζα με την άδεια του Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γερμανία, Ρον Πρόσορ, επιβεβαίωσε τις έντονες συζητήσεις αυτού του περιεχομένου, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει από μια σειρά χώρες να στείλουν πλωτά νοσοκομεία για τη νοσηλεία των Παλαιστινίων αμάχων τους οποίους χτυπούν τα ισραηλινά βομβαρδιστικά.
Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο του Ισραήλ (Kan), ο Πρόσορ δήλωσε ότι τέτοιο αίτημα έχει διατυπωθεί προς τη Γερμανία και άλλες χώρες, επιβεβαιώνοντας το σενάριο που παρουσίασε ο ραδιοφωνικός σταθμός, σύμφωνα με το οποίο οι τραυματίες από τη Γάζα θα επιβιβάζονται σε πλοία - νοσοκομεία στο λιμάνι Αλ Αρίς της Αιγύπτου, κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα.
Χθες το βράδυ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει και δεύτερο ελικοπτεροφόρο πλοίο στα ανοιχτά της Γάζας, στο όνομα της παροχής ιατρικής βοήθειας στους ανθρώπους που πλήττονται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σ. Λεκορνού.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «France Info», από τον Λίβανο όπου επισκέφτηκε τους Γάλλους κυανόκρανους της αποστολής του ΟΗΕ (UNIFIL), ο Λεκορνού είπε ότι θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο το ελικοπτεροφόρο «Dixmude». Το Παρίσι έχει ήδη στείλει στην περιοχή το ελικοπτεροφόρο «Tonnerre».
Το Ισραήλ έχει επίσης ζητήσει από την Ιταλία ένα πλοίο - νοσοκομείο, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.
Από την άλλη, χθες στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φ. Κοτζά δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει καρκινοπαθείς ασθενείς του Νοσοκομείου Τουρκο-παλαιστινιακής Φιλίας της Γάζας, το οποίο έχει διακόψει τη λειτουργία του εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και των βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στο επίκεντρο και οι συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» της κατοχής
Copyright 2023 The Associated |
Από την προηγούμενη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ, στα μέσα Οκτώβρη |
Την ίδια ώρα, όλες οι πλευρές εντείνουν προετοιμασίες και κινήσεις μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο διάχυσης της σύγκρουσης.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες ότι θα ήθελε μία «σύντομη παύση» των βομβαρδισμών στη Γάζα, για να δοθεί χρόνος στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή να διασώσουν όσους Αμερικανούς και άλλους ξένους ομήρους μπορούν. «Είμαι αυτός που έπεισε τον Μπίμπι (σ.σ. τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου) να υπάρξει παύση για να φύγουν αιχμάλωτοι. Είμαι αυτός που μίλησε στον Σίσι (σ.σ. τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι) για να τον πείσει να ανοίξει την πόρτα», είπε σε προεκλογική συγκέντρωση.
Οι ΗΠΑ βέβαια απορρίπτουν κατηγορηματικά μια γενική κατάπαυση πυρός, επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε τη Χαμάς...
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν ξεκινά από σήμερα περιοδεία αρχικά σε Ισραήλ και Ιορδανία, ενώ θα συνεχιστεί και σε άλλες ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία).
Μετά από 9.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται για άλλη μια φορά ότι στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν θα επιβεβαιώσει την «αμερικανική υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» και για να συζητήσει προσπάθειες που θα εξασφαλίσουν τους Αμερικανούς στο Ισραήλ, στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα. Αναφέρεται επίσης ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συζητήσει τρόπους «άμεσης απελευθέρωσης ομήρων», αλλά και για την «αύξηση του ρυθμού και του όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα προς τους αμάχους της περιοχής. Θα επιχειρήσει ακόμα «να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης», ο κίνδυνος για την οποία ωστόσο αυξάνεται με το συνεχιζόμενο μακελειό στη Γάζα, το οποίο έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.
Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - θα τονίσει τη ...σημασία προστασίας των ζωών αμάχων και την «κοινή δέσμευση» για τη διευκόλυνση και αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, «εξασφαλίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βιαίως». Θα συζητήσει επίσης «έκτακτους μηχανισμούς για ανάσχεση της βίας και ρητορική κατευνασμού, για τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων». Γίνεται ακόμα λόγος για «επιβεβαίωση της δέσμευσης των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους εταίρους τους, θέτοντας τους απαραίτητους όρους για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, που θα συμπεριλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους», την ώρα που όλα τα σχέδια των ΗΠΑ χαντακώνουν οποιαδήποτε προοπτική για ένα πραγματικά ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Μια ιδέα άλλωστε από τα πραγματικά σχέδια της Ουάσιγκτον για επιβολή μιας «λύσης» στο Παλαιστινιακό με οδηγό τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ισραήλ έδωσαν τα όσα είπε την Τρίτη στην αμερικανική Γερουσία ο ίδιος ο Μπλίνκεν. Εκεί απέρριψε εκ προοιμίου το να επιλέξουν τη δική τους διακυβέρνηση στη Γάζα οι Παλαιστίνιοι ή να επανέλθει εκεί η Χαμάς, ενώ μίλησε για μια «αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή» που θα μπορούσε να αναλάβει «τη διακυβέρνηση και τελικά την ασφάλεια» της Γάζας, προφανώς στα πρότυπα της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Οχθη.
Σε εναλλακτική περίπτωση, ο Μπλίνκεν πρότεινε «προσωρινές διευθετήσεις» με τη συμμετοχή χωρών της περιοχής, αλλά και διεθνών υπηρεσιών «που θα μπορούσαν να βοηθήσουν» στους τομείς της διακυβέρνησης και της «ασφάλειας». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», μάλιστα, στους σχεδιασμούς συμπεριλαμβάνεται πρόταση σύστασης πολυεθνικής δύναμης με αμερικανικά στρατεύματα, ή για προσωρινή ανάληψη ελέγχου του θύλακα από αποστολή του ΟΗΕ.
Χθες, πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν συνάντησε στην Ουάσιγκτον τον Σαουδάραβα υπουργό Αμυνας Χαλίντ Μπιν Σαλμάν και συζήτησαν την «κοινή τους προτεραιότητα» προς μία «βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
Ο Μπλίνκεν, ανακοινώθηκε, επιβεβαίωσε «τη σημασία αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα, την αποτροπή περαιτέρω διάχυσης της σύγκρουσης και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στην Υεμένη». Διαβεβαίωσε επίσης για τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην άμυνα εταίρων τους κατά «απειλών από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες» (έμμεση αναφορά, μεταξύ άλλων, στους Χούθι της Υεμένης). Επιβεβαίωσε δε «την αξία της αμερικανοσαουδικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Εξάλλου η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την έναρξη μιας εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για τους Παλαιστίνιους της Γάζας, με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να δίνουν από κοινού 50 εκατ. ριάλ (12,5 εκατ. ευρώ).
Στο μεταξύ, στο Ισραήλ έφτασε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιόκο Καμικάουα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Γάζα.
Η Ιαπωνία, που στηρίζει κι αυτή το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», έχει δώσει σημαντικά κεφάλαια από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 (μετά τις Συμφωνίες του Οσλο) για κοινωνικές υποδομές και την οικονομία των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, και θα μπορούσε να παίξει τον δικό της ρόλο στην «επόμενη μέρα».
Η Καμικάουα θα μεταβεί και στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για να δει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς, και μετά στην Ιορδανία για να συναντήσει τον βασιλιά Αμπντάλα Β'.
Χτες, το Μπαχρέιν έγινε η δεύτερη αραβική χώρα μετά την Ιορδανία που ανακάλεσε τον πρέσβη του από το Ισραήλ, με αφορμή το συνεχές αιματοκύλισμα της Γάζας.
Την ανάκληση ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της χώρας, προσθέτοντας ότι και ο Ισραηλινός απεσταλμένος στη Μανάμα έχει ήδη αναχωρήσει από τη χώρα του Κόλπου. Στη σχετική απόφαση αναφέρεται επίσης πως όλες οι οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ διακόπηκαν.
Η εξέλιξη έχει επιπρόσθετο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την αντοχή των «Συμφωνιών του Αβραάμ» που αφορούν την εξομάλυνση σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι το Μπαχρέιν εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020, στο πλαίσιο των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ» που προωθήθηκαν με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του πάντως διέψευσε πως οι σχέσεις με το Μπαχρέιν «πάγωσαν».
Στην Τυνησία το κοινοβούλιο ξεκίνησε να συζητά νομοσχέδιο που ποινικοποιεί και τιμωρεί με ποινή κάθειρξης, που μπορεί να φτάνει έως τα ισόβια, «την εξομάλυνση», τη σύναψη δηλαδή οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ Τυνησίας και Ισραήλ. Το νομοσχέδιο εκπονήθηκε από βουλευτές που πρόσκεινται στον Τυνήσιο Πρόεδρο Καΐς Σαγέντ, ο οποίος έχει αναλάβει όλες τις εξουσίες στη χώρα και έχει τροποποιήσει το Σύνταγμα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «εσχάτη προδοσία» οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε χτες έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Νοεμβρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με επίκεντρο τη Γάζα και το Παλαιστινιακό.
Στην Τεχεράνη, χτες, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης συναντήθηκε με στελέχη της Χαμάς για να συζητήσει την τύχη των 22 Ταϊλανδών που κρατά ομήρους στη Γάζα. Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι αναμένει «την κατάλληλη στιγμή» για να τους αφήσει ελεύθερους, σύμφωνα με έναν από τους διαπραγματευτές.
Στη Βηρυτό παρέμενε έως χτες, από την 1η Νοέμβρη ο αρχηγός της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», Ισμαήλ Καάνι, ενόψει του σημερινού διαγγέλματος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα.
Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά ανακοίνωσε πως ξεκινά περιοδεία σε ΗΑΕ και Κατάρ την Κυριακή για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Γάζα.
Στη Γερμανία, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χτες πως απαγορεύει τις δραστηριότητες της Χαμάς, η οποία είναι ήδη χαρακτηρισμένη στη χώρα ως τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και της φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης Σαμιντούν, που μεριμνά για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.
Επικοινωνία για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ και Αιγύπτου Σ. Σούκρι, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να επισημαίνει ως «απαράδεκτη κάθε βίαιη ενέργεια εναντίον αμάχων, τα πλήγματα σε κτίρια κατοικιών και σε μη στρατιωτικές υποδομές».
Και οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, της διαρκούς πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και της απελευθέρωσης των ομήρων, με τον Λαβρόφ να επισημαίνει την ανάγκη οργάνωσης επιχείρησης εκκένωσης των Ρώσων πολιτών από τη Γάζα με τη βοήθεια «Αιγυπτίων εταίρων».
Προηγήθηκε δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, ότι η σύσταση του Ισραήλ προς τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τις ρωσικές περιοχές του Βόρειου Καυκάσου μετά τις βίαιες αντιισραηλινές διαμαρτυρίες στο Νταγκεστάν την Κυριακή είναι «αντιρωσική». Παρ' όλα αυτά πρόσθεσε ότι οι παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις της Ρωσίας με το Ισραήλ είναι «ανθεκτικές».
Μαζί με τη σφαγή στη Γάζα, κλιμακώνονται τα εγκλήματα του ισραηλινού κατοχικού στρατού και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη: Από τις 7 Οκτώβρη έχουν δολοφονηθεί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 132 Παλαιστίνιοι.
Τρεις Παλαιστίνιοι, ηλικίας 14, 19 και 24 ετών, σκοτώθηκαν χτες από ισραηλινά πυρά κοντά στη Ραμάλα και στην πόλη Καλκίγια της Δυτικής Οχθης, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Ενας 19χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών και δύο άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επιδρομή του στρατού στην Καλκίγια.
Στο Ελ Μπίρεχ, πόλη κοντά στη Ραμάλα και την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, ένα 14χρονο αγόρι και ένας 24χρονος σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός κατοχικός στρατός άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια επιδρομής με στόχο συλλήψεις.
Στο μεταξύ, μετά τα απανωτά πογκρόμ Εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, ένας Εβραίος έποικος σκοτώθηκε κοντά στον εβραϊκό οικισμό Εϊνάβ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, όταν Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και την υπηρεσία Μάγκεν Νταβίντ Αντόμ.
Ο δε ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν - Γκβιρ, ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης που ζει σε εβραϊκό οικισμό, δήλωσε ότι μετά την επίθεση της «Χαμάς» ζήτησε να αγοραστούν 10.000 τουφέκια προκειμένου να οπλιστούν οι έποικοι. Το γραφείο του Μπεν - Γκβιρ δεν απάντησε σε ερώτηση του «Ρόιτερς» αν τα όπλα έχουν ήδη διανεμηθεί στη Δυτική Οχθη.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X στις 11 Οκτώβρη επισήμανε ότι 900 τουφέκια έχουν ήδη δοθεί σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, κοντά στον Λίβανο, και χιλιάδες άλλα θα διανεμηθούν σύντομα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), 29 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί φέτος από επιθέσεις Εβραίων εποίκων. Τουλάχιστον οχτώ από αυτές έχουν σημειωθεί μετά τις 7 Οκτώβρη.
Τις επιθέσεις των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη έφθασαν να καταδικάσουν ακόμη και οι ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ την Τρίτη ανέφερε ότι «η τρομοκρατία των εποίκων» κινδυνεύει να προκαλέσει «επικίνδυνη κλιμάκωση στη σύγκρουση».
Οι καθημερινές βάρβαρες επιθέσεις των Εβραίων εποίκων έχουν υπερδιπλασιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μετά τις 7 Οκτώβρη.
Ηδη η φετινή χρονιά ήταν η πλέον φονική εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια στη Δυτική Οχθη, με πάνω από 200 Παλαιστίνιους νεκρούς από ισραηλινά πυρά, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Εν αναμονή του σημερινού διαγγέλματος του αρχηγού της Χεζμπολάχ
Κάθε μέρα που περνά, οι εντεινόμενες εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ προσθέτουν κι άλλο «εύφλεκτο» υλικό, αναδεικνύοντας τους κινδύνους ευρύτερης ανάφλεξης.
Χτες προστέθηκαν μεταξύ άλλων η βροχή ρουκετών της Χαμάς από τα σύνορα του Λιβάνου στο βόρειο Ισραήλ, η κατάρριψη ισραηλινού drone από πύραυλο εδάφους αέρος της Χεζμπολάχ και η αποστολή δύο drone σε διοικητήριο του ισραηλινού στρατού στην κοινή μεθόριο.
Η κουβεϊτιανή εφημερίδα «Al Jarida» επικαλούμενη «ιρανικές διπλωματικές πηγές» μετέδωσε χτες πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χ. Νασράλα θα θέσει τελεσίγραφο στις ΗΠΑ μέσω μεσολαβητών, απαιτώντας τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα «έως τις 3 Νοεμβρίου». Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν πως εάν οι ΗΠΑ δεν ικανοποιήσουν το αίτημα, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Νασράλα θα ανακοινώσει «γενική κινητοποίηση για πόλεμο με το Ισραήλ και θα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του από όλες τις κατευθύνσεις».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ συμφώνησε στο τελεσίγραφο με τον Ισμαήλ Καάνι, επικεφαλής των ιρανικών ειδικών δυνάμεων Αλ Κουντς των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» που βρίσκεται στη Βηρυτό.
Χτες πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον ανησυχεί μεν για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύι».
Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσημα πως χρησιμοποίησε δύο drone, γεμάτα εκρηκτικά για να χτυπήσουν διοικητήριο και άλλες 19 θέσεις του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο Λιβάνου-Ισραήλ. Προηγήθηκε κατάρριψη ισραηλινού drone (για δεύτερη φορά από την Κυριακή) με πύραυλο της οργάνωσης και η είδηση για τον εντοπισμό από τον στρατό του Λιβάνου των πτωμάτων δύο νεαρών βοσκών που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο έφτασε τους 70 ανθρώπους.
Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ανέφερε πως έπληξε αρχηγεία, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, χώρους αποθήκευσης όπλων, στρατιωτικά συγκροτήματα και άλλες υποδομές που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.
Παράλληλα, χτες βράδυ στελέχη της Χαμάς στο νότιο Λίβανο ανέλαβαν την ευθύνη για την ομοβροντία ρουκετών της οργάνωσης στον εβραϊκό συνοριακό εποικισμό, Κιργιάτ Σμονά (Kiryat Shmona) του βορείου Ισραήλ, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό δύο πολιτών, σοβαρές υλικές ζημιές και πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο και αυτοκίνητα.
Στο φόντο των εξελίξεων αυτών ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σ. Λεκορνού δήλωσε από τη Βηρυτό πως ο Λίβανος «δεν χρειάζεται έναν πόλεμο» με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας.