«Παράνομη» κρίθηκε η απεργία τους, με κλιμάκωση απαντούν οι ίδιοι
Οι εργαζόμενοι ενώθηκαν με τους υγειονομικούς και πορεύτηκαν στο υπουργείο Υγείας, εκεί όπου ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης αρνήθηκε και να συναντηθεί μαζί τους, με το πρόσχημα ότι είναι...«στην αρμοδιότητα της υφυπουργού Υγείας Ε. Αγαπηδάκη».
«Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ που κάποτε μας βάφτιζαν ήρωες, στις 30 Νοέμβρη πετιούνται στον δρόμο. Οταν θέσαμε το ζήτημα στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ απάντησε ότι "δεν είστε απαραίτητοι". Εμάς μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και μετά την 1η Δεκέμβρη. 400 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα PHILOS 2, είναι δύο μήνες απλήρωτοι. Κάποιοι δεν μπορούν να πάνε για δουλειά, δεν έχουν να βάλουν βενζίνη και δουλεύουν 70 και 100 χιλιόμετρα μακριά. Οταν θέσαμε στον Οργανισμό ότι μανάδες απλήρωτες δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους, δεν μπορούν να αγοράσουν γάλα, η διοίκηση απάντησε και "τι με αφορά εμένα"... Σας θέλουμε δίπλα μας», σημείωσε από το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ, ο Γιώργος Γκισγκίνης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο υπουργείο Υγείας, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΕΟΔΥ σέρνει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Την Τετάρτη μάλιστα, το Σωματείο ενημερώθηκε στις 12 μ. για την αγωγή που είχε κατατεθεί εναντίον τους, και μία ώρα μετά ερήμην του Σωματείου, «σε έκτακτη συνεδρίαση» κρίθηκαν «παράνομες» οι απεργίες στις 2/11 και 10/11. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών «απαγορεύεται η πραγματοποίηση των εξαγγελθεισών απεργιών (...) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης καταδικάζει στην καταβολή χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα παραβίασης».
Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποιώντας πορεία μέχρι τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.
Εξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ, ο Θωμάς Ζακαλκάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ, περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται, με ελλείψεις σε υλικά και μέσα. Και τους κάλεσε «ενωμένοι και δυνατοί να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να κερδίσουμε το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπή εργασία».
Τη στήριξη των υγειονομικών μετέφερε ο Θανάσης Τασιούδης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε ότι το ΚΚΕ δίνει τη μάχη και στη Βουλή και μαζί τους στο δρόμο του αγώνα.
Στη μείωση του «κόστους» για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στοχεύει το σχέδιο νόμου του υπ. Υγείας που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για την αντιμετώπιση ασθενών με αγγειακά - εγκεφαλικά επεισόδια», ανέδειξε μεταξύ άλλων ο Γ. Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία μόλις 19 ΜΑΦ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αριθμός που είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού όλης της χώρας, σε σύγκριση με τις αντικειμενικές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Κανονικά, σημείωσε, ο Γ. Λαμπρούλης θα έπρεπε να υπάρχει ΜΑΦ σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, στελεχωμένη και εξοπλισμένη. Αντίθετα, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι νέες ΜΑΦ θα στελεχωθούν με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα και κλινικές, κατά την πάγια τακτική μπαλωμάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Οσον αφορά στον τομέα της αποκατάστασης, σημείωσε πως ήδη έχει αφεθεί εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα, αφού αποτελεί τεράστια πηγή εσόδων και κερδών, ενώ στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται τίποτα για την αύξηση των δημόσιων δομών αποκατάστασης πανελλαδικά. Εάν ήθελε, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις θα λάμβαναν μέτρα για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση των ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια με την ανάπτυξη υποδομών πανελλαδικά, την πλήρη στελέχωσή τους, τον εξοπλισμό τους και την πλήρη και δωρεάν παροχή υπηρεσιών που απαιτούνται σε όλες τις φάσεις της ασθένειας, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέροντας πως το Κόμμα θα ψηφίσει «παρών».
Αναφερόμενος στις προσλήψεις που ανακοινώνει η κυβέρνηση, κατήγγειλε ότι είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς δεν καλύπτουν ούτε τα κενά που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Κατήγγειλε ακόμα τις μετακινήσεις - μπαλώματα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που τελικά δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως λύνουν.