Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η μετάβαση στην Αθήνα τη Δευτέρα 6/11 και η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
ΧΙΟΣ |
Μια κινητοποίηση στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσουν ενόψει της μετάβασής τους στην Αθήνα τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη και της συγκέντρωσης στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Με την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα ΚΥ των νησιών να έχει φτάσει στο απροχώρητο, την αγωνιστική τους δράση συντονίζουν πάνω από 100 σωματεία και φορείς από όλα τα νησιά: Εργατικά Κέντρα, κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα, φορείς αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών, ακόμα και εκπολιτιστικοί σύλλογοι υπογράφουν το κοινό πλαίσιο πάλης, διεκδικώντας άμεσες λύσεις και ξεχωρίζοντας την ανάγκη για μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.
Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών νησιωτών που μένουν στην Αθήνα, με εκατοντάδες να προσυπογράφουν το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία στα νησιά.
Στη Μυτιλήνη, με παλμό και με συνθήματα για μόνιμες προσλήψεις και για πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου με όλες τις ειδικότητες, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου από σωματεία και φορείς του νησιού. Καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, μοιραζόταν η ανακοίνωση με τα αιτήματα, τα οποία υπογράφονται από δεκάδες σωματεία και συλλόγους.
ΡΟΔΟΣ |
Στο Μανταμάδο, η συγκέντρωση έγινε στο Περιφερειακό Ιατρείο του χωριού, όπου απαιτήθηκε για μια ακόμη φορά η άμεση στελέχωσή του με γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενοφόρο και να λειτουργήσει το Κέντρο Εφημέρευσης.
Ακόμη απαιτήθηκε η άμεση κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Υγείας.
Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε από τους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου χτες το πρωί στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, ενώ το απόγευμα μαζί με σωματεία και φορείς διαδήλωσαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου.
Στο Νοσοκομείο το πρωί κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τον λόγο πήρε ο Χάρης Μπαρός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, όπου τόνισε την επιτακτική ανάγκη ο λαός να βάλει τέρμα στην υποβάθμιση της Υγείας με την έμπρακτη συμμετοχή του στην κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης. Παράλληλα, επισήμανε τα αιτήματα όλων των υγειονομικών της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στους υπό απόλυση εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, που σε λιγότερο από έναν μήνα θα βρεθούν στον δρόμο.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ |
Στην εγκατάλειψη που βιώνουν οι κάτοικοι στα χωριά της Βόρειας Χίου, τα οποία είναι ακάλυπτα από γιατρούς, αναφέρθηκε η πρόεδρος της κοινότητας Καρδαμύλων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στελέχωσης των Αγροτικών Ιατρείων, ενώ επανέλαβε το αίτημα για την επαναλειτουργία του ΕΛΤΑ των Καρδαμύλων.
«Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι η κυβέρνηση να μας ακούσει, φτάνει πια με την εγκατάλειψη», είπε ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, Π. Νικήτας, καλώντας όποιον μπορεί να μεταβεί στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Λήμνου συγκεντρώθηκαν στο Νοσοκομείο του νησιού, καταδικάζοντας την κυβερνητική πολιτική που, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο «ζύγι» των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες του λαού και καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ |
Επιστολή συμπαράστασης απέστειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου (ΟΛΣΥ) της Αθήνας, η οποία συμμετέχει στην κινητοποίηση στην Αθήνα, στο υπουργείο Υγείας.
Μίλησαν ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου, Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Μαδυτινός.
Στη συνέχεια, πολυμελής αντιπροσωπεία από εκπροσώπους σωματείων και συλλόγων, τους περιφερειακούς συμβούλους και τον έπαρχο Λήμνου, επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε Σάμο, Ικαρία, Κω, Λέρο (Λακκί), Σαντορίνη και Πάρο.
ΛΗΜΝΟΣ |
Προειδοποιητική 48ωρη απεργία στις 29-30 Νοέμβρη από την ΟΕΝΓΕ και πανελλαδική συγκέντρωση
ΑΘΗΝΑ |
Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ, κλιμακώνοντας τον αγώνα, προκήρυξε προειδοποιητική 48ωρη απεργία στις 29 και 30 Νοέμβρη, ενώ στις 30 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διεκδικήσεις για μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και κλάδους, γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.λπ., να μπει «φρένο» στον κατήφορο και στις εικόνες κατάρρευσης που κυριαρχούν στα δημόσια νοσοκομεία, με «λουκέτα» σε τμήματα και κλινικές, αναστολές χειρουργείων κ.ο.κ.
Στην Αθήνα διαδήλωσαν εργαζόμενοι και από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο της Κρήτης, εκεί όπου καθημερινά δίνεται μάχη μαζί με τον λαό του νησιού να μην κλείσει και υποβαθμιστεί περαιτέρω η λειτουργία του. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη και διαδήλωσαν μαζί με σωματεία εργαζομένων όπως από το ΨΝΑ Δαφνί, στο οποίο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαμορφώνονται ασυλικές συνθήκες νοσηλείας, όπως και στο Δρομοκαΐτειο. Επίσης, από τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Γεννηματάς», «Αγία Ολγα», «Αγιο Σάββα», «ΕΛΠΙΣ», που οι εργαζόμενοι δουλεύουν καθημερινά σε «πολεμικές συνθήκες». Αλλά και από το ΕΚΑΒ, του οποίου τμήματα και υπηρεσίες της επείγουσας παρέμβασης παραδίδονται στους ιδιώτες. Μαζί τους βρέθηκαν υγειονομικοί από την 1η και 2η ΥΠΕ μαζί με τις καθαρίστριες από το Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας», που μένουν μετέωρες και πάλι. Διαδηλώνοντας πορεύτηκαν και ενώθηκαν με τα σωματεία εργαζομένων στο ΚΑΤ, τον «Ευαγγελισμό», το «Θριάσιο» κάτω από συνθήματα όπως «Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» και «Προσλήψεις, αυξήσεις, ανθυγιεινό - δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό».
ΚΡΗΤΗ - ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ |
Στη Βουλή μάλιστα ένωσαν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ (βλ. θέμα στην ίδια σελίδα).
Η επόμενη στάση γίνεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τους υγειονομικούς να καταγγέλλουν την άρνηση και της σημερινής κυβέρνησης να ενταχθούν στα ΒΑΕ και να επεκταθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ.
Παρά την έντονη βροχόπτωση, η πορεία έφτασε στο υπουργείο Υγείας.
Μαζί τους πορεύτηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, που μιλώντας στους συγκεντρωμένους μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους «γιατί δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ως "κανονικότητα" την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων, των δομών ΠΦΥ. Οτι πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτονται από συμβασιούχους, επικουρικούς γιατί θεωρούνται "κόστος". Ολα αυτά γίνονται με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ και όσοι υπερασπίζονται την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας είναι αποφασισμένοι μέχρι τέλους να προχωρήσουν τους βάρβαρους σχεδιασμούς τους. Μέρος των σχεδιασμών είναι και η απόφαση για καθημερινή εφημερία των νοσοκομείων».
Στη συγκέντρωση στο υπουργείο ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), καταδίκασε το έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη. Καταδίκασε την εγκληματική πολιτική που κλείνει νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και μετακινεί υγειονομικό προσωπικό από νομό σε νομό. «Η εγκληματική πολιτική δεν θα περάσει, θα αγωνιστούμε» τόνισε.
Εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ, ο Γιάννης Γαλανόπουλος κατήγγειλε την «κατρακύλα του δημόσιου συστήματος Υγείας, ειδικά το τελευταίο διάστημα. «Ενώνουμε τη φωνή μας και όλοι εμείς οι υγειονομικοί απέναντι στην καταιγίδα που έρχεται σε βάρος των δικαιωμάτων των ασθενών να απολαμβάνουν δημόσια και δωρεάν, ποιοτική Υγεία, αλλά και στο δικαίωμα το δικό μας να εργαζόμαστε ανθρώπινα το 2023, να είμαστε ενταγμένοι στα ΒΑΕ, να παίρνουμε αξιοπρεπείς μισθούς παρά τις δικαστικές αποφάσεις για επαναφορά των μισθών στα προ περικοπών επίπεδα. Κάθε μέρα συνταξιοδοτούνται πανελλαδικά συνάδελφοί μας και δεν αναπληρώνονται. Οι ασθενείς αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν ελάχιστες υπηρεσίες», ανέφερε. Σχετικά με τις διαρροές για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση των ήδη λεηλατημένων νοσοκομείων της Αττικής, σημείωσε ότι τα τμήματα θα είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εντός ολίγου διαστήματος κινδυνεύουν να κλείσουν νοσοκομεία, μπορεί να μη βάζουν λουκέτο αλλά τα οδηγούν στην απαξίωση».
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αρνήθηκε να δεσμευτεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Συγκεντρώσεις υγειονομικών πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά περιοχές, σε όλη τη χώρα.
Στην Κρήτη, σε συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών για την ενίσχυση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και του Νοσοκομείου Σητείας, τα υγειονομικά σωματεία βρέθηκαν ξανά στους δρόμους, προετοιμάζοντας μάλιστα μεγάλη παγκρήτια κινητοποίηση στο Ηράκλειο στα τέλη Νοέμβριου.
Στο Βενιζέλειο, με πρωτοβουλία των ειδικευόμενων γιατρών πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, όπου περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά με την υπερεφημέρευση, τις απλήρωτες υπερωρίες και τα εντέλλεσθε, ενώ υπενθύμισαν ότι ήδη 3 έχουν παραιτηθεί.
Στο ΠΑΓΝΗ οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν και στο Λασιθί, στην είσοδο του ΤΕΠ του ΓΝΑΝ, στο Νοσοκομείο Σητείας, στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπως και στην είσοδο του Νοσοκομείου Χανίων.
Τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανέδειξαν και υγειονομικοί του Νοσοκομείου Χαλκίδας, που μαζί με εκπροσώπους συνδικάτων της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου.
Με συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου και διαδήλωση στο κέντρο της πόλης απάντησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία των Ιωαννίνων, όπου συμμετείχε η ΕΙΝΗ, ο σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», η επιτροπή αγώνα συμβασιούχων στο ΠΓΝΙ και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, ενώ παρευρέθηκαν συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι, στον χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος, απαιτώντας την άμεση στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό, όπως και για όλες τις δομές Υγείας στο νησί και τη γειτονική Ιθάκη.
63 άνθρωποι με Covid έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με την εβδομαδιαία Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης που αφορά το διάστημα 23 - 29 Οκτώβρη.
Ο αριθμός των εισαγωγών (903) παρουσίασε μείωση 9% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών του τελευταίου μήνα, έγιναν 22 νέες διασωληνώσεις, συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 49 ασθενείς.
Επίσης, το ίδιο διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α (γυναίκα, 72 ετών) και συνολικά δύο τις τελευταίες 3 βδομάδες. Επίσης ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης νοσηλεύεται σε ΜΕΘ (άνδρας 77 ετών).