ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδρύθηκε νέο σωματείο στον χώρο του οπτικοακουστικού

Μετά από μαζική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 22 Οκτώβρη στο σινεμά «Τριανόν», εργαζόμενοι στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική βιομηχανία αποφάσισαν την ίδρυση νέου σωματείου, με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στο Οπτικοακουστικό - Κλακέτα».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν:

«Μέσα από συζήτηση αναδείχτηκαν τα τεράστια προβλήματα του χώρου και η αναγκαιότητα της δημιουργίας του. Μέσα από μαζικές διαδικασίες, που ο κλάδος μας είχε να δει δεκαετίες, ψηφίστηκε η ίδρυση του σωματείου, το καταστατικό, ενώ με μυστική ψηφοφορία εκλέχτηκε 9μελές προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, που θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του σωματείου για τους επόμενους μήνες, μέχρι την έγκριση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο.

Η δημιουργία του δικού μας σωματείου στον κλάδο είναι πια γεγονός, η δικιά μας φωνή, ο δικός μας λόγος, το στήριγμα κάθε συναδέλφου, ενός σωματείου που θα παλεύει και διεκδικεί για τα προβλήματα του κλάδου, που θα αποτελεί όπλο στα χέρια των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας, με πρώτο και βασικό τη θέσπιση συλλογικής σύμβασης. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους να εγγραφούν στο σωματείο, με βάση τα κοινά μας συμφέροντα, που αφορούν τους όρους αμοιβής και εργασίας, και για οργάνωση όλων των εργαζομένων σε κατεύθυνση διεκδίκησης και επίλυσης των προβλημάτων μας και για βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και διαβίωσης προτάσσοντας πάντα την ικανοποίηση των αναγκών μας».

Πέθανε ο ηθοποιός Μάθιου Πέρι

Ο Αμερικανοκαναδός ηθοποιός και παραγωγός Μάθιου Πέρι, διάσημος από τον ρόλο του ως Τσάντλερ Μπινγκ στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Τα φιλαράκια» («Friends»), βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του το Σάββατο, σε ηλικία 54 ετών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας «Los Angeles Times», η αστυνομία τον βρήκε νεκρό μέσα σε τζακούζι στο σπίτι του στο Λος Αντζελες.

Δεν έχουν προκύψει ενδείξεις ότι ο θάνατός του οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, ενώ ως πιθανότερη εξήγηση προβάλλεται στα ΜΜΕ ότι έπαθε καρδιακή προσβολή και στη συνέχεια πνίγηκε. Η ακριβής αιτία του θανάτου του ερευνάται, καθώς αναμένεται και το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Ο Μάθιου Πέρι ταυτίστηκε με τη σειρά «Φιλαράκια», που προβαλλόταν στο NBC για δέκα σεζόν (1994 - 2004).

Παρουσιάζονται «Οι ρίζες» του Νίκου Αγγελίδη

Την Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023, στις 19.30, στον εκθεσιακό χώρο του καφέ «Match Point» (πεζόδρομος της οδού Αινιάνος 1, στο τέρμα της Λ. Αλεξάνδρας) θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Αγγελίδη, «Οι ρίζες - Γιώργος Αγγελίδης: Ο δημοσιογράφος της Διασποράς».

Είναι η τρίτη συγγραφική δουλειά που υπογράφει ο Νικόλας Αγγελίδης. Αποτελεί μια πολυετή προσπάθεια κατανομής του δημοσιογραφικού έργου του πατέρα του Γιώργου Αγγελίδη, ο οποίος εργάστηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης της Νέας Υόρκης από το 1981 έως το 1993 που έφυγε από τη ζωή.

Για τη γνωριμία τους και τη συνεργασία τους με τον Γιώργο Αγγελίδη θα μιλήσουν ο τέως διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» Βαγγέλης Παναγόπουλος και ο στενός φίλος του και συνεργάτης του Γιάννης Κανελλάκης. Επίσης θα μιλήσει ζωντανά από τις ΗΠΑ ο εγγονός του Γιώργος Αγγελίδης, που συνεχίζει το έργο του.

Κείμενα θα διαβάσει η Ελλάς Καλαμίδα, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν φίλοι από την Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη.

Ηχοι της Ανατολής και της Δύσης από τον Αλέκο Βρέτο

Ενα μελωδικό ταξίδι εξερεύνησης επιφυλάσσει ο πολυτάλαντος σολίστ στο ούτι, πιανίστας και συνθέτης Αλέκος Βρέτος στο μουσικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει την Τρίτη 7 Νοέμβρη στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Α. Βρέτος αντλεί την έμπνευσή του από τη σπουδαία παράδοση της Μεσογείου. Ηχοι της Ανατολής και της Δύσης, γνώριμοι αλλά και άγνωστοι, ανακαλύπτονται εκ νέου μέσα από το πρίσμα της τζαζ, δημιουργώντας ένα μοναδικό ιδίωμα.

Εχοντας στο πλάι του σπουδαίους συνεργάτες, όπως τον Γιάννη Δίσκο, τον Δημήτρη Βερδίνογλου και τον Ντίνο Μάνο, παρουσιάζει παλαιότερες και καινούργιες συνθέσεις του και κομμάτια από το αραβικό, αρμένικο και τουρκικό ρεπερτόριο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εως τις 27 Δεκέμβρη η έκθεση «Ζωγραφίζοντας τη λέξη»

Εως τις 27 Δεκέμβρη θα λειτουργεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών η έκθεση «Ζωγραφίζοντας τη λέξη», που περιλαμβάνει ανεκτίμητους θησαυρούς χαρακτικής. Η έκθεση οργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Μουσείο - Βιβλιοθήκη «Στρατή Ελευθεριάδη - Triade».

Στα εγκαίνια, που έγιναν πρόσφατα, εκ μέρους της δημοτικής αρχής μίλησε ο αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον Πολιτισμό, ιδιαίτερα στον χώρο των εικαστικών, από τον δήμο και τον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Εκ μέρους του Μουσείου - Βιβλιοθήκης «Στρατή Ελευθεριάδη - Triade» μίλησαν ο διευθυντής του, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, η πρόεδρος του ΔΣ, Λίλα ντε Τσάβες - Χρονοπούλου, και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιρις Κρητικού. Επίσης, εκ μέρους του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού μίλησε η Ρένα Σκαρλάτου, μέλος του.

Στον χώρο θα γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις συλλόγων και σχολείων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2610.624.088 (καθημερινές 10 π.μ. έως 2 μ.μ.).

Ο χώρος λειτουργεί Τρίτη - Σάββατο 10 π.μ. - 3 μ.μ. και Τρίτη - Παρασκευή 6 μ.μ. - 9 μ.μ. (Κυριακή και Δευτέρα κλειστά) στην οδό Mαιζώνος 110 (www.patrasculture.gr).

«STUDIO NEW STAR ART CINEMA»
Κινηματογραφικό αφιέρωμα προς τιμήν της Οκτωβριανής Επανάστασης

Η «New Star», τιμώντας τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση με αφορμή τη συμπλήρωση 106 χρόνων από τη νίκη της, διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα στις 6, 7, 8 Νοέμβρη, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης «Studio New Star Art Cinema».

Ο σοβιετικός κινηματογράφος «γεννήθηκε» στις 27 Αυγούστου 1919, τη μέρα που ο Β. Ι. Λένιν υπέγραψε το διάταγμα για την εθνικοποίηση του παλιού τσαρικού κινηματογράφου. Με αυτό το μέτρο, με την κοινωνικοποίηση των δομών παραγωγής και διανομής, ο κινηματογράφος απελευθερώνεται από τις εμπορικές και κερδοσκοπικές εξαρτήσεις και διαμορφώνονται όλες οι απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξή του. Στη Μόσχα ιδρύεται η πρώτη σχολή κινηματογράφου στον κόσμο. Η νεαρή σοβιετική εξουσία αποδίδει στον κινηματογράφο τον χαρακτηρισμό «η πιο σημαντική από όλες τις τέχνες». Στον κινηματογράφο συνενώνονται διαφορετικά είδη τέχνης και αντιμετωπίστηκε από τη σοβιετική εξουσία ως ένα ζωτικό εργαλείο της Επανάστασης στον αγώνα για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Σοβιετικού σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν: «Ο νέος κινηματογράφος δεν συνέχισε μια παράδοση, αλλά έφερε μια καινούργια καλλιτεχνική προσέγγιση, μια έντονη εμπάθεια σε ό,τι ήταν μπαγιάτικο και απορριπτέο, μια ασυμφιλίωτη εχθρότητα στα υπολείμματα του παρελθόντος και στους εντυπωσιασμούς, μια σταθερή αποφασιστικότητα να κρατηθούν έξω από το σινεμά οι παλιές και τετριμμένες πρακτικές, καθ' ολοκληρία ασύμβατες με την έκφραση της καινούργιας σκέψης, των καινούργιων ιδεών, των καινούργιων συναισθημάτων και καινούργιων λέξεων της νέας εποχής».

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι ταινίες:

Σε ψηφιακά αποκατεστημένη, πλήρη μορφή η βραβευμένη ταινία του Γουόρεν Μπίτι, «Reds».

«Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Σεργκέι Μπουντάρτσουκ, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Τζον Ριντ. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς μια σπάνια ταινία, που εδώ και χρόνια δεν προβάλλεται πουθενά.

Θα προβληθεί επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αγγλικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1967, «Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», σε αφήγηση Ορσον Γουέλς. Μια ταινία με σπάνια ντοκουμέντα και αποσπάσματα ιστορικών ταινιών της εποχής.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο ιστορικές ταινίες του Μιχαήλ Ρομ, «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» και «Ο Λένιν στα 1918», καθώς και τέσσερα μοναδικά ντοκουμέντα του Τζίγκα Βέρτοφ, του ριζοσπαστικού πρωτοπόρου ντοκιμαντερίστα: «Εμπρός Σοβιέτ», «Kino Eye», «Ενθουσιασμός», «Κino Pravda», και το «Komcomol» του πρωτοπόρου δημιουργού Γιόρις Ιβενς.

Θα προβληθούν επίσης τρεις κορυφαίες ταινίες του Σεργκέι Αϊζενστάιν, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες από καταβολής κινηματογράφου: «Απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν» και «Οκτώβρης». Αλλά και το αριστούργημα του Λεβ Κουλέσοβ, θεμελιωτή του σοβιετικού κινηματογράφου, «Ο κύριος Ουέστ στη χώρα των μπολσεβίκων», όπως και η καλύτερη ταινία της Εσθήρ Σουμπ, «Η πτώση της δυναστείας των Ρομανόφ».

Θα παρουσιαστεί και «Η μάνα», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μαξίμ Γκόρκι, σε σκηνοθεσία Βσέβολοντ Πουντόβκιν, κατά πολλούς μία από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ