ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
Την Κυριακή οι συναυλίες αλληλεγγύης σε Λάρισα, Καρδίτσα και Νάουσα

Στη Θεσσαλία, μοναδικό αποκούμπι των χιλιάδων οικογενειών που παλεύουν για να σταθούν στα πόδια τους, που αγωνιούν για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, είναι οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης που εκδηλώνονται όλο αυτό το διάστημα από σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους, μαζικούς φορείς όλης της χώρας.

Οι δράσεις αυτές δεν είναι ντεκόρ για τις κάμερες και σόου, ούτε άλλοθι για τη συνειδητή απουσία του αστικού κράτους, την επιλεκτική ανικανότητα κυβέρνησης, δήμων και Περιφερειών, αλλά κάλεσμα διεκδίκησης, το «χέρι σε όποιον σηκώνεται». Μαζί με τη λαϊκή οργανωμένη διεκδίκηση και δράση, οι δράσεις αυτές δίνουν κουράγιο, συμβάλλουν στην πραγματική ανακούφιση, αποτελούν βασικό όρο ώστε οι πληγέντες να μείνουν όρθιοι, να μην ξεχαστούν.

Ανάμεσα στις πολύμορφες δράσεις ξεχωρίζει η συνεχής προσπάθεια συγκέντρωσης και διανομής ειδών πρώτης ανάγκης από τα Στέκια Αλληλεγγύης, αλλά και από σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, η δράση του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας.

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας. Να γίνει φως η αλληλεγγύη μας!»

Στο ίδιο πλαίσιο θα γίνουν την Κυριακή 29 Οκτώβρη συναυλίες αλληλεγγύης σε Λάρισα, Καρδίτσα και Νάουσα.

Στη Λάρισα, η συναυλία θα γίνει στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ στις 6 μ.μ. με οργανωτές το Εργατικό Κέντρο και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Τη στήριξή τους στη συναυλία έχουν εκφράσει δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς του νομού, μεταξύ αυτών το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών Λάρισας.

Στη συναυλία συμμετέχουν πάνω από 70 καλλιτέχνες: Χορικός Διθύραμβος, Evita & the Val Boys, ARGON, Sing Along, Τοξικά Απόβλητα, Aladala Band, Βλάμηδες, Χαονία, Babo Koro, Θάνος Σταυρίδης και dRom, Ελένη Λαγού, Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία» με 24μελή ορχήστρα, Ορχήστρα του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με τους Γιώργο Μαγαλιό, Γιάννη Κατσανούλη, Λευτέρη Γάλλο, Χρήστο Ανυφαντή, Θέμη Κοπαρανίδη, Παναγιώτη Σδράλη και ερμηνευτές τους Μαρία Μπέλλου, Βασίλη Καρμίρη, Στέλιο Παπαδόντα, Δέσποινα Μαύρου, Νίκο Αλεξόπουλο, Σπύρο Μαγαλιό, Φώτη Παπανικολάου.

Επίσης, συμμετέχει η ορχήστρα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη και ερμηνευτές τους Μανώλη Φάμελλο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Μάλιστα, ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης σε δήλωσή του τονίζει: «Στις 29 Οκτώβρη ενώνουμε τις φωνές μας για να συμπαρασταθούμε στους πληγέντες από τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο. Τραγουδάμε και διεκδικούμε το αυτονόητο για τον λαό της Θεσσαλίας. Το δικαίωμα στη ζωή και στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Ταυτόχρονα, αρκετοί καλλιτέχνες, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ή όχι, έχουν στείλει μηνύματα στήριξης στο Παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών Λάρισας θα πλαισιώνει μουσικά τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των αλλαγών των σχημάτων στη συναυλία, ενώ το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας ετοιμάζει εικαστική δραστηριότητα που θα πραγματοποιείται παράλληλα στον χώρο του Κηποθέατρου.

Σε μήνυμά του, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών τονίζει : «Το σωματείο μας δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του μονάχα μέσα στα στενά πλαίσια των συνδικαλιστικών μας διεκδικήσεων. Αλλωστε το ελληνικό τραγούδι ήτανε πάντα η φωνή της κοινωνίας μας, στον πόνο, στην χαρά, στις γιορτές και στους αγώνες της. Μέσα από την μεγάλη ενότητα του κλάδου μας μαζί με τα όμορα σωματεία, στηρίζουμε στη σκηνή αλλά και στην πράξη τους συμπατριώτες μας που έμειναν τόσο τραγικά εκτεθειμένοι στην θεομηνία και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους».

Η οικονομική στήριξη των δράσεων αλληλεγγύης στους πληγέντες θα γίνεται με κουπόνια των 5 ευρώ. Θα υπάρχει η δυνατότητα όλοι να τα προμηθευτούν πριν και κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο ταμείο αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών όπως για παράδειγμα για αγορά χρωμάτων ώστε να βαφούν από την αρχή κατοικίες που έχουν πληγεί.

Για τους πληγέντες διατίθονται δωρεάν προκλήσεις συμμετοχής από τις Επιτροπές Αγώνα Πλημμυροπαθών που έχουν συγκροτηθεί σε γειτονιές

Μαζί με την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των πλημμυροπαθών, η συναυλία επιδιώκει να αναδείξει και τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί για τους καλλιτέχνες, όπως, να εκδοθεί ειδικό επίδομα για τους μήνες Σεπτέμβρη έως Δεκέμβρη του 2023, καθώς είναι μεγάλη η οικονομική απώλεια που υπήρχε στο εισόδημα αρκετών καλλιτεχνών μετά την ακύρωση πολλών εκδηλώσεων τις μέρες της καταστροφής, όπως και ανυπολόγιστες ζημιές σε εξοπλισμό. Επίσης, να καταργηθούν τα δίδακτρα για όλες τις πλημμυροπαθείς οικογένειες που τα παιδιά τους φοιτούν ή θα γραφτούν σε δομές Πολιτισμού.

Συναυλία αλληλεγγύης θα γίνει την ίδια μέρα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, με οργανωτές το Παράρτημα του ΠΜΣ, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά, τον Εμπορικό Σύλλογο Παλαμά, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων ΚΥ, το Σωματείο Συνταξιούχων, τον Σύλλογο Γυναικών. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν ο Διονύσης Τσακνής, τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και αρκετοί τοπικοί καλλιτέχνες.

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας διοργανώνουν επίσης το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γεώργιος Βουτυράς», σωματεία και φορείς, την Κυριακή στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Νάουσας, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών του νομού.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Καλδάρα. Παίρνουν μέρος: Το γυναικείο φωνητικό σύνολο The Sweet Hearts, οι Μαίρη Δούτση, Απόστολος Ζαφειρίου, Βιργινία Καραφούσια, Δήμητρα Καραφούσια, Τρύφων Μπάιτσης, Πάνος Παπαδόπουλος και η μαθήτρια Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας Jade Hill.


ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δυναμώνουν τον αγώνα για να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν στον τόπο τους

Κινητοποίηση με τρακτέρ στη γέφυρα Σταυρός στον Παλαμά την Κυριακή. Σύσκεψη στον Πλατύκαμπο Λάρισας την Τρίτη 31 Οκτώβρη

Από το μαζικό συλλαλητήριο στον Παλαμά Καρδίτσας την 1η Οκτώβρη
Από το μαζικό συλλαλητήριο στον Παλαμά Καρδίτσας την 1η Οκτώβρη
«Με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματα που έχουμε. Παλεύουμε για να μείνουμε στον τόπο μας».

Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες της Θεσσαλίας κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αποκατάσταση των ζημιών και πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ετσι, σε κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη γέφυρα Σταυρός στον δρόμο Παλαμά - Ιτέας προχωράνε οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας την Κυριακή 29 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι. Την κινητοποίηση οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και οι τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι.

Μιλώντας για την κινητοποίηση αυτή, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες και αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουμε πάρει ακόμα έστω τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, γυροφέρνουμε από συγγενείς σε φίλους χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη στέγασή μας, έχουμε ζητήματα υγιεινής, διατροφής, ακατάλληλο πόσιμο νερό, ενώ το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να μη λειτουργεί, και πολλά ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή μας έχουν εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη. Οσο για τις αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν στη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, είναι πέρα και έξω από τις πραγματικές ζημιές και ανάγκες. Διεκδικούμε ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 250 ευρώ/στρ., συν το ενοίκιο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες, στα ζώα και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, χωρίς τους κόφτες του ΕΛΓΑ. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, να δοθεί συνδεδεμένη στο καλαμπόκι και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, έως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα».

Σύσκεψη στον Πλατύκαμπο Λάρισας την Τρίτη 31 Οκτώβρη

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μετά την πετυχημένη κινητοποίηση στις 5 Οκτώβρη στον κόμβο Πλατύκαμπου, έχει πραγματοποιήσει μια σειρά περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά προκειμένου να υπάρχει συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνει σύσκεψη στον Συνεταιρισμό Πλατύκαμπου την Τρίτη 31 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ.

Στο κάλεσμά της σημειώνει: «2 σχεδόν μήνες μετά τις πλημμύρες υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για τη στήριξη των πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων. Δεν υπάρχει ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, ώστε να υπάρχει απορροή των λιμναζόντων νερών στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπήρχε χρονοδιάγραμμα από τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες σε 4 βδομάδες, το χρονικό διάστημα παρήλθε χωρίς καμιά εξέλιξη.

Μετά την ανακοίνωση των ποσών προκαταβολών που έγινε 11 Οκτωβρίου από τον κ. Αυγενάκη στη Λάρισα, θέσαμε ερωτήματα και ζητήσαμε διευκρινίσεις για μια σειρά ζητήματα. Επίσης ζητήσαμε να υπάρχει ανακοίνωση του ποσού με το οποίο θα αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς σε παραγωγή και εξοπλισμό. Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από το υπουργείο έως τώρα και αυτό εντείνει τις ανησυχίες μας, αφού είναι ξεκάθαρο ότι ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά, αλλά πολύ λιγότερο.

Η πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει λάβει τα 2.000 ευρώ μέσω του ταμείου αρωγής, ελάχιστοι τα έχουν εισπράξει, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι το σύστημα δεν δέχεται καν αιτήσεις από αγρότες που έχουν ως αποκλειστικό εισόδημα γεωργικές δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης πληγέντες σε χωριά που δεν έχουν λάβει τα 6.600 ευρώ δυο μήνες μετά.

Συντονίζοντας τον αγώνα μας με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, τις Επιτροπές Αγώνα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, με την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας, θα επιβάλουμε λύσεις προς όφελός μας!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ