ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Αποσπασματικές δράσεις και «κόφτες» παρουσιάζονται ως «πρόγραμμα πρόληψης»

Mε τη διατήρηση του «κόφτη» στις προληπτικές εξετάσεις και την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και σύγχρονου εξοπλισμού, όπως ψηφιακοί μαστογράφοι, στα ρημαγμένα Κέντρα Υγείας και στα υπό κατάρρευση δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, «τίμησε» χθες η κυβέρνηση την Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» στις γυναίκες 45 - 74 ετών (από 50 - 69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα), ενώ η ίδια η Φ. Γεννηματά είχε διαγνωστεί με καρκίνο στα 42 της χρόνια (!), δηλαδή σε νεότερη ηλικία από αυτή που καλύπτει το πρόγραμμα. Κριτήριο δεν είναι προφανώς η επιστημονική γνώση και πείρα, αλλά η συρρίκνωση του κρατικού «κόστους» για την Υγεία στο μίνιμουμ, η λογική της εξασφάλισης «πολύ λίγων για ελάχιστους».

Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη κακοήθης πάθηση στις γυναίκες. Στην Ελλάδα περίπου 5.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, ενώ παρατηρείται αυξητική τάση των περιστατικών. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία εξασφαλίζει αποτελεσματική αντιμετώπιση σε πάνω από το 95% των περιστατικών, δεδομένο που αναδεικνύει την αξία της πρόληψης. Στη χώρα μας όμως το ποσοστό των γυναικών που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο είναι αρκετά χαμηλό.

Σήμερα η κυβέρνηση κάνει λόγο για «δωρεάν εξέταση από ειδικό γιατρό, δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν υπερηχογράφημα» την ώρα που μόνο το 16% των ψηφιακών μαστογράφων ανήκει σε κάποια δημόσια μονάδα Υγείας, ενώ προϋπόθεση για τη «δωρεάν» επίσκεψη σε ειδικό γιατρό και το «δωρεάν υπερηχογράφημα» είναι ο εντοπισμός υπόπτου ευρήματος στη μαστογραφία.

Μια γυναίκα που θέλει να κάνει μαστογραφία θα πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγει σε ιδιώτη σε 13 περιοχές, αφού δεν υπάρχει δημόσια δομή. Σε 67 περιοχές υπάρχουν μαστογράφοι του ιδιωτικού τομέα, σε 57 δραστηριοποιούνται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ σε 4 δεν υπάρχει καθόλου μαστογράφος. Το 74% των μαστογραφιών γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, με τις γυναίκες να πληρώνουν από την τσέπη τους, με βάση το 15% της συμμετοχής, 400.000 ευρώ!

Δεν υπάρχει μαστογράφος στο μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, παρουσίαζε τις αποσπασματικές δράσεις και τους κάθε λογής «κόφτες» ως «πρόγραμμα πρόληψης», στο υπουργείο Υγείας διαδήλωνε χθες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου μαζί με τους Συλλόγους Γυναικών Ανω Λιοσίων και Ελευσίνας (μέλη της ΟΓΕ), αφού στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής δεν υπάρχει καν ψηφιακός μαστογράφος (!), ενώ δεν υπάρχει και σε καμία άλλη δημόσια μονάδα Υγείας στην περιοχή.

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στα επανειλημμένα αιτήματα του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του "Θριάσιου" Νοσοκομείου για προμήθεια σύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου, ψηφιακού υπερηχοτομογράφου και συστήματος αυτόματης σάρωσης του μαστού (που θα έδινε τη δυνατότητα για προληπτικό έλεγχο, χωρίς την έκθεση σε ακτινοβολία ακόμα και σε πολύ νεαρές κοπέλες)» και μάλιστα όλα αυτά ενώ στο «Θριάσιο» λειτουργεί Ιατρείο Καρκίνου του Μαστού στο πλαίσιο της Χειρουργικής κλινικής από το 2002, όπου παρακολουθούνται χιλιάδες γυναίκες και έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις.

«Δεσμευόμαστε να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μέχρι να εξοπλιστεί και να στελεχωθεί Τμήμα Ψηφιακής Μαστογραφίας στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο, για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο των γυναικών της Δυτικής Αττικής», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.


ΟΓΕ
Κάλεσμα πάλης για δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Κάλεσμα αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατρεία μαστού απευθύνει στις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Και αναδεικνύει την ανάγκη τα ιατρεία αυτά να είναι πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θα καλύπτουν τις ανάγκες για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση, καθώς, όπως τονίζει, το κράτος «μάς αφήνει έρμαια στα χέρια των "εμπόρων της Υγείας". Γι' αυτό και όλες εμείς οι γυναίκες του μόχθου είμαστε αντιμέτωπες με την ανυπαρξία μιας οργανωμένης και συστηματικής πρόληψης».

Η ΟΓΕ εξηγεί πιο συγκεκριμένα για την κατάσταση που επικρατεί:

  • Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ευκαιριακού χαρακτήρα, συνδεδεμένες με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης (π.χ. «Φώφη Γεννηματά», «Σπύρος Δοξιάδησ» κ.λπ.) ή με διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιρειών και ΜΚΟ.
  • Η «πρόληψη» αφορά υποτυπώδεις, ανεπαρκείς εξετάσεις που δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία σε ό,τι διαγνωστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα «Φ. Γεννηματά» αφορά μέχρι σήμερα μόνο γυναίκες άνω των 50 ετών, όταν οι πιο κρίσιμες ηλικίες είναι 40 έως 50 ετών. Ακόμα και η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για μαστογραφία πάνω από τα 45 είναι ανεπαρκής (η ίδια η Φ. Γεννηματά διαγνώστηκε στα 42 της χρόνια!).
  • Υπάρχει τεράστια έλλειψη μαστογράφων και ειδικών επιστημόνων για να τους λειτουργήσουν στα δημόσια Κέντρα Υγείας και στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς μόνο το 16% των 323 μαστογράφων που υπάρχουν στη χώρα μας βρίσκονται σε δημόσιες δομές, γεγονός που αναγκάζει χιλιάδες γυναίκες σ' όλη τη χώρα να χρυσοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και να ταξιδεύουν με επιπλέον κόστος για να κάνουν τις εξετάσεις που απαιτούνται.
  • Οι χιλιάδες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο οδηγούνται για θεραπεία και αποκατάσταση στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους που κάνουν χρυσές δουλειές μπροστά στις τραγικές ανεπάρκειες των δημόσιων νοσοκομείων.

Και συνεχίζει η ΟΓΕ: «Γι' αυτό, δεν παρακολουθούμε ανύποπτες την κυβέρνηση, τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα ΜΜΕ, τις ΜΚΟ, τους επιχειρηματικούς ομίλους να διατυμπανίζουν το ενδιαφέρον τους για την υγεία των γυναικών με την ευκαιρία της 25ης Οκτώβρη, Παγκόσμιας Μέρας Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Πίσω από τις ροζ φωταγωγήσεις της Βουλής και άλλων δημόσιων κτιρίων υπάρχει η πολιτική που μας αφήνει απροστάτευτες χωρίς να εξασφαλίζει με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες όλα όσα είναι σύγχρονα και αναγκαία για την υγεία μας, ρίχνοντάς μας ακόμα μια φορά το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την τραγική ανεπάρκεια δημόσιων και δωρεάν μονάδων Υγείας ούτε την οικονομική αδυναμία των λαϊκών οικογενειών που εμποδίζουν τις γυναίκες να τις κάνουν.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως "κόστος" για το κράτος και ως "όφελος" για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, που προωθούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό».

«Παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για κατάργηση κάθε πληρωμής στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση», σημειώνεται στην ανακοίνωση, με την οποία η ΟΓΕ καλεί σε πάλη και διεκδίκηση για:

  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για ενίσχυση των δημόσιων δομών ΠΦΥ με σύγχρονο εξοπλισμό πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό.
  • Με ευθύνη του κράτους να πραγματοποιούνται συστηματικά ενημέρωση και προληπτικές εξετάσεις πανελλαδικά για τις γυναίκες.
  • Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό για την έγκαιρη θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και την αποκατάσταση των γυναικών που θα νοσήσουν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευθύνη του κράτους η ουσιαστική πρόληψη, με ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων Υγείας

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Μέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, αναδεικνύει την πρωταρχική και πλήρη ευθύνη του κράτους για την πανελλαδική ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό όλων των απαραίτητων δημόσιων μονάδων Υγείας και ιδιαίτερα των πρωτοβάθμιων, προκειμένου η πρόληψη να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και συστηματικό σχεδιασμό προγραμμάτων και εξετάσεων. Μόνο με αυτήν την προϋπόθεση μπορεί να έχει αποτέλεσμα η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων γυναικών, και όχι με την επικίνδυνη αντίληψη της "ατομικής ευθύνης" που κυριαρχεί, για να συσκοτιστούν οι διαχρονικές τεράστιες ανεπάρκειες του κράτους με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για το ζήτημα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού είναι σημαντικές προϋποθέσεις, όμως δεν αρκούν, αφού οι γυναίκες ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών αντιμετωπίζουν την τραγική ανεπάρκεια των δημόσιων μονάδων Υγείας, τις πολύμηνες λίστες αναμονής για προληπτικές εξετάσεις και τον εξαναγκασμό τους να πληρώνουν ακριβά στους επιχειρηματίες της Υγείας. Ενδεικτικά, από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς κάθε χρόνο από το 2016 και έπειτα πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για μαστογραφίες κατά μέσο όρο 740.000 ευρώ, ενώ από τις συνολικές μαστογραφίες ετησίως το 26% έγιναν στον δημόσιο και το 74% στον ιδιωτικό τομέα.

Το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ γύρω από το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου "Φώφη Γεννηματά" για τον καρκίνο του μαστού - βρίθει της λογικής "κόστους - οφέλους", αφού η μαστογραφία γίνεται σε γυναίκες άνω των 50 ετών, ενώ με βάση τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει να γίνεται στα 40 έτη - λήγει τον Δεκέμβρη του '25 και μετά δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα πρόληψης. Εξαιρεί τις γυναίκες που έκαναν μαστογραφία τον προηγούμενο χρόνο, ενώ η εξέταση πρέπει να γίνεται ετησίως.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η θεραπεία και αποκατάσταση των γυναικών που διαγνώστηκαν με πρώιμο καρκίνο του μαστού, αφού έρχονται αντιμέτωπες με τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων, με τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, στις χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, και έχουν την "επιλογή" της επικίνδυνης για την υγεία τους αναμονής στο Δημόσιο ή να αποτελέσουν πελατεία των επιχειρηματιών, πληρώνοντας αδρά.

Απαιτείται να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση για υπηρεσίες πρόληψης, για ανάπτυξη και στελέχωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων, των δημόσιων ιατρείων μαστού, των χειρουργείων, και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους για την απολύτως δωρεάν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία των ασθενών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ