ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Χωρίς τέλος φτώχεια και ακρίβεια

INTIME NEWS

Μπορεί εδώ και μερικές μέρες να επικρατεί στην κυβέρνηση, στα αστικά κόμματα και στους επιχειρηματικούς ομίλους ένα πανηγυρικό κλίμα για την περιβόητη «επενδυτική βαθμίδα», ωστόσο για τα λαϊκά νοικοκυριά τα βάσανα, η φτώχεια και η ακρίβεια δεν έχουν τέλος. Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό συμπέρασμα από όσα είπε χτες σε δύο συνεντεύξεις της σε τηλεοπτικούς σταθμούς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα είναι τόσο ωμοί και κυνικοί που ενώ συνεχίζεται η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα απασχολήσουν ζητήματα που αφορούν τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η σφαγή ...για τις τιμές και τους δείκτες. Είπε λοιπόν η Λαγκάρντ: «Φυσικά, ως τραπεζίτες - ως κεντρικοί τραπεζίτες για την ακρίβεια - πρέπει να κοιτάξουμε την αποστολή μας. Τι επίπτωση θα έχει (σ.σ. η σφαγή των Παλαιστινίων) και παρακολουθούμε προσεκτικά κάθε μορφής σύγκρουση, τι επίπτωση μπορεί να έχει στην οικονομία μας».

Αυτό που ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ είναι ότι «απαιτείται συνετή πειθαρχία στα δημοσιονομικά» και «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», πράγμα που σημαίνει βέβαια ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν και θα προστεθούν κι άλλα. Θα συνεχιστούν τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλη περίοδο και οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, πάντα σε συνδυασμό «με την πλήρη αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης», που προϋποθέτουν σειρά νέων μέτρων σε βάρος του λαού.

Με μια απολύτως ωμή διατύπωση, η Λαγκάρντ είπε ότι και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ύψη, για να μειωθεί ο πληθωρισμός, και η ακρίβεια θα παραμείνει, αφού «οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επίπεδα της προ-COVID περιόδου» και τα όποια μέτρα - ψίχουλα πάρθηκαν για τη δήθεν ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος θα πρέπει να παρθούν πίσω.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου, κάτι που προκύπτει από την ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» αλλά και από την προσφορά της ιταλικής UniCredit για την εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ στην Alpha Bank. Ανθεκτικότητα που βέβαια πέρασε από την ψήφιση 400 αντεργατικών νόμων την περίοδο 2019 - 2023 και άλλων 14 από τον περασμένο Ιούλη μέχρι σήμερα, μεταξύ τους και του νόμου για το 13ωρο, την επέκταση της «ευέλικτης» εργασίας και άλλα. Ανθεκτικότητα που προέκυψε από τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων κατά 3,16 δισ. ευρώ πάνω από τα προβλεπόμενα έσοδα του προϋπολογισμού το 9μηνο του 2023, ανεβάζοντας στο 7,5% την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων. Και, βέβαια, με τη νομοθέτηση μέχρι και πέρυσι τον Ιούνη περισσότερων από 200 αντιλαϊκών προαπαιτούμενων για τις δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, στα οποία περιλαμβάνονται δεκάδες νέα προνόμια και απαλλαγές για το κεφάλαιο.

«Κινητικότητα» στην Κύπρο

Νέες προσπάθειες για επανέναρξη συνομιλιών, ενώ ξένα στρατεύματα βρίσκονται στο νησί με αφορμή τις εξελίξεις στη Γάζα

Εξελίξεις πιθανολογούνται και γύρω από την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό, με φόντο διεργασίες που ήδη «τρέχουν» στα Ελληνοτουρκικά. Κυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο γγ του ΟΗΕ έχει καταλήξει στην «προσωπικότητα που θα διορίσει ως απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών», αλλά και ότι «οι όποιες ανακοινώσεις είναι υπό την αίρεση και των εξελίξεων στην περιοχή».

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημερώθηκε σχετικά με τον διορισμό νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στο περιθώριο της Συνόδου για το Παλαιστινιακό την οποία φιλοξένησε το Σάββατο το Κάιρο, αναφέροντας πως «σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Να αξιοποιηθεί η συμφωνία για την Πύλα, λέει ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ ο Κόλιν Στιούαρτ, ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, μιλώντας στον ελληνοκυπριακό «Πολίτη» και στην τουρκοκυπριακή «Γενί Ντουζέν» είπε ότι η συναντίληψη που επιτεύχθηκε είναι «win-win» και ότι ο συνολικός τρόπος διευθέτησης του ζητήματος στην Πύλα, ο τρόπος που έγινε η διαπραγμάτευση και η προθυμία που επέδειξαν οι δύο πλευρές μπορούν να τύχουν αξιοποίησης και στο Κυπριακό, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι «πέρα από τον δρόμο, που ήταν επιθυμία των Τουρκοκυπρίων να κατασκευαστεί, θα γίνει η αστική ανάπτυξη με τα οικόπεδα και μετέπειτα την κατασκευή κατοικιών, θα γίνει επίσης φωτοβολταϊκό πάρκο...».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο στρατιωτικό εξειδικευμένο προσωπικό από Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ, για το οποίο υποστήριξε ότι εφόσον απαιτηθεί, θα συμβάλει στην απομάκρυνση υπηκόων ξένων χωρών από το Ισραήλ εάν δεν υπάρχουν εμπορικές πτήσεις. «Είναι στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και σκοπός είναι η υποβοήθηση σε περίπτωση εκκένωσης αμάχων», ανέφερε.

Σε δικές του δηλώσεις ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, εξέφρασε αντιρρήσεις, λέγοντας ότι «η άφιξη ξένων στρατευμάτων στο νησί χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, της εγγυήτριας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τη δική μας, είναι ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες. Οι εγγυητές της Κύπρου είναι η Τουρκία, η Βρετανία και η Ελλάδα, και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη». Κατά τ' άλλα, στις ίδιες δηλώσεις ο Τατάρ έσπευσε να επαναλάβει ότι οραματίζεται τη μετατροπή των Κατεχόμενων σε πόλο έλξης τουριστών και επιχειρήσεων, στα πρότυπα του Ντουμπάι και της Σιγκαπούρης.

Εισαγγελική κλήση στους 11 «μπροστινούς» του ναζιστή Κασιδιάρη

Να δώσουν εξηγήσεις για εξαπάτηση των εκλογέων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές καλούνται από τον Αρειο Πάγο οι 11 βουλευτές του φασιστικού μορφώματος «Σπαρτιάτες», καθώς, σύμφωνα με εισαγγελικό έγγραφο, με το οποίο ζητείται η άδεια της Βουλής, ανήκαν μεν στο κόμμα «Σπαρτιάτες» με επικεφαλής τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν τη στήριξη και την απόλυτη καθοδήγηση του καταδικασμένου πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Στο έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που εστάλη στη Βουλή, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «οι ανωτέρω προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ξεκινήσει δικαστική έρευνα πριν από τις δημοτικές εκλογές, με αφορμή δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλη Στίγκα, που είχε καταγγείλει εξωκοινοβουλευτικά κέντρα και υπόγειες διεργασίες στο κόμμα του χρησιμοποιώντας μάλιστα χαρακτηρισμούς περί «Greek Mafia» και «Don Corleone». Μετά τις καταγγελίες ο Β. Στίγκας είχε κληθεί δύο φορές σε κατάθεση ενώπιον της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με δημόσιες δηλώσεις του αργότερα είχε επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Αποχαιρετά τον σύντροφο Γιάννη Σαργολόγο

«Εφυγε» από τη ζωή, χτες, Τετάρτη 25 Οκτώβρη, ο σύντροφος Γιάννης Σαργολόγος.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το «Σπίτι του Αγωνιστή», ήταν «σύντροφος με μεγάλη προσφορά στους αγώνες του Κόμματος και του εργατικού κινήματος. 70 χρόνια μέλος του ΚΚΕ στον κλάδο των ναυτεργατών, αλλά και σαν βιομηχανικός εργάτης στη Γερμανία».

Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι σύντροφοί του στο Ιδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «Σπίτι του Αγωνιστή» εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στη σύζυγό του Ντίνα και στις κόρες του.

Η κηδεία του θα γίνει τις επόμενες μέρες και θα είναι πολιτική.

ΣΥΡΙΖΑ
Σε «πολεμικό» κλίμα σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο

Νέα «πυρά» αντάλλαξαν χτες τα «αντιμαχόμενα» βιλαέτια στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζε η πλευρά Αχτσιόγλου προκειμένου να καθορίσει τα παραπέρα βήματά της, μπροστά και στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που συγκάλεσε ο Στ. Κασσελάκης, το οποίο πάντως είναι άτυπο όργανο, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Η Κουμουνδούρου με διαρροή της χτες κατηγόρησε την πλευρά της «Ομπρέλας» ότι κινείται αντικαταστατικά, ότι τα στελέχη της έχουν θέσει εαυτούς εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό!

Θυμίζουμε ότι προχτές ο Π. Σκουρλέτης είχε καταγγείλει πως σε ό,τι αφορά την εκλογή Κασσελάκη «κάποιοι δούλεψαν υπόγεια, με στημένο μηχανισμό» και είχε μιλήσει για «παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα». Ο ίδιος χτες κατήγγειλε ότι «έχει μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης» και μίλησε για «απαξίωση και γελοιοποίηση του χώρου», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Αλλά και ο Δ. Βίτσας επανήλθε, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε επικίνδυνη κατάσταση και ο καθένας σκέφτεται τι θα κάνει. Πρόσθεσε ότι δεν τον εκφράζει η νέα ηγεσία, αλλά όπως ανέφερε υπάρχουν «κάποιες ελπίδες να το σώσουμε».

Παρέμβαση έκανε και ο Γ. Δραγασάκης, υποστηρίζοντας σαν επείγουσα ανάγκη την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση ενός κλίματος στοιχειώδους αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως γράφει, και επισημαίνοντας ότι η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει όχι μόνο τον ίδιο αλλά συνολικά το «ελληνικό πολιτικό σύστημα»...

Ο δε Ν. Φίλης, εξέφρασε και το άλλο μισό της ανησυχίας τους: «Δεν θέλω μετά από μισό αιώνα οργανωμένος στην «ανανεωτική αριστερά» να αφήσω αυτόν τον χώρο της «άλλης αριστεράς» ανέστιο ή να γίνουν ψηφοφόροι του ΚΚΕ. Να κλείσει δηλαδή μια μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης της αριστεράς», είπε μιλώντας στον Real fm.

Ο Δ. Παπαδημούλης επεσήμανε τον κίνδυνο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις «εξαγγελίες αποκεφαλισμών», όπως είπε, και μάλιστα «με παράκαμψη και παραβίαση του Συντάγματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Αντ. Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας αξιοθρήνητη την κατάσταση. «Ο Κασσελάκης είναι αυτός που είναι και έκανε τη δουλειά του. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι πώς βρέθηκαν 70.000 ψηφοφόροι να εκλέξουν τον Κασσελάκη μέσα στο κόμμα».

Εξάλλου, χτες ανακοινώθηκαν αλλαγές στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά είναι η νέα διευθύντρια της «Αυγής» και ο Α. Γιαννίκος αναλαμβάνει διευθυντής του σταθμού «Στο Κόκκινο». Τον συντονισμό της «Αυγής», του «avgi.gr» και του «Στο Κόκκινο» αναλαμβάνει ο Γ. Σμυρλάκης.

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» - ΠΑΤΡΑ
Παρουσίαση της έκδοσης «Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση» στις 3 Νοέμβρη

Το βιβλίο του Σαντόρ Φεκετέ «Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση» θα παρουσιαστεί στην Πάτρα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», την Παρασκευή 3 Νοέμβρη (7 μ.μ.), στην Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12).

Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της.

Στον χώρο θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ στον σ. Βαγγέλη Μαρούπα

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στον σ. Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στην οικογένειά του για τον θάνατο της μητέρας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ