ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία του κλάδου

Πλήθος εξορμήσεων και περιοδειών σε χώρους δουλειάς

Σε εργοτάξιο στην Πάτρα
Σε εργοτάξιο στην Πάτρα
Με πλήθος εξορμήσεων και περιοδειών σε εργοτάξια, διάφορα έργα και γιαπιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας μεταφέρει το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανελλαδική πανοικοδομική απεργία, που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία για την Τετάρτη 8 Νοέμβρη. Σήμερα, Τετάρτη, μάλιστα πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο του Συνδικάτου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Γάκια, επισκέφτηκε χτες το εργοτάξιο του Ελληνικού και πιο συγκεκριμένα το έργο της «Intrakat» για την ανέγερση ουρανοξύστη στην «επένδυση - σύμβολο» για την καπιταλιστική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Τα μέλη του Συνδικάτου μίλησαν με εργαζόμενους του εργοταξίου, που ανάμεσά τους είναι και πολλοί μετανάστες, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί με την ακρίβεια, την οποία βέβαια αντιμετωπίζουν και οι οικοδόμοι με τις οικογένειές τους, βλέποντας το μεροκάματο να εξανεμίζεται. Στάθηκαν στην εντατικοποίηση που υπάρχει στον κλάδο, στις υπερωρίες που δεν έχουν τέλος. Με βάση τα παραπάνω και σε συνάρτηση με το ότι τα μέτρα προστασίας είναι από ανύπαρκτα έως ελλιπή, σημείωσαν την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», και των θανατηφόρων, όπως με την προχτεσινή τραγωδία στη Βάρη και την αντίστοιχη πρόσφατα σε ένα ακόμα μεγάλο έργο, στην ανάπλαση της περιοχής του Αγ. Διονυσίου στον Πειραιά.

Στο «Xίλτον»
Στο «Xίλτον»
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση τα μέλη του Συνδικάτου ανέδειξαν την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στην πανοικοδομική απεργία στις 8 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση της Αθήνας (10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος), διεκδικώντας την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων που μπορούν να δώσουν σημαντική ανάσα στην ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί.

Τέτοια είναι η κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που έχει υπογραφεί από τον Απρίλη του 2022, κάτι στο οποίο δεν έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Παραπέρα και με βάση την παραπάνω ΣΣΕ να υπογραφούν εργοταξιακές Συμβάσεις Εργασίας σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα.

Η λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά ασφάλισης από την περίοδο της μεγάλης κρίσης και ανεργίας στον κλάδο.

Στη συζήτηση απασχόλησε και η προσπάθεια της κυβέρνησης με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε να προστατέψει την απεργοσπασία και φυσικά τα κέρδη των εργοδοτών. Επιβεβαιώθηκαν και από την πείρα εργαζομένων οι πιέσεις που ασκούνται σε συναδέλφους να μπουν για δουλειά στην απεργία από όσους σκούζουν για το δικαίωμα της «επιλογής».

Από την άλλη, αναδείχτηκαν παραδείγματα από σημαντικούς αγώνες στον κλάδο και ευρύτερα όπου οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο κατάφεραν να αποσπάσουν κατακτήσεις.


«Ολοι μαζί παλεύουμε, όλοι μαζί κερδίζουμε και αυτό θα γίνει πράξη και στην επικείμενη απεργία» τονίστηκε κατά την περιοδεία.

Αντίστοιχη περιοδεία έγινε τη Δευτέρα στο εργοτάξιο στο ξενοδοχείο «Χίλτον» στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη

Με περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συσκέψεις το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης προετοιμάζει την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 11 π.μ., στον ΕΦΚΑ επί της Αριστοτέλους.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού προγραμματίζει συσκέψεις:

Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στους Αμπελόκηπους, τη Δευτέρα 30/10 στα Διαβατά, την Πέμπτη 2/11 στις 6 μ.μ. στη Θέρμη και την Παρασκευή 3/11, στις 7 μ.μ., στην Τούμπα.

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Οικοδόμων θα πραγματοποιήσει ΓΣ τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη (7 μ.μ.) στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο στα Προσφυγικά. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίων Νήσων.

Παράλληλα, το Συνδικάτο πραγματοποιεί καθημερινά περιοδείες σε εργοτάξια και οικοδομές, ενημερώνοντας για την απεργία, καλώντας σε μαζική συμμετοχή σε αυτή, συζητώντας με τους εργαζόμενους. Μέλη της διοίκησης βρέθηκαν και χτες από το πρωί σε έργα, καλώντας σε συμμετοχή στη ΓΣ και τις δράσεις του σωματείου, στη διεκδίκηση μεταξύ άλλων της αναγνώρισης και διανομής των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, στην κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σε εργοτάξιο στο Ελληνικό - «Ιντρακάτ»
Σε εργοτάξιο στο Ελληνικό - «Ιντρακάτ»
Η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 1 Νοέμβρη (6 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Καλεί παράλληλα σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «VODAFONE - 360 CONNECT»
«Δεν ανεχόμαστε να βγάζουμε διπλή δουλειά»

Στάση εργασίας την Παρασκευή ενάντια στην εντατικοποίηση και τις εξοντωτικές συνθήκες για το προσωπικό

Να συμμετέχουν στη στάση εργασίας (2 μ.μ. - 6 μ.μ.) την Παρασκευή 27 Οκτώβρη καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές, απαιτώντας να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς, τονίζει το Σωματείο, «οι απαιτήσεις της εργοδοσίας να δουλεύουμε σε όλα τα τμήματα της εταιρείας ακόμα πιο πολύ και πιο εντατικά, μας εξοντώνει καθημερινά».

Αναδεικνύει μάλιστα ότι η καθημερινή αφόρητη πίεση από την εργοδοσία οδηγεί πολλές φορές σε προβλήματα που απειλούν την υγεία του προσωπικού. Και καλεί σε οργανωμένη απάντηση, «που θα βάλει φρένο στις απίστευτες συνθήκες πίεσης και θα ανοίξει τον δρόμο των διεκδικήσεων».

Ακόμα αναφέρει ότι από τις διαδικτυακές συσκέψεις που έκανε με συναδέλφους, από αρκετά τμήματα της εταιρείας, το προηγούμενο διάστημα προκύπτει το ίδιο συμπέρασμα: «Δεν ανεχόμαστε άλλο να βγάζουμε διπλή δουλειά». Και υπογραμμίζει πως «η συμμετοχή όλων μας είναι αυτή που θα δώσει απάντηση στην τακτική που ακολουθεί η "Vodafone", πιέζοντάς μας για τα νούμερα, απειλώντας μας με αλλαγή τμήματος ακόμα και με απόλυση».

Το Σωματείο απαιτεί: Προσλήψεις τώρα προσωπικού ειδικά σε υποστελεχωμένα τμήματα (εξυπηρέτηση, τεχνική υποστήριξη, εξυπηρέτηση εταιρικών πελατών). Δεν θα βγάζει ένας συνάδελφος δουλειά για δύο. Συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Αυξήσεις στους μισθούς, κατοχυρωμένα δικαιώματα με βάση το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει καταρτίσει το Σωματείο μας.


Επικίνδυνες συνθήκες στις δομές άμεσης πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ

Σύσκεψη - συζήτηση σήμερα Τετάρτη από την «Αγωνιστική Συσπείρωση»

Τις επικίνδυνες συνθήκες στις δομές άμεσης πρόσβασης (Υπνωτήριο, Ξενώνας, ΧΕΧ, Κέντρο Ημέρας) καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, καλώντας σε ανοιχτή συζήτηση σήμερα Τετάρτη, στις 4.30 μ.μ. στον πολυχώρο «Booze» (Κολοκοτρώνη 57).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» αναδεικνύει ότι η λογική «μείωσης της βλάβης» που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, αντί της απεξάρτησης, έχει οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις αναγκαίου προσωπικού και εκπαίδευσης, οπότε «η ουσιαστική βοήθεια που θα μπορούσε να παρασχεθεί προς τους χρήστες πνίγεται από την πολιτική που αντιμετωπίζει την ολόπλευρη στήριξή τους ως κόστος». Τελικά, με ευθύνη κράτους και κυβερνήσεων αφήνονται «στο έλεος της εξάρτησης, απλώς μακριά "απ' τα μάτια του κόσμου", όση διάθεση κι αν έχουν οι εργαζόμενοι να τους βοηθήσουν».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καταγράφει συγκεκριμένα προβλήματα, που θα βρεθούν και στο επίκεντρο της συζήτησης ώστε να οργανωθούν η πάλη και η διεκδίκηση, απαιτώντας από το προεδρείο του Σωματείου να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση. Για παράδειγμα, διαρκώς αποκρύπτονται εσκεμμένα εργατικά «ατυχήματα» στις δομές, ακόμα και περιστατικά ωμής βίας, όπως ο πρόσφατος ξυλοδαρμός εργαζόμενης στο Κέντρο Ημέρας στην Αθήνα, η απειλή με όπλο σε νοσηλεύτρια στο ΧΕΧ και ο τραυματισμός μεταξύ ωφελούμενων στο Κέντρο Ημέρας στην Πάτρα.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για αλλεπάλληλα κρούσματα αυταρχισμού, με πολλούς εργαζόμενους να εξωθούνται σε παραίτηση λόγω των συνθηκών εργασίας, π.χ. χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης, πολλές φορές σε μονοβάρδιες λόγω ελλιπούς προσωπικού, χωρίς μέριμνα για στήριξη και εκπαίδευση. Ακόμα, οι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές του Οργανισμού είναι κυριολεκτικά απροστάτευτοι, χωρίς ΣΣΕ, με μισθολογικά ζητήματα να εκκρεμούν, σε ένα καθεστώς συνεχούς ανακύκλωσης λόγω των ελαστικών σχέσεων εργασίας (ΕΣΠΑ, ΙΔΟΧ, ΣΜΕ).

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήρθαν και ξαφνικές απροειδοποίητες απολύσεις μέσα στον Οκτώβρη, δεκάδων εργαζομένων που είχαν τοποθετηθεί ως «δανεικοί» από τον ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης, οπότε σε αυτό το φόντο η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καλεί στην σημερινή σύσκεψη προκειμένου να οργανωθεί η συλλογική διεκδίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ