INTIME NEWS |
Οπως διαχέεται από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός «εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», ενώ «υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Παραπέρα, «επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης».
Στο μεταξύ, στον διάλογο των δύο πρωθυπουργών δεν ειπώθηκε το παραμικρό για τον ισραηλινό βομβαρδισμό του ελληνορθόδοξου μοναστηριού του Αγ. Πορφυρίου, όπου υπήρξαν θύματα, ούτε για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί της Γάζας με τους εκατοντάδες νεκρούς, με την κυβέρνηση να αποσιωπά και αυτά τα εγκλήματα. Αλλωστε, η στιχομυθία τους ήταν αποκαλυπτική:
«Κύριε πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)», είπε ο Νετανιάχου.
«Ερχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος». «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». «Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας», απάντησε ο Μητσοτάκης στην εξοργιστική αντιφώνησή του, συμφωνώντας να χυθεί αθώο αίμα, αλλά ...όχι πολύ, ενώ ταυτόχρονα προϊδέασε για παραπέρα παροχή διευκολύνσεων, βάσεων και άλλων υποδομών στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ισραήλ, μετατρέποντας την Ελλάδα σε θύτη του Παλαιστινιακού λαού.
Σημειωτέον, ήδη από το Σάββατο, παρεμβαίνοντας στις εργασίες της «Συνόδου Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη», ο Μητσοτάκης έσπευδε να βάλει «βασικό μήνυμα» της διάσκεψης ότι «όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της», αποδίδοντας τις «απώλειες ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αθώους πολίτες» στις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7/10». Πρόσθεσε ότι η θέση της κυβέρνησης «ήταν σαφής από την αρχή: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο», όπως είπε, δικαιολογώντας τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και προσπαθώντας ταυτόχρονα να βάλει ένα ...μέτρο στις εκατόμβες θυμάτων, με ευχολόγια τύπου «η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται με βάση τους Νόμους του Πολέμου» και «υπάρχουν όρια στο τι πλήγματα μπορούν να προκληθούν σε άλλους ανθρώπους».
Τόνιζε επίσης ότι «η τρέχουσα κατάσταση ενέχει σοβαρούς κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης» και ότι «μια εξάπλωση της σύγκρουσης θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής». Και τα έλεγε αυτά την ώρα που η κυβέρνηση στέλνει φρεγάτες και παραχωρεί και νέες βάσεις στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς που ταΐζουν τη φωτιά του πολέμου!
Στο μεταξύ, τη «ραχοκοκαλιά» της εμπλοκής, τα συμφέροντα και τις μπίζνες του κεφαλαίου πάνω σε ανθρώπινα κουφάρια, περιέγραφε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα». Ξεκαθαρίζοντας ότι «με το Ισραήλ έχουμε μία στρατηγική εταιρική σχέση», ο υπουργός Εξωτερικών ξόρκιζε το ενδεχόμενο οι τελευταίες εξελίξεις να βάλουν σε κίνδυνο σχέδια όπως ο Διάδρομος IMEC (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης, ανταγωνιστικός προς τον «One Road - One Belt» των Κινέζων, διάδρομος που περνά μέσα από τη φλεγόμενη σήμερα περιοχή), ή τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου με Ελλάδα: «Ο μεγάλος διάδρομος Ινδίας - Μ. Ανατολής - Ευρώπης και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ είναι έργα μακράς πνοής» και «θα πρέπει πάντως να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση για να αντιμετωπίζουμε με γρήγορα αντανακλαστικά τα νέα δεδομένα», απάντησε.
Διόλου τυχαία, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από την γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Μάιρα Μυρογιάννη, έσπευσαν στο Ριάντ προκειμένου να συμμετάσχουν στο 1ο Επενδυτικό Φόρουμ ΕΕ - Σαουδικής Αραβίας και στο 7ο επιχειρηματικό φόρουμ «Future Investment Initiative». Παράλληλα θα έχουν γεύμα εργασίας με μέλη του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.
Τη μόνη κριτική που μπόρεσε να αρθρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ ήταν ότι ...δεν φρόντισε να συναντήσει και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, κάτι που κατά την Κουμουνδούρου συνιστά «επικίνδυνη ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική»!
Κανένα πρόβλημα κατά τα άλλα για τη συνάντηση με τον μακελάρη του Παλαιστινιακού λαού! Και πώς αλλιώς από τον σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε απ' τους πρώτους, με μια κατάπτυστη ανακοίνωση, να βάλει την υπογραφή του στο ευρωατλαντικό φιρμάνι καταδίκης του λαού της Παλαιστίνης, που δίνει το «πράσινο φως» στο κράτος - δολοφόνο να αιματοκυλίσει τη Γάζα άλλη μια φορά. Οσο για την «εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας», μάλλον εννοεί την αναβάθμιση επί ημερών της κυβέρνησής του των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο, όπως και το θάψιμο στα συρτάρια της ομόφωνης απόφασης της Βουλής για την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Επίσημη επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, πραγματοποιήθηκε χτες στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικάγια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών».
Οι επαφές αυτές διεξάγονται σε περίοδο που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, υπό την αιγίδα της ΕΕ, απεργάζονται τη νέα, ακόμα πιο αντιδραστική εκδοχή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, με επανενεργοποίηση απελάσεων, ενίσχυση διωγμών και καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που προστίθενται στη σημερινή άθλια κατάσταση με εγκλωβισμούς, πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Παζάρι που αποτελεί και τμήμα του ευρύτερου παζαριού, που αφορά και ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και «κολιγιών».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «οι συνομιλίες διεξήχθησαν μέσα σε θετικό κλίμα. Ο Τούρκος υπουργός παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του στην πάταξη της παράνομης διακίνησης και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Ο Δ. Καιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον Εβρο αλλά επέστησε την προσοχή στον αριθμό των παράνομων αναχωρήσεων από τη μικρασιατική ακτή προς τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Και οι δύο παρέπεμψαν στη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβρη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Ελληνας υπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», όπου δήλωσε: «Φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν πολλές συγκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η βελτίωση των σχέσεων αντικατοπτρίζεται επίσης στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών κατά της παράτυπης μετανάστευσης». Ερωτηθείς αν η υπόλοιπη ΕΕ, ιδίως οι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, συμμερίζεται την άποψη της Ελλάδας για την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό, ο Δ. Καιρίδης τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο θέμα αυτό, με τους Σύρους πρόσφυγες και άλλους. Και η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει με την υποστήριξη της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε».
Την ίδια ώρα, τα επόμενα βήματα στο παζάρι στα Ελληνοτουρκικά ώστε να προχωρήσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιέγραψε μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης.
«Σκοπός μας είναι να προχωρούμε βήμα βήμα σε θέματα που παραμένουν εκκρεμή επί μακρόν και να προλαμβάνουμε τις κρίσεις που μπορεί να προκύπτουν από τις διαφωνίες μας», ανέφερε, ενώ έστειλε μήνυμα «διαθεσιμότητας» για τις διευθετήσεις λέγοντας: «Η δική μας διάθεση είναι να αγγίξουμε τις μεγάλες μας διαφορές με συνείδηση της ιστορικότητας της στιγμής και με πλήρη αντίληψη της συνθετότητάς τους. Προηγείται όμως να υπάρξουν απτά και διαρκή δείγματα συνέπειας και ειλικρίνειας».
Κάνοντας μια αποτίμηση της έναρξης, την προηγούμενη βδομάδα, του λεγόμενου «Πολιτικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ και της συνάντησης στην Αθήνα επί της λεγόμενης «Θετικής Ατζέντας» με την Τουρκία (θεματολογία μπίζνες), σημείωσε ότι «αμφότερες οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα», ενώ ειδικά για τον «Πολιτικό Διάλογο» τόνισε ότι «συζητήθηκε ο τρόπος για τον καλύτερο συντονισμό στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, και στο θέμα της κλιματικής κρίσης». «Σε μεταγενέστερο στάδιο θα αγγίξουμε και τη μείζονα διαφορά μας, τη μόνη που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», είπε, την ώρα που η τουρκική αστική τάξη βάζει και μια σειρά από άλλα θέματα στο τραπέζι, που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ:
«Την ώρα που το κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου συνιστά πρόκληση και συνενοχή στο έγκλημα.
Η δήλωση Μητσοτάκη για "το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα", το οποίο δήθεν "πρέπει να ασκεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος", είναι όχι μόνο ανιστόρητη, αλλά και εξοργιστική. Αλήθεια, πόσα παιδιά πρέπει να σκοτωθούν για να θεωρηθεί "μεγάλο το ανθρωπιστικό κόστος";
Κι όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς και της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Γάζα, με 18 νεκρούς, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που στη συνέχεια έκρυψε τόσο το ίδιο το γεγονός του βομβαρδισμού, όσο και τους υπαίτιους.
Καμιά υποστήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ. Καμιά παροχή διευκολύνσεων, βάσεων και άλλων υποδομών, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε θύτη του Παλαιστινιακού λαού.
Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν εκφράζουν τα αισθήματα του ελληνικού λαού, που απ' την πρώτη στιγμή στάθηκε αλληλέγγυος στον δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης. Οι υπερασπιστές της ισραηλινής κατοχής θα απομονωθούν από τον λαό μας».