Για πρώτη φορά κοινή αεροπορική άσκηση πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο
South Korea Unification Minist |
Από τα τριμερή αεροπορικά γυμνάσια πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο |
Με φόντο τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας - Βόρειας Κορέας, οι τρεις πλευρές προχώρησαν την Κυριακή στις κοινές ασκήσεις που - σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων - σχεδιάστηκαν «για να επεκτείνουν τις δυνατότητες αντίδρασης των τριών χωρών ενάντια στις αυξανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας».
Ο δε Ραμ Εμάνιουελ, πρέσβης των ΗΠΑ στο Τόκιο, δήλωσε χτες ότι «από τις αρχές του Καμπ Ντέιβιντ έως τους σημερινούς ουρανούς, η εναρκτήρια τριμερής εναέρια άσκηση μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Δημοκρατίας της Κορέας (σ.σ. το επίσημο όνομα της Νότιας Κορέας) είναι απόδειξη της ακλόνητης αποφασιστικότητάς μας (...) Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί μια νέα εποχή αμυντικής συνεργασίας και αξιόπιστης αποτροπής».
Την ίδια ώρα, στην Κοινή Ανακοίνωση ΗΠΑ - ΕΕ που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των δύο πλευρών την περασμένη Παρασκευή (βλ. περισσότερα στη σελ. 21), ΗΠΑ και ΕΕ επαναλαμβάνουν «την κοινή μας δέσμευση για ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού, με στόχο τη συμβολή στη σταθερότητα, στην ασφάλεια, στην ευημερία, στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής».
Διαμηνύουν δε ότι «σύμφωνα με τις αντίστοιχες στρατηγικές μας στον Ινδο-Ειρηνικό, θα αναζητήσουμε ευκαιρίες για ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας στον Ινδο-Ειρηνικό, μεταξύ άλλων μέσω των εξαμηνιαίων Διαβουλεύσεων ΗΠΑ - ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε νέο «περιστατικό» ανάμεσα σε Κίνα και Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), η οποία «φιλοξενεί» ευρύτερα εδαφικές διαφορές μεταξύ χωρών της περιοχής, με το Πεκίνο να διεκδικεί την κυριότητα του μεγαλύτερου μέρους της.
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων κατηγόρησε την κινεζική Ακτοφυλακή για «επικίνδυνους ελιγμούς του πλοίου 5203», οι οποίοι «προκάλεσαν σύγκρουση με το πλοίο ανεφοδιασμού (...) που έχουν ναυλώσει οι Ενοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων».
Από τη πλευρά της η Κίνα έκανε λόγο για «ελαφριά» σύγκρουση, η οποία - σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ - σημειώθηκε όταν φιλιππινέζικο πλοίο ανεφοδιασμού αγνόησε «πολλαπλές προειδοποιήσεις και σκοπίμως διασταυρώθηκε με τις (σ.σ. κινεζικές) δυνάμεις της τάξης, με επικίνδυνο και μη επαγγελματικό τρόπο».
Την ίδια μέρα σημειώθηκε και δεύτερο περιστατικό, όταν - σύμφωνα με τη Μανίλα - πλοίο της φιλιππινέζικης Ακτοφυλακής που συνόδευε την αποστολή ανεφοδιασμού «χτυπήθηκε» από «πλοίο της κινεζικής Θαλάσσιας Πολιτοφυλακής».
Το Πεκίνο από την πλευρά του κατηγόρησε το φιλιππινέζικο πλοίο ότι «σκοπίμως» προκάλεσε τη σύγκρουση, κάνοντας όπισθεν προς ένα κινεζικό αλιευτικό.
Τα περιστατικά σημειώθηκαν κοντά στα νησιά Σπράτλι, περίπου 25 χιλιόμετρα από τον ύφαλο Second Thomas Shoal, όπου σταθμεύουν δυνάμεις του φιλιππινέζικου Πολεμικού Ναυτικού.
Χτες το Πεκίνο επέδωσε «επίσημη διαμαρτυρία» στη Μανίλα, εκφράζοντας «έντονη δυσαρέσκεια» και «σθεναρή αντίθεση» στην «παρείσφρηση» πλοίων των Φιλιππίνων. Κάλεσε δε τη Μανίλα να σταματήσει «να προκαλεί προβλήματα και να προβαίνει σε προκλήσεις» στη θάλασσα, καθώς επίσης να τερματίσει τις «αβάσιμες επιθέσεις» και τη «δυσφήμηση» της Κίνας.
Από τη μεριά των Φιλιππίνων, ο Πρόεδρος της χώρας Φ. Μάρκος έδωσε διαταγή στο Λιμενικό να διενεργήσει έρευνα για το περιστατικό, ενώ συγκάλεσε και έκτακτη σύσκεψη με αξιωματούχους ασφαλείας, προκειμένου να συζητηθεί «η νέα παραβίαση» από την Κίνα.
Ακόμα, το φιλιππινέζικο ΥΠΕΞ επέδωσε με τη σειρά του διαμαρτυρία στον Κινέζο πρέσβη στη Μανίλα.
ΝΙΑΜΕΪ.-- Η Γαλλία ολοκλήρωσε χτες την αποχώρηση 1.500 στρατιωτών από βάση που διατηρούσε στον βόρειο Νίγηρα. Συγκεκριμένα, αποχώρησαν οι τελευταίοι 200 Γάλλοι στρατιώτες, 28 φορτηγά και 24 τεθωρακισμένα οχήματα.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Πλήθος κτιρίων εκκενώθηκαν έπειτα από απειλή για βόμβα στην έδρα του δικτύου της γερμανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ZDF, στο Μάιντς. Η γερμανική αστυνομία σήμανε λήξη συναγερμού μετά την ολοκλήρωση ελέγχου, με τη βοήθεια και αστυνομικών σκύλων, αφού εκκένωσε κτίρια. Ο κόσμος που βρισκόταν στα κτίρια επέστρεψαν σε αυτά δύο ώρες αργότερα.
ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον 17 νεκροί και 100 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της μετωπικής σύγκρουσης δύο τρένων που σημειώθηκε χτες το βράδυ στο Μπανγκλαντές, κοντά στην πόλη Μπάιραμπ, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Οι συνθήκες του δυστυχήματος δεν είχαν εξακριβωθεί, ωστόσο η κατάσταση του δικτύου προκαλεί εδώ και χρόνια μεγάλη ανησυχία, εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων και ανεπαρκειών σε μέσα ασφαλείας κ.λπ.
Τη στροφή της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας προς το ακόμα αυστηρότερο, κάτι που προετοιμάζεται εδώ και καιρό, ανακοίνωσε μέσω συνέντευξής του στο «Spiegel» ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς, με φόντο τις αποφάσεις της ΕΕ για παραπέρα ένταση της καταστολής κατά μεταναστών και προσφύγων.
Ο Σολτς προανήγγειλε «μαζικές απελάσεις για όσους δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία (...) Περισσότερες και γρηγορότερες απελάσεις», τονίζοντας ότι όποιος δεν μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα ασύλου και δεν έχει προοπτικές παραμονής στη Γερμανία θα πρέπει να επιστρέφει στην εκάστοτε χώρα προέλευσης.
Για την ένταση αυτής της καταστολής επικαλέστηκε τη δυνατότητα «διατήρησης του κοινωνικού κράτους με τη σημερινή του μορφή».
Διευκρίνισε δε ότι θεωρεί τη Γεωργία και τη Μολδαβία ασφαλείς χώρες προέλευσης.
Επιπλέον, υπεραμύνθηκε των αυστηρότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και του νέου ευρωενωσιακού «μηχανισμού αλληλεγγύης», ο οποίος προβλέπει πρώτη καταγραφή των νεοαφιχθέντων στα εξωτερικά σύνορα και έπειτα κατανομή τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Υποστήριξε την εισαγωγή ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας με γειτονικές χώρες της ΕΕ, όπως αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση, καθώς και την ιδέα παροχών σε είδος αντί χρημάτων και επιδομάτων σε αιτούντες άσυλο.
Τα σχέδια περί επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου και των απελάσεων έσπευσε να επικροτήσει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων της Γερμανίας, ζητώντας ενίσχυση των διοικητικών δικαστηρίων με επιπλέον προσωπικό, καθώς μέχρι τα μέσα του 2023 εκκρεμούσαν πάνω από 120.000 υποθέσεις ασύλου.
Χωρίς πρόεδρο παραμένει από τις αρχές Οκτώβρη η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, μετά την τότε καθαίρεση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου του σώματος, Κ. Μακάρθι, καθώς παρά τα εντεινόμενα παζάρια και τις διεργασίες, οι εσωκομματικές αντιθέσεις στους Ρεπουμπλικάνους δεν τους έχουν επιτρέψει μέχρι τώρα να τον αντικαταστήσουν.
Την περασμένη Παρασκευή, σε ψηφοφορία στη Βουλή, ο υποψήφιος του κόμματος, Τζιμ Τζόρνταν - ο οποίος είχε τη στήριξη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ και φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, Ντ. Τραμπ - απέτυχε για 3η φορά να συγκεντρώσει τις 217 ψήφους που χρειαζόταν για να εκλεγεί πρόεδρος του Σώματος. Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητά του αυξήθηκαν σε 25, με αποτέλεσμα ο Τζόρνταν να συγκεντρώσει μόνο 194 ψήφους και να παραιτηθεί από την προσπάθεια να εκλεγεί.
Μέχρι χτες, μετά την απόσυρση Τζόρνταν, 9 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων είχαν δηλώσει πρόθεση για τη θέση του προέδρου της Βουλής, ενώ αργά το βράδυ αναμενόταν συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ιρακινούς στρατιώτες και Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά ξέσπασαν σε ορεινή περιοχή του βόρειου Ιράκ την Κυριακή.
Από τις συγκρούσεις σε περιοχή κοντά στην κοινότητα Μαχμούρ σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 2 Κούρδοι μαχητές. Αλλοι 6 Ιρακινοί στρατιώτες και 5 Κούρδοι μαχητές τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, μαχητές του ΡΚΚ εγκατέλειψαν το Σάββατο θέσεις κοντά στην κοινότητα Μαχμούρ και τις παρέδωσαν στον ιρακινό στρατό. Ωστόσο, στη συνέχεια Πεσμεργκά του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΚΔΚ), της παράταξης στην εξουσία στο ιρακινό Κουρδιστάν, προσπάθησαν να τις θέσουν υπό δικό τους έλεγχο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μάχες.
Οι εχθροπραξίες διήρκεσαν περίπου δυο ώρες, προτού αξιωματικοί των δυο πλευρών προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση.
Ο ιρακινός στρατός διατηρεί τον έλεγχο των θέσεων για τις οποίες δόθηκαν οι μάχες, διαβεβαίωσαν πηγές του πρακτορείου «Reuters». Ωστόσο και οι δυο πλευρές στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή, πρόσθεσαν, χαρακτηρίζοντας «εύθραυστη» την κατάσταση.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Σουντάνι διέταξε χτες έρευνα για την αιτία και τις συνθήκες που προκάλεσαν τις συγκρούσεις της Κυριακής.
Η τελευταία φορά που οι δυο πλευρές είχαν εμπλακεί σε μάχες ευρείας κλίμακας ανάγεται στο 2017, όταν ο ιρακινός στρατός εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση κατά των Πεσμεργκά σε αντίποινα για την οργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
Δικό της κόμμα ιδρύει η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, πρώην στέλεχος του οπορτουνιστικού - σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke).
Η ένωση «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ - Για Λογική και Δικαιοσύνη» ιδρύθηκε για να προετοιμάσει ένα νέο κόμμα, αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες στο Βερολίνο.
Τα τελευταία χρόνια, η Βάγκενκνεχτ είχε αποστασιοποιηθεί από τη «Linke», εκφράζοντας σφοδρές επικρίσεις για τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, θέσεις για μείωση της «περιττής» και «παράτυπης» μετανάστευσης, καθώς και διαφωνία για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Η γερμανική κυβέρνηση «παρακάμπτει τις επιθυμίες της πλειοψηφίας» εδώ και χρόνια, αναφέρεται στη δήλωση. «Αντί να ανταμείβονται οι επιδόσεις, η αναδιανομή γίνεται από τους σκληρά εργαζόμενους προς τους 10.000 πλουσιότερους. Οι επιθυμίες των λόμπι εξυπηρετούνται και τα δημόσια ταμεία αδειάζουν», προστίθεται. Στη δήλωση γίνεται λόγος για ένα «αυταρχικό στιλ πολιτικής», ενώ «πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο κράτος και δεν αισθάνονται πλέον ότι αντιπροσωπεύονται από τα υφιστάμενα κόμματα».
Το κόμμα πρόκειται να ιδρυθεί στις αρχές του 2024 και να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές τον Ιούνη. Μέχρι την ίδρυση του κόμματος, η Βάγκενκνεχτ και οι υποστηρικτές της σχεδιάζουν, όπως ανέφεραν, να παραμείνουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της «Die Linke».
Ωστόσο, όπως δήλωσε η ίδια, τον Γενάρη η κοινοβουλευτική ομάδα της «Linke» δεν θα μπορεί να υφίσταται πλέον, καθώς έχει μόνο 38 μέλη και αν περισσότερα από δύο φύγουν ή διαγραφούν, χάνει το καθεστώς της ως κοινοβουλευτικής ομάδας.
Μέλη της «Linke», περιλαμβανομένης της συμπροέδρου Αμίρα Μοχάμεντ Αλι, έχουν ενταχθεί στη συμμαχία της Βάγκενκνεχτ και 10 βουλευτές πρόκειται να την ακολουθήσουν, όπως ανακοινώθηκε.