ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 22 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
Το Παλαιστινιακό είναι ζήτημα όλων των λαών του κόσμου που κρατούν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Γιουσέφ Ντορχόμ, για το νέο έγκλημα του κατοχικού ισραηλινού κράτους και την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορχόμ, στο βήμα της μεγάλης συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στο Σύνταγμα
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορχόμ, στο βήμα της μεγάλης συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στο Σύνταγμα
-- Καθώς εντείνεται η επίθεση του κατοχικού ισραηλινού κράτους εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Οχθη, θα θέλαμε το σχόλιό σας για τις εξελίξεις.

-- Οι σκηνές που μας έρχονται από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας με την αποκαλυπτικού επιπέδου απόλυτη καταστροφή είναι αδιανόητες.

Τις τελευταίες 12 μέρες πάνω από 4.137 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, με το 65% να είναι παιδιά και γυναίκες, και πάνω από 13.000 είναι οι τραυματίες, από τους συνεχείς βομβαρδισμούς γειτονιών στο βόρειο, στο δυτικό και νότιο τμήμα της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

Υφιστάμεθα τη συλλογική τιμωρία εδώ και 16 χρόνια που το Ισραήλ έχει διατάξει και επιβάλει τον στραγγαλισμό του λαού της Γάζας. Το Ισραήλ πλέον έκοψε το νερό, το ηλεκτρικό, τις προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα για να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν την αντίσταση κατά της κατοχής, απειλώντας μας με μια ανθρωπιστική γενοκτονία σε μια περίοδο που έρχεται και ο χειμώνας, οι άνθρωποί μας δεν έχουν ξανά στέγη και γίνονται πάλι πρόσφυγες στην πατρίδα τους.

Μόλις την Πέμπτη βομβαρδίστηκαν τα κτίρια και τα περίχωρα του ελληνορθόδοξου μοναστηριού Αγ. Πορφυρίου από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, όπου σκοτώθηκαν 18 Παλαιστίνιοι άμαχοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά και τραυματίστηκαν άλλοι 14. Πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια του κατεστραμμένου κτιρίου, όπου είχαν βρει καταφύγιο 400 άμαχοι, των οποίων τα σπίτια είχαν ήδη καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Η κηδεία των θυμάτων έγινε μερικές ώρες απ' όταν οι μητέρες θρήνησαν τα σκοτωμένα παιδιά τους.


Ο λαός σφαγιάζεται καθημερινά από το Ισραήλ... Ενας ολοκληρωτικός πόλεμος έχει κηρυχθεί από την κατοχική δύναμη κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η ατελείωτη εκστρατεία της ισραηλινής κρατικής τρομοκρατίας στοιχίζει ζωές αμάχων κάθε λεπτό, σφάζοντας παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, σε μια ακόμη τιμωρητική στρατιωτική επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, που πολιορκείται εδώ και πάνω από 16 χρόνια, θυμίζοντας τις θανατηφόρες επιθέσεις του Ισραήλ τα έτη 2008 - 2009, 2012, 2014, 2018 - 2019, 2021, 2022. Ζητάμε τη διεξαγωγή έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Περίπου 300.000 Ισραηλινοί στρατιώτες σταθμεύουν τώρα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και ο ισραηλινός στρατός κατοχής έχει διατάξει τον εκτοπισμό άλλων 1,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, να μετακινηθούν νότια, σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά καταστροφή στη μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου.

-- Για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ΕΕ επαναλαμβάνουν τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ», διαγράφοντας το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να παλεύει για μια ελεύθερη πατρίδα. Πώς το σχολιάζετε;

-- Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα επικίνδυνο, εκρηκτικό σημείο, για το οποίο προειδοποιούσαμε συνεχώς και ρητά, αλλά χωρίς να εισακουστούμε. Η μία κρίση διαδέχεται την άλλη και οι εκκλήσεις μας προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις συλλογικές πολιτικές, νομικές, ανθρωπιστικές και ηθικές ευθύνες της απέναντι σε αυτήν την παρατεταμένη αδικία πέφτουν στο κενό.

Ακόμη και τη στιγμή που η ισραηλινή κατοχική δύναμη γίνεται πιο άγρια, ρατσιστική και ακραία, η συστηματική επίθεση εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα, οι εκκλήσεις για διεθνή προστασία του λαού μας παραμένουν αναπάντητες.

Οι εξελίξεις αυτές δεν προέκυψαν στο κενό. Είχαν προηγηθεί φέτος οι δολοφονίες εκατοντάδων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων 47 παιδιά, και οι τραυματισμοί χιλιάδων άλλων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, τόσο τον στρατό όσο και τις ένοπλες εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές εποίκων στη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ένας απολογισμός που έχει ήδη ξεπεράσει την πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους, το 2022, από τότε που ο ΟΗΕ άρχισε να καταγράφει τις απώλειες.

Προηγήθηκαν δεκαετίες αδιάκοπων στρατιωτικών επιδρομών του Ισραήλ σε παλαιστινιακές πόλεις, χωριά, κωμοπόλεις, στρατόπεδα προσφύγων, τρομοκρατώντας και επιτιθέμενο σε ανυπεράσπιστους Παλαιστίνιους πολίτες, συλλήψεις, κρατήσεις, φυλακίσεις και κακοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Υπάρχουν πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, πάνω από 1.000 κρατούνται χωρίς δίκη ή κατηγορία.

Πρέπει να τερματιστούν άμεσα η ισραηλινή επίθεση και ο εκτοπισμός του λαού μας στη Γάζα και να ανοίξουν επειγόντως ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Λωρίδα της Γάζας, για την παροχή ιατρικών προμηθειών, νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων στους ταλαιπωρημένους Παλαιστίνιους πολίτες εκεί, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά.

Στη Λωρίδα της Γάζας λαμβάνει χώρα μια ανθρωπιστική καταστροφή, ως αποτέλεσμα της παύσης όλων των ανθρωπιστικών υπηρεσιών από το Ισραήλ και της διακοπής λειτουργίας του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκεί. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς εστίες, ειδικά μετά τον βομβαρδισμό των σχολείων της υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNRWA) από την ισραηλινή κατοχή. Δεκαέξι μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ σκοτώθηκαν τις τελευταίες μέρες, συμπεριλαμβανομένων 4 μελών του ιατρικού προσωπικού έκτακτης ανάγκης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ασθενοφόρα έγιναν στόχος, ακόμη και 17 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε μια προσπάθεια να αποσιωπηθεί η αλήθεια για τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του λαού μας.

Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 50 δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανο-παλαιστίνιας γνωστής δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Αγκλές, η οποία δολοφονήθηκε από Iσραηλινό ελεύθερο σκοπευτή. Κανένας από τους Ισραηλινούς δράστες δεν έχει λογοδοτήσει και δεν αντιμετώπισε ποτέ δίκη και φυλάκιση.

Η ισραηλινή τρομοκρατία των εποίκων εναντίον του λαού μας στις παλαιστινιακές πόλεις, στα χωριά και τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Οχθη πρέπει να σταματήσει, και οι εισβολές των Iσραηλινών εξτρεμιστών στους χώρους του τζαμιού Αλ-Ακσα και σε πολλές εκκλησίες πρέπει να σταματήσουν, διότι προκαλούν εντάσεις μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων και κλιμάκωση της κατάστασης. Οι Ισραηλινοί έποικοι πρέπει να σταματήσουν να καταλαμβάνουν ελληνορθόδοξες ιδιοκτησίες στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ιδιοκτησίες του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού, η οποία απορρίπτει τη βία και εμμένει στη διεθνή νομιμότητα, στην ειρηνική λαϊκή αντίσταση και την πολιτική δράση ως δρόμο για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, επιβεβαιώνει την απόρριψη των πρακτικών που σχετίζονται με τη δολοφονία ή την κακοποίηση αμάχων και ζητεί την απελευθέρωση των αμάχων, των φυλακισμένων και των κρατουμένων.

Η ασφάλεια και η ειρήνη μπορούν να επιτευχθούν δίνοντας στον Παλαιστινιακό λαό τα νόμιμα δικαιώματά του στην αυτοδιάθεση και εφαρμόζοντας τη λύση των δύο κρατών που βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του λαού μας στο ανεξάρτητο κράτος μας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα πριν από το 1967.

Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, ως ένας ιστορικός φίλος του Παλαιστινιακού λαού, να μη νομιμοποιήσει τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ ενάντια στον λαό μας. Η Ελλάδα ιστορικά έχει υπερασπίσει το διεθνές δίκαιο και τη δίκαιη υπόθεση του λαού μας. Ζητάω από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει για την προστασία των ιδρυμάτων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, περιλαμβανομένων εκκλησιών, σχολείων, νοσοκομείων, ξενοδοχείων και άλλων στην κατεχόμενη Γάζα και Δυτική Οχθη, και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτών των ιδρυμάτων.

-- Το ΚΚΕ, συνδικάτα και μαζικοί φορείς καλούν σε ενίσχυση της λαϊκής στήριξης και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Τι σημασία έχει σήμερα αυτή η αλληλεγγύη για τον αγώνα των Παλαιστινίων;

-- Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό, τους φίλους εδώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που έστειλαν επιστολές στήριξης και αλληλεγγύης, που οργάνωσαν μεγαλειώδεις λαϊκές ειρηνικές διαδηλώσεις για να υποστηρίξουν το νόμιμο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, για ελευθερία και δικαιοσύνη, για να ζήσει ειρηνικά στο δικό του κράτος στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα από τις 4 Ιούνη του 1967.

Η αλληλεγγύη είναι μια αγωνιστική πράξη που σημαίνει αρχές, αξίες και κοινό αγώνα μεταξύ των λαών. Παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη θέσεων, στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας και στην οργάνωση διαφορετικών και ποικίλων πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για την υπεράσπιση θεμάτων και λαών. Η ανταλλαγή και η διάδοση ιδεών και της αγωνιστικής πείρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως, για παράδειγμα, το μποϊκοτάζ προϊόντων που παράγονται στους εποικισμούς, το οποίο θεωρείται ένα αποτελεσματικό πρακτικό εργαλείο στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας, όπως συνέβη στις εκστρατείες μποϊκοτάζ του συστήματος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, οι οποίες αποδείχθηκαν επιτυχείς στο να βάλουν τέλος στο σύστημα απαρτχάιντ και αποτέλεσαν το προοίμιο για το τέλος του.

Σε αυτό το πλαίσιο και από αυτήν την αντίληψη, η ενίσχυση της αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό μάς δίνει την αναγκαία αποφασιστικότητα, ικανότητα, υπομονή, ελπίδα και σταθερότητα για να αντιμετωπίσουμε τους μηχανισμούς του ισραηλινού στρατού κατοχής και των παράνομων εποίκων, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, των καταστροφών, των συλλήψεων, της παραβίασης της ιερότητας των χριστιανικών και ισλαμικών θρησκευτικών συμβόλων και ιερών, της ιδιοποίησης της γης, της κατάληψης σπιτιών, της οικοδόμησης οικισμών και της επιβολής μιας αποικιακής ηγεμονίας στους δρόμους, στις διαβάσεις και τα σύνορα.

Η παρεμπόδιση της ελεύθερης μετακίνησης, η διακοπή της παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, η κλοπή των φυσικών πόρων και των γεωργικών προϊόντων της Παλαιστίνης και η άσκηση όλων των μορφών ρατσισμού και υποκίνησης του μίσους έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους με τη σημερινή εξτρεμιστική κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία καθοδηγείται από φανατικούς εγκληματίες που καλούν ανοιχτά στη δολοφονία και τον εκτοπισμό του Παλαιστινιακού λαού, και τα πρωτοφανή εγκλήματα που διαπράττονται σήμερα εναντίον του λαού μας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν πρακτική μετάφραση της νοοτροπίας και των σχεδίων γενοκτονίας.

Εκ μέρους του Παλαιστινιακού λαού, οφείλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας σε όλες τις ομάδες αλληλεγγύης που στέκονται και στηρίζουν τον λαό μας, ιδιαίτερα το ΚΚΕ και τις συνδικαλιστικές και λαϊκές οργανώσεις για τις σταθερές και ξεκάθαρες θέσεις τους και σε όσους πάντοτε πρωτοστατούν με διακεκριμένο και πρωτοπόρο ρόλο, θεωρώντας ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα δεν περιορίζεται στο να είναι ζήτημα μόνο του Παλαιστινιακού λαού, αλλά είναι ζήτημα όλων των ελεύθερων λαών του κόσμου που ακόμα κρατούν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα, επιμένουν στις αρχές τους και δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ τα διεθνή τους καθήκοντα απέναντι στο Παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο σε πραγματική προοπτική είναι ένα κεντρικό ζήτημα με τον συμβολισμό του, καθώς εκφράζει τη συνείδηση του αραβικού και παγκόσμιου αγώνα δεκαετιών και θυσιών ενάντια στην κατοχή, για να σπάσουν τα δεσμά της αποικιοκρατίας για χάρη της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης, με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, τα προ της 4ης Ιούνη 1967 σύνορα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη και οι αγώνες των λαών! Μαζί μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια της αποικιοκρατικής εξουσίας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ