Μαχητική και μαζική συγκέντρωση την Πέμπτη στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης
Από τη διαμαρτυρία την Πέμπτη το απόγευμα στη Γιάννουλη |
Σε αυτό το πλαίσιο την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία των παλιών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, στη Λάρισα, ενώ οι πληγέντες απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο της πόλης. Στο πλευρό των πλημμυροπαθών βρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.
Οπως τόνισε ο Τάσος Τσιαπλές, εκ μέρους της Επιτροπής, «πέρασε ένας και πλέον μήνας από τη φονική πλημμύρα που έπληξε τους κατοίκους των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, όπως και μεγάλου μέρους της Θεσσαλίας. Ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε παραμένουν, αφού κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος δεν τα έχουν επιλύσει. Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε».
Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, ούτε μας ενημερώνει κανείς πότε θα δοθούν, σε ποιους και τι ποσά, γεγονός που προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτησή μας. Το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης όσων κατοίκων τα διαμερίσματα είναι πλέον ακατοίκητα, παραμένει άλυτο και γίνεται πρώτης προτεραιότητας, αφού δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από δήμο, Περιφέρεια και κυβέρνηση για την ενοικίαση διαμερισμάτων από το κράτος, με πλήρη κάλυψη του ποσού».
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Επιτροπών πληγέντων της Λάρισας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, με σκοπό τον συντονισμό του αγώνα σε επίπεδο πόλης.
Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των Επιτροπών πληγέντων ανέδειξαν την εγκατάλειψη που βιώνουν εκατοντάδες πληγέντες από το κράτος, καθώς δεν έχουν δοθεί στην πλειοψηφία τους ούτε καν οι μικρές αποζημιώσεις.
Ταυτόχρονα, τονίστηκε από όλους ότι οι πληγέντες, έναν δρόμο έχουν για να ορθοποδήσουν, να προστατέψουν τη ζωή τους, να μη γίνουν «στο ίδιο έργο θεατές»: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, την οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς και τις Επιτροπές πληγέντων.
Διαμαρτυρία στη γέφυρα Καλλιθήρου - Αμπελικού, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα και φθορές από την πλημμύρα του «Ιανού», τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν και μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και έφτασε να απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, αφού απειλείται η στατικότητά της, πραγματοποίησαν την Πέμπτη κάτοικοι του Καλλιθήρου και του Αμπελικού, των Τοπικών Συμβουλίων Καλλιθήρου και Αμπελικού, του Αγροτικού Συλλόγου Καλλιθήρου και της Ομάδας Γυναικών Καλλιθήρου.
Σε ανακοίνωσή τους οι φορείς καταγγέλλουν ότι «παρά τα εκατομμύρια ευρώ που το κράτος, η Περιφέρεια και ο δήμος διέθεσαν στην ΤΕΡΝΑ, παρά τα έργα που ανακοινώθηκαν συχνά με απευθείας αναθέσεις και προχειρότητα, ολοκληρωμένη αποκατάσταση δεν έγινε ποτέ. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να προσεγγίσουν τις κτηνοτροφικές μονάδες τα βυτία για το γάλα, αλλά και τα αγροτικά μηχανήματα τις καλλιέργειες. Να ξεκινά η συλλογή βάμβακος και να υπάρχει δυσκολία να μεταβούν στα χωράφια βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές και φορτηγά, σε μια χρονιά που το αγροτικό εισόδημα είναι ήδη τσακισμένο και με ζημιές στην παραγωγή. Το αστικό ΚΤΕΛ να μην εκτελεί το δρομολόγιο προς Αμπελικό, με όση ταλαιπωρία συνεπάγεται αυτό για τους κατοίκους και τους μαθητές που το χρησιμοποιούν. Να υπάρχει ο διαρκής κίνδυνος κατάρρευσης της γέφυρας και επομένως ατυχήματος, εξαιτίας της στατικότητάς της. Να κινδυνεύει το Αμπελικό με πλήρη αποκλεισμό».
Στα αιτήματά τους οι κάτοικοι απαιτούν κατασκευή προσωρινού αγροτικού δρόμου διαμέσου της κοίτης του ποταμού για τη διέλευση αγροτικών φορτηγών και μηχανημάτων, άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η γέφυρα και Καλλιθήρου - Αμπελικού και πλήρη συντήρησή της, ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας Αμπελικού και να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Τον θάνατο ενός ακόμα εργάτη, μετανάστη, που δούλευε σε εργολάβο, στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ, στο Καμάρι Δερβενοχωρίων, καταγγέλλει η ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής και απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι αιτίες που οδήγησαν στο δυστύχημα. Καλεί ακόμα τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους και να κάνουν δική τους υπόθεση την προστασία της ζωής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργάτης έπεσε από ύψος περίπου 3 μέτρων στη χοάνη που οδηγεί στους ιμάντες μεταφοράς υλικών των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΤΙΤΑΝ.
Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», σημειώνει η ΔΑΣ, έρχεται λίγους μόνο μήνες μετά από αντίστοιχο συμβάν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου εργαζόμενος άφησε την τελευταία του πνοή δουλεύοντας μέσα στο λιοπύρι, ενώ στον ίδιο χώρο τον Αύγουστο εργαζόμενος τραυματίστηκε βαριά όταν έπεσε από ύψος 15 μέτρων. Αντίστοιχα «ατυχήματα» στην περιοχή έχουμε και στον κλάδο των logistics, όπου τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς «πάνε περίπατο». «Παντού η ίδια κατάσταση!», τονίζει, «τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται αφού η υγεία και η ασφάλεια "κοστίζουν" για την εργοδοσία, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) υποβαθμίζονται, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν.
Η κυβέρνηση έχει επίσης μεγάλες ευθύνες γιατί με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες, στρώνει το έδαφος σε νέα εργατικά ατυχήματα αφού φέρνει μεγαλύτερη εξάντληση και εντατικοποίηση για τον εργαζόμενο που θα δουλεύει μέχρι και 13 ώρες».
Τα τρακτέρ τους στον δρόμο έβγαλαν την Παρασκευή οι πλημμυροπαθείς αγρότες του δήμου Φαρκαδόνας, διεκδικώντας να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι 40 μέρες μετά την πλήρη καταστροφή, δεν έχουν δει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από το κράτος, δεν έχουν δει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των καταστροφών. Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για αποζημίωση ανά στρέμμα, δεν τους καλύπτουν και διεκδικούν να οριστεί το ύψος της αποζημίωσης στα 285 ευρώ κατ' ελάχιστο για την καλλιέργεια βαμβακιού και καλαμποκιού, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής και να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Παράλληλα, τόνισαν ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, αφού, όπως είπαν, «η περιοχή πλήττεται 2 - 3 φορές ετησίως».
Τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη ξεκινούν οι εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 2 Νοέμβρη. Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος), ώρες 11 π.μ. - 7 μ.μ., εκτός από το διάστημα 28 έως 31 Οκτώβρη, που δεν θα γίνει καμιά ψηφοφορία. Οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να ψηφίζουν σε μια σειρά από περιοχές της Αττικής και σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Αναλυτικότερα τις πρώτες τρεις μέρες το πρόγραμμα έχει ως εξής: Τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη στον Κορυδαλλό (Κρέσνας 10-12) 12 μ. - 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» 11 π.μ. - 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Sofitel» 10 π.μ. - 6 μ.μ. Την Τρίτη 17 Οκτώβρη στο Ιλιον (Μενελάου και Χρυσηίδος) 11 π.μ. - 7 μ.μ., στη Γλυφάδα (Αλσους 15) 11 π.μ. - 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» 11 π.μ. - 7 μ.μ.
Σε σύσκεψη για την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα καλούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 17 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στον πολυχώρο WE (λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου 3). Απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα εργατικά σωματεία, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, σε κάθε συνδικαλιστή, σε όλους τους εργαζόμενους.
«Γεμάτοι οργή και αγανάκτηση για τις εγκληματικές πολιτικές που έκαψαν και πλημμύρισαν τη χώρα μας, γεμάτοι θυμό από την ψήφιση του νόμου - έκτρωμα για τα Εργασιακά, αλλά γεμάτοι αισιοδοξία από τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στην απεργιακή μάχη στις 21 Σεπτέμβρη: Συνεχίζουμε! Για να σπάσουν ο φόβος, η μοιρολατρία, η απόγνωση. Κλιμακώνουμε! Γιατί ξέρουμε πως μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη ζωή που μας αξίζει!», σημειώνεται στο κάλεσμα που απευθύνουν.
Το κάλεσμα υπογράφουν τα σωματεία: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Πωλητών, Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Β. Ελλάδος, Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Μαλαματίνα».
Με επιτυχία έγιναν οι τρεις δίωρες στάσεις εργασίας των εργαζομένων στην EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) στη νυχτερινή βάρδια της Πέμπτης, στην πρωινή και απογευματινή βάρδια της Παρασκευής, ενάντια σε τρεις απολύσεις εργαζομένων και για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Την απόφαση για τις κινητοποιήσεις είχαν πάρει οι εργαζόμενοι με έκτακτη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου, ενώ στο πλάι τους βρέθηκαν σωματεία του κλάδου («TASTY», ΦΑΓΕ και «HELLENIC QUALITY FOODS» Εύβοιας), εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από άλλους χώρους δουλειάς.