ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
Νέα αποστολή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου έστειλε χτες Τετάρτη τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν από τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους κατοίκους του νησιού.

Η βοήθεια θα παραδοθεί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που θα τα διαθέσει στους πλημμυροπαθείς.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική, διαθέτοντας από το πενιχρό εισόδημά του ό,τι μπορούσε, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου. Υλική βοήθεια συγκεντρώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΚΑΤ και στάλθηκε στους πληγέντες της Θεσσαλίας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μονιμοποιηθούν οι 5ετείς, 7ετείς και εποχικοί πυροσβέστες

Από την παρουσία των πυροσβεστών στην πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτέμβρη
Από την παρουσία των πυροσβεστών στην πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτέμβρη
Τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και εποχικών πυροσβεστών προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ πρόσφατα στη Βουλή. Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι «οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, περιουσιών, καλλιεργειών και χιλιάδων ζώων, καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι όλοι οι πυροσβέστες 5ετούς και 7ετούς υποχρέωσης, καθώς και όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι άκρως απαραίτητοι και πρέπει να εργάζονται σε μόνιμη και σταθερή βάση για να καλύψουν ένα μέρος των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό, προκειμένου να μπορέσουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στα επιχειρησιακά συμβάντα που προκύπτουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (αντιμετώπιση πυρκαγιών, διασώσεις - παροχές βοήθειας κατά τη διάρκεια πλημμυρών, σεισμών και άλλων καταστροφών)».

Η τροπολογία του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στο τέλος του άρθρου 15 του νόμου 3938/2011 (Α'61) προστίθεται μεταβατική διάταξη ως εξής:

Οι πυροσβέστες πενταετούς και επταετούς θητείας, καθώς και οι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη δημοσίευση του παρόντος, εντάσσονται αυτοδικαίως στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό χωρίς να απαιτείται νέα κρίση.

Οι εντασσόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις των μονίμων πυροσβεστών, όπως προβλέπονται από τους υπηρεσιακούς κανονισμούς του Σώματος, και καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις, οι οποίες συνιστώνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των αρμόδιων υπουργών, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας πυροσβεστών πενταετούς και επταετούς θητείας.

Με όμοιο διάταγμα απονέμεται ο βαθμός του πυροσβέστη και ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των προηγούμενων εδαφίων σε σχέση με την επετηρίδα και τις βαθμολογικές προαγωγές.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε από τους ανωτέρω υπαλλήλους διαπιστωθεί η ύπαρξη κωλύματος που καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση της πρόσληψής του στο Πυροσβεστικό Σώμα, τότε ο υπάλληλος αυτός εντάσσεται αυτοδικαίως στο μόνιμο προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας στον τομέα της πρόληψης, φύλαξης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων ή στους τομείς υπηρεσιών αρμοδιότητας της Πολιτικής Προστασίας που έχουν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν από καταστροφές εξαιτίας πλημμυρών, χιονοπτώσεων, σεισμικών δονήσεων κ.ο.κ.

Με την παρούσα καταργούνται τα Προεδρικά Διατάγματα 36/2019 και 38/2020 και όλες οι σχετικές διατάξεις του νόμου 3938/2011, του νόμου 4892/2022 καθώς και κάθε άλλη αντίθετη διάταξη ουσιαστικού και τυπικού νόμου. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της».

Μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες συγκεντρώθηκαν στην οδό Μητροπόλεως και Φιλελλήνων και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Βουλή. Με συνθήματα όπως «Εδώ και τώρα μονιμότητα», «Ηρθε η ώρα να βγάλουμε τα μπεζ, οι καταστροφές δεν είναι εποχικές», «Στο πλάι σου πολίτη όταν με χρειαστείς, ενίσχυση του Σώματος της Πυροσβεστικής», ζητούσαν «την άμεση αξιοποίηση των 2.500 εποχικών πυροσβεστών ως πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης με τον προϋπάρχοντα ν. 3938/11και με τα ηλικιακά κριτήρια με τα οποία προσληφθήκαμε ως εποχικοί πυροσβέστες».

Στο ψήφισμά τους που κατατέθηκε στη Βουλή τονίζουν μεταξύ άλλων πως «στις 30/11/2022 δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την αύξηση των οργανικών θέσεων στο ΠΣ κατά 3.630 θέσεις, οι οποίες μετά τις συνταξιοδοτήσεις στο τέλος του έτους ξεπέρασαν τις 4.000. Σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν σταδιακά από τη δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών μέσω διαδοχικών προκηρύξεων. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη έως τώρα, με τη φετινή αντιπυρική περίοδο να είναι τρανό παράδειγμα έλλειψης προσωπικού του ΠΣ». Προστίθεται δε ότι «η κατάσταση στο μόνιμο προσωπικό έχει γίνει ιδιαιτέρως ασφυκτική εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΠΣ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ατελείωτη υπερεργασία και τις εξοντωτικές επιφυλακές, καθώς στους περισσότερους μόνιμους συναδέλφους οφείλεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ημερών αδειών, όπως και περισσότερες από 200 - 300 μέρες ρεπό στον καθέναν, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και μέχρι τα 600 οφειλόμενα ρεπό».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να στελεχωθούν πλήρως και άμεσα οι υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και ΔΕΥΑ στη Θεσσαλία

Την άμεση και πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των υπηρεσιών και δομών του δημόσιου τομέα, των ΟΤΑ και ΔΕΥΑ της Θεσσαλίας απαιτούν με Ερώτησή τους προς την υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Μαρίνος και Βασίλης Μεταξάς.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Οι πρωτοφανείς καταστροφές στη Θεσσαλία, με τον Θεσσαλικό κάμπο να έχει βουλιάξει στη λάσπη, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους και ανυπολόγιστες καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες και υποδομές, εκτός από τις τραγικές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα έφεραν με οξύ τρόπο και την τεράστια υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ και ΔΕΥΑ της περιοχής.

Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης και αποκατάστασης συνδέεται με την άμεση και πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα όλων των δομών Υγείας και του ΕΚΑΒ καθώς και των υπηρεσιών των πληγέντων δήμων και της Περιφέρειας.

Θεωρούμε πως πρέπει αμέσως να προχωρήσουν διορισμοί και προσλήψεις όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, όπως ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, εποπτών Δημόσιας Υγείας, κτηνιάτρων, γεωπόνων, μηχανικών, οδηγών και χειριστών μηχανημάτων, διοικητικών, εργατοτεχνικού προσωπικού καθαριότητας, οικοδόμων, υδραυλικών κ.ά.

Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να προχωρήσουν διορισμοί με κατεπείγουσες διαδικασίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και οι πίνακες της προκήρυξης 13Κ για τους ΟΤΑ, του πρόσφατου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, της πρόσφατης προκήρυξης για γιατρούς και υγειονομικούς για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας κ.λπ.

Με βάση την παραπάνω κατάσταση ερωτάται η κα υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε να προχωρήσουν αμέσως όλοι οι αναγκαίοι διορισμοί και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού των απαραίτητων ειδικοτήτων, ώστε να στελεχωθούν πλήρως όλες οι υπηρεσίες και δομές του δημόσιου τομέα, των ΟΤΑ και ΔΕΥΑ της Θεσσαλίας».

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Στη Βουλή η ανάγκη αποζημίωσης αγροτών λόγω ζημιών από καιρικά φαινόμενα

Μέτρα για να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες, απαιτώντας ταυτόχρονα αποζημίωση στο 100% των καταστροφών, αλλά και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κατοίκων των περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν, ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Εξαρχος.

Στην αιτιολογική τους αναφορά σημειώνουν, μεταξύ άλλων: «Στην περιοχή του δήμου Αγρινίου στις 25 με 28 Αυγούστου έγιναν τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, όπως ακτινίδιου, καλαμποκιού, ελιάς και κηπευτικών, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα, σε πολλά σημεία του κάμπου, από την Κυψέλη Αγρινίου έως και τη Λυσιμάχεια, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης, υπήρξαν σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες καλαμποκιού, σε εγκαταστάσεις με ακτινίδια, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αλλά και της επιτραπέζιας ελιάς».

ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Αμεσα μέτρα προστασίας του χωριού απαιτούν οι κάτοικοί του

Καλούν δήμο και Περιφέρεια να απαντήσουν πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που άφησε πίσω της η πυρκαγιά και τι μέτρα θωράκισης θα ληφθούν

Αμεσα μέτρα για τη θωράκιση της περιοχής τους από τυχόν νέες καταστροφές από πυρκαγιές ή πλημμύρες, καθώς επίσης να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών που υπέστησαν και να αποζημιωθούν γι' αυτές, απαιτούν οι κάτοικοι της Ασπροπουλιάς Μεσσηνίας, χωριού που χτυπήθηκε φέτος τον Αύγουστο από καταστροφική πυρκαγιά.

Σε κείμενο υπογραφών το οποίο απευθύνεται προς τον δήμαρχο Καλαμάτας και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, απαιτούν να απαντηθεί σε ποιες ενέργειες θα προβούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα στέλνουν την επιστολή τους σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να απαντήσουν πώς σκοπεύουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους εάν εκλεγούν στη δημοτική αρχή.

Εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον λαό σε όλες τις πληττόμενες από πυρκαγιές και πλημμύρες περιοχές της χώρας και επισημαίνουν:

«Ο κίνδυνος που αντιμετώπισε το χωριό μας, μαζί με άλλα περιστατικά προηγούμενων ετών, μας οδηγεί σε αγώνα για την υπεράσπισή του.

Αυτή είναι δυνατή στις μέρες μας, με τόση πρόοδο και τόσα τεχνικά μέσα που έχουν ανακαλυφθεί».

Τονίζουν ότι έχουν απαιτήσεις από το κράτος και κάθε αρμόδιο φορέα και διεκδικούν μεταξύ άλλων: Να καταγραφούν χωρίς χρονοτριβή οι οποιεσδήποτε ζημιές, όλων όσοι υπέστησαν τέτοιες, και να δοθούν επειγόντως αποζημιώσεις για το σύνολό τους. Να προχωρήσουν οι καθαρισμοί της περιοχής που κάηκε, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν μέτρα προστασίας τους από διάφορες θεομηνίες κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ