ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 1η έκδοση
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απεργία σε εργοστάσια των 3 μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών

Σημαντική μάχη που πραγματοποιείται κάτω από την πίεση και δράση των ίδιων των εργαζομένων

Ταυτόχρονη απεργία σε 3 σημαντικά εργοστάσια ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής οι εργαζόμενοι των τριών μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ («General Motors», «Ford», «Stellantis»), διεκδικώντας εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα, μετά από δεκαετίες κλιμάκωσης της εργοδοτικής επίθεσης στα δικαιώματά τους.

Το 97% των μελών του κλαδικού συνδικάτου United Auto Workers (UAW) έχει ψηφίσει υπέρ του απεργιακού αγώνα, ασκώντας τεράστια πίεση στην ηγεσία του συνδικάτου - η οποία διαπλέκεται πολλαπλά με το κυβερνών κόμμα των Δημοκρατικών - να προκηρύξει για πρώτη φορά στην ιστορία του ταυτόχρονη απεργία σε εργοστάσια και των τριών τεράστιων μονοπωλίων, μετά την άρνηση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων.

Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου - πολλοί από τους οποίους από το 2003 έως σήμερα έχουν υποστεί μείωση 30% (σε πραγματική αξία) στους μισθούς τους - διεκδικούν μεταξύ άλλων: 40% αύξηση στους μισθούς, εργάσιμη βδομάδα 32 ωρών με πλήρεις αποδοχές, επαναφορά της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, περισσότερα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, περιορισμό των συμβάσεων «προσωρινών εργαζομένων» που αξιοποιεί η εργοδοσία για να εντείνει την εκμετάλλευση.

Παρά τα τεράστια κέρδη τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προτείνουν συνολικές αυξήσεις στους μισθούς μέχρι 20% για μια σύμβαση διάρκειας 4,5 ετών, δηλαδή λιγότερο από 5% ετησίως.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις όμιλοι έχουν πραγματοποιήσει συνολικά κέρδη 21 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023 και 250 δισ. την τελευταία δεκαετία. Από το 2019 που τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση που έληξε τώρα, τα ετήσια μεικτά κέρδη της «Ford» αυξήθηκαν κατά 34% και της «General Motors» κατά 50%. Τα ετήσια μεικτά κέρδη της «Stellantis», η οποία δημιουργήθηκε από συγχώνευση της «Fiat Chrysler» και της «Peugeot» το 2021, αυξήθηκαν κατά 19% μέσα σε έναν χρόνο...

Μετά την αρνητική στάση της εργοδοσίας, η ηγεσία του συνδικάτου UAW αναγκάστηκε να προκηρύξει ταυτόχρονη απεργία στις 3 εταιρείες, επιλέγοντας ωστόσο αυτή να ξεκινήσει σε τρία μόνο εργοστάσια (ένα για κάθε εταιρεία), σε Μιζούρι, Μίσιγκαν και Οχάιο, στα οποία εργάζονται περίπου 13.000 εργαζόμενοι, από τα περίπου 146.000 μέλη που εκπροσωπεί το συνδικάτο στα τρία μονοπώλια του κλάδου.

Ηδη, πολλοί εργαζόμενοι εκφράζονται υπέρ της επέκτασης της απεργίας και στα υπόλοιπα εργοστάσια των τριών εταιρειών, ενώ δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης στους απεργούς.

Το απεργιακό ταμείο του συνδικάτου UAW, που έχει συγκροτηθεί από δεκαετίες εισφορών των εργατών, έχει αποθεματικό περίπου 825 εκατ. δολαρίων και θα μπορούσε να καλύψει ακόμα και μία τρίμηνη απεργία όλων των μελών του στον κλάδο.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ στους απεργούς

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει την αλληλεγγύη του στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ και επισημαίνει τα εξής:

«Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές απεργιακές δράσεις των τελευταίων δεκαετιών, σε έναν από τους ιστορικούς βιομηχανικούς κλάδους των ΗΠΑ με χιλιάδες εργαζόμενους. Και έρχεται ως ένα νέο σημαντικό βήμα στις μεγάλες κινητοποιήσεις, δράσεις και απεργίες των εργατών της "Amazon", των "Starbucks", των σεναριογράφων, των ηθοποιών και πολλών ακόμη κλάδων.

Πραγματοποιείται σε μονοπωλιακούς ομίλους, πολυεθνικούς κολοσσούς, που για χρόνια επιδοτήθηκαν με δισεκατομμύρια δολάρια από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, δηλαδή με λεφτά των ίδιων των εργαζομένων. Εταιρείες που μετρούν τεράστια κέρδη αλλά εν μέσω έκρηξης της ακρίβειας και του κόστους ζωής για τον λαό αρνούνται να δώσουν πραγματικές αυξήσεις στους εργαζομένους τους.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται κάτω από την τεράστια πίεση και δράση των ίδιων των εργαζομένων, που μετά από χρόνια ξεπερνούν λογικές αναμονής, ανάθεσης και "κοινωνικού εταιρισμού" που καλλιεργούνται συστηματικά. Πρόκειται για μια απεργία που ξεκινά κόντρα στις προσπάθειες "εχθρών και φίλων", μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν μια μεγάλη απεργία στη βαριά βιομηχανία των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστική η στάση καλοπληρωμένων ηγετικών συνδικαλιστικών στελεχών, που μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να μην πραγματοποιηθεί απεργία. Ενώ ακόμη και τώρα βάζουν εμπόδια στη γενίκευση και στην κλιμάκωσή της.

Η απεργία ξεκίνησε παρά την αρνητική κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΗΠΑ, τη χρόνια αδράνεια, την καλλιέργεια της λογικής της ταξικής συνεργασίας αλλά και με τις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς μεταξύ εργαζομένων, σε νέους και παλιούς, εργολαβικούς και μη. Διαχωρισμούς που ακόμη και τα ίδια τα συνδικάτα των ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί και σε πολλές περιπτώσεις καλλιεργούν και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην ταξική ενότητα και κοινή πάλη των εργατών, στην ενδυνάμωση, κλιμάκωση και αποτελεσματικότητα του αγώνα.

Παρά τα εμπόδια, τις δυσκολίες, κόντρα στις λογικές του συμβιβασμού και της υποταγής, χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες των ΗΠΑ κατέβηκαν στον δρόμο του αγώνα και απεργούν. Χιλιάδες ακόμη είναι έτοιμοι να κάνουν το βήμα.

Από την Ελλάδα, το ΠΑΜΕ στέλνει μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης. Στον δίκαιο αγώνα τους, οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ δεν είναι μόνοι τους. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας!

Με οργάνωση, αλληλεγγύη και πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης μπορούμε να νικήσουμε!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ