ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Απεργία αλληλεγγύης στους γιατρούς του ΙΚΑ

Ο ΙΣΑ, ο ΟΣΑ και η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής αποφάσισαν 24ωρη απεργία για αύριο και συμμετοχή στη συγκέντρωση του Συλλόγου των γιατρών του ΙΚΑ, που θα γίνει στο υπουργείο Υγείας, στις 10.30 π.μ.

Στιγμιότυπο απ' τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ
Στιγμιότυπο απ' τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ
Με την έμπρακτη αλληλεγγύη του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), των οδοντογιατρών, των εξωνοσοκομειακών γιατρών και των φαρμακοποιών συνεχίζουν οι γιατροί του ΙΚΑ για τέταρτη βδομάδα τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και ζητώντας να σταματήσει το αποικιοκρατικό καθεστώς των συμβασιούχων, που κρατά ομήρους 5.500 γιατρούς του Ιδρύματος οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ετσι, ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής, η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ) κήρυξαν για αύριο 24ωρη απεργία αλληλεγγύης στους γιατρούς του ΙΚΑ.

Η απεργία των γιατρών συνεχίζεται με πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής που κυμαίνονται στο 90-100%. Ο ΙΣΑ με ανακοίνωσή του καλεί την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αττικής-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και όλα τα κλαδικά σωματεία να πάρουν μέρος στην απεργία καθώς και στη συγκέντρωση που οργανώνει ο Σύλλογος Γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά αύριο στο υπουργείο Υγείας, ώρα 10.30 π.μ. «Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση, μέσω των αρμοδίων υπουργείων, να ανοίξει στο φως τα χαρτιά της, να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της ως προς το μέλλον του ΙΚΑ και των γιατρών του», επισημαίνει ο ΙΣΑ και ζητά να αποδεχτεί το αυτονόητο πως «λύσεις χωρίς την αποδοχή και τη στήριξη των λειτουργών της Υγείας δεν ευοδώνονται».

Επίσης, ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί σοβαρά στους σχεδιασμούς της ότι οι γιατροί του ΙΚΑ αποτέλεσαν τον κορμό της ΠΦΥ και ότι πρέπει να άρει με σαφή αποτύπωση στο σχέδιο νόμου τη διαιωνιζόμενη αδικία σε βάρος των συμβασιούχων του ΙΚΑ.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ) και η Εξωνοσοκομειακή Ενωση Γιατρών Αττικής με ανακοινώσεις τους καλούν τα μέλη τους στην αυριανή 24ωρη απεργία.

Ο ΟΣΑ στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το νομοσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το είδος του νέου φορέα με το υπερταμείο, ενώ υπονομεύεται το εργασιακό καθεστώς των υπηρετούντων γιατρών. Επίσης, ζητά την αναβάθμιση της ΠΦΥ, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και την οικονομική και επιστημονική αξιοπρέπεια των λειτουργών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σε επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, και το διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο, επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στις τάξεις των ασφαλισμένων του ιδρύματος. «Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, οι ασφαλισμένοι πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορούν να εξεταστούν έχουν επιπλέον ένα σοβαρότατο πρόβλημα προμήθειας φαρμάκων. Οι ασθενείς πολλές φορές δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα φάρμακα και στη συνέχεια να εισπράξουν τα χρήματα από το ΙΚΑ. Αλλωστε, τις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν την απάντηση ότι η είσπραξη των χρημάτων θα γίνει μετά από 20 ημέρες έως και 3 μήνες! Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να ασκούν πιέσεις στα φαρμακεία για να τους δοθούν τα φάρμακά τους. Οι φαρμακοποιοί, όμως, όπως είναι γνωστό, δεν επιτρέπεται να "δανείσουν" φάρμακα και κινδυνεύουν με βαρύτατες ποινές σε τυχόν έλεγχο, αν "συλληφθούν" να εξυπηρετούν ασθενείς. Λόγω της θέσης και του λειτουργήματός μας, βιώνουμε καθημερινά δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση και αδιέξοδο».

Ωστόσο, όμως, ο ΠΦΣ στέκεται σε ίση απόσταση καθώς καλεί με τον ίδιο τρόπο τόσο την κυβέρνηση - που είναι υπεύθυνη για την κατάσταση - όσο και τους γιατρούς του ΙΚΑ να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο λύσης που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των γιατρών και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Εγινε για να κρίνει αδικαιολόγητη την απεργία!

Και παρέπεμψε για λύσεις στη Διοίκηση του ΙΚΑ

Οι δηλώσεις των υπουργών Εργασίας και Υγείας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
Οι δηλώσεις των υπουργών Εργασίας και Υγείας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
Η χτεσινή διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ είχε ως στόχο να εμφανίσει την κυβέρνηση ως τον πρωταγωνιστή που μπορεί να δίνει λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα, αλλά και να ανεβάσει το καταρρακωμένο κύρος του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Λύση βέβαια δεν έδωσε. Αποκάλυψε όμως ξεκάθαρα το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ.

Ετσι αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε και πάλι την απεργία αδικαιολόγητη, ενώ δήλωσε ότι το ΙΚΑ θα πάρει τα πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη δε συζητήθηκε καθόλου το θέμα του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, αλλά κάποια μέτρα που θα τα ανακοινώσει ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό -εκτός από τον Τ. Γιαννίτση- συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης και ο Διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος - ο οποίος δεν παραβρέθηκε στις δηλώσεις των υπουργών.

«Αυτή ήταν η δήλωση»...

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Τ. Γιαννίτσης δήλωσε: «Εδώ και πολλές ημέρες - πολλές εβδομάδες- το ΙΚΑ βρίσκεται σε μια απεργία η οποία είναι αδικαιολόγητη, έχει καταταλαιπωρήσει πάρα πολύ κόσμο και μάλιστα σε μια ευαίσθητη περίοδο. Το ΙΚΑ θα αναλάβει να πάρει όλα τα πρακτικά μέτρα για να μειωθεί ή να απαλειφθεί η ταλαιπωρία αυτή. Οποιες δυνατότητες υπάρχουν θα εξαντληθούν. Τα δύο υπουργεία από κει και πέρα, όπως άλλωστε έχουμε δηλώσει και στους γιατρούς, θα είναι σε επαφή ώστε στα πλαίσια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για το πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης, να εξετάσει και τα θέματα των γιατρών, ώστε να αξιοποιηθεί το ιατρικό αυτό δυναμικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Οταν όμως ρωτήθηκε αν θα μονιμοποιηθούν οι γιατροί ο Τ. Γιαννίτσης απάντησε: «Αυτή ήταν η δήλωση»!

Η δήλωση αυτή, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, ήταν συγκεκριμένη με την έννοια ότι παραπέμπει στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου περί της μεγίστης αξιοποίησης των γιατρών, σε όποιο σχέδιο αποφασιστεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχτεί «λογικές περί μονιμότητας στο σύστημα Υγείας», όπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος στις 29.6.2001.

Πάντως ερωτηθείς ο Τ. Γιαννίτσης για την περίπτωση επιστράτευσης των γιατρών, καθώς έχουν αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τον Αύγουστο, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι δε συζητήθηκε τέτοιο ενδεχόμενο στη σύσκεψη.

«Ανύπαρκτο» νομοσχέδιο και υπαρκτή πολιτική

Με επιχειρήματα περί της ανυπαρξίας του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ προσπάθησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας να απαντήσει στα αιτήματα των γιατρών δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι το θέμα το αντιμετωπίζουν οι δύο υπουργοί - οι οποίοι μετά τη σύσκεψη παρέπεμψαν στο διοικητή του ΙΚΑ.

«Το θέμα αυτό, είπε ο Δ. Ρέππας, και το οποίο είναι πολύ σημαντικό και μας απασχολεί, το αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Είναι συνεχής η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των επικεφαλής των δύο συναρμοδίων υπουργείων. Ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για το θέμα αυτό από την πρώτη στιγμή. Εχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η σημερινή (σσ χτεσινή) σύσκεψη, μεταξύ των άλλων, έχει και αυτό το στόχο: Να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές επιλογές, προκειμένου με σχεδιασμένο τρόπο να οδηγηθούμε σε λύση».

«Η απεργία αυτή, συνέχισε ο Δ. Ρέππας, ξεκίνησε και πραγματοποιείται για ένα ανύπαρκτο νομοσχέδιο. Διατυπώθηκε, δηλαδή, μια εκ των προτέρων αντίρρηση σε ένα κείμενο νομοσχεδίου, το οποίο ουδέποτε έχει καταρτιστεί μέχρι τώρα. Με αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι θα πρέπει όλοι, ανταποκρινόμενοι στην ευθύνη τους -ιδιαιτέρως οι γιατροί των οποίων ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός, πολύ νευραλγικός για να λειτουργεί ένα σύστημα υγείας, για να παρέχεται περίθαλψη και νοσηλεία στους ασφαλισμένους ενός μεγάλου οργανισμού, όπως είναι το ΙΚΑ- πρέπει να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης και να ανταποκριθούν σε αυτό που και οι πολίτες απαιτούν».

Και ο Δ. Ρέππας, αποφεύγοντας να αναλάβει οποιοδήποτε δέσμευση για την τύχη των συμβασιούχων γιατρών, κατέληξε: «Η κυβέρνηση από την πλευρά της, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπερβούμε αυτή την κρίση και να επιτύχουμε μια λύση».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Συνδικαλισμός με εξώδικα!

Σοβαρές καταγγελίες της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης»

Τη στιγμή που τα προβλήματα πνίγουν τους τυφλούς, η πλειοψηφία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), όχι μόνο δείχνει αδράνεια, αλλά αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης για την αποτροπή κινητοποιήσεων, που θα είχαν ως αποτέλεσμα το θρυμματισμό της συναινετικής εικόνας.

Αυτά προκύπτουν από καταγγελίες των «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΕΣΚ του ΠΣΤ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Κι όχι μόνο αυτό: Αλλά στην κριτική που άσκησε και τα θέματα που έθεσε η ΕΣΚ, η πλειοψηφία του ΠΣΤ απάντησε με εξώδικο, με το οποίο προκαταβολικά θεωρεί «ποινικά κολάσιμη πράξη» για κάθε «ενέργειά σας για τη διά της βίας κατάληψη γραφείου», «που αν τελεστεί θα αναγκάσει το Διοικητικό Συμβούλιο να ζητήσει την εφαρμογή του νόμου απ' τα αρμόδια πολιτειακά όργανα».

Ετσι, λοιπόν, θεωρεί το συνδικαλισμό η φιλοκυβερνητική ηγεσία του ΠΣΤ, τη στιγμή μάλιστα που - πέραν των άλλων - αρνείται να παραχωρήσει γραφεία στα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης.

Η ΕΣΚ ζήτησε να γίνεται με διαφάνεια η διαχείριση των χρημάτων, ενώ υπογράμμισε ότι για να ελέγχεται αυτός ο μηχανισμός του Συλλόγου έχει προσληφθεί ως υπάλληλος με παχυλό μισθό ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) Γ. Βαρδακαστάνης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1999. Μάλιστα, πόρισμα ειδικής επιθεωρήτριας ανέφερε ότι ο Γ. Βαρδακαστάνης αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα υπαλληλικά του καθήκοντα.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, είναι επίσημα καταγεγραμμένοι μόνο στο Σύλλογό μας 100 νέοι άνεργοι απόφοιτοι της σχολής τηλεφωνητών, κατήγγειλε η ΕΣΚ.

Το Μάρτη του 2000 διέρρευσε στον Τύπο παράνομα, λόγω προεκλογικής περιόδου, η προκήρυξη για τις προσλήψεις ΑΜΕΑ με τον ειδικό νόμο 2643 του '98. Τότε έγινε όργιο με τις υποσχέσεις. Μόνο στην Αττική υποβλήθηκαν 10.000 αιτήσεις για 250 θέσεις αναπήρων και συγγενών τους. «Το προκλητικό, τόνισε η ΕΣΚ, είναι ότι όλοι ήξεραν πως η προκήρυξη δεν αφορούσε θέσεις πραγματικά αναπήρων και, βεβαίως, τυφλών τηλεφωνητών. Δεκαπέντε μήνες μετά το διαγωνισμό, τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευτεί. Ομως, κυβέρνηση και κυβερνητικοί συνδικαλιστές δεν μπορούν πλέον να αποκρύψουν το φιάσκο. Οι ανάπηροι που προσλαμβάνονται είναι ελάχιστοι. Γι' αυτό άλλωστε, για τα μάτια του κόσμου, η ΕΣΑΕΑ και ο ΠΣΤ για τις 22 και 24 Μάη, αντίστοιχα, είχαν ανακοινώσει κινητοποιήσεις, που δεν πραγματοποίησαν, γιατί προφανώς αυτή ήταν η κυβερνητική εντολή, προκειμένου να μη δυσκολευτεί παραπέρα η θέση της με τους αναπήρους στο δρόμο, μαζί με όλο το λαό που είχε ξεσηκωθεί για το Ασφαλιστικό».

Μερικά από τα προβλήματα, όπως τα απαρίθμησε η ΕΣΚ, είναι:

  • Οι δύο σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κυριολεκτικά, βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης. Οι νέες τεχνολογίες των Η/Υ, που οι τυφλοί κάνουν μαζικά χρήση για πάνω από μια 10ετία στη χώρα μας, στα εκπαιδευτικά κέντρα των τυφλών δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.
  • Η παραγωγή βιβλίων Braille περιορίζεται όπως όπως στην κακέκτυπη αναπαραγωγή, και αυτή καθυστερημένη, των κοινών σχολικών βιβλίων. Οι μαθητές προσανατολίζονται στο όνομα της δήθεν ένταξης στα κοινά σχολεία με καταστροφικά αποτελέσματα για την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.
  • Από τους 250 μαθητές που εκπαιδεύονταν πριν 20 χρόνια στις σχολές τυφλών, τώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δε φτάνουν τους 100.
  • Τον Οκτώβρη του 1998 ολοκληρώθηκε δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός του υπουργείου Παιδείας για την ανάθεση σε τυπογραφείο της παραγωγής βιβλίων με μεγεθυμένα γράμματα για τα παιδιά που έχουν κάποια όραση. Ενώ ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, λόγω της πάλης συμφερόντων, ποτέ δεν έγινε η σχετική ανάθεση. Εδώ σημειώνουμε ότι τα παιδιά που έχουν ανάγκη αυτά τα βιβλία πρέπει να ξεπερνούν τα 1.000.
  • Στα τέλη της δεκαετίας του '70 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80, οι τυφλοί φοιτητές έπαιρναν ειδικό εξοπλισμό, μαγνητόφωνα και γραφομηχανές αξίας 350.000 με τιμές του 1979. Τώρα ούτε ο τυφλός μαθητής, ούτε ο τυφλός φοιτητής παίρνουν τίποτα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δυσβάσταχτα η οικογένεια, αν έχει βέβαια.
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Τριακόσιους λιγότερους θέλει η «Λαφάρζ»

Την εφαρμογή «κινήτρων» αποχώρησης των εργαζομένων ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Ομίλου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - Τσιμέντα Χαλκίδας τα οποία και θα διαρκέσουν τρεις μήνες, προκειμένου η επιχείρηση να διασφαλίσει αύξηση των κερδών της με εντατικοποίηση της εργασίας και παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση του προσωπικού κατά 300 εργαζόμενους!

Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα με «πλουραλισμό» προτάσεων για «οικειοθελείς αποχωρήσεις», μεταθέσεις, προσλήψεις παιδιών εργαζομένων. Δε σταματά όμως μόνο στα παραπάνω αλλά σε ένδειξη «ενδιαφέροντος»... προσφέρει «συνδρομή στην εξεύρεση απασχόλησης (!!)» και «βοήθεια για ξεκίνημα νέας επιχείρησης» αν ο εργαζόμενος στον όμιλο, αποφασίσει να αποχωρήσει!

Το πρώτο «πακέτο» της πρότασης αναφέρεται σε εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Αυτοί θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση και επιπλέον 10% αυτής ή των αποδοχών του τελευταίου, πριν την αποχώρηση, έτους (επιλογή του εργαζόμενου). Το δεύτερο «πακέτο» της πρότασης αφορά τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» για περίοδο 3 μηνών, αρχής γενομένης από 2/7/2001. Η πολυεθνική προσφέρει πρόσθετη αποζημίωση 50% πέραν του νόμιμου και επιπλέον 20% με βάση τη νόμιμη αποζημίωση για κάθε προστατευόμενο παιδί τους, όπως και για μη εργαζόμενη σύζυγο. Επίσης θα λάβουν 2,5 εκατομμύρια δραχμές για κάθε έτος, που υπολείπεται η ηλικία τους από τα 60 χρόνια και κατ' ανώτατο όριο μέχρι 5 έτη.

Τρίτο «πακέτο» αποτελούν οι μεταθέσεις σε οποιονδήποτε τόπο δραστηριότητας του «Ηρακλή» αλλά διατηρεί το δικαίωμα η εταιρία να κάνει δεκτές αιτήσεις, μόνο κατά την κρίση της.

Τέταρτο «πακέτο» αποτελεί η πρόσληψη παιδιού εργαζόμενου, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της επιχείρησης, αν όμως ο εργαζόμενος γονιός αποχωρεί λαμβάνοντας τη νόμιμη αποζημίωση μόνο.

Το πέμπτο «πακέτο» αναφέρεται στη «βοήθεια» που «προσφέρει» ο όμιλος, στη συνδρομή του «για εξεύρεση απασχόλησης» ούτως ώστε από σταθερή απασχόληση που είχε μέχρι τώρα, να αποχωρήσει «οικειοθελώς» με τη νόμιμη αποζημίωση και να συμφωνήσει με σύμβαση ορισμένου χρόνου με την «υπηρεσία εξεύρεσης άλλης εργασίας» (outplacement service)!

Και τέλος το έκτο «πακέτο» αφορά τη «βοήθεια» για ξεκίνημα νέας επιχείρησης. Δηλαδή, αφού ο εργαζόμενους αποχωρήσει, ο όμιλος προσφέρεται να του παράσχει «επαγγελματική συμβουλή» για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης. Η εταιρία πληρώνει το 50% του κόστους μιας τέτοιας οικονομικής συμβουλής και μέχρι του ποσού του 1 εκατομμυρίου δραχμών.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος ΑΓΕΤ - Τσιμέντα Χαλκίδας (μετά τη συγχώνευση), άλλαξε οριστικά και πάλι «χέρια» περνώντας στη γαλλική πολυεθνική «Lafarge» που εξαγόρασε τη μέχρι τώρα κάτοχο των μετοχών του ομίλου, εγγλέζικη πολυεθνική «Blue Circle». Αναδεικνύεται έτσι η «Lafarge», μέλος του καρτέλ του τσιμέντου, πρώτη στην παραγωγή με 150.000.000 τόνους ετησίως, αποφέροντας αστρονομικά κέρδη στην πολυεθνική.

Τα σωματεία του χώρου τηρούν μια «ένοχη» σιγή για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρ' ότι δέκα σωματεία του ομίλου διακήρυξαν την αντίθεσή τους και εκτίμησαν ομόφωνα ότι «μοναδικός στόχος της διοίκησης του ομίλου είναι η μείωση του εργατικού κόστους, με παράλληλη μείωση του προσωπικού, με εντατικοποίηση της εργασίας, εφαρμογή πολυειδικότητας και συνακόλουθα τη μείωση των δραστηριοτήτων του ομίλου», εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αντίδραση.

Απ' αυτές τις προτάσεις της πολυεθνικής γίνεται φανερό ότι το κεφάλαιο μπορεί να διαθέτει χρήματα και εκατομμύρια, για την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων για να αυξήσει στη συνέχεια το ποσοστό κέρδους του, όχι, όμως, για να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης ή να παραχωρήσει αυξήσεις και δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου.

Γι' αυτό η πάλη των εργαζομένων πρέπει να στραφεί στη ρήξη με την πολιτική των μονοπωλίων που εκφράζει η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, οι οποίες ξεπούλησαν και παρέδωσαν στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, καθώς και στην απόρριψη των δήθεν «κινήτρων».


Γ. Π.

Το «Οραμα» άνοιξε τις πόρτες του

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ήταν ξεχωριστό και ιδιαίτερα σημαντικό για 14 ανθρώπους, πρώην νοσηλευόμενους στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δρομοκαίτειο». Μετά από πολλά χρόνια εγκλεισμού στο νοσοκομείο, είχαν πλέον το δικό τους σπίτι και υποδέχτηκαν εκεί, με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια, όλους όσοι τους συμπαραστάθηκαν σε αυτή την προσπάθεια επανένταξης στην κοινωνία.

Πρόκειται για τον ξενώνα «Το όραμα», που λειτουργεί εδώ και πέντε μήνες στη Νίκαια. Στον ξενώνα, είπε η ψυχολόγος Ευαγγελία Καλονάκη, μένουν εννέα άνδρες και πέντε γυναίκες ηλικίας από 33 έως 55 ετών και είναι ενταγμένος πρόγραμμα «Ψυχαργώ». «Αυτή τη στιγμή, όπως μας εξήγησε ο Βασίλης Φωτόπουλος, ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος του ξενώνα στο Νοσοκομείο, προετοιμάζονται 70 περίπου άτομα προκειμένου να ενταχτούν σε ξενώνες και υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου».

Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και συμβασιούχων γιατρών

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών του ΙΚΑ Αττικής συναντήθηκαν χτες στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στη συνάντηση εκ μέρους του ΚΚΕ πήραν μέρος η Μ. Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας, ο βουλευτής του κόμματος Π. Κοσιώνης, ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΚΕ και η Λ. Μεθωνιού, μέλος του Τμήματος Υγείας.

Στην αντιπροσωπεία του Συλλόγου των Συμβασιούχων Γιατρών ήταν: ο Π. Ψυχάρης, γενικός γραμματέας, Γ. Ζιάγκος, εκτελεστικός γραμματέας και ο Δ. Λαμπαδάρης, επιστημονικός υπεύθυνος.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ενημέρωσαν για τα αιτήματα και τον αγώνα των γιατρών.

Από την πλευρά του ΚΚΕ επισημάνθηκε ότι η Υγεία είναι υπόθεση όλου του λαού και ότι χρειάζεται ενίσχυση και διεύρυνση της πάλης για μια δημόσια και δωρεάν Υγεία με ίσες υπηρεσίες για όλους.

ΞΕΝΩΝΑΣ Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ
Εξι μήνες χωρίς πληρωμές

Οι μεγάλες ελλείψεις στην υποδομή της ψυχικής υγείας, σε συνδυασμό με την εκπόνηση ενός σχεδίου ενημέρωσης και αγωγής υγείας του πολίτη, είχαν οδηγήσει, στις αρχές του έτους, σε αντιδράσεις των κατοίκων σε ορισμένες περιοχές στις οποίες εγκαταστάθηκαν ξενώνες όπου φιλοξενούνται πρώτα ασθενείς ψυχιατρείων.

Σήμερα, έξι μήνες μετά, στα παραπάνω προστίθενται η έλλειψη προγραμματισμού και υπευθυνότητας των αρμοδίων (κυβέρνησης - υπουργείου) όσον αφορά στην υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων της ΕΕ και στην απορρόφηση πόρων.

Σήμερα, οι διαμαρτυρίες προέρχονται «από μέσα» από τους ίδιους τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «ψυχαργώ» που παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερο από έξι μήνες. Στην Εύβοια (ξενώνας Ν. Λαμψάκου) απασχολούνται δέκα άτομα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και έχουν να πληρωθούν από το Δεκέμβρη. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Χαλκίδας (που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Ξενώνα) επιρρίπτει την καθυστέρηση στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ισχυριζόμενη ότι έχουν επιδοθεί τα εντάλματα (έχουν εκταμιευτεί τα κονδύλια) και ο Επίτροπος του ΕΣ - ακολουθώντας τη διαδικασία - εξετάζει τη νομιμότητα, προκειμένου να τα υπογράψει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ