ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Εφυγε» ένας δραστήριος αγωνιστής της δημοκρατίας

Ο θάνατος τον βρήκε απροσδόκητα, σε ηλικία 59 χρόνων, την ώρα που κολυμπούσε στις Σπέτσες

Ενας δραστήριος αγωνιστής της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου, ο Τάκης Παππάς, μας «έφυγε» απροσδόκητα. Η κηδεία του διαπρεπούς δικηγόρου θα γίνει σήμερα στις 5.00 το απόγευμα, με δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) από το Α` Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ο διακεκριμένος ποινικολόγος Τ. Παππάς άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή στις 12.30 το μεσημέρι, ενώ κολυμπούσε στην παραλία Λιγονέρι Σπετσών. Ο θάνατός του οφείλεται σε πνιγμό, ο οποίος επακολούθησε εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Ο Τάκης Παππάς συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1942 και σχεδόν αμέσως ήρθε στην Αθήνα. Από μαθητής ακόμη, πήρε μέρος στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Ως φοιτητής, συμμετέχει δραστήρια στο τότε νεολαιίστικο κίνημα και αναδεικνύεται σε στέλεχος της προδικτατορικής ΕΔΑ. Αρκετές φορές συνελήφθη από το αστυνομικό κράτος της εποχής για τη συμμετοχή του στους αγώνες για τη δημοκρατία, το 1-1-4 και το 15% για την Παιδεία.

Η δικτατορία τον βρίσκει να υπηρετεί τη θητεία του στη Θράκη, σε σκληρές για τους αριστερούς στρατιώτες πειθαρχικές μονάδες. Μόλις τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία, το καθεστώς της χούντας τού στέρησε το δικαίωμα να ασκήσει για δύο χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου για λόγους φρονημάτων. Από το 1969 βρίσκεται στις αίθουσες των στρατοδικείων, όπου υπερασπίζεται ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές, που διώκονταν από το καθεστώς των συνταγματαρχών. Αρκετές φορές συνελήφθη και κρατήθηκε στα μπουντρούμια της Μπουμπουλίνας, ενώ το 1972 εκτοπίζεται στο Κερασοχώρι της Ευρυτανίας και αργότερα στο Θέρμο της Τριχωνίδας. Το 1973 παραμένει απομονωμένος για 6 μήνες στο άνδρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ.

Με τη μεταπολίτευση δίνει και πάλι αγωνιστικό «παρών» στους κοινωνικούς αγώνες. Για 20 χρόνια διατέλεσε μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αντιπρόεδρος την περίοδο 1987-1990 και πρόεδρος το 1993-1996. Επί των ημερών του, στο Δικηγορικό Σύλλογο, θα βρουν αποκούμπι οι κατατρεγμένοι. Κούρδοι, μειονότητες, πολιτικές οργανώσεις, ριζοσπαστικές κινήσεις και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι έχουν κάπου που μπορούν να απευθυνθούν.

Τυπικά μέλος του ΠΑΣΟΚ είναι από το 1994, όταν εκλέχτηκε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά το Φλεβάρη του 2000 αρνείται τη βαρβαρότητα του εκσυγχρονισμού του ΠΑΣΟΚ και παραιτείται από μέλος της ΚΕ και του κόμματος, ενώ στις εκλογές της 9ης Απρίλη 2000 συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΚΙ.

Αντέδρασε έντονα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία και στις ΗΠΑ, στις νέες εργασιακές σχέσεις τρόμου, στη συνυπογραφή από την ελληνική κυβέρνηση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, κατήγγειλε με σκληρότητα τον «τρομονόμο» που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, στάθηκε πρωτοπόρος στον αγώνα ενάντια στη Συνθήκη Σένγκεν και το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Επέκρινε δριμύτατα την γκανγκστερική παράδοση του Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης και αντιπάλεψε τη «νέα τάξη πραγμάτων». Τελευταία, ήταν από τα ηγετικά δραστήρια στελέχη στη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Θλίψη εξέφρασε όλος ο πολιτικός κόσμος

Για τον αδόκητο θάνατο του αγωνιστή Τάκη Παππά η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Τη βαθιά θλίψη της για τον αιφνίδιο θάνατο του Τάκη Παπά, εκφράζει και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, με σχετική ανακοίνωση τού Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης. Τα νιάτα της ΚΝΕ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, συναντήθηκαν πολλές φορές με τον Τάκη Παπά «στους αγώνες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών». «Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναγωνιστές και συναδέλφους του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τον απροσδόκητο θάνατο του αγωνιστή και μέλους της Συντονιστικής της Επιτροπής. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Τ. Παππάς υπήρξε διακεκριμένος δικηγόρος, δραστήριος μαχητής της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου, πρωτεργάτης της δημιουργίας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και στυλοβάτης όλων των προσπαθειών της. Συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στη συρρίκνωση των δημοκρατικών κατακτήσεων. Στάθηκε πρωτοπόρος στον αγώνα ενάντια στη Συνθήκη Σένγκεν και στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, στο αντιδημοκρατικό τερατούργημα του τρομονόμου, υπερασπιστής διωκόμενων πολιτών. Αντιπάλευε με συνέπεια την ιμπεριαλιστική «νέα τάξη πραγμάτων», τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα, τα σχέδια των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους για τη μετατροπή των Βαλκανίων σε ελεγχόμενα προτεκτοράτα.

«Το κενό είναι δυσαναπλήρωτο, συνεχίζει η Δημοκρατική Συσπείρωση. Ωστόσο, εμείς, οι συναγωνιστές του θα τον θυμούμαστε πάντα, όπως θα τον θυμάται και η δημοκρατική κοινή γνώμη, ο νομικός κόσμος της χώρας μας. θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον ενωτικό αγώνα, που μαζί βαδίσαμε, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων».

Ο Δ. Τσοβόλας, πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, υπογράμμισε ότι ο Τ. Παππάς αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό για όσους αγωνίστηκαν με συνέπεια και ανιδιοτέλεια για τα δικαιώματα του λαού. Τριάντα χρόνια αγωνίστηκαν μαζί από το ίδιο μετερίζι της δημοκρατίας για τα ιδανικά του λαού, αντιμετωπίζοντας τη Δεξιά και κάθε έκφραση της δεξιάς πολιτικής. Επίσης, ο Δ. Τσοβόλας σημείωσε ότι ο Τ. Παππάς λάμπρυνε με την παρουσία του στις τελευταίες εκλογές τα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΚΙ.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Τ. Παππάς υπηρέτησε με συνέπεια τις αρχές και τα πιστεύω του για έναν κόσμο με περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία. Υπήρξε φλογερός αγωνιστής της δημοκρατίας στη διάρκεια της δικτατορίας, δίνοντας μαχητικό παρόν. Ανέπτυξε κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης έντονη πολιτική δραστηριότητα. Οι νομικές επιστήμες έχασαν ένα μεγάλο επιστήμονα.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος τους Συνασπισμού δήλωσε ότι ήταν ένας τρυφερός άνθρωπος, ένας λαμπρός επιστήμονας, ένα πλούσιο μυαλό και μια γεμάτη αισθήματα καρδιά ξεχώριζαν πάντα και δέθηκαν σταθερά με όλους τους κοινωνικούς αγώνες, με την υπεράσπιση της δημοκρατίας, με την αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο. Θα μείνει πάντα ο τρυφερός φίλος της νιότης, ο σύντροφος σε τόσες δοκιμασίες, αυτός που πάντα έλεγε «ναι» στην ελπίδα για μια διαφορετική Ελλάδα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, πρόεδρος του ΚΕΠ, σημείωσε ότι ο Τ. Παππάς υπερασπίστηκε με πάθος τις ιδέες, υπηρέτησε τις αρχές της δημοκρατίας και συνέβαλε με τη δράση του στη διαμόρφωση του νομικού πολιτισμού της χώρας μας.

Η ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι ο κόσμος της εργασίας και της επιστήμης αποχαιρετά με ξεχωριστά αισθήματα έναν ασυμβίβαστο μαχητή της προόδου, των κοινωνικών αγώνων, της ζωής και ότι ο Τ. Παππάς είναι και θα είναι ζωντανός στη μνήμη μας για τους αγώνες του στα κοινά οράματα.

Δηλώσεις για το θάνατο του Τ. Παπά έκανε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής.

Επίτιμος πρόεδρος του ΔΣΑ

Με δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), θα γίνει σήμερα η κηδεία του Τ. Παππά από το Α` Νεκροταφείο της Αθήνας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, σε έκτακτη χτεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε να κηρύξει επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου τον Τ. Παππά και, όπως τον χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ, «ασυμβίβαστο μαχητή στην υπεράσπιση των αξιών της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Παράλληλα, το ΔΣ του ΔΣΑ, στη χτεσινή συνεδρίασή του, αποφάσισε να παρακολουθήσει σύσσωμο την κηδεία, να αποχαιρετήσει το νεκρό ο πρόεδρος του ΔΣΑ, να καταθέσει στεφάνι ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, να διατεθεί ποσό στη μνήμη του υπέρ του Ταμείου Περίθαλψης των δικηγόρων της Αθήνας, να διοργανωθεί επιστημονικό μνημόσυνο στη μνήμη του και να αργήσουν σήμερα οι υπηρεσίες του Συλλόγου από τις 12.00 το μεσημέρι.

Η τελευταία δήλωσή του στο «Ρ»

Η παρακάτω οργισμένη δήλωση του Τ. Παππά εναντίον των ΝΑΤΟικών φιλοξενήθηκε στον προχτεσινό «Ρ», την ίδια μέρα που ο αγωνιστής της δημοκρατίας μάς άφηνε για πάντα. Είχε δηλώσει συγκεκριμένα:

«Είναι μια ακόμη πράξη των καθαρμάτων του πολέμου να μεταθέσουν την ευθύνη στα θύματα και να εκδικηθούν πολιτικά με τον τρόπο που μόνο αυτοί γνωρίζουν, δηλαδή με τη βία, η οποία λέγεται είτε βομβαρδισμοί, είτε Δικαστήριο της Χάγης... Πάνε να κάνουν ένα ΝΑΤΟικό δικαστήριο, το οποίο το λένε δικαστήριο, για να εκδικηθούν και να φοβίσουν την ανθρωπότητα με τις δυνατότητες τις οποίες έχουν. Δηλαδή, τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του μεγάλου ονείρου της κυβέρνησης και του σκληρού ηγετικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ανέχονται όλες αυτές τις πράξεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ