ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΑΤΡΑ
Μήνυμα νίκης από τη μεγάλη συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Συνέχεια για τους αγώνες και τις ανάγκες του λαού απέναντι στα κέρδη των λίγων

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Σωτήρης Παρίσης
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Σωτήρης Παρίσης
Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και λαϊκού κόσμου, που ήταν περισσότερος από προηγούμενες φορές και που πολλοί συμμετείχαν για πρώτη φορά, με μαχητικότητα, παλμό και μήνυμα νίκης στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πάτρα, στέλνοντας σαφές μήνυμα επανεκλογής της σημερινής δημοτικής αρχής Πάτρας με δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, αλλά και αποφασιστικής ενίσχυσής της στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Σωτήρη Παρίση.

Τόπος συνάντησης όλων όσοι βρέθηκαν μαζί στις λαϊκές διεκδικήσεις

Στην πλατεία Τριών Συμμάχων βρέθηκαν άνθρωποι κάθε ηλικίας που έχουν συναντηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις της δημοτικής αρχής και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως και με τους εκατοντάδες αγωνιστές που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμο και Περιφέρεια, παλεύοντας για το μεροκάματο, τα προβλήματα στην Υγεία, στην Παιδεία, τα δικαιώματά τους σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Ηταν γυναίκες λαϊκών οικογενειών, που έχουν νιώσει την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συμβάλει στην ανακούφιση από προβλήματα όπως η ένταξη των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή, η δημιουργική απασχόλησή τους το καλοκαίρι και όχι μόνο. Επίσης, μαθητές, οι οποίοι δημιούργησαν μαχητικό κλίμα και διάθεσης μάχης, αφού η δημοτική αρχή και οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμο και Περιφέρεια βρέθηκαν μπροστά και μαζί τους στη μάχη για κάθε τους δικαίωμα, εντός και εκτός σχολείου, για τη ζωή που τους αξίζει.


Ηταν εκεί ακόμα όλοι όσοι βγαίνουν μπροστά στην πρώτη γραμμή της μάχης των εκλογών, για να φτάσει το μήνυμα ανάτασης του λαού και μέσα από τις κάλπες της 8ης Οκτώβρη, απέναντι στην κυβέρνηση και στα αντιλαϊκά μέτρα της, απέναντι στους τοπικούς εκπροσώπους των αστικών κομμάτων, όποια «εμφάνιση» ή παραλλαγή κι αν έχουν, είτε με επίσημη στήριξη είτε ως «ανεξάρτητοι».

Και ήταν όλοι αυτοί, απλός κόσμος, με το χαμόγελο και την αισιοδοξία ότι και αυτή η μάχη στην πόλη μπορεί να κερδηθεί, κόντρα και στους σχεδιασμούς όλων όσοι στηρίζοντας τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν να αλλάξει η δημοτική αρχή με στόχο να βρίσκεται ο λαός στη γωνία, θεατής και όχι πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

«Εμπρός λαέ, σήκωσε κεφάλι με τον Πελετίδη δήμαρχο και πάλι» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά, όπως και «Οι δυο θητείες ήταν η αρχή, ξανά με Πελετίδη δημοτική αρχή».

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και τα μέλη της ΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος (και βουλευτής Αχαΐας του Κόμματος) και Λουκάς Αναστασόπουλος.

Κόντρα στις δυσκολίες κυβερνήσεων και τοπικών στηριγμάτων των αστικών κομμάτων

Ο Κώστας Πελετίδης
Ο Κώστας Πελετίδης
Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του λαού της Πάτρας αλλά και της δημοτικής αρχής στον πληττόμενο από τις πλημμύρες λαό της Θεσσαλίας, ο δήμαρχος κάλεσε να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και τις επόμενες μέρες η προσπάθεια που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή ο λαός της πόλης για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Στάθηκε στην πορεία που έχει η δημοτική αρχή 9 χρόνια τώρα, η οποία παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα, προηγουμένως των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., όπως και των τοπικών τους εκπροσώπων με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν «τα δίπλωσε», βγήκε μπροστά, αγωνίστηκε για τη ζωή και το μέλλον του λαού και της νεολαίας.

Οπως τόνισε ο Κώστας Πελετίδης: «Ολα αυτά είναι που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από την πλειοψηφία των δημοτικών αρχών σε όλη την Ελλάδα. Παντού υπάρχει υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, χίλια δυο εμπόδια για να γίνει ένα έργο που αφορά τις λαϊκές ανάγκες. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε την κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων την οποία μας έχουν υποδείξει με τη σειρά όλες οι κυβερνήσεις. Δηλαδή δεν αποδεχόμαστε την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουμε την υποστελέχωση, ούτε το διαρκές χαράτσωμα του λαού μας για να αντιμετωπίσουμε την υποχρηματοδότηση. Δεν αποδεχόμαστε την κατεύθυνση υλοποίησης έργων αποκλειστικά με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, για να πληρούμε τα κριτήρια επιλεξιμότητας».


Αναφερόμενος στο έργο της δημοτικής αρχής στον κοινωνικό τομέα, στα έργα που έχουν ανάγκη η πόλη και ο λαός, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο καρναβάλι, στην καθημερινή ζωή κ.λπ., με έναν πολύ μεγάλο κατάλογο έργων, παρεμβάσεων και συμβολής της δημοτικής αρχής, υπογράμμισε ότι όλα αυτά έγιναν επειδή πρώτο μέλημα ήταν οι ανάγκες και η αγωνία του λαού.

Ο Κ. Πελετίδης αναφέρθηκε ακόμα στον συνολικό αγώνα της δημοτικής αρχής, ακόμα και για να μη μεταφερθούν πυρηνικά στον Αραξο, λέγοντας: «Ποτέ τα στρατόπεδα στην περιοχή μας να μη γίνουν βάσεις πολέμου σε βάρος άλλων λαών. Πρέπει να υπηρετούν μόνο την άμυνα της πατρίδας μας. Εκφράζουμε και από εδώ τη στήριξή μας και την αλληλεγγύη μας για τη λύση των προβλημάτων τους στους φαντάρους, στους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι υπηρετούν στα στρατόπεδα της περιοχής μας».

Σχετικά με την αντιπαράθεση με τους διεκδικητές της δημοτικής αρχής, τόνισε:

«Αυτοί που φιλοδοξούν να πάρουν τη θέση του δημάρχου ήταν και είναι μακριά από τις αγωνίες και τους αγώνες του πατραϊκού λαού. Τα κέντρα τους, αναγνωρίζοντας ότι είναι "αδύναμες" υποψηφιότητες, δεν επιδιώκουν σοβαρό διάλογο, αντιπαράθεση, αλλά επιλέγουν τον δρόμο της προβοκάτσιας.

Οχι, δεν θα αφήσουμε τον δήμο μας στη λογική "πάμε κι όπου βγει". Σε όσους ονειρεύονται να ζουν εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των Πατρινών, να έχουν πελάτες εμάς και τα παιδιά μας, δεν θα τους αφήσουμε κανένα περιθώριο. Επανεκλέγουμε δημοτική αρχή τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Για να είμαστε ήσυχοι ότι δεν θα έχουμε χαρατσώματα και από τον δήμο, με ενοικίαση ακόμα και των δρόμων στους δημότες, με πανάκριβα παρκόμετρα, με επαναφορά των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, με κατάργηση των ημερήσιων παιδικών κατασκηνώσεων και της δωρεάν πρόσβασης στις αθλητικές εγκαταστάσεις, με λειτουργία των πολιτιστικών δομών με ανταποδοτικότητα, με διπλασιασμό των τελών καθαριότητας.

Με την επανεκλογή της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ως δημοτικής αρχής μπλοκάρουμε τις "μούρες" που έβαλαν στο περιθώριο τον λαό για τα συμφέροντά τους. Ενισχύουμε την επιλογή μας αυτή ψηφίζοντας τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Σωτήρη Παρίση. Συνεχίζουμε μαζί, υπερασπιζόμαστε τα λαϊκά συμφέροντα. Σ' αυτόν τον ωραίο δρόμο δεν περισσεύει κανείς. Οπλο μας το δίκιο, η αλήθεια και ο αγώνας».

Κόντρα στις αλλαγές για τα συμφέροντα των λίγων

Να συνεχιστεί η αλληλεγγύη στον λαό της Θεσσαλίας κάλεσε από την πλευρά του ο Σωτήρης Παρίσης, όπως και να επανεκλεγεί η δημοτική αρχή. Σχετικά με τη «μάχη» στην Περιφέρεια, τόνισε ότι η Δυτική Ελλάδα «αλλάζει» για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, από τις πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων περιφερειακών αρχών.

Τόνισε ότι την ώρα που δαπανούνται δεκάδες εκατ. ευρώ για έργα και παρεμβάσεις μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, όπως τα 15 εκατ. ευρώ ενισχύσεων μόνο το 2023 για βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες, απουσιάζουν για τον λαό βασικές υποδομές και ανάγκες. Και επεσήμανε:

«Αλλά σε όλα αυτά δεν ήταν ούτε είναι μόνος του ο κ. Φαρμάκης. Την τετραετία που πέρασε, η συναίνεση που πρόσφεραν στη διοίκηση Φαρμάκη της ΝΔ οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, επίσημες και ανεπίσημες, ήταν αποκαλυπτική.

Στήριξαν και ψήφισαν μαζί τη λεγόμενη "απελευθέρωση" της Ενέργειας, συνολικά έναν ενεργειακό σχεδιασμό που εκτίναξε την ενεργειακή φτώχεια και μέσω της άναρχης επέκτασης τεράστιων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις γόνιμης αγροτικής γης, βοσκοτόπια, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί πολλαπλές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στην Αχαΐα, όπου παρέδωσαν τεράστιες εκτάσεις αλλά και εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων σε ανεμογεννήτριες. Στα βουνά περιμετρικά του Σκεπαστού, ανατολικά του Δροσάτου και της Γουμένισσας, αλλά και βορειοδυτικά των Καλαβρύτων, στο όρος Σκιαδοβούνι στον Ερύμανθο, που αποτελεί περιοχή Natura, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πλατανίου του δήμου Πατρέων».

Κάλεσε να φτάσουν παντού τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μέσα στις επόμενες μέρες και επεσήμανε: «Ο λαός μας δεν πρέπει να ψάχνει διαφορές ανάμεσα στους επίσημους και ανεπίσημους ή δήθεν ανεξάρτητους εκλεκτούς των συστημικών κομμάτων. "Μόνοι τους και όλοι μας" λοιπόν!

Η μόνη πραγματική διαφορά είναι να δυναμώσουμε παντού τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που στηρίζει το ΚΚΕ. Να εκλέξουμε ξανά δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη. Αυτή είναι η μοναδική αγωνιστική επιλογή που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και η νεολαία της Πάτρας, πέρα από το τι ψήφισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές».

  • Εκτενή αποσπάσματα από τις ομιλίες θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ