Earvin Perias 2023 |
Από τη συνάντηση Αλμπανέζι και Μάρκος στη Μανίλα |
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντ. Αλμπανέζι επισκέφτηκε τη Μανίλα - στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Αυστραλού πρωθυπουργού μετά από 20 ολόκληρα χρόνια - και μαζί με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, υπέγραψαν «Κοινή Διακήρυξη για τη Στρατηγική Σύμπραξη».
Ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι «η Αυστραλία εργάζεται με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, για να διαμορφώσουμε μια περιφέρεια στην οποία προστατεύεται η κυριαρχία».
Πρόκειται βέβαια για μια... προσεκτική αλλά σαφή αναφορά στην Κίνα, που μάλιστα πρόσφατα, με νέο χάρτη της επικράτειάς της τον οποίο δημοσίευσε, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων σε χώρες της περιοχής με τις οποίες διατηρεί και εδαφικές διαφορές.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «οριστική και δεσμευτική» μια απόφαση του 2016 που εκδόθηκε από διεθνές δικαστήριο - του οποίου όμως οι αποφάσεις έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα) - για διαμάχη ανάμεσα σε Πεκίνο και Μανίλα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αναφέροντας ότι αυτή «είναι σημαντικό να διατηρηθεί στο μέλλον».
Από τη μεριά του ο Μάρκος χαρακτήρισε «τρομερά σημαντικούς» τους δεσμούς Αυστραλίας και Φιλιππίνων. Σημειωτέον, οι δύο χώρες τον Αύγουστο προχώρησαν και σε νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.
Στο μεταξύ, την Κυριακή αναμένεται στην περιοχή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που έχει προγραμματίσει επίσημες επαφές στο Βιετνάμ, καθώς οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια ενισχύουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς.
Σύμφωνα με την επίσημη αμερικανική ανακοίνωση, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον γγ του κυβερνώντος κόμματος του Βιετνάμ, Nguyen Phu Trong, «και άλλους βασικούς ηγέτες, για να συζητήσουν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας ΗΠΑ - Βιετνάμ. Οι ηγέτες θα διερευνήσουν ευκαιρίες για να προωθήσουν την ανάπτυξη μιας βιετναμέζικης οικονομίας με επίκεντρο την τεχνολογία και την καινοτομία, να επεκτείνουν τους δεσμούς μας μεταξύ ανθρώπων μέσω εκπαιδευτικών ανταλλαγών και προγραμμάτων ανάπτυξης εργατικού δυναμικού, να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να αυξήσουν την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Επαφές στην περιοχή ξεκίνησε την Παρασκευή και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Κίνα, την πρώτη από το 2018. Εχουν προγραμματιστεί συναντήσεις μέχρι τις 14 Σεπτέμβρη. Την περασμένη βδομάδα βρέθηκε στην Κίνα και η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντ. Ροδρίγκες, που επισκέφτηκε Σαγκάη και Πεκίνο.
«Η Κούβα δεν είναι μέρος του πολέμου στην Ουκρανία», τονίζει η Αβάνα
Οι κουβανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 17 ατόμων, σχετιζόμενων με δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων που κατήγγειλε πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, το οποίο «επιχειρεί από τη Ρωσία για να ενσωματώσει Κουβανούς πολίτες που ζουν εκεί και ακόμη και μερικούς από την Κούβα, στις στρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».
Ο αντισυνταγματάρχης Φρανκ Ερνάντες Εστράδα, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας (Minint), επισήμανε σε δηλώσεις του ότι μετά από ανακριτική διαδικασία 17 άτομα αναγνώρισαν τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις εμπορίας ανθρώπων για σκοπούς στρατιωτικής στρατολόγησης.
Οι έρευνες συνεχίζονται με βάση αποδεικτικά στοιχεία από τις καταθέσεις, τα μηνύματα αλλά και τα δίκτυα που δημιούργησαν αυτά τα άτομα, εκ των οποίων για τα τρία διαπιστώθηκε άμεση σύνδεση (δηλαδή πρωταγωνιστικός ρόλος) με τον συντονισμό ομάδας που επρόκειτο να ενταχθεί απευθείας στις συγκρούσεις στην Ουκρανία.
Με βάση εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκράνμα» και την ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, οι υπόλοιποι συλληφθέντες στρατολογήθηκαν με αντάλλαγμα υποσχέσεις για υλικά οφέλη, όπως πληρωμές μισθών, έγγραφα νομιμοποίησης μετανάστευσης, αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή σε ξένη χώρα.
Ο Πέδρο Ρομπέρτο Καμούσα Χόβα, πατέρας ενός από τους συλληφθέντες, εξέφρασε δημόσια ευγνωμοσύνη προς το υπουργείο Εσωτερικών που εντόπισε την εμπλοκή του γιου του και απέτρεψε τη φυγή του στο εξωτερικό, όπου - όπως τόνισε - θα κινδύνευε η ζωή του και θα γινόταν μέρος μιας ξένης στρατιωτικής σύγκρουσης. Πρόσθεσε δε ότι άλλος γιος του που έπεσε θύμα της εξαπάτησης, στρατολογήθηκε και βρίσκεται εκτός Κούβας, χωρίς η οικογένειά του να γνωρίζει τίποτα για εκείνον.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα τόνιζε μεταξύ άλλων:
«Οι εχθροί της Κούβας προωθούν παραποιημένες πληροφορίες που επιδιώκουν να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας και να την παρουσιάσουν ως συνεργό σε αυτές τις ενέργειες, τις οποίες απορρίπτουμε κατηγορηματικά».
Και πρόσθετε: «Η Κούβα έχει μια σταθερή και ξεκάθαρη ιστορική θέση κατά των μισθοφορικών δυνάμεων και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον ΟΗΕ για την αποκήρυξη αυτής της πρακτικής, έχοντας πάρει πολλές πρωτοβουλίες που εγκρίθηκαν σε αυτό το φόρουμ.
Η Κούβα δεν είναι μέρος του πολέμου στην Ουκρανία. Ενεργεί και θα ενεργεί πάντα δυναμικά εναντίον οποιουδήποτε, από την εθνική επικράτεια, συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη στρατολόγηση ή την ένταξη Κουβανών πολιτών σε μισθοφορικές δυνάμεις και τη χρήση όπλων εναντίον οποιασδήποτε χώρας».
Σε 24ωρη πανεθνική απεργία προχώρησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρείες, στα αεροδρόμια και το προσωπικό εδάφους στην Ιταλία, με απόφαση των συνδικάτων τους. Παράλληλα απεργούν οι εργαζόμενοι σε εξωτερικές εταιρείες που συνεργάζονται με τα αεροδρόμια της χώρας.
Οπως ανακοίνωσαν τα συνδικάτα, η απεργιακή κινητοποίηση «οφείλεται σε ανεπαρκείς μισθολογικές αυξήσεις, στη συνεχή επέκταση του ωραρίου εργασίας και στην προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και περίθαλψης». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, εκτός από ουσιαστικές αυξήσεις στον μισθό τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφάλειας.
Η ιταλική αεροπορική εταιρεία «Ita Airways» ανακοίνωσε την ακύρωση δεκάδων πτήσεων.
Στη Βρετανία, σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών (Royal Society of Arts, RSA), για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, πριν από 270 χρόνια. Η διήμερη απεργία στις 19 και 21 Σεπτέμβρη εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, από το 93,3% των μελών του σωματείου.
Οπως επισημαίνουν, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις επιβίωσης λόγω ακρίβειας, δραματικής αύξησης των ενοικίων στο Λονδίνο και άρνησης της διοίκησης να τους εξασφαλίσει ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς μετά από πέντε γύρους διαπραγμάτευσης.
Η «αύξηση» - ψίχουλα 4% που έδωσε η εργοδοσία τον Απρίλη δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων και τον πληθωρισμό, την ίδια ώρα που τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της RSA πήραν αυξήσεις 170%!
Στις 20 Σεπτέμβρη και στις 2 ως 4 Οκτώβρη απεργούν και περίπου 200.000 νοσοκομειακοί γιατροί (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), μέλη της Βρετανικής Ιατρικής Ενωσης (ΒΜΑ), διεκδικώντας μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα. Από την αρχή του χρόνου οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν απεργήσει 19 μέρες, κρίνοντας απογοητευτική την «αύξηση» 6% που τους έδωσε τον Ιούλη η κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, έκθεση του βρετανικού «think tank» «Resolution Foundation», που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες, επισημαίνει ότι η Βρετανία είναι σε πορεία για τη μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου από τη δεκαετία του 1950.
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό κολοσσό της «Chevron», στην Αυστραλία, διεκδικώντας βελτίωση μισθών και συνθηκών εργασίας.
Μεταξύ άλλων διεκδικούν αυξήσεις μισθών, προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, ρύθμιση του καθεστώτος των υπερωριών κ.τ.λ. Μέχρι την Τετάρτη, έχουν προκηρυχθεί 11ωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια, αλλά και αποχή από υπερωρίες, ενώ οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με τα συνδικάτα τους ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τότε θα «παγώσουν» την παραγωγή.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν καταρχάς στις μονάδες του Γκόργκον και του Ουίτστοουν.
Η παραγωγή στις εγκαταστάσεις αερίου της «Chevron» αντιπροσωπεύει μέχρι και το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), όπως σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου συνδικαλιστές του χώρου.
Κινητοποιήσεις έκαναν πρόσφατα και οι εργαζόμενοι στη «Woodside», τον άλλο ενεργειακό κολοσσό που έχει μεγάλες επενδύσεις στην Αυστραλία, αποσπώντας αυξήσεις στους μισθούς αλλά και ζητώντας να σταματήσει η εργολαβοποίηση μεγάλων τμημάτων της παραγωγής και να γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα.
Οι δύο εταιρείες μαζί εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν από μόνες τους πάνω από το 15% των διεθνών εξαγωγών φυσικού αερίου.
Στην αναδιάταξη της στρατιωτικής τους δύναμης στον Νίγηρα, περίπου 1.100 ατόμων, προχωρούν οι ΗΠΑ, με μεταφορά μελών και εξοπλισμού μακριά από την πρωτεύουσα, Νιαμέι.
Η εξέλιξη καταγράφεται με φόντο το πραξικόπημα στη χώρα, τις διαπραγματεύσεις της στρατιωτικής κυβέρνησης για αποχώρηση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και τα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης που καταστρώνει η «Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS), με τις πλάτες της Γαλλίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, μέρος του προσωπικού και των στρατιωτικών υποδομών, όπλων και εξοπλισμού μεταφέρεται από την 101η αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Νιαμέι στην 201η αεροπορική βάση τους στην πόλη Αγκαντέζ, για «προληπτικούς λόγους».
Η Σινγκ πρόσθεσε ότι η θέση της αμερικανικής δύναμης στον Νίγηρα «δεν έχει αλλάξει», εκφράζοντας στη συνέχεια την ευχή «η κατάσταση στο έδαφος να επιλυθεί διπλωματικά».
Τέλος, επιβεβαίωσε ότι και οι 1.100 Αμερικανοί παραμένουν στη δυτικοαφρικανική χώρα, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει καμία άμεση απειλή για το αμερικανικό προσωπικό ή βία επί του εδάφους».
Την Πέμπτη, τζιχαντιστές που δρουν στο βορειοανατολικό Μάλι εξαπέλυσαν διπλή επίθεση προκαλώντας τον θάνατο 49 πολιτών και 15 στρατιωτών.
Οι επιθέσεις έγιναν σε επιβατικό πλοίο στον ποταμό Νίγηρα κοντά στο Τιμπουκτού και σε στρατόπεδο στην πόλη Μπάμπα της περιοχής Γκάο του Μάλι. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η «Ομάδα Υποστήριξης για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους» (GSIM) που συνδέεται με την «Αλ Κάιντα».
Σύμφωνα με τη στρατιωτική «μεταβατική» κυβέρνηση του Μάλι, κατά τις επιθέσεις και τις επακόλουθες συγκρούσεις σκοτώθηκαν περίπου 50 από τους δράστες των επιθέσεων.