Για μία ακόμα φορά αναδείχθηκε η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων
Ενας νεκρός κτηνοτρόφος στην περιοχή του Δομοκού, πλήθος πλημμυρισμένων σπιτιών με δεκάδες οικογένειες να μένουν στον δρόμο, μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σκεπασμένα από νερό και φερτές ύλες, μελίσσια και ζώα πνιγμένα, κατεστραμμένες αγροτικές εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εξοπλισμός, είναι μια πρώτη αποτίμηση της δραματικής κατάστασης σε Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια.
Μια ολοκληρωτική καταστροφή που αφήνει εκατοντάδες οικογένειες, βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες χωρίς σπίτι, χωρίς δουλειά και εισόδημα, πραγματικά χωρίς αύριο.
Συνοικίες της Λαμίας και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρύση, στις εργατικές κατοικίες της Νέας Μαγνησίας, στους Ευρυτάνες και αλλού, μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς μεγάλοι όγκοι νερού και φερτών υλών που κατέβηκαν από το βουνό, χωρίς το ανεπαρκές και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων υδάτων να μπορεί να τους απορροφήσει, ξεχύθηκαν στους δρόμους, βυθίζοντας κόπους και θυσίες μιας ζωής μέσα στις λάσπες. Οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι ανυπολόγιστες, αυτοκίνητα διαλύθηκαν, με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν ολομόναχοι να απομακρύνουν το νερό, τις λάσπες και φερτά υλικά, και να σώσουν ό,τι μπορούν από το νοικοκυριό και το βιος τους.
Ζώα και μελίσσια πνιγμένα, ρημαγμένες αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές, οδικό δίκτυο διαλυμένο, υποδομές κατεστραμμένες. Τις ζημιές από την κακοκαιρία και την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας μετρούν και οι κάτοικοι της δυτικής Φθιώτιδας, αλλά και στην περιοχή της Ελάτειας Λοκρίδας.
Οι εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια αναδείχθηκαν για μία ακόμα φορά με τον χειρότερο τρόπο.
Στα χωριά του παραλιακού μετώπου στο Αιγαίο, όπως η Αγία Αννα, το Πήλι και η Βλαχιά, αλλά και σε καμποχώρια όπως το Μετόχι Μαντουδίου, πλημμύρισαν σπίτια, σημειώθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές, πνίγηκαν μελίσσια, βάρκες βούλιαξαν στο λιμάνι του Κυμασίου. Την ίδια στιγμή, μόλις 10 λεπτά έντονης βροχής ήταν αρκετά για να πλημμυρίσει το χωριό Ροβιές στη βόρεια Εύβοια, διαλύοντας για μία ακόμα φορά την κάλπικη εικόνα που καλλιεργούν κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπική διοίκηση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και στην κοινότητα Μετοχίου, σε κοινή δήλωσή τους, καταγγέλλουν ότι απαραίτητο αντιπλημμυρικό έργο για το Μετόχι ξεκίνησε χωρίς μελέτη και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση κατοίκων του χωριού, το απόγευμα της Τρίτης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ολόκληρο το χωριό.
Επίσης, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργήθηκε και στο Πήλι, εξαιτίας μικρής γέφυρας που κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, και η οποία επίσης αποτελούσε αναγκαίο έργο.
Στις περιοχές της Φθιώτιδας και της βόρειας Εύβοιας που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Στα χωριά της βόρειας Εύβοιας βρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ενώ στις πληγείσες περιοχές της Λαμίας και του Δομοκού βρέθηκε αυτές τις μέρες ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στον Δομοκό βρέθηκε την Παρασκευή και ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.
Καθ' όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, τα στελέχη του ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πραγματοποίησαν συνεχείς παρεμβάσεις προς την Περιφέρεια και τους δήμους, για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού των πλημμυρισμένων περιοχών.
Την ίδια στιγμή, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έδωσαν τη μάχη μαζί με τους κατοίκους για να αποτρέψουν να μπουν τα νερά στα χωριά και στα σπίτια. Στην πρώτη γραμμή, όπως και στις φωτιές τον Αύγουστο του 2021, βρέθηκαν οι κομμουνιστές στη βόρεια Εύβοια, παρεμβαίνοντας μάλιστα μαζί με κατοίκους, όπως συνέβη στο Μετόχι, σώζοντας αρκετά σπίτια του χωριού, ενώ στη Λαμία μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στάθηκαν στο πλευρό των πληγέντων, βοηθώντας στην απομάκρυνση των φερτών υλών.
Ακόμα και αυτές τις στιγμές που εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι και εγκαταλειμμένοι μέσα στα λασπόνερα, χωρίς να γνωρίζουν πότε και εάν θα εντοπιστούν, ο κυνισμός της κυβέρνησης και των στελεχών της στην Τοπική Διοίκηση είναι κυριολεκτικά κτηνώδης.
Ετσι, και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, εκλεγμένος με τη στήριξη της ΝΔ, Κ. Αγοραστός, αυτό που βρήκε να προτείνει τούτες τις ώρες είναι ...να αναβληθούν οι εκλογές της 8ης Οκτώβρη.
Ο επικεφαλής λοιπόν της περιφερειακής αρχής, που μαζί με την κυβέρνησή του, επί τόσα χρόνια, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να προστατεύσουν τον λαό της Θεσσαλίας και που μοίραζαν δεξιά κι αριστερά τα εκατομμύρια για να φτιάχνουν τα «πράσινα» αρπακτικά ΑΠΕ και οι μεγαλοξενοδόχοι νέες μονάδες, αυτό που σκέφτεται τούτες τις δραματικές ώρες είναι το ...εκλογικό κόστος.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά. Μήπως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μετέθεσε τις εκλογές μετά την τραγωδία των Τεμπών, σε μια ακόμα προσπάθεια «διαχείρισης» της δυσαρέσκειας; Μήπως και η παρουσία κυβερνητικών στελεχών στο «πεδίο» δεν βγάζει μάτι ότι γίνεται για τις κάμερες; Αντίστοιχες πόζες δεν έπαιρνε ο πρωθυπουργός με τοπικούς παράγοντες στα ίδια εκείνα μέρη μόλις πριν από δύο χρόνια, όταν ανακοίνωναν ότι «κερδίζουν το στοίχημα» της αντιπλημμυρικής προστασίας, ύστερα από τις προηγούμενες καταστροφές του «Ιανού»;
«Ούτε ψύλλος στον κόρφο» του λαού λοιπόν τέτοιοι «σωτήρες» που του σκάβουν τον λάκκο με την πολιτική τους. Αγώνας και διεκδίκηση, αλληλεγγύη και οργάνωση για να σταθεί στα πόδια του, ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, αποδυναμώνοντας τους πραγματικούς ενόχους.
Και πάνω στην αναμπουμπούλα γίνονται και κάτι παραδοχές, που μέχρι χτες ήταν στο σκοτάδι. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, πως τελικά μετά τον «Ιανό» «υπολογίζεται ότι διατέθηκαν περίπου 1 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 400 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά». «Ωστόσο είναι πολλές οι καταγγελίες ότι τα όποια έργα ήταν αποσπασματικά χωρίς μια συνολική μελέτη διασύνδεσης, χωρίς πρόγραμμα και έλεγχο». Αποσπασματικότητα και σκόρπιες ενέργειες λοιπόν ως μια ακόμα πλευρά της επιλεκτικής ανικανότητας. Μια αποσπασματικότητα που ως εκ θαύματος «εκλείπει» όταν είναι να στηριχτούν μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ αφού εκεί επιστρατεύονται οι πάντες για να μην αφεθεί τίποτα στην τύχη του.
Χαρακτηριστικό είναι το εξής που ομολογείται από προχτές για τα περίφημα «έργα»: «Για να είναι προστατευόμενος ο δρόμος θα έπρεπε να έχει προτάσεις αντιστήριξης, αντί για επιχώματα, που παρασύρονται από τα ορμητικά νερά. Θα ήταν όμως μια ακριβή επιλογή, που θα απαιτούσε, εκτός από πόρους, χρόνους και μελέτες. Γι' αυτό συνήθως επιλέγεται η ευκολότερη, πιο άμεση λύση». Το έγκλημα έχει λοιπόν υπογραφή: «Κόστος - όφελος» κι ας χάνονται ζωές και περιουσίες του λαού.
Δύο και τρεις φορές θύματα οι πνιγμένοι και οι πλημμυρισμένοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι σώθηκαν, όσοι έμειναν χωρίς σπίτι και χωρίς νερό, όσοι κλήθηκαν να πληρώσουν και ...καπέλο για μερικά μπουκαλάκια νερό, τους ζητήθηκε να πληρώσουν και ...διόδια! Τέτοιες καταγγελίες κάνουν πληγέντες που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε γειτονικά τους χωριά για να βρουν τα απαραίτητα, και έπρεπε να ψάξουν μέσα στα μουσκεμένα ρούχα τους και σε όσα υπάρχοντά τους έσωσαν, λεφτά για διόδια!
Γιατί, τι είναι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι για το αστικό κράτος και τους ομίλους; Είτε ...βρεγμένοι είτε στεγνοί, είναι οι «χρηματοδότες» των κερδών τους, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Είτε είναι στη Θεσσαλία με τις πλημμύρες είτε στην Αττική Οδό με τον χιονιά είτε στην Αθηνών - Κορίνθου με τις φωτιές, οι κατασκευαστικοί όμιλοι και το κράτος, από τη μια, τους εκθέτουν σε ανυπολόγιστους κινδύνους και, από την άλλη, τους στραγγίζουν και το εισόδημα. Αλλά, έτσι κατακτιέται η «επενδυτική βαθμίδα», με «φιλικό κλίμα στο επιχειρείν» και τους ανάλογους ...κανόνες.
Να λοιπόν που το κράτος και οι ιδιοκτήτες των οδικών αξόνων αποδεικνύονται απολύτως οργανωμένοι για να εισπράττουν διόδια, αλλά ...επιλεκτικά ανίκανοι όταν πρόκειται να προστατεύσουν τη ζωή του λαού.