ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κινητοποιήσεις συλλόγων για το μεγάλο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες τα μέτρα κυβέρνησης και πρυτανείας

Σε κινητοποιήσεις για το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης των νεοεισακτέων - και όχι μόνο - φοιτητών, με τα ελάχιστα δωμάτια στην Εστία αλλά και τα πανάκριβα ενοίκια, βρίσκονται φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Με ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μαθηματικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Λογοθεραπείας, ΤΕΠΕΚΕ και Οικότροφων Εστίας προχώρησαν πρόσφατα σε δυναμική κινητοποίηση στη διοίκηση του Ιδρύματος, διεκδικώντας μεταξύ άλλων σύγχρονη, δωρεάν φοιτητική στέγη για όλους και να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις για τις υπάρχουσες Εστίες. Πρόκειται για δράσεις που συνεχίζονται, με ενημέρωση ανά Τμήμα και Σύλλογο, αλλά και με κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με συλλόγους στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

«Αυξήσεις επί αυξήσεων στα ενοίκια, με τη γενική άνοδο των τιμών τους στην Πάτρα να υπολογίζεται στο 12% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τιμή ανά τ.μ. ανέρχεται στα 8,5 ευρώ. Η τιμή ενοικίασης για μια γκαρσονιέρα 25 τ.μ. κυμαίνεται από 250 έως 400 ευρώ και για λίγο μεγαλύτερα διαμερίσματα φτάνει ακόμα και στα 650 ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στο 40% των λαϊκών οικογενειών, το 50% των εσόδων τους προορίζονται για ενοίκια και λογαριασμούς!», επισημαίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Καυτηριάζουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), που αντιμετωπίζουν με τη λογική της ελεύθερης αγοράς και του εμπορεύματος και τη φοιτητική εστία, εντάσσονται στη λογική διαχείρισης της φτώχειας, με το ετήσιο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα να φτάνει τα 125 ευρώ τον μήνα και να δίνεται στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ οι τιμές ενοικίων π.χ. για μια γκαρσονιέρα περίπου 30 τ.μ. αρχίζουν από 350 ευρώ!

Την ίδια ώρα, μόνο ως εμπαιγμός από την πρυτανεία μπορεί να εκληφθούν η προβολή του γκρεμίσματος των εγκαταλελειμμένων από το 2008 Εστιών (λόγω προβλημάτων μετά από σεισμούς) και η κατασκευή 200 νέων δωματίων, που στο σύνολό τους, μαζί με τις υπάρχουσες δομές, επαρκούν μόλις για το 5% των αναγκών! Παράλληλα, δείχνοντας την «ευαισθησία» της, επέβαλε καταβολή ετήσιας «εγγύησης» 200 ευρώ σε όσους έχουν δικαίωμα διαμονής στην Εστία, επικαλούμενη τα έξοδα για τη συντήρησή της! Στην ίδια ρότα, οι αιτήσεις για τα υπάρχοντα δωμάτια ξεκινούν από τα μέσα Οκτωβρίου, με τα μαθήματα σε σχολές να έχουν αρχίσει και φοιτητές να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και το εξάμηνο, αφού δεν θα έχουν πού να μείνουν!

Ιδιαίτερος ζήλος στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, από το Πανεπιστήμιο παραιτήθηκαν πρόσφατα δύο αντιπρυτάνεις, για ζητήματα λειτουργίας του χώρου πέρα από τις ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων, με τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού σε ανακοίνωσή του να σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η πρυτανική αρχή έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στο να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, από την άθληση έως τα μεταπτυχιακά προγράμματα, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολάβους διοικητικών και τεχνικών αρμοδιοτήτων υποκαθιστώντας το διοικητικό προσωπικό».

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί αντιμετωπίζοντας τους φοιτητές σαν πελάτες και τους εργαζόμενους σαν σκλάβους, που δεν πρέπει να έχουν άποψη για τίποτα, ούτε καν για τη δουλειά τους», συνεχίζει ο Σύλλογος και παραθέτει σειρά παραδείγματα από τη λειτουργία του Πανεπιστημίου κατ' αυτόν τον τρόπο, τονίζοντας την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών και δράσεων.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας με αίτημα να καλυφθούν τα κενά

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα, Τετάρτη, στις 2 το μεσημέρι στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και αύριο, Πέμπτη, την ίδια ώρα στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, οργανώνουν οι ΕΛΜΕ, απαιτώντας εδώ και τώρα κάλυψη όλων των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν, στον νομό Θεσσαλονίκης στην α' φάση, προσλήφθηκαν για το σχολικό έτος 2023-24 1.044 λιγότεροι αναπληρωτές Γενικής και 224 λιγότεροι Ειδικής Αγωγής. Μάλιστα, στην Α΄ Θεσσαλονίκης προσλήφθηκαν μόλις 20 αναπληρωτές της Γενικής στην α΄ φάση (ενώ την προηγούμενη χρονιά στην ίδια φάση είχαν προσληφθεί 169) και 47 στην Ειδική Αγωγή (αντί των 75 που είχαν προσληφθεί τον προηγούμενο χρόνο στην αντίστοιχη φάση). Επιπλέον, σε κάποιες ειδικότητες (π.χ. Πληροφορική), τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Θεσσαλονίκης δεν προσλήφθηκε ούτε ένας αναπληρωτής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η Α' ΕΛΜΕ, από την εικόνα σε μόλις 10 σχολεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προέκυψαν κενά σε εκπαιδευτικούς Πληροφορικής τουλάχιστον 51 ωρών, ενώ από τις προσλήψεις στην Ανατολική λείπουν παντελώς πολλές ειδικότητες (φιλολόγων, θεολόγων, ξενόγλωσσων κ.λπ.) αλλά και στις υπόλοιπες οι προσλήψεις είναι ελάχιστες.

Ολα αυτά βεβαίως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το ότι έγιναν κάποιοι διορισμοί που κάλυψαν υποτίθεται κάποια κενά, γιατί στη Γενική το 2023 στο Α΄ ΠΥΣΔΕ Θεσσαλονίκης έγιναν μόλις δύο διορισμοί, ενώ στο Β΄ μόνο ένας.

Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης είχε στείλει πρόβλεψη αναγκών στο υπουργείο Παιδείας για 70 φιλολόγους και πήρε μόλις 46, για 25 θεολόγους και πήρε μόλις 5, για 60 μαθηματικούς και πήρε μόλις 30, για 23 φυσικούς και πήρε 14, για 35 πληροφορικούς και πήρε 0. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες ειδικότητες (ξενόγλωσσους, γυμναστές, χημικούς, βιολόγους κ.λπ.). Το υπουργείο προσέλαβε δηλαδή αναπληρωτές πιο κάτω ακόμη και από την πρόβλεψη των Διευθύνσεων, οι οποίες βγαίνουν με τις γνωστές μεθόδους που ζητά το υπουργείο.

Εκατοντάδες κενά στον Πειραιά

Κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά αύριο, Πέμπτη, στη 1.30 μ.μ., οργανώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά, απαιτώντας την άμεση κάλυψη των εκατοντάδων εκπαιδευτικών κενών.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΛΜΕ Πειραιά, τα κενά είναι τεράστια. Από την επίσημη σελίδα της ΔΙΔΕ Πειραιά προκύπτουν κενά:

  • 11.584 ωρών στην Α' Πειραιά - Γενική Εκπαίδευση (περίπου 550 εκπαιδευτικοί, αν θεωρήσουμε μέσο όρο ωραρίου τις 21 ώρες για κάθε εκπαιδευτικό), χωρίς τα Εσπερινά Σχολεία.
  • 2.693 ωρών στη Β' Πειραιά (Αργοσαρωνικός) - Γενική Εκπαίδευση (περίπου 128 εκπαιδευτικοί), χωρίς τα Εσπερινά Σχολεία.
  • 1.724 ώρες στην Ειδική Αγωγή (Τμήματα Ενταξης και Ειδικά Σχολεία).

«Δηλαδή, στη Γενική Εκπαίδευση λείπουν περίπου 678 εκπαιδευτικοί (μόνο στα Ημερήσια Σχολεία και πάντα κατά προσέγγιση). Ωστόσο, προσλήφθηκαν μόλις 218 αναπληρωτές! Και μάλιστα, όχι από 1 Σεπτέμβρη, αλλά από 6 Σεπτέμβρη, στερώντας 5 μέρες εργασίας», όπως τονίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά.

«Την ίδια στιγμή που τόσο στον Πειραιά όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ διώξεων και πειθαρχικών προς εκπαιδευτικούς για ζητήματα δράσης και πολιτικής έκφρασης. Γι' αυτόν τον λόγο κινητοποιούμαστε μαζικά! Δεν θα αφήσουμε να πετσοκόψουν τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας», προσθέτει.


Αδικη διάκριση κατά των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες

Ερώτηση του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό μαθητών Β' και Γ' Λυκείου από την αξιολόγηση από τα ΚΕΔΑΣΥ

Στο ζήτημα της άδικης πρόβλεψης που αποκλείει τους μαθητές Β' και Γ' Λυκείου από τη διαδικασία αξιολόγησης για μαθησιακές δυσκολίες από τα ΚΕΔΑΣΥ επανέρχεται με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ. Ζητά να καταργηθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη, που στερεί ανεπίτρεπτα το δικαίωμα σε μαθητές να λάβουν αξιολογική έκθεση που να προτείνει την προφορική αξιολόγηση του μαθητή/τριας κατά τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο άρθρο 58 του Νόμου 4823/2021 αναφέρεται συγκεκριμένα: «Τα ΚΕΔΑΣΥ δύνανται να αξιολογούν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες μαθητών που φοιτούν μέχρι και την Α' Λυκείου όλων των τύπων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους». Και παρακάτω: «β. οι περιπτώσεις που ο γονέας/κηδεμόνας μαθητή/τριας που φοιτά στη Β' ή στην Γ' Λυκείου όλων των τύπων, που επιθυμεί να καταθέσει αίτηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΚΕΔΑΣΥ δεν δύναται να προβεί σε έκδοση αξιολογικής έκθεσης για ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και κατ' επέκταση να προτείνει διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης στις εξετάσεις».

«Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί έναν άδικο δημοσιονομικό κόφτη, που δεν δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές Β' και Γ' Λυκείου να εξεταστούν με τρόπο που να συνάδει με την ίδια την ειδική μαθησιακή δυσκολία. Ομως, αυτού του είδους οι δυσκολίες αφορούν διαταραχές σε μεγάλο εύρος, που δεν εξαλείφονται κατά την ώριμη μαθητική ηλικία, ενώ ακόμα και στις πιο ήπιες περιπτώσεις δύναται να προκαλέσουν αγχώδεις καταστάσεις που προκύπτουν από την ίδια τη διαδικασία όχι μόνο της γραπτής εξέτασης, αλλά και της προετοιμασίας προς αυτήν. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση που να υποστηρίζει την στέρηση του δικαιώματος της αξιολόγησης για κάποιον μαθητή ύστερα από κάποια ηλικία», αναφέρεται στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη και Αφροδίτη Κτενά.

«Δυστυχώς, η ανάλγητη αυτή απόφαση, που στερεί από μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες το δικαίωμα να εξεταστούν με τρόπο που να διευκολύνει την εξέτασή τους με βάση τα ιδιαίτερα μαθησιακά χαρακτηριστικά, είναι ένα πολιτικό και όχι επιστημονικό μέτρο αποκλεισμού, για να αποσυμφορίζονται τα ΚΕΔΑΣΥ, που δυστυχώς είναι υποστελεχωμένα», σημειώνεται.

Για το θέμα έχει καταθέσει Υπόμνημα η ΑΣΓΜΕ προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους μαθητές Β' και της Γ' Λυκείου να κάνουν αίτηση προς τα ΚΕΔΑΣΥ για την αξιολόγησή τους και, εφόσον αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ειδικού τύπου, να εξετάζονται προφορικά και στις προαγωγικές εξετάσεις και στις πανελλήνιες, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ