ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο φορολεηλασίας

ΚΚΕ: Να πληρώσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός

Eurokinissi

Τον άδικο και ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος που παίρνει τα χρήματα από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους, κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή, που ψηφίστηκε το απόγευμα κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων.

Επισήμανε ότι όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, επικαλούνται την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής για να περνάνε αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, φορολογικούς παραδείσους, off shore εταιρείες και μείωση των φορολογικών τους συντελεστών.

Ενδεικτικό της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζεται είναι το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων χρεών των λαϊκών στρωμάτων σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, σημείωσε, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία χρωστά κάτω από 5.000 ευρώ και η κυβέρνηση τους κυνηγά με πρόστιμα και κατασχέσεις, ενώ το 1% των οφειλετών που χρωστούν το 80% του ληξιπρόθεσμου χρέους, δεν πληρώνει τίποτα.

«Αν ήθελε η κυβέρνηση να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ας καταργούσε τη φορολογική ασυλία των εφοπλιστών, ας καταργούσε τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, ας καταργούσε τις απαλλαγές στον φόρο ακινήτων για τις off shore εταιρείες ή τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της στέγης των λαϊκών νοικοκυριών αλλά και των φοιτητών, με τις σοβαρότατες ελλείψεις σε εστίες και κλίνες για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πάτρα όπου οι φοιτητές αριθμούν 35.000 και οι φοιτητικές κλίνες είναι περίπου 730, δηλαδή τίποτα μπροστά στις ανάγκες.

Με αφορμή την άσφαιρη κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης για «διασφάλιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών», σημείωσε ότι στον καπιταλισμό τα πάντα έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα που πληρώνει ο λαός, όπως Παιδεία, Υγεία, νερό και αυτήν την πολιτική έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις.

Με αφορμή το άρθρο για το ΤΑΙΠΕΔ, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς, οι δημοσίου χαρακτήρα επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί και λειτουργούν ως ιδιωτικές εταιρείες κεφαλαιοκρατικού χαρακτήρα με μόνο στόχο το κέρδος. Το ζήτημα δεν είναι αν θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ, αφού οι ιδιώτες που έχουν μπει ως μέτοχοι, θέλουν να βγάλουν τα κέρδη τους ενώ τα χρέη τα πληρώνει και πάλι ο ελληνικός λαός, επισήμανε και χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη τη διαπάλη ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό, όταν σήμερα το κράτος είναι ο συλλογικός καπιταλιστής που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού. Πρόσθεσε ότι με δεδομένο πως οι ιδιωτικοποιήσεις επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών όρων, σήμερα, δεν αρκεί η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση αλλά και να ενταθεί ο αγώνας για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με τον λαό στην εξουσία.

Στο μεταξύ, την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης που λειτουργεί εκβιαστικά και στις τροπολογίες - πασπαρτού, που καταθέτει στα νομοσχέδια και περιλαμβάνουν δεκάδες άρθρα που δεν ψηφίζονται χωριστά, κατήγγειλε για άλλη μια φορά ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή.

Ανέφερε ως ενδεικτικά παραδείγματα τα άρθρα για την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων σε καθαριότητα υπουργείων, υγειονομικών για μετανάστες, όπου το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» γιατί στα συνοδευτικά άρθρα δεν μπορεί να ψηφίσει υπέρ. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, το ΚΚΕ απαιτεί την πρόσληψη των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, γιατί καλύπτουν μόνιμες ανάγκες και δεν πρέπει να κρατούνται σε εργασιακή ομηρία.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εικόνα από το μέλλον της πόλης το κυκλοφοριακό χάος στη Θεσσαλονίκη

Κυκλοφοριακό χάος και ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζόμενων και οδηγών προκλήθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, λόγω βροχής και ατυχημάτων. «Εικόνα από το κοντινό μέλλον, καθώς αυτή προμηνύεται να είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες Θεσσαλονικείς και ειδικά για τους εργαζόμενους, αν προχωρήσει το σχέδιο για την κατασκευή του flyover και την εκτροπή της κυκλοφορίας μέσα από την πόλη», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι το κυκλοφοριακό, που ήδη άρχισε να παρουσιάζεται, αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και των διοικήσεων Περιφέρειας και δήμων για το γεγονός ότι το 2023, στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, είναι διαλυμένες οι αστικές συγκοινωνίες του ΟΑΣΘ, δεν υπάρχει Μετρό, δεν υπάρχει επαρκής και ασφαλής Περιφερειακή Οδός.

Ξεκαθαρίζει ότι η γρήγορη και φτηνή για τον λαό κατασκευή - λειτουργία υποδομών απαιτεί ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν και αλλαγές στον τρόπο σχεδιασμού και παραγωγής των αναγκαίων μεγάλων έργων υποδομής.

«Οι στόχοι του κεφαλαίου και στην περιοχή μας, τους οποίους υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλος και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, μαζί με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, είναι αυτοί που στερούν απαραίτητα έργα, επιδεινώνουν προβλήματα, κάνουν συνολικά τη ζωή του λαού δυσκολότερη», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΚΟ Κ. Μακεδονίας και υπογραμμίζει την ανάγκη ο λαός να διεκδικήσει άμεση ενίσχυση του ΟΑΣΘ, επιτάχυνση του έργου του Μετρό, κατάργηση του αίσχους της πανάκριβης επί πληρωμής στάθμευσης και να ιεραρχηθούν επιτέλους έργα και υποδομές που λείπουν και βρίσκονται στα αζήτητα, όπως αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία και θωράκιση.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εκδηλώσεις και παρουσιάσεις υποψηφίων

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 8 μ.μ. στα Βριλήσσια, θα παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βριλησσίων στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ). Θα μιλήσει ο Βασίλης Αρχιμανδρίτης, υποψήφιος δήμαρχος Βριλησσίων, και θα χαιρετίσει η Εύη Γεωργιάδου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Νότιου Τομέα.

-- Στις 7.30 μ.μ. στις Ανω Αρχάνες, θα παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αρχανών - Αστερουσίων, στην αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής στις Ανω Αρχάνες. Θα μιλήσει ο Γιώργος Γενετζάκης, υποψήφιος δήμαρχος, και θα χαιρετίσει ο Μανώλης Καρκαβάτσος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Αλιβέρι, θα παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κύμης - Αλιβερίου, στην αυλή της «Κοσμογονίας», στο Αλιβέρι. Θα μιλήσει ο Κώστας Κέκης, υποψήφιος δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3
Νέα πανελλαδική στάση εργασίας

Με πανελλαδική στάση εργασίας χτες από τη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συστηματική συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με αποκορύφωμα τη μεταφορά των δελτίων ειδήσεων στο κανάλι ERTnews. Μια ενέργεια που ακυρώνει βίαια τον ιδιαίτερο ρόλο που διατηρούσε από την ίδρυσή της η ΕΡΤ3 σε σχέση με την περιφέρεια και απαξιώνει και παροπλίζει το προσωπικό της.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, όλων των ειδικοτήτων, πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, μέσα από την οποία αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους και άνοιγμα του αγώνα τους στον λαό της Θεσσαλονίκης και όλης της Περιφέρειας. Καλούν τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις της και να επαναφέρει τον πλήρη ενημερωτικό χαρακτήρα του καναλιού. Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι η κατάργηση των δύο καθημερινών δελτίων ειδήσεων γενικού περιεχομένου που παράγονται και εκπέμπονται πανελλαδικά από τη Θεσσαλονίκη, δεν αντισταθμίζεται από ένα ημίωρο δελτίο περιφερειακών ειδήσεων στην ΕΡΤ3 και ένα 15λεπτο ένθετο περιφερειακών ειδήσεων στο ERTnews.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται σταθερά η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και χτες κλιμάκιο υποψηφίων που είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές, με επικεφαλής τον Γιάννη Κουρμούλη, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, παραβρέθηκε στη συνέλευση και εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ