ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Σελ. /40
ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2023
Με πίστη, κόντρα στα προβλήματα

Ψάχνοντας τον δρόμο για τη διάκριση, η Εθνική ανδρών ξεκινά το Σάββατο 26/8 το «ταξίδι» της στη διοργάνωση της Ασίας

«Λαβωμένη» από τις απουσίες βασικών στελεχών (για διάφορους λόγους) αλλά με πίστη και αισιοδοξία για την καλύτερη δυνατή διάκριση και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, η Εθνική ομάδα ξεκινά από το Σάββατο 26/8 την περιπέτεια της στο φετινό Μουντομπάσκετ 2023 που θα διεξαχθεί σε τρεις χώρες: Την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία. Η Ελλάδα μετέχει αρχικά, στο πλαίσιο της Α' φάσης, στον 3ο όμιλο, που θα πραγματοποιηθεί στη Μανίλα, έχοντας ως αντιπάλους την Ιορδανία (26/8), τις ΗΠΑ (28/8) και τη Νέα Ζηλανδία (30/8).

Επιπλέον κίνητρο τα εισιτήρια για το Παρίσι 2024

Η κορυφαία διοργάνωση του αθλήματος σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, που φέρει τον επίσημο τίτλο «Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ» (με την παλιά ονομασία, Μουντομπάσκετ, πάντως, να παραμένει, κυρίως σε επίπεδο ΜΜΕ), άνοιξε την αυλαία της την Παρασκευή 25/8 (για τους μισούς ομίλους της Α' φάσης) και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 16/9. Η φετινή διοργάνωση, στην Ασία, είναι η 19η στην ιστορία και το «παρών» σε αυτή δίνουν 32 ομάδες από όλο τον κόσμο. Ειδικά φέτος, μάλιστα, οι αγώνες έχουν και μια επιπλέον βαρύτητα για αρκετές από τις χώρες που θα συμμετάσχουν, πέραν του στόχου της διάκρισης σε αυτή, καθώς μέσα απ' αυτό το Μουντομπάσκετ δίνονται και θέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, και συγκεκριμένα θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στο τουρνουά μπάσκετ του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη από δύο ομάδες (οι καλύτερες στη γενική κατάταξη) από Ευρώπη και Αμερική, καθώς και από μία από Αφρική, Ασία και Ωκεανία. Αυτό φυσικά αποτελεί στόχο και για την ελληνική ομάδα, παράλληλα με την προσπάθεια διάκρισης στη διοργάνωση.

Το σύστημα διεξαγωγής

Eurokinissi

Οσον αφορά το σύστημα διεξαγωγής, οι 32 ομάδες στην Α' φάση είναι χωρισμένες σε 8 ομίλους των τεσσάρων, από τους οποίους οι δύο πρώτοι προκρίνονται στην επόμενη φάση, των «16». Σε αυτή θα σχηματιστούν 4 νέοι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, μέσα από χιαστί διασταύρωση μεταξύ διπλανών ομίλων Α' φάσης (Α1 - Β2, Β1 - Α2 κ.ο.κ.), με τις ομάδες να μεταφέρουν σε αυτούς τη βαθμολογία τους από την Α' φάση (χωρίς όμως να ξαναπαίζουν μεταξύ τους ομάδες που ήταν στον ίδιο όμιλο της Α' φάσης). Από κει και πέρα, οι δύο πρώτες ομάδες καθενός από τους 4 νέους ομίλους θα προκριθούν στην προημιτελική φάση, από την οποία ξεκινούν τα παιχνίδια νοκ άουτ μέχρι και τον τελικό.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: Μείγμα εμπειρίας και φιλοδοξιών

Μπορεί η έναρξη της προετοιμασίας της Εθνικής ενόψει του φετινού Μουντομπάσκετ να μη συνοδευόταν από τους καλύτερους οιωνούς, με τα ζητήματα που προέκυπταν το ένα μετά το άλλο, ωστόσο λίγο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων στις τάξεις του ελληνικού συγκροτήματος όλα αυτά έχουν αφεθεί στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι για διάφορους λόγους απουσιάζουν από την αποστολή το «βαρύ χαρτί» της ομάδας, ο εκ των κορυφαίων παικτών του NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του, ενώ οι Νικ Καλάθης και Κώστας Σλούκας έθεσαν εαυτούς εκτός Εθνικής για λόγους ξεκούρασης από τις συνεχιζόμενες υποχρεώσεις σε επίπεδο συλλόγων. Στο απουσιολόγιο προστέθηκε και ο Κώστας Αντετοκούνμπο, ο οποίος επίσης δεν κατάφερε να έρθει στον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας μετά από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Τέλος, στα μισά της προετοιμασίας αποχώρησε από την αποστολή και ο Δημήτρης Αγραβάνης, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ιτούδης κατέληξε στην αποστολή που ταξίδεψε στην Ασία και η οποία, με αρκετούς έμπειρους αλλά και ανερχόμενους νέους παίκτες, θα διεκδικήσει μια καλή πορεία στο φετινό τουρνουά της FIBA. Σε αγωνιστικό επίπεδο, στα πλεονεκτήματα της ελληνικής ομάδας συγκαταλέγεται η παρουσία πολλών και ικανών παικτών στην περιφέρεια (Γουόκαπ, Παπανικολάου, Λαρεντζάκης, Θ. Αντετοκούνμπο), που έδειξε να αποτελεί και το σημαντικότερο όπλο της Εθνικής στον τρόπο παιχνιδιού της. Αδυναμία, από την άλλη, αποτελούν οι περιορισμένες λύσεις κάτω από το καλάθι, με την έλλειψη βαριών κορμιών, τον Παπαγιάννη ως βασικό σέντερ και εναλλακτική τον Χατζηδάκη.

Πάθος και πίστη η απάντηση στις αδυναμίες

Η πίστη για διάκριση μοιάζει διάχυτη στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος λίγο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων. Μιλώντας για τη συμμετοχή της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ, ο Δημήτρης Ιτούδης χαρακτήρισε επίτευγμα την παρουσία της ομάδας σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση. Δήλωσε περήφανος για τους παίκτες που απαρτίζουν την αποστολή της Εθνικής, τονίζοντας ότι όλοι έχουν καταλάβει τις δυσκολίες και είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επίτευξη των στόχων.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός στάθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ομάδας, αλλά και στις αδυναμίες που όπως είπε θα πρέπει να ξεπεραστούν και να μετατραπούν κι αυτές σε πλεονέκτημα, μέσω του πάθους και της πίστης που καλείται να επιδεικνύει η ομάδα σε κάθε παιχνίδι, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Ως προς του στόχους της Εθνικής ο Δ. Ιτούδης δεν θέλησε να ορίσει «ταβάνι», υπογραμμίζοντας ότι ο σκοπός είναι σε κάθε ματς να βελτιώνεται η εικόνα και να έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι αντίπαλοι

Μπορεί τα θεωρούμενα ως πρωτοκλασάτα ονόματα του ΝΒΑ να γύρισαν την πλάτη στην Εθνική ομάδα των ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι, αυτό όμως δεν εμποδίζει τους Αμερικανούς να προβάλλουν για άλλη μια φορά ως το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης. Αλλωστε σκοπεύουν και να «ξεπλύνουν» την αποτυχία των ΗΠΑ στην προηγούμενη διοργάνωση, στην Κίνα, με την πορεία της αμερικανικής ομάδας να σταματάει μόλις στα προημιτελικά, με ήττα από τη Γαλλία. Στην ομάδα απουσιάζουν τα «βαριά χαρτιά» από πλευράς ονομάτων, ωστόσο η παρουσία των Στιβ Κερ, Ερικ Σπόελστρα και Τάι Λου στο τεχνικό επιτελείο αποτελεί οδηγό επιτυχίας.

Από την πλευρά της η Νέα Ζηλανδία έχει την κρυφή φιλοδοξία να μπει σφήνα στο δίδυμο των ΗΠΑ - Ελλάδας, που φαντάζουν ως τα φαβορί για τις δύο θέσεις πρόκρισης - προφανώς, δηλαδή, να πετάξει έξω την Ελλάδα. Και αυτή όμως θα παρουσιαστεί «λαβωμένη», καθώς θα απουσιάσουν οι αδερφοί Γουέμπστερ και ο Στίβεν Ανταμς, και έτσι το βάρος θα κληθεί να σηκώσει ως σημαντικότερο πλέον όνομα στις τάξεις των Νεοζηλανδών ο Γιάνι Βέτσελ της Αλμπα Βερολίνου.

Τέλος, η Ιορδανία, θεωρητικά ο «αδύναμος κρίκος» του ομίλου, θέλει να διαψεύσει τα προγνωστικά και να κάνει αισθητή την παρουσία της, παρά τη δυσκολία της αποστολής της. Τα σπουδαιότερα ονόματα της ομάδας είναι ο πρώην άσσος της Φενερμπαχτσέ, Αχμέτ Ντουβερίογλου, και ο νατουραλιζέ, πρώην ΝΒΑer, Ρόντνεϊ Χόλις - Τζέφερσον.


Μπ. Τσ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Ο παγκόσμιος Μ. Τεντόγλου και η συγκλονιστική Αντ. Ντρισμπιώτη

Η νέα «χρυσή» επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου και η συγκλονιστική προσπάθεια της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 35 χλμ. βάδην, όπου ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, αποτέλεσαν τα ορόσημα και τα μοναδικά μετάλλια της ελληνικής αποστολής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης. Με τις νέες επιτυχίες να αυξάνουν την συνολική συγκομιδή της Ελλάδας σε μετάλλια στην ιστορία της διοργάνωσης σε 25.

Σε ένα συγκλονιστικό τελικό ο κορυφαίος άλτης του κόσμου, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στο αγώνισμα, «πέταξε» στην κορυφή έχοντας καλύτερο άλμα στα 8,52 μ., το οποίο βρήκε στην τελευταία του προσπάθεια, αφήνοντας 2ο τον Τζαμαϊκανό Πίνοκ με 8,50 μ. και 3ο τον συμπατριώτη του, Τατζέι Γκέιλ, με 8,27 μ. Η νέα επιτυχία βάζει τον αθλητή του Γιώργου Πομάσκι στο πάνθεον των σπουδαιότερων μορφών του αγωνίσματος όλων των εποχών, καθώς είναι κάτοχος του τίτλου στο αγώνισμα σε όλες τις σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις (Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα) σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο βάδην η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη με την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στα 35 χλμ., τερματίζοντας σε 2.43.22, συνέχισε τον κύκλο των προσωπικών επιτυχιών της, μετά τα δυο χρυσά σε 20 χλμ. και 35 χλμ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πριν έναν χρόνο. Χάρισε έτσι στην Ελλάδα και το πρώτο της μετάλλιο στο αγώνισμα του βάδην σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα συγχαρητήρια του Δ. Κουτσούμπα σε Τεντόγλου και Ντρισμπιώτη

Σε δήλωσή του για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Μίλτο Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει:

«Αγώνας μέχρι τέλους. Ο,τι και να πει κανείς γι' αυτόν τον αθλητή είναι λίγο. Οι δηλώσεις για τους συναθλητές του, η αντίληψή του για τον αγώνα, δείχνουν τον χαρακτήρα, τη σεμνότητα αλλά και την υπεροχή ενός παγκόσμιου πρωταθλητή, που έχει την ανατροπή στο αίμα του. Θερμά συγχαρητήρια.

Να 'ναι καλά και να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, μαζί με τον ασυμβίβαστο αγωνιστή Γιώργο Πομάσκι».

Σε αντίστοιχη δήλωση για τη «χάλκινη» επιτυχία της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 35 χλμ. βάδην, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ψυχή, θέληση, αλλά και τακτική διαχείρισης με μαεστρία ενός δύσκολου αγώνα. Γι' αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στον κόσμο και του πρώτου της μεταλλίου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Καλή ξεκούραση και καλή δύναμη για τη συνέχεια».

Οι άλλοι όμιλοι

1ος (Μανίλα): Αγκόλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Φιλιππίνες, Ιταλία

2ος (Μανίλα): Κίνα, Πόρτο Ρίκο, Σερβία, Νότιο Σουδάν

4ος (Μανίλα): Αίγυπτος, Μεξικό, Λιθουανία, Μαυροβούνιο

5ος (Οκινάουα): Αυστραλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιαπωνία

6ος (Οκινάουα): Πράσινο Ακρωτήρι, Γεωργία, Βενεζουέλα, Σλοβενία

7ος (Τζακάρτα): Βραζιλία, Ιράν, Ακτή Ελεφαντοστού, Ισπανία

8ος (Τζακάρτα): Καναδάς, Γαλλία, Λετονία, Λίβανος

3ος ΟΜΙΛΟΣ
Το πρόγραμμα
Σάββατο 26/8

11.45 Ιορδανία - Ελλάδα (ΕΡΤ1 / Novasports Start), 15.40 ΗΠΑ - Νέα Ζηλανδία (Novasports Start)

Δευτέρα 28/8

11.45 Νέα Ζηλανδία - Ιορδανία (Novasports Start), 15.40 Ελλάδα - ΗΠΑ (ΕΡΤ1 / Novasports Start)

Τετάρτη 30/8

11.40 ΗΠΑ - Ιορδανία (Novasports Start), 15.40 Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία (ΕΡΤ1 / Novasports Start)

Η αποστολή της Εθνικής

Γκαρντ: Τόμας Γουόκαπ, Μιχάλης Λούντζης, Δημήτρης Μωραΐτης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Νίκος Ρογκαβόπουλος, Λευτέρης Μποχωρίδης

Φόργουορντ: Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Ντίνος Μήτογλου, Θανάσης Αντετοκούνμπο

Σέντερ: Γιώργος Παπαγιάννης, Μανώλης Χατζηδάκης

Προπονητής: Δημήτρης Ιτούδης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ