ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 20 Αυγούστου 2023
Σελ. /32
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Υψηλές ελληνικές προσδοκίες στη Βουδαπέστη

Παρουσία των κορυφαίων και με 22μελή αποστολή, η Εθνική ομάδα παρουσιάζεται με αρκετές φιλοδοξίες στη διοργάνωση | Δεσπόζουν οι παρουσίες του Τεντόγλου στο μήκος και της Ντρισμπιώτη στο βάδην

Το χρυσό που λείπει από τη συλλογή του θα ψάξει στη Βουδαπέστη ο κορυφαίος Μίλτος Τεντόγλου

INTIME NEWS

Το χρυσό που λείπει από τη συλλογή του θα ψάξει στη Βουδαπέστη ο κορυφαίος Μίλτος Τεντόγλου
Ακριβώς έναν χρόνο μετά την προηγούμενη διοργάνωση του Ορεγκον, οι αθλητές και αθλήτριες της Εθνικής ομάδας στίβου ετοιμάζονται να κυνηγήσουν τη μέγιστη δυνατή διάκριση για την ελληνική αποστολή και τους προσωπικούς τους στόχους στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης, που διεξάγεται από τις 19 έως τις 27 Αυγούστου στο «National Athletics Centre». Η Ελλάδα θα δώσει το «παρών» με 22μελή αποστολή, στην οποία περιλαμβάνονται τα περισσότερα σπουδαία ονόματα του ελληνικού στίβου, και οι φιλοδοξίες για διακρίσεις είναι για μια ακόμα φορά υψηλές.

Το ραντεβού της Βουδαπέστης είναι το 19ο στην ιστορία της διοργάνωσης, που φέτος επιστρέφει σε ευρωπαϊκό έδαφος, συνοδευόμενη από ιδιαιτερότητες: Π.χ. το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού διεξάγεται διοργάνωση μόλις έναν χρόνο μετά την προηγούμενη, λόγω των αλλαγών που έφερε στο αθλητικό καλεντάρι η πανδημία του κορονοϊού, με τις αναβολές και τις μεταθέσεις των διοργανώσεων. Επιπλέον, η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται ακριβώς έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, δίνοντας άλλη βαρύτητα στους στόχους των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών που θα πάρουν μέρος, καθώς θέλουν να τεστάρουν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Με εφαλτήριο τη διπλή επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα κυνηγήσει τη διάκριση και στο Παγκόσμιο

Associated Press

Με εφαλτήριο τη διπλή επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα κυνηγήσει τη διάκριση και στο Παγκόσμιο
Συνολικά οι συμμετοχές των αθλητών και αθλητριών στη Βουδαπέστη ξεπερνούν τις 2.000 (2.187 περιλαμβάνονται στις λίστες συμμετοχής των αγωνισμάτων), που θα εκπροσωπήσουν περισσότερες από 200 χώρες του πλανήτη.

«Χρυσές» ελπίδες από Τεντόγλου και Ντρισμπιώτη

Το μήκος και το βάδην, όπου δεσπόζουν οι παρουσίες του χρυσού Ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου και της δις πρωταθλήτριας Ευρώπης Αντιγόνης Ντρισμπιώτη αντίστοιχα, είναι τα αγωνίσματα στα οποία επικεντρώνονται οι ελληνικές φιλοδοξίες διάκρισης, μέχρι και για χρυσά μετάλλια. Στο μήκος ο κορυφαίος Ελληνας άλτης θα κυνηγήσει στην ουγγρική πρωτεύουσα το μοναδικό χρυσό που λείπει από τη συλλογή του στο αγώνισμα, ένα μετάλλιο που πέρυσι στο Ορεγκον το έχασε στην τελευταία προσπάθεια από τον Κινέζο Γουάνγκ. Με τον αθλητή του Γιώργου Πομάσκι να προέρχεται από μια σταθερή και πολύ καλή σεζόν, με καλύτερη φετινή επίδοση στα 8,41 μ., δικαίως λογίζεται ως το φαβορί για την πρωτιά. Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που θεωρητικά, βάσει της λίστας των αθλητών που θα συμμετάσχουν, φαντάζει ως ο μοναδικός με τις δυνατότητες για ένα άλμα πάνω από την καλύτερη φετινή του επίδοση και ως εκ τούτου ικανό να του δώσει την πρωτιά.

Στο βάδην, με την 4η θέση πέρυσι στο Ορεγκον να αποτελεί την αρχή για μια σπουδαία χρονιά για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, την οποία ακολούθησαν οι δύο ευρωπαϊκοί τίτλοι σε 20 χλμ. και 35 χλμ. στο Μόναχο, η Ελληνίδα αθλήτρια επιστρέφει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα βάζοντας πλέον στόχο μια θέση στο βάθρο. Η ίδια έχει δείξει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς πριν λίγες βδομάδες κατέρρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 20 χλμ., εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Προσδοκίες σε άλματα και ρίψεις

Με μεγάλες προσδοκίες θα αγωνιστεί στον ακοντισμό η Ελίνα Τζένγκο

Copyright 2022 The Associated

Με μεγάλες προσδοκίες θα αγωνιστεί στον ακοντισμό η Ελίνα Τζένγκο
Πέραν των δύο βασικών φαβορί για κάποια ελληνική πρωτιά, τα αγωνίσματα των αλμάτων και των ρίψεων μοιάζουν να είναι αυτά όπου σε μία ακόμα διεθνή διοργάνωση τα τελευταία χρόνια η Εθνική ομάδα συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες διάκρισης.

Ανάμεσα στις ελληνικές παρουσίες ξεχωρίζει αυτή της πολύπειρης πλέον Κατερίνας Στεφανίδη, η οποία θα δώσει το «παρών» σε ένα ακόμα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Με καλύτερη φετινή επίδοση στα 4,62 μ. θα κυνηγήσει την επιτυχία, με επιπρόσθετο στόχο να πιάσει το όριο συμμετοχής (4,72 μ.) για τους Ολυμπιακούς του 2024.

Με υψηλές βλέψεις θα εμφανιστεί στη Βουδαπέστη και η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό, η οποία καταγράφει τη δεύτερη παρουσία της στο παγκόσμιο ραντεβού του στίβου, μετά την περσινή στο Ορεγκον, όπου είχε μείνει εκτός τελικού. Από τότε ωστόσο η παρουσία της ήταν συνεχώς ανοδική, με αποκορύφωμα την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με σπουδαία βολή στα 65,81 μ., ενδεικτική των μεγάλων δυνατοτήτων της νεαρής αθλήτριας.

Με στόχο να κάνει την υπέρβαση στο επί κοντώ, ο Εμμανουήλ Καραλής δείχνει να είναι φέτος πιο κοντά από κάθε άλλη φορά για κάτι τέτοιο. Αν και ο συναγωνισμός στο αγώνισμα αναμένεται ιδιαίτερα υψηλός, με τρεις αθλητές (Ντουπλάντις, Γκούτορμσεν και Ομπιένα) να σημειώνουν επιδόσεις σταθερά πάνω από τα 5,90 μ. και αρκετούς άλλους πάνω από 5,82 μ., ο Ελληνας αθλητής, με καλύτερο φετινό άλμα στα 5,82 μ. κι αυτός, δείχνει ότι έχει τις δυνατότητες για είσοδο στην 8άδα του τελικού.

Με προσδοκίες για την καλύτερη δυνατή διάκριση θα εμφανιστούν στη σφυροβολία ο Μιχάλης Αναστασάκης και ο Χρήστος Φραντζεσκάκης, με τους δύο νεαρούς αθλητές να έχουν ως πρώτο στόχο την είσοδο στον τελικό. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, μετά από μια χρονιά αλλαγών και προσαρμογών, η Σταματία Σκαρβέλη επιδιώκει μια βολή πάνω από τα 70 μ., που ίσως αποδειχθεί ικανή να την οδηγήσει στον τελικό.

Στα σπριντ, με ανεβασμένη ψυχολογία αλλά και αυτοπεποίθηση για το καλύτερο δυνατό θα κάνει το ντεμπούτο της στη διοργάνωση η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 200 μ., προερχόμενη από μια σπουδαία σεζόν, κατά την οποία έκανε νέο ατομικό ρεκόρ με 22.87. Τέλος, με αρωγό την καλή παρουσία της στο περσινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου θα εμφανιστεί - επίσης στο ντεμπούτο της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - και η Δήμητρα Γναφάκη στα 400 μ. εμπόδια.

Η ελληνική αποστολή
Ανδρες

Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής

Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου

Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης, Ανδρέας Πανταζής, Νίκος Ανδρικόπουλος

Σφαιροβολία: Οδυσσέας Μουζενίδης

Σφυροβολία: Μιχάλης Αναστασάκης, Χρήστος Φραντζεσκάκης, Κώστας Ζάλτος

20 χλμ. / 36 χλμ. βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ

Γυναίκες

200 μ.: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου

400 μ. εμπόδια: Δήμητρα Γναφάκη

Υψος: Τατιάνα Γκούσιν, Παναγιώτα Δόση

Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη, Ελένη Πόλακ

Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη

Ακοντισμός: Ελίνα Τζένγκο

20 χλμ. βάδην / 35 χλμ. βάδην: Κυριακή Φυλτισάκου, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

35 χλμ. βάδην: Ολγα Φιάσκα

20 χλμ. βάδην: Χριστίνα Παπαδοπούλου

Οι ελληνικές συμμετοχές το τριήμερο 19 - 21 Αυγούστου
Σάββατο 19/8
  • Πρωί (09.50 - 14.40): Προκριματικά

09.50: 20 χλμ. βάδην (Α), τελικός: Παπαμιχαήλ

11.30: Σφαιροβολία (Α), προκριματικός: Μουζενίδης

13.00: Σφυροβολία (Α), προκριματικός α' γκρουπ: Αναστασάκης, Φραντζεσκάκης, Ζάλτος

  • Απόγευμα (20.00 - 22.00): Προκριματικά - τελικοί

20.35: Τριπλούν (Α), προκριματικός: Τσιάμης, Ανδρικόπουλος, Πανταζής

Κυριακή 20/8
  • Πρωί (08.15 - 14.15): Προκριματικά

08.15: 20 χλμ. βάδην (Γ), τελικός: Ντρισμπιώτη, Παπαδοπούλου, Φιλτισάκου

  • Απόγευμα (17.30 - 20.30): Προκριματικά - τελικοί
Δευτέρα 21/8
  • Απόγευμα (19.30 - 22.00): Προκριματικά - τελικοί

19.40: Επί κοντώ (Γ), προκριματικός: Στεφανίδη, Πόλακ

19.50: 400 μ. εμπόδια (Γ), προκριματικός: Γναφάκη

Οι αγώνες μεταδίδονται από την ΕΡΤ3.

ΑΕΚ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ το Σάββατο 19/8

Υπό τη βαριά σκιά των γεγονότων στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ υποδέχεται το Σάββατο 19/8 στην «OPAP Arena» την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (21.45 - Cosmote Sport 1), στον επαναληπτικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Η «Ενωση» έχει προβάδισμα πρόκρισης στα πλέι οφ, μετά τη νίκη της με 2-1 στην Κροατία.

  • Αρχίζει το πρωτάθλημα της Super League. Το Σάββατο: ΠΑΣ Γιάννινα - Κηφισιά. Την Κυριακή: ΟΦΗ - Αρης, ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης, Ολυμπιακός - Πανσερραϊκός.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ