ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
Τσιμουδιά

Η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του συστήματος Υγείας στη χώρα μας
Η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του συστήματος Υγείας στη χώρα μας
Διαβάσαμε και ξαναδιαβάσαμε τις προχτεσινές ανακοινώσεις των κομμάτων για τη σύσκεψη Μητσοτάκη - UEFA - ΠΑΕ, με θέμα την «οπαδική βία». Σε καμία δεν βρήκαμε ούτε μια λέξη για τα νήματα που συνδέουν τους «οπαδικούς στρατούς» με τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγαλομετόχων και των χορηγών. Το ίδιο και στα ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ την επομένη της σύσκεψης, που υιοθετούν σχεδόν αυτούσιες τις «αναλύσεις» κυβέρνησης, UEFA και ΠΑΕ περί - γενικά και αόριστα - «κοινωνικού φαινομένου» της βίας στα γήπεδα, βγάζοντας την ουρά τους απέξω ενώ έχουν την πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη. Το αποκορύφωμα της υποκρισίας είναι οι «παραινέσεις» παραγόντων του ποδοσφαίρου μετά τη σύσκεψη «να μείνουν τα παραβατικά στοιχεία έξω από τα γήπεδα», όταν υπάρχουν εικόνες μεγαλομετόχων των ΠΑΕ να εισβάλουν στο γήπεδο με κουμπούρια στη ζώνη, άλλοι να συνοδεύονται από μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και άλλοι να εμφανίζονται να κάνουν ...«εξυπηρετήσεις» σε δηλωμένους ανθρώπους του υπόκοσμου! Πίσω από τη δήθεν «μάχη της φανέλας» κρύβεται η αντιπαράθεση για «δουλειές» που δεν αφορούν στενά το ποδόσφαιρο, αλλά συνολικά την επιχειρηματική τους δράση. Σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς εμπλέκονται και οι «οπαδικοί στρατοί», με πολλαπλούς ρόλους και αποστολές. Με ποδοσφαιρικούς όρους, λοιπόν, στο «ποδόσφαιρο - επιχείρηση», όπου «παίζουν μπάλα» ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις «πετούν την μπάλα στην εξέδρα» για τους «οπαδικούς στρατούς», επειδή με την πολιτική τους παίζουν ρόλο σπόνσορα και ...διαιτητή στους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, μέσα και γύρω από τα στάδια.

Σαπίλα...

Αλλη μια επιβεβαίωση της σαπίλας που εξαπλώνεται σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής στον καπιταλισμό, σε βάρος του λαού και της νεολαίας, είναι να θεωρείται «προοδευτικό μέτρο» η νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χρήσης κάνναβης για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς. Μετά την Ολλανδία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, που διαθέτουν τέτοιους νόμους, ήρθε η σειρά της Γερμανίας να νομοθετήσει την ελεύθερη κατοχή και χρήση κάνναβης, αλλά και την καλλιέργεια με σκοπό την πώληση, προσφέροντας έναν πρώτης τάξης φερετζέ για όσους και σήμερα βγάζουν κέρδη από την μπίζνα των ναρκωτικών. Στο μέτρο αυτό συμφωνούν όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς, παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων της Υγείας ότι η κάνναβη είναι επικίνδυνη και ιδιαίτερα επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά για τον εγκέφαλο.

... παντού

Για να θολώσει μάλιστα τα νερά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει ...εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους της κάνναβης, την ώρα που επιτρέπει την καλλιέργεια, τη χρήση και την εμπορία της! Στα «επιχειρήματα» της νομιμοποίησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πάταξη του παράνομου εμπορίου, η πιο ασφαλής χρήση και τελικά ο περιορισμός της, ενώ η πείρα απ' όπου εφαρμόστηκαν ανάλογα μέτρα δείχνει ότι οδηγούν στα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Παραφράζοντας τον Βάρναλη, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του «κερνάνε τον λαό χασίσι, όνειρα, ψέματα και μίση», εν μέσω πολεμικής προπαρασκευής και με τη νέα οικονομική κρίση προ των πυλών της γερμανικής (και ευρωπαϊκής) οικονομίας.

Αυτοκτονίες

Ιστορικό υψηλό κατέγραψαν οι αυτοκτονίες στις ΗΠΑ το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που τις καθιστούν την 11η κύρια αιτία θανάτου, αμέσως μετά τη χρόνια ηπατική νόσο και πάνω από τη γρίπη και την πνευμονία. Σχεδόν 50.000 Αμερικανοί, πολλοί απ' αυτούς με σοβαρό ψυχοπαθολογικό υπόβαθρο, την περασμένη χρονιά αφαίρεσαν μόνοι τους τη ζωή τους. Την επιδείνωση της ψυχικής υγείας στη λεγόμενη «μητρόπολη του καπιταλισμού» επιβεβαιώνουν και άλλες έρευνες, ενώ συνδέεται επίσης με έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής και άλλων μορφών βίας. Στην επιφάνεια βγαίνουν όμως και τα σοβαρά εμπόδια που θέτει η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας για την πρόσβαση σε κατάλληλη και έγκαιρη επιστημονική στήριξη: 9 στους 10 Αμερικανούς θεωρούν ότι η χώρα αντιμετωπίζει «κρίση ψυχικής υγείας» και 6 στους 10 ενήλικες που αξιολογούσαν ως «ανεκτή» ή «άσχημη» την ψυχική τους υγεία δήλωσαν πως δεν μπορούν να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα, κυρίως «λόγω του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών». Που σημαίνει ότι αναζητούν βοήθεια αλλά δεν μπορούν να την έχουν, σε ένα σύστημα που από τη μια μεγαλώνει τα αδιέξοδα για τα λαϊκά στρώματα και από την άλλη αφήνει απροστάτευτους όσους νοσούν, με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1750 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης κλασικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.

1932 Πεθαίνει στη Θεσσαλονίκη, υποκύπτοντας στα τραύματά του, ο κομμουνιστής εργάτης Χ. Σταμπουλίδης, ο οποίος είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση από συμμορίες της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ενωση Ελλάς (ΕΕΕ).

1933 Γεννιέται ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι.

1944 Οι ναζί δολοφονούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ τον ηγέτη του γερμανικού προλεταριάτου και πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, Ερνστ Τέλμαν.

1944 Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού ΕΑΜ (ΕΕΑΜ) αποφασίζει τη μετονομασία της σε Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

1950 Δολοφονείται από ακροδεξιά στοιχεία ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βελγίου, Ζουλιέν Λαό. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν πάνω από 300.000 εργάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1967 Πεθαίνει ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1978 Ψηφίζεται στη Βουλή (στο θερινό τμήμα) ο Ν. 815 για τα ΑΕΙ, που θα πυροδοτήσει κύμα οξύτατων αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος, πανεπιστημιακών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο νόμος προέβλεπε αυστηρότερες διατάξεις ως προς το εξεταστικό, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και διατήρηση του θεσμού της έδρας.

1981 Αμερικανικά μαχητικά F-14Α του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» καταρρίπτουν 2 λιβυκά αεροσκάφη SU-22 στον κόλπο της Σίδρας, τη θαλάσσια περιοχή της οποίας η Λιβύη θεωρούσε μέρος των εθνικών της υδάτων αλλά οι ΗΠΑ ισχυρίζονταν ότι ήταν διεθνή ύδατα.

1985 Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Βηρυτό. Μέσα σε τρεις μέρες σκοτώνονται 113 άτομα στον μουσουλμανικό και στον χριστιανικό τομέα.

1999 Μεγάλος σεισμός στην Τουρκία αφήνει πίσω του 17.127 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και σχεδόν 300.000 άστεγους. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 00.02 τοπική ώρα, ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (7,8 βαθμών σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο). Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην περιοχή της Νικομήδειας (Ιζμίτ), 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ