ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας το Εθνικό Συμβούλιο

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου τάσσεται υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Δ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η λύση ομοσπονδίας έγινε δεκτή όχι ως η ιδανική λύση αλλά ως λύση ανάγκης.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ μιλούσε σχετικά με την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία, ύστερα από σχετικό αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναπτύχθηκαν οι θέσεις των κομμάτων για τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Οπως έγινε γνωστό, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και οι ΕΔΗ τάχθηκαν χωρίς προϋποθέσεις υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης.

Το ΚΙΣΟΣ υποστήριξε την ομοσπονδιακή λύση, με την παρατήρηση ότι σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η ταμπέλα.

Υπέρ ενιαίου κράτους τάχθηκαν οι Νέοι Ορίζοντες, αδιευκρίνιστη ήταν η θέση του ΑΔΗΚ, ενώ οι Οικολόγοι ζήτησαν επανεξέταση όλων των θεμάτων που άπτονται της λύσης.

Στις δηλώσεις του ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε παραγωγική τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και ανέφερε ότι η πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος Κληρίδης, για πιο αποτελεσματική λειτουργία του σώματος, καλύπτει όλες τις πτυχές της λειτουργίας του, το ρόλο και τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Είπε επίσης ότι η πρόταση πέρασε πολύ εύκολα.

Συζήτηση για προσχέδιο λύσης του Κυπριακού

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε επίσης πως δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις, αλλά ούτε και πληροφορίες για πρόθεση του Αλβαρο ντε Σότο να υποβάλει προσχέδιο λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

Ολοι υποψιαζόμαστε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά δεν υπάρχει οτιδήποτε συγκεκριμένο, είπε ο Δ. Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε ύστερα από συνάντησή του με τη γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Ο Δ. Χριστόφιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βουλή με προτάσεις νόμου να προχωρήσει στην υιοθέτηση των παρατηρήσεων της ελεγκτικής υπηρεσίας και θεραπεία των παρατυπιών που σημειώνει.

Η Χρ. Γιωρκάτζη από την πλευρά της δήλωσε ότι και η Βουλή μπορεί να συμβάλει στο έργο της, αξιοποιώντας τις εκθέσεις.

Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει βελτίωση στην κυβερνητική μηχανή σε σχέση με τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση.

Ιδού ο «νυμφίος»...

Σαν τον «νυμφίο» που επιχειρεί ν' αποπλανήσει τις «μωρές παρθένες» για να τις διακορεύσει, συμπεριφέρθηκε προς τους Θεσσαλούς, στη διάρκεια της προχτεσινής επίσκεψής του - επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου - ο Γιάννος Παπαντωνίου. Απ' αυτή την άποψη ίσως και είχαν συμβολικό χαρακτήρα τα εγκαίνια από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας των γεφυρών του Πηνειού, στις οποίες η Δημοτική Αρχή Λάρισας έδωσε ονόματα «νυμφών» και συγκεκριμένα των «Πηνειάδων», των «Αχελωίδων», των «Κασταλίδων», των «Κρηνίδων» και των «Ναϊάδων». Και μπορεί μεν οι παρευρισκόμενοι στα εγκαίνια Λαρισαίοι να μην «ξεστρίφτηκαν» στα γέλια, ακούγοντας το... αγγλοσαξονικό χιούμορ του Γιάννου - ευχήθηκε να υπάρξουν πολλοί Λαρισαίοι γαμπροί που θα διασχίσουν τις γέφυρες που εγκαινίασε, μπερδεύοντας τις μυθικές «νύμφες» με τις... σύγχρονες ρομαντικές χαζογκόμενες - αλλά «γέλασαν μέχρι δακρύων», οι Θεσσαλοί, βλέποντας έναν ακόμα «ντούρο εκσυγχρονιστή» να μεταλλάσσεται σε «δημαγωγό λαϊκιστή». Βεβαίως, ο Γιάννος δεν παρέλειψε να εκθειάσει την «εκσυγχρονιστική» πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά - συνέδριο γαρ και προ του «Καραμανλικού κινδύνου» - όπου βρέθηκε κι όπου στάθηκε μοίραζε υποσχέσεις κι αναλάμβανε δεσμεύσεις.

Ετσι, αφού δήλωσε ότι «μέχρι το τέλος του 2007 θα έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες των πολιτών της Θεσσαλίας» - στην Ελλάδα δε φορολογούνται τα «ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα» - άρχισε τα ταξίματα, καθώς το «τάμα δε χαλάει σπίτια».

Εταξε:

  • Λύση του προβλήματος της λειψυδρίας που ταλαιπωρεί - με ιδιαίτερη ένταση φέτος - τη Θεσσαλία, δεσμευόμενος ότι θα ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου, θα τελειώσει σύντομα το φράγμα Σμοκόβου και θα προχωρήσει, με γοργούς ρυθμούς, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Βεβαίως, τα ταξίματα για τον Αχελώο, ιδιαίτερα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κατάντησαν «ανέκδοτο» για τους Θεσσαλούς και κανένας δεν πιστεύει ότι οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις έχουν κάποια αξία.
  • Ισόρροπη ανάπτυξη, μέσω των κονδυλίων του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ομως, είναι σ' όλους γνωστό, πλέον, ότι αυτά τα κονδύλια «πάνε» στις τσέπες λίγων και επιτήδειων και διατίθενται για έργα που ωφελούν κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο, π.χ., ότι η Εκτροπή του Αχελώου κι άλλα αναγκαία παραγωγικά έργα δεν εντάσσονται στο Γ` ΚΠΣ.
Από «κοντά» οι υφυπουργοί και γραμματείς

Κοντά στον Γ. Παπαντωνίου στο σπορ του «ταξίματος» επιδόθηκαν και οι υφυπουργοί, ιδίως οι εκ Λαρίσης καταγόμενοι και ενταύθα πολιτευόμενοι, Φ. Χατζημιχάλης και Ν. Φαρμάκης.

Ο πρώτος «έλυσε» στα λόγια το πρόβλημα έλλειψης αρδευτικών και άλλων εγγειοβελτιωτικών έργων κι ο δεύτερος «ξεπέρασε» το πρόβλημα της ανεργίας, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει ένα πρόγραμμα δήθεν αντιμετώπισής της, παρακάμπτοντας το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο εκφράζει αντιρρήσεις ως προς τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος και διατυπώνει ενστάσεις και επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Δ. Θάνος έταξε αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων και προκήρυξη 1.500 προγραμμάτων Πρόνοιας. Ως μη Θεσσαλός αυτός δεν έχει να χάσει κάτι, όταν θ' αποδειχτεί ότι έλεγε ψέματα...

Αθλητικά έργα στο Νομό Λάρισας συνολικού κόστους 6,5 δισ. δρχ. έταξε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ν. Εξαρχος, τα ίδια τα οποία εξαγγέλλονται συνεχώς την τελευταία δεκαετία και ποτέ δεν κατασκευάζονται.

Τον «πρόγκιξαν»...

Επιστρέφοντας στον Γιάννο, πρέπει να πούμε ότι μάλλον έφυγε απογοητευμένος από τη Θεσσαλία. Οχι ότι περίμενε να βρει πολλές «μωρές παρθένες» εκεί, αλλά πικράθηκε που τα έβαλαν μαζί του και οι ΠΑΣΟΚοι. Τα «σχολιανά» του άκουσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ και των Γραμματειών των Νομαρχιακών Επιτροπών της Περιφέρειας, όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές στην οικονομία και στην κοινωνία. Και δεν του επιτέθηκαν μόνο οι «αντισημιτικοί», αλλά και πολλοί «εκσυγχρονιστές».

Δύσκολοι καιροί για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ - δύσκολα να τη «βγάλει καθαρή» αυτή τη φορά ο Σημίτης - και ακόμα πιο δύσκολα για το Γιάννο. Ερχεται και ο ανασχηματισμός...


Π. Ρ.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Διαφωνούν αλληλεγγύως συμφωνούντες

Η υπάτη αρχή του ΠΑΣΟΚ, που διαχειρίζεται το νεοφιλελεύθερο «εκσυγχρονισμό», γαντζώθηκε στα παραπόρτια της Χαριλάου Τρικούπη και απείλησε τους εσωκομματικούς, ομοιο-νεοφιλελεύθερους, δήθεν αντιρρησίες: - Αποθανέτω η ψυχή μου, μετά των αλλοφύλων. Εσείς παραβιάζετε τον όρκο των «τριών σωματοφυλάκων»: Ολοι για τον Ενα και ο Ενας...

Αυτό σημαίνει «καθαρές λύσεις», δήλωσε θυμωμένα, δηλαδή ότι ή όλοι μαζί θα επιβιώσουμε ή ότι όλοι μαζί θα παραδώσουμε στην άλλη έκφραση του νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο και εμείς υπηρετούμε με παραδειγματική συνέπεια.

Και ξαφνικά πέταξε την εγκαιροφλεγή απειλή:

- Οψόμεθα λοιπόν ες Φιλίππους, δηλαδή στο συνέδριο του Οκτώβρη...

Στην αρχή αιφνιδιασμός, αναταραχή, πανδαιμόνιο, έκπληξη, αμηχανία και τελικά βολική συμμόρφωση «προς τας υποδείξεις», σύμφωνα και με την προτροπή του Ντ' Αρτανιάν: Ολοι για τον Ενα και ο ΕΝΑΣ, αυτός, ανελαστικά αμετακίνητος στην ευρω-ΝΑΤΟική αποστολή του. Θα ιδωθούμε, λοιπόν, τον Οκτώβρη, κατέληξε, εκεί στη νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ, δηλαδή, του ταχυ-συνεδρίου για να αναβαθμιστεί η εντολή κατολίσθησης προς τον ΟΝΕ κατήφορο και τον «εκσυγχρονισμό», την περιοριστική, δηλαδή, οικονομική πολιτική, την ίδια δημοσιονομική πρακτική, την εκθεμελίωση του δημόσιου τομέα και των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων και τη συνέχιση των «διευκολύνσεων» στους Ευρωατλαντικούς βομβαρδιστές, οι οποίοι συνεχίζουν να σκοτώνουν γυναικόπαιδα και στο Ιράκ και να οδηγούν σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση τη βαλκανική γειτονιά.

Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη τα πραγματικά προβλήματα και την παγίδα διαλόγου για το Ασφαλιστικό, μετέτρεψε, ο κράτιστος, την άμυνά του σε επίθεση κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που τον πίεζε για επιστροφή στην παλιά καλή συνταγή των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, αλλά με αριστερόστροφη και όχι εκσυγχρονιστική ρητορική.

`Η με στηρίζετε ή φεύγω, τους είπε και βέβαιος για την αποτελεσματικότητα της απειλής, τους παρότρυνε να έρθουν διαβασμένοι τον Οκτώβρη για την επαναστίλβωση της «λαϊκής εντολής» στη βάση του μεσσιανικού δόγματος του βασιλιά Ηλιου: «Το κράτος είμ' εγώ και μετά από μένα (le deluge) ο κατακλυσμός», δηλαδή το κεραμιδαριό!


Του
Γιώργου Κ.ΤΣΑΠΟΓΑ

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις», που, σήμερα, επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παύλος Αλέπης, μια συζήτηση με την Ελένη Μπέλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, την Μαρία Νεγρεπόντη - Δεληβάνη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου και τον Γιάννη Μηλιό, καθηγητή Πανεπιστημίου, για την «παγκοσμιοποίηση» και τις στρατηγικές που αναπτύσσονται.

Το «Στίγμα» γιορτάζει στα τρένα

Αύριο, Παρασκευή 29 του Ιούνη, από τις 8μ.μ., το περιοδικό «Το Στίγμα» σας περιμένει για ένα «ταξίδι» πάνω στις ράγες των τρένων στο Μουσείο Σιδηροδρόμων του ΟΣΕ, στην οδό Λιοσίων 299 και Σιώκου 4 (είσοδος από Σιώκου).

Το «ταξίδι» ξεκινάει στις 8μ.μ. με επίσκεψη - ξενάγηση στα παλιά βαγόνια του ΟΣΕ.

Στις 9μ.μ. ο ιστορικός Δημήτρης Λιβιεράτος μιλάει για την ιστορία του σιδηροδρομικού κινήματος στην Ελλάδα με παράλληλη προβολή διαφανειών.

Στις 9.15μ.μ. θα αρχίσει η συζήτηση με θέμα: «Η νεοφιλελεύθερη πολιτική και οι απαντήσεις της Αριστεράς» με τη συμμετοχή των: Παναγιώτη Γεωργιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκο Φλαμπουράρη, μέλος της ΠΓ του Συνασπισμού, Παναγιώτη Μαντά, μέλος του ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, Βασίλη Μηνακάκη, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ. Συντονίζει ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, μέλος της Γραμματείας της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».

Και μετά το πέρας της συζήτησης, περίπου στις 10.30μ.μ., θα ακολουθήσει φαγητό, ποτό, μουσική και χορός με τη ρεμπέτικη κομπανία των Ασώτων σε ένα γλέντι μέχρι το σφύριγμα του πρωινού τρένου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ