ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αυξάνεται διαρκώς η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη

Με αποφάσεις και ανακοινώσεις για συγκέντρωση όλο και περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, αυξάνοντας συνεχώς τους κινδύνους γενίκευσης της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και επιβεβαιώνοντας τον μακρόχρονο χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι αιματηρές μάχες σε ανατολική και νότια Ουκρανία, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών αμάχων από ρωσικούς και ουκρανικούς βομβαρδισμούς, ενώ συνεχίζονται και οι επιθέσεις με drones εντός της Ρωσίας και στην κατεύθυνση της Μόσχας.

Ρωσία: Ενίσχυση στρατευμάτων και αναδιάταξη δυνάμεων στα σύνορα με το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία θα συγκεντρώσει επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στα δυτικά της σύνορα, δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού σε ομιλία του στο διοικητικό συμβούλιο του υπουργείου, επικαλούμενος την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τα σχέδια μεγάλης στρατιωτικής ενίσχυσης της Πολωνίας, για την οποία ανέφερε ότι έχει γίνει «το κύριο όργανο της αντιρωσικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Οπως είπε, ο αριθμός των στρατιωτών του ΝΑΤΟ από άλλες περιοχές οι οποίοι εδρεύουν στην Ανατολική Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά δυόμισι φορές από τον Φλεβάρη του περασμένου έτους (από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία) και πλέον ανέρχεται συνολικά σε 30.000.

«Το σύνολο της Δύσης διεξάγει πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Σοϊγκού, επισημαίνοντας την «άνευ προηγουμένου υποστήριξη» προς την Ουκρανία με παροχή όπλων αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων, με «εκατοντάδες άρματα μάχης, περισσότερα από 4.000 τεθωρακισμένα οχήματα, πάνω από 1.100 πυροβολικά πεδίου, καθώς και δεκάδες σύγχρονα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων και δυτικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τη μελλοντική είσοδο της Σουηδίας «σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα», υπενθυμίζοντας ότι μετά την ένταξη του Ελσίνκι τα χερσαία σύνορα της Ρωσίας με ΝΑΤΟικές χώρες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

«Στο φινλανδικό έδαφος είναι πιθανό να αναπτυχθούν πρόσθετα στρατιωτικά τμήματα και όπλα κρούσης του ΝΑΤΟ, ικανά να χτυπήσουν κρίσιμους στόχους στα βορειοδυτικά της Ρωσίας σε σημαντικό βάθος», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, ανακοινώνοντας ότι στη συνεδρίαση της ηγεσίας του υπουργείου «θα εξετάσουμε ζητήματα που σχετίζονται με τη δημιουργία των στρατιωτικών περιοχών Λένινγκραντ και Μόσχας με την ταυτόχρονη ενίσχυση ομάδων στρατευμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα δυτικά μας σύνορα».

Σε ό,τι αφορά την Πολωνία, ο Σοϊγκού δήλωσε πως «οι υπάρχοντες κίνδυνοι συνδέονται με τη στρατιωτικοποίηση της Πολωνίας, η οποία έχει γίνει το κύριο όργανο της αντιρωσικής πολιτικής των ΗΠΑ». Σχολιάζοντας δε τις ανακοινώσεις της Βαρσοβίας ότι προτίθεται να καταστήσει τον πολωνικό στρατό τον πιο ισχυρό στην ήπειρο, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας επεσήμανε πως η Πολωνία «άρχισε μεγάλες αγορές όπλων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων τανκς, συστημάτων πυροβολικού - αεράμυνας, αντιαεροπορικών συστημάτων και μαχητικών αεροσκαφών».

Επαναλαμβάνοντας εξάλλου τις καταγγελίες της Μόσχας για τις βλέψεις της Βαρσοβίας στην Ουκρανία, ο Σοϊγκού δήλωσε ότι «υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ενός μόνιμου αποκαλούμενου πολωνο-ουκρανικού σχηματισμού, φαινομενικά για την ασφάλεια της Δυτικής Ουκρανίας αλλά στην πραγματικότητα για τη μετέπειτα κατοχή αυτού του εδάφους».

Κινήσεις με το βλέμμα στη συνολικότερη σύγκρουση με τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της συνολικότερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, συνεχώς λαμβάνονται νέα μέτρα ενίσχυσης και αναδιάταξης των ευρωατλαντικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες ότι εισηγήθηκε την παράταση της παραμονής των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot» που έχει αναπτύξει στην Πολωνία, πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους.

Το Βερολίνο ανέπτυξε τον Γενάρη τρεις συστοιχίες «Patriot» στην ανατολική Πολωνία, λίγες βδομάδες αφότου ένας «αδέσποτος» ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος έπληξε πολωνικό χωριό.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ανάπτυξη των «Patriot» για διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών. Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Αμυνας πρότεινε στη Βαρσοβία να διατηρήσει τις συστοιχίες «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους», αναφέροντας - για την ώρα - ότι δεν υπάρχουν σχέδια για παράταση της παραμονής των «Patriot» πέραν του 2023.

Πέραν των συστημάτων «Patriot», περίπου 300 Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στο Ζαμόστς, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ουκρανίας - Πολωνίας.

Την ίδια ώρα η Πολωνία αυξάνει συνεχώς τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σε ένα ακόμα μέτωπο όπου η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα.

«Οι ενισχύσεις δεν θα είναι 1.000 αλλά 2.000 στρατιώτες», δήλωσε χθες ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Μ. Βάσικ, αναφερόμενος στη νέα απόφαση για αποστολή επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα με τη Λευκορωσία, για την οποία απόφαση η Βαρσοβία επικαλείται την παρουσία μισθοφόρων της ρωσικής οργάνωσης «Wagner» στη Λευκορωσία, αλλά και σχέδια της Μόσχας και του Μινσκ για αυξημένες ροές μεταναστών προς την Πολωνία και την ΕΕ.

Ο Βάσικ δήλωσε επίσης ότι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία ενδέχεται να κλείσουν τη σιδηροδρομική επικοινωνία με τη Λευκορωσία αν συνεχιστούν οι «προκλήσεις» από την τελευταία. Μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας δεν υπάρχει επιβατική σιδηροδρομική κίνηση από το 2019, ωστόσο συνεχίζονται οι σιδηροδρομικές διελεύσεις εμπορευμάτων. Καθώς ένα μέρος αυτών των διελεύσεων αφορά κινεζικά προϊόντα, ο Βάσικ δήλωσε πως «οι Κινέζοι θα πρέπει να στείλουν στον (σ.σ. Λευκορώσο Πρόεδρο) Λουκασένκο ένα κατάλληλο μήνυμα».

Στο μεταξύ, η γερμανική DW και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η γερμανική κατασκευάστρια όπλων «Rheinmetall» ετοιμάζεται να στείλει περίπου 30 άρματα μάχης «Leopard 1» στην Ουκρανία, για λογαριασμό μιας «απροσδιόριστης ευρωπαϊκής κυβέρνησης».

Η «Rheinmetall» απέκτησε 50 άρματα «Leopard 1» από τη βελγική εταιρεία «OIP Land Systems», η οποία τα είχε αγοράσει πριν περίπου 5 χρόνια από το βελγικό κράτος. Μερικά από αυτά προορίζονται για επισκευή και άλλα για ανταλλακτικά. Πριν τη χρήση τους στο πεδίο της μάχης, τα «Leopard» θα επανεξοπλιστούν στη Γερμανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «OIP Land Systems» είπε ότι μια ρήτρα εμπιστευτικότητας στη συμφωνία αγοράς τού απαγορεύει να κατονομάσει τη χώρα που αγόρασε τα 50 τανκς, καθώς και το κόστος τους.

Πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» αναφέρει ότι πίσω από την κίνηση βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση.

Χθες, επίσης, έγινε γνωστό ότι η Γερμανία αγόρασε και έχει αρχίσει να στέλνει στο Κίεβο περίπου 100 δορυφορικά τερματικά ίντερνετ της σουηδικής εταιρείας «Satcube». Τα φορητά τερματικά της «Satcube» μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο. Θεωρείται ότι είναι πιο αργά από τα τερματικά του δικτύου «Starlink» του Ιλον Μασκ, που χρησιμοποιεί το Κίεβο από την αρχή της σύγκρουσης, αλλά και πιο δύσκολο να μπλοκαριστούν από τον αντίπαλο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χθες η γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός αξιωματικού των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Ο Τόμας Χ. εργαζόταν στο Γραφείο Προμηθειών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εξοπλισμών, Πληροφορικής και Χρήσης της Bundeswehr, αρμόδιο για τον εξοπλισμό των γερμανικών δυνάμεων, και κατηγορείται ότι επικοινώνησε κατ' επανάληψη με τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο και με το ρωσικό γενικό προξενείο στη Βόννη, παραδίδοντας πληροφορίες.

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί και θάνατοι αμάχων

Την ίδια ώρα, στο πεδίο, οι εντεινόμενοι ρωσικοί και ουκρανικοί βομβαρδισμοί αυξάνουν τους θανάτους αμάχων, αλλά και τους κινδύνους σε μέτωπα όπως το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 82 τραυματίστηκαν στην πόλη Πόκροβσκ στο Ντονέτσκ, μετά από διπλό ρωσικό πυραυλικό χτύπημα τη Δευτέρα, από το οποίο καταστράφηκαν διαμερίσματα και ένα ξενοδοχείο.

Στην πόλη του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς, δήλωσαν οι ρωσικές τοπικές αρχές, καταγγέλλοντας τη χρήση πυρομαχικών διασποράς από τις δυνάμεις του Κιέβου. Επίσης χθες, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ουκρανικό πλήγμα στην περιοχή Πετρόφσκι του Ντονέτσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ακόμα ότι η Ουκρανία επιχείρησε να επιτεθεί χθες με drone σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Μ. Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό.

Παράλληλα συνεχίζονται ουκρανικά πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας.

Ο περιφερειάρχης του Μπέλγκοροντ ανακοίνωσε χθες ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από ουκρανική επίθεση στο χωριό Γκόρκοφσκι.

Ο δε δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο drones - καμικάζι καθώς πέταγαν προς την κατεύθυνση της ρωσικής πρωτεύουσας, το ένα στην περιοχή Νταμαντιένταβα (νότια της Μόσχας) και το άλλο στην περιοχή του αυτοκινητόδρομου του Μινσκ (δυτικά της Μόσχας). Εξαιτίας της επίθεσης το αεροδρόμιο «Domodedovo» έκλεισε προσωρινά.


Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο έξω από τη Μόσχα

Σωστικά συνεργεία αναζητούν αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια

Russian Emergency Ministry Pre

Σωστικά συνεργεία αναζητούν αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια
Τουλάχιστον μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, άλλοι 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ακόμα 8 αγνοούνταν μέχρι αργά χθες, μετά από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί και πυρκαγιά που ακολούθησε σε αποθήκη εργοστασίου στην πόλη Σεργκιέβ Ποσάντ, στα βορειοανατολικά έξω από τη Μόσχα.

Μια 45χρονη γυναίκα, εργαζόμενη στο εργοστάσιο, πέθανε μετά τη μεταφορά της σε νοσοκομείο, ενώ από τους δεκάδες τραυματίες οι 5 νοσηλεύονται στην εντατική, σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ορισμένοι με σχεδόν καθολικά εγκαύματα. Μέχρι χθες το βράδυ άλλοι 10 άνθρωποι παρέμεναν στο νοσοκομείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη με πυροτεχνήματα της εταιρείας «Piro-Ross», μέσα στην περιοχή του οπτικομηχανολογικού εργοστασίου Zagorsk.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, αιτία του συμβάντος ήταν η παραβίαση των προβλεπόμενων τεχνολογικών διαδικασιών και κινήθηκε ποινική διαδικασία για παράβαση των απαιτήσεων βιομηχανικής ασφάλειας.

Από την ισχυρή έκρηξη έσπασαν παράθυρα σε ένα αθλητικό συγκρότημα, σε σχολεία και δεκάδες πολυκατοικίες, ενώ σημειώθηκαν ζημιές στο σύστημα παροχής ζεστού νερού. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σχολιάζοντας αναφορές για το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από πτήση drone - με φόντο τις αυξανόμενες σχετικές ουκρανικές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας - οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η συγκεκριμένη εκδοχή δεν επιβεβαιώνεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ