ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις νέες πυρηνικές απειλές

O πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Στ. Τάσσος
O πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Στ. Τάσσος
Συγκέντρωση με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 78 χρόνων από την εγκληματική ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι οργάνωσε χτες το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο.

«Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις νέες πυρηνικές απειλές, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ»: Με το φετινό σύνθημα της συγκέντρωσης, η ΕΕΔΥΕ απηύθυνε κάλεσμα επαγρύπνησης απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, τους κινδύνους που συνεπάγονται για τους λαούς, την απειλή ενός νέου πυρηνικού πλήγματος.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και πήραν μέρος στην εκδήλωση εργαζόμενοι, νεολαία, συνταξιούχοι, φορείς του λαϊκού κινήματος, όπως το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΚΕΘΑ και η ΕΕΔΔΑ.

«Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ», «Εξω το ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά», απαίτησαν με τις πικέτες τους οι συγκεντρωμένοι. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», φώναξαν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας, και την Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτή Β' Πειραιά. Επίσης συμμετείχε ο Μιχάλης Σελέκος, υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Την εκδήλωση άνοιξε ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας, ενώ την ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος. Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μουσικό σχήμα αποτελούμενο από τους Καλλικράτη Μπουρδάρα (τσέλο), Κατερίνα Νιάνιου (τραγούδι), Περικλή Μαλακατέ (κιθάρα, τραγούδι). Με τις δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που παρουσίασαν, επιλεγμένες και με βάση το αποτύπωμα που έχουν αφήσει στη συνείδηση και τους αγώνες των λαών, φώτισαν το μήνυμα της εκδήλωσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το τραγούδι «Αϊ γαρούφαλό μου (Εις μνημόσυνο)», με πρωτότυπη μουσική οι ρίζες της οποίας φτάνουν στον Ισπανικό Εμφύλιο και στίχους που αργότερα γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στα Ελληνικά. Η σκυτάλη πέρασε στο γνωστό και αγαπημένο «Μη με ρωτάς» του Μάνου Λοΐζου. Για να παραδοθεί στη συνέχεια σε μουσικές δημιουργίες καλλιτεχνών από μια σειρά χώρες, αφιερωμένες στις βαριές θυσίες των λαών στον βωμό της εκμετάλλευσης τόσο στον καιρό της ειρήνης όσο και του πολέμου.

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην πυρηνική απειλή

Στην ομιλία του ο Σταύρος Τάσσος μεταξύ άλλων τόνισε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους φορείς του λαϊκού κινήματος που βρίσκονται σήμερα εδώ, όπως και σε άλλες πόλεις που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις, ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές και την επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η 6η και η 9η Αυγούστου 1945 μάς θυμίζουν κάθε χρόνο το μεγαλύτερο έγκλημα που διέπραξε ο ιμπεριαλισμός με τη ρίψη των ατομικών βομβών (...) Είναι ψέμα ότι η ρίψη των ατομικών βομβών ήταν μια "στρατιωτική αναγκαιότητα", αφού ο Β' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε τελειώσει από τις 9 Μάη 1945, όταν η Κόκκινη Σημαία της Νίκης των Λαών καρφώθηκε στην καρδιά του ναζισμού, το Ράιχσταγκ, και η Ιαπωνία ήταν έτοιμη να παραδοθεί. Στόχος ήταν η επίδειξη ισχύος, να υψώσουν τη δικιά τους μαύρη σημαία του θανάτου, να τρομοκρατήσουν τη Σοβιετική Ενωση, το ανερχόμενο επαναστατικό, εργατικό και λαϊκό κίνημα. Αυτό έκανε πάντα ο ιμπεριαλισμός, αυτό έκανε το 1945, αυτό κάνει και σήμερα σε όσους αντιστέκονται και αποτελούν εμπόδιο στις επιδιώξεις του (...)».

Αναφέρθηκε στον υπαρκτό και σήμερα κίνδυνο της χρήσης πυρηνικών όπλων, σημειώνοντας πως «στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία επαναβεβαιώθηκε το πλαίσιο της "συνεχιζόμενης προσαρμογής της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ", σηματοδοτώντας νέους, ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να πλήξει πρώτο με πυρηνικά όπλα μεγάλης ισχύος τους αντιπάλους του, αν εκτιμήσει ότι απειλείται».

Στρατιωτική και πυρηνική υποδομή σε βάρος των λαών

Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «η αναπροσαρμοσμένη πυρηνική υποδομή του ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα επιθετικό μοχλό άσκησης πίεσης σε οικονομικούς ανταγωνιστές, όπως Ρωσία και Κίνα, που απαντώντας στην πρόκληση έχουν αναπτύξει τη δικιά τους στρατιωτική και πυρηνική υποδομή, σε βάρος βέβαια των λαϊκών αναγκών».

Ο Σταύρος Τάσσος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τροπολογία που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο για τη δημιουργία νέων βάσεων στα ελληνικά νησιά, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που την επικρότησε, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που εστιάζει στα ανταλλάγματα που θα κερδίσει η ελληνική αστική τάξη, απ' το βάθεμα της επικίνδυνης για τον λαό εμπλοκής, στο πλαίσιο των Συμφωνιών ΗΠΑ - Ελλάδας, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Εμείς τους δηλώνουμε να μην το τολμήσουν», υπογράμμισε!

Χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα

Καταλήγοντας τόνισε:

«Μπροστά σ' αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις η ΕΕΔΥΕ, το ελληνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης καλεί τον λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Συμπορευόμαστε με το ταξικό εργατικό κίνημα, τους λαϊκούς φορείς του κινήματος, την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, με τους οποίους δώσαμε μεγάλες μάχες για να ενημερωθεί ο λαός και η νεολαία μας και να εκφραστεί, με συγκλονιστικές κινητοποιήσεις, η λαϊκή καταδίκη στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους και την υπογραφή της νέας συμφωνίας για την επέκταση των βάσεων του θανάτου στη χώρα μας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά με νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Καλούμε τον λαό, ιδιαίτερα τη νέα γενιά της λαϊκής οικογένειας, σε μαζική πάλη απ' άκρη σ' άκρη της πατρίδας μας, όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, και όχι μόνο.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής, να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, να ματαιωθούν οι αποστολές ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων, όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επαγρύπνηση μπροστά στην κλιμάκωση της εμπλοκής στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», διαδήλωσαν μαχητικά χθες ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της πόλης, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) για τα 78 χρόνια από το έγκλημα των πυρηνικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Στη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο μίλησε ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ. Ανέφερε ότι ασταμάτητα, δεκαετίες τώρα, σε όποιο σημείο του παγκόσμιου χάρτη και να κοιτάξει κανείς, θα βρει τα σημάδια από τα αποτρόπαια εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Και σημείωσε: «Σήμερα, 78 μετά, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, Ρωσία και Κίνα, στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με υπαρκτό το ενδεχόμενο γενίκευσής του. (...) Αυτές οι αντιπαραθέσεις έχουν ήδη ολέθριες συνέπειες για τους λαούς και δεν θα ανατραπούν αν δεν συναντήσουν την ενωμένη και μαζική αντίστασή μας!».

Αναφέρθηκε ακόμα στην απαίτηση του λαού να κλείσει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, που έχει αναβαθμιστεί ως αρχηγείο χημικού και ηλεκτρονικού πολέμου, στο οποίο προβλέπεται η αποθήκευση όπλων μαζικής καταστροφής - χημικών, βιολογικών και πυρηνικών. Επίσης, στο αίτημα τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Και κάλεσε τον λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στην κλιμάκωση της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με τα σχέδια για εγκατάσταση νέων βάσεων σε ελληνικά νησιά.

Ακολούθησε πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο, με τα συνθήματα «Βαλκάνια - Αιγαίο ειρηνικά, έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά» και «Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία» να δίνουν τον τόνο και να σηματοδοτούν την απόφαση για ένταση της πάλης.

Με την ολοκλήρωση της πορείας στην Αριστοτέλους ανακοινώθηκε το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στις 9 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ.

Ανάλογη μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Καβάλα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ