Η «αμέλεια» του κράτους δεν «κουκουλώνεται» |
Παραπονούμενος βγήκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, για τη στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών: «Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ στην κατ' άρθρον ψηφοφορία, από τα 65 άρθρα του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε "Ναι" στα 53 και το ΠΑΣΟΚ "Ναι" σε 33», είπε. Και απόρησε πώς γίνεται με τόσα «ναι» να ψηφίζουν «κατά» επί της αρχής, αφού όπως είπε «δεν μπορεί να είμαστε απέναντι επί της αρχής σε ένα νομοσχέδιο που σχεδόν με το σύνολο των άρθρων του συμφωνούμε». Πιάνοντας και το ΠΑΣΟΚ, θύμισε ότι «ήρθε υποσχόμενο ότι θα είναι μια υπεύθυνη αντιπολίτευση» αλλά «ψήφισε λιγότερα άρθρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ»! «Υποτίθεται πως ευαγγελίζεται ότι θα έχουμε επιτέλους μια σοβαρή αντιπολίτευση. Νομίζω ότι βλέπουμε το εντελώς αντίθετο», παραπονέθηκε.
Δεν είναι δα και η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτήν την εικόνα, με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για τα μάτια του κόσμου να στήνουν τη μια κοκορομαχία μετά την άλλη και την κρίσιμη στιγμή να συμπλέουν. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη θητεία Μητσοτάκη ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ, το δε ΠΑΣΟΚ το 70%. Οπότε, ας μην παραπονιούνται εκεί στην κυβέρνηση. Στην εφαρμογή του κοινού τους προγράμματος (που έχει υπερμνημόνιο Ταμείου Ανάκαμψης, μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά) υπάρχει και το «υπουργείο αντιπολίτευσης», που συνεχίζει επάξια στον ρόλο του.
«Ελάχιστοι έχουν σχολιάσει το άρθρο 61 που αναφέρεται στα προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω στο Δημόσιο...». Τα παραπάνω γράφει σε άρθρο της η Μαρία Καραμεσίνη, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διοικήτρια του ΟΑΕΔ, αναφερόμενη στην απάνθρωπη ρύθμιση που ψήφισε προχτές η κυβέρνηση, ανοίγοντας ...παραθυράκι για την εργασία έως τα 74 έτη. Βέβαια, μάλλον κρίνει από τη «γαργάρα» που έκανε το κόμμα της για τη συγκεκριμένη διάταξη, γιατί οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν οι μόνοι που ανέδειξαν το νέο αυτό έγκλημα, απαιτώντας την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν βρήκαν κουβέντα να πουν, ενώ τελικά ψήφισαν «παρών». Μάλιστα, η ίδια η αρθρογράφος καταλήγει να υπερασπίζεται την «απασχόληση των συνταξιούχων και υπερηλίκων ως πραγματική και όχι αναγκαστική επιλογή». Η δουλειά, δηλαδή, μέχρι τα 67 και τα 74 έτη είναι αποδεκτή, αρκεί να μην είναι «αναγκαστική» για τη συμπλήρωση των ενσήμων για τη συνταξιοδότηση αλλά ...«πραγματική επιλογή», δηλαδή μια επιλογή στην οποία οδηγούν οι συντάξεις - ψίχουλα που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση. «Αναγκαστικές» και «πραγματικές» επιλογές καταλήγουν να οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: Στην ενισχυμένη «απασχολησιμότητα» πέρα από όρια ηλικίας και την «ενεργό γήρανση», όπως υπαγορεύουν άλλωστε οι στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Μία είναι η λέξη που τους ενώνει, όπως φάνηκε και από τη στάση τους στη Βουλή; Βαρβαρότητα.
1794 Εκτελείται στην γκιλοτίνα ο ηγέτης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης του 1789 Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, στέλεχος της ριζοσπαστικής αστικής επαναστατικής οργάνωσης των Ιακωβίνων.
1821 Το Περού ανακηρύσσεται ανεξάρτητο από την Ισπανία.
1836 Γεννιέται στη Σύρο ο κορυφαίος λογοτέχνης Εμμανουήλ Ροΐδης.
1914 Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Ξεκινά ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος.
1919 Ιδρύεται η ρεφορμιστική συνδικαλιστική Διεθνής του Αμστερνταμ.
1924 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας τίθεται εκτός νόμου.
1937 Τα ιαπωνικά στρατεύματα κυριεύουν το Πεκίνο.
1938 Αντιδικτατορική εξέγερση εκδηλώνεται στα Χανιά της Κρήτης, στην οποία ενεργό μέρος παίρνει και η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ. Οι μεταξικές αρχές καταλύθηκαν, ενώ η Γενική Διοίκηση, η Μεραρχία, το τηλεγραφείο κ.ά. υπηρεσίες κατελήφθησαν από τους εξεγερμένους. Ωστόσο, η επαναστατική επιτροπή (Μητσοτάκης, Βολουδάκης, Μουντάκης, Παΐζης, Μάντακας) δεν τράβηξε αποφασιστικά, οδηγώντας με την παθητική στάση της την εξέγερση σε εκφυλισμό. Η κινητοποίηση της κυβέρνησης Μεταξά κατέστειλε τελικά την εξέγερση.
1942 Αρχίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στον Καύκασο, με αντικειμενικό σκοπό την καταστροφή της βαριάς βιομηχανίας του και την κατάληψη του Στάλινγκραντ.
1942 Εκδίδεται η περίφημη διαταγή 227 του Ι. Β. Στάλιν «Ούτε ένα βήμα πίσω!».
1947 Συνδυασμένη επιχείρηση των ανταρτών σε Φλώρινα - Βεύη και Αμύνταιο. Οι αντάρτες μπαίνουν στο Λιδορίκι.
1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.
1948 Αποκρούονται όλες οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για την κατάληψη του Κλέφτη.
1948 Στις 28 και 29 Ιούλη, μέσα στη φωτιά της μάχης συνέρχεται στην Πέτρα Μούκα του Γράμμου η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ.
1953 Επαναλαμβάνονται οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - ΕΣΣΔ.
1954 Γεννιέται ο Βενεζουελανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Ούγκο Τσάβες, Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως τον θάνατό του το 2013.
1974 Η σοβιετική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της πάνω στις εξελίξεις του Κυπριακού υπογραμμίζει: «Πρέπει να δοθεί τέρμα στις επιβουλές κατά της ανεξαρτησίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου».
2004 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον ανακάλυψαν το DNA.