ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΥΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Τρόμος ακόμα και στις πόλεις για χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους

Δύο νεκροί ακόμα. Απειλήθηκε η Λαμία. Στη Μαγνησία ήρθε ακόμα πιο κοντά ο εφιάλτης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης

Χωρίς τέλος είναι ο πύρινος εφιάλτης που βιώνει ο λαός εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, που έχουν αφήσει τις πόλεις, τα χωριά, τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας αθωράκιστα γιατί είναι παντελής η απουσία πρόληψης και τραγικά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες η Δασική Υπηρεσία και η Πυροσβεστική. Στο συστηματικό αυτό έγκλημα αυξάνονται και τα ανθρώπινα θύματα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε δάση και περιουσίες.

Χτες, στους τρεις τραγικούς νεκρούς, τους δύο χειριστές του υπέργηρου «Καναντέρ» στην Κάρυστο και του απανθρακωμένου κτηνοτρόφου, ήρθαν να προστεθούν μια γυναίκα που απανθρακώθηκε στο τροχόσπιτο που διέμενε στο χωριό Χοροστάσι Μαγνησίας και ένας ακόμα κτηνοτρόφος στην ίδια περιοχή.

Ταυτόχρονα χτες νέα μεγάλα μέτωπα φωτιάς ξεσπούσαν καίγοντας το βόρειο τμήμα της Λαμίας, δηλαδή φωτιά μέσα στον οικιστικό ιστό πρωτεύουσας νομού και στο Βελεστίνο της Μαγνησίας απειλώντας για άλλη μια φορά για ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης, αφού η φωτιά πέρασε «ξυστά» από βιομηχανική ζώνη με πολύ επικίνδυνα υλικά. Την ίδια ώρα οι φωτιές συνέχιζαν και χτες το καταστροφικό έργο τους σε Ρόδο, εδώ και 9 μέρες, Κέρκυρα εδώ και 3 μέρες και Κάρυστο εδώ και 4 μέρες. Συνολικά χτες ξέσπασαν 61 δασικές πυρκαγιές.

Παντού σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφονται οι ανεπαρκείς δυνάμεις για την πυρόσβεση, η έλλειψη συντονισμού, ένα δηλαδή γενικευμένο «πάμε και όπου βγει» που οδηγεί συνεχώς σε τραγωδίες. Δεν πρόκειται για μια τυχαία κατάσταση ούτε αρκεί η επίκληση της κλιματικής κρίσης ή το «τρεχάτε να σωθείτε» με το μήνυμα 112 για εκκενώσεις, ούτε είναι προϊόν ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού, κυβέρνησης και τοπικών αρχών. Αντίθετα πρόκειται για τα απτά αποτελέσματα μιας βαθιάς ταξικής πολιτικής που έχει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα σε χωριό της Ρόδου με τα μηχανήματα της Περιφέρειας που έκαναν αντιπυρική ζώνη μόνο σε μια ξενοδοχειακή μονάδα και επιχείρησαν να φύγουν αλλά οι κάτοικοι απαίτησαν και κατάφεραν να γίνει αντιπυρική σε όλο το χωριό.

Τέλος, αν κάτι επίσης ξεχωρίζει σε όλα αυτά τα πύρινα μέτωπα είναι η δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας, όπου πρωτοστατούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπου νέοι άνθρωποι παρά τις πιέσεις για εκκένωση μένουν πίσω και σώζουν τα χωριά τους και το βιος. Είναι εκεί που γίνεται πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής».

ΛΑΜΙΑ
Απειλήθηκαν σπίτια μέσα στον οικιστικό ιστό

Ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δίπλα στους κατοίκους
Ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δίπλα στους κατοίκους
Σπίτι με σπίτι, στενό με στενό, πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες της φωτιάς που ξέσπασε χτες νωρίς το απόγευμα στη συνοικία Αφανός, στη βόρεια πλευρά της Λαμίας και η οποία γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και αποθήκες, καίγοντας ελαιόδεντρα και μετατρέποντας σε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Η φωτιά που ξέσπασε μέσα στον αστικό ιστό έκαιγε για ώρες ανεξέλεγκτη, κινούμενη προς διάφορα μέτωπα. Οι φλόγες έφτασαν λίγα μέτρα από το κάστρο της πόλης, καίγοντας τον πευκόφυτο λόφο. Ενα δεύτερο μέτωπο κινήθηκε ανατολικά, πέρασε τον δρόμο Λαμίας - Δομοκού και πλησίασε τα πρώτα σπίτια της συνοικίας της Νέας Μαγνησίας. Την ίδια στιγμή διάφορες εστίες έκαιγαν μέσα στη συνοικία του Αφανού, με τις φλόγες να προκαλούν ζημιές σε τουλάχιστον 5 σπίτια, ελαιόδεντρα, αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις.

Με τις φλόγες να καίνε δίπλα και μέσα στις αυλές των σπιτιών της συνοικίας του Αφανού, οι κάτοικοι, μαζί με εθελοντές, τις λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις, τις υδροφόρες και τα μηχανήματα έργου που διέθεσαν οι ΟΤΑ, καθώς και τις ρίψεις από εναέρια πυροσβεστικά μέσα κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα και να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Με αυτοθυσία και χρησιμοποιώντας ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους, όπως λάστιχα ποτίσματος, κουβάδες και κλαδιά, έδωσαν τη μάχη σπίτι το σπίτι, αυλή την αυλή.

Σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες στο βόρειο τμήμα της Λαμίας

Eurokinissi

Σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες στο βόρειο τμήμα της Λαμίας
Από τις φλόγες προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα ένα τμήμα στη βόρεια πλευρά της Λαμίας να παραμένει δίχως ρεύμα.

Επίσης, στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας μεταφέρθηκαν ένας πυροσβέστης και δύο πολίτες λόγω ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς και ένας ακόμη πυροσβέστης, που τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να προσεγγίσει επικίνδυνη εστία σε δύσβατο σημείο.

Τα μέτωπα της φωτιάς τέθηκαν υπό έλεγχο αργά χτες το βράδυ, με τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων ωστόσο να παραμένει και να κρατά σε επιφυλακή τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους κατοίκους της περιοχής.

Η φωτιά στη βόρεια πλευρά της πόλης της Λαμίας, οι μεγάλες διαστάσεις που πήρε και οι καταστροφές που προκάλεσε αναδεικνύουν με τον χειρότερο τρόπο την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας. Αποδείχτηκαν στην πράξη η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας και η υποστελέχωση και η έλλειψη μέσων πυρόσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι αρκετοί από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στη χτεσινή πυρκαγιά στη Λαμία, είχαν λίγες μόλις ώρες γυρίσει από το μέτωπο της Καρύστου ή άλλες πυρκαγιές.

Λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Λαμία, για περίπου μία ώρα ανέμεναν με αγωνία οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας Intercity 55 στον σταθμό του Λιανοκλαδίου.

Μάχη σπίτι το σπίτι έδωσαν οι κάτοικοι

Eurokinissi

Μάχη σπίτι το σπίτι έδωσαν οι κάτοικοι
Οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας που εκτελεί το δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, που αναχώρησε στις 15.15, αναγκάστηκαν να περιμένουν μέσα στη ζέστη, χωρίς να τους δοθεί ούτε ένα μπουκάλι νερό και χωρίς να έχουν λάβει για ώρα καμία ενημέρωση για τον τρόπο μεταφοράς τους προς τους προορισμούς τους. Τελικά, περίπου στις 7 το απόγευμα τους επιβάτες παρέλαβαν λεωφορεία της εταιρείας.

Στα μέτωπα της φωτιάς δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Στη μάχη με τις φλόγες, μαζί με τους κατοίκους των συνοικιών της Λαμίας ρίχτηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο οποίο συμμετείχαν επίσης η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας, και ο Θανάσης Αδάμ, δημοτικός σύμβουλος Λαμιέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», βρέθηκε από μέτωπο σε μέτωπο, κάνοντας παρεμβάσεις προς τον δήμο και την Περιφέρεια για την ανάγκη ενίσχυσης των πυροσβεστικών μέσων.

Παράλληλα, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς και μαζί με τους κατοίκους, τους άλλους εθελοντές και τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, με ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους. Παρέμειναν στα διάφορα μέτωπα μέχρι αργά το βράδυ και μάλιστα προγραμμάτισαν περιπολίες στη γύρω περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας για να συμβάλουν στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπύρωσης.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε και κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιώργο Οικονόμου.

Τηλεφωνική επικοινωνία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον υπουργό Β. Κικίλια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βασίλη Κικίλια, υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πυρκαγιά στην πόλη της Λαμίας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ζήτησε να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση όλα τα απαραίτητα μέσα για την κατάσβεσή της, ώστε να μην κινδυνεύσουν περισσότερα σπίτια αλλά και κάτοικοι της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ