ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2023
Σελ. /24
«Σπορ» για όλο λιγότερους

Βγαίνει τελικά κανείς κερδισμένος από το «θαύμα του τουρισμού» πέρα από τους μεγαλοξενοδόχους, τις αεροπορικές και τους tour operators; Η απάντηση είναι ένα σαφές όχι, και καταγράφεται και στα επίσημα στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευές νέων καταλυμάτων στα νησιά έχουν εκτοξευθεί. Μάλιστα, στη Ρόδο, τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουριστικού καλοκαιριού που αυτές τις μέρες είναι παραδομένη στις φλόγες, γενική πεποίθηση είναι πως δεν χωρούν άλλα ξενοδοχεία, καθώς οι υποδομές του νησιού έχουν φτάσει στα όριά τους. Αντίστοιχα και σε πολλά άλλα νησιά νέα ξενοδοχεία δεν σταματούν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Για τις διακοπές του ελληνικού λαού όμως αυτό το «θαύμα» πέρασε και δεν ακούμπησε. Το 2022, όταν το «ράλι» των αυξήσεων των τουριστικών ροών ήταν ακόμα στις πρώτες στροφές, οι Ελληνες σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σημείωσαν 21 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 10% σε σχέση με το τελευταίο προ πανδημίας καλοκαίρι, το 2019. Το δικαίωμα του λαού στις διακοπές και την αναψυχή δεν χωράει με τίποτα στο ...θαύμα της κερδοφορίας του τουριστικού κεφαλαίου.

Για ... «σεμινάριο»

Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα!
Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα!
Αναζητώντας το παρελθόν των έργων στη γέφυρα της Περιμετρικής Πατρών που κατέρρευσε την Κυριακή, πέσαμε πάνω στη συμμετοχή της παραχωρησιούχου εταιρείας «Ολυμπία Οδός» σε μια «ετήσια διεθνή εκδήλωση κινητοποίησης», με σύνθημα «Μηδενικό Ατύχημα». «Η Εβδομάδα Ασφάλειας πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 26 Μαΐου... Δεσμευμένη να φροντίζει για την ασφάλεια του προσωπικού, των συνεργατών και των πελατών της, η Ολυμπία Οδός έχει θέσει στην κορυφή των κριτηρίων επιλογής προμηθευτών την ασφάλεια, έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), αναπτύσσει καινοτόμες πρακτικές, όπως το λογισμικό Como App και η εγκατάσταση αισθητήρων προειδοποίησης στα εργοταξιακά οχήματα και το παρευρισκόμενο προσωπικό για αποφυγή ατυχημάτων. Παράλληλα, η εταιρεία υλοποιεί καμπάνιες καλλιέργειας κουλτούρας πρόληψης στην εργασία, όπως εκείνη που υλοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στα εργοτάξια της Πατρών - Πύργου με σλόγκαν "Προορισμός: Η Ασφάλεια Εργασίας"... Για τη φετινή Εβδομάδα Ασφάλειας (...) διοργανώθηκαν σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών στα εργοτάξια της Πατρών - Πύργου και τα γραφεία της Παραχώρησης καθώς και ένα εκπαιδευτικό webinar για τους εργαζόμενους στη Λειτουργία του αυτοκινητόδρομου με θέμα: "Δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας μέσα από την καλή επικοινωνία - σχέση με τους ανθρώπους"». Το παραπάνω λιβανιστήρι στην εταιρεία βρήκε φιλόξενο χώρο σε κάμποσα ΜΜΕ, πριν ένα δίμηνο, μόνο που δεν πέρασε και πολύς καιρός για να αποδειχθεί ότι για το κράτος και τις εταιρείες η ασφάλεια στην εργασία είναι απλά για το ...marketing, αφού στην πράξη: Στη γέφυρα που κατέρρευσε γίνονταν εργασίες κυριακάτικα εν μέσω καύσωνα, καταπατώντας ακόμα και τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας για μείωση ή/και παύση εργασιών το διάστημα 12.00-17.00 (!), και μάλιστα στο τμήμα που σύμφωνα με τα προ διμήνου δημοσιεύματα δήθεν δημιουργούσαν «ασφαλές περιβάλλον εργασίας»! Ενώ είναι σε εξέλιξη η κατεδάφιση της γέφυρας της Περιμετρικής Πατρών, κανείς δεν έλεγξε ότι κάτω από τη γέφυρα βρίσκονται άνθρωποι, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και τουλάχιστον 10 τραυματίες... Αντί για μέτρα ασφαλείας τελικά, η εταιρεία που παρέδιδε και σεμινάρια για «Μηδενικό Ατύχημα», έβαψε μαζί με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια τα χέρια και τα κέρδη της με αίμα!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1922 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας.

1929 Με τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών και των δύο αστικών κομμάτων, του Λαϊκού και του Κόμματος των Φιλελευθέρων, το βενιζελικό Ιδιώνυμο γίνεται νόμος του κράτους (Ν. 4229/1929).

1935 Στη Μόσχα συνέρχεται το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από Κομμουνιστικά Κόμματα 65 χωρών, θέτοντας ως κεντρικό καθήκον όλων των ΚΚ την πάλη ενάντια στην απειλή του φασισμού και του πολέμου και την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ. Στο επίπεδο της στρατηγικής το Συνέδριο επανέφερε τη λογική των σταδίων, προσαρμόζοντας ανάλογα και την πολιτική των συμμαχιών των ΚΚ (με την πρόταξη των Λαϊκών Μετώπων και τη συμμαχία με τους σοσιαλδημοκράτες).

1947 Δύο τάγματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στα Γρεβενά.

1952 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο - σε μεγάλο βαθμό - σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, βγάζει απόφαση «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)», με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (του προδότη, του χαφιέ, κ.λπ.).

Ο Πλουμπίδης, απομονωμένος και χαρακτηρισμένος από την ηγεσία του Κόμματος ως πράκτορας, όχι μόνο δεν το αποκήρυξε, αλλά και το υπεράσπισε μέχρι την τελευταία του πνοή. Και ο ίδιος θεωρούσε πως υπήρξε θύμα συγκυριών και λαθεμένων - ενδεχομένως και προβοκατόρικα διοχετευμένων - παραπλανητικών πληροφοριών.

1974 Επιστρέφουν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γυάρο. Στο Πόρτο Ράφτη όπου αποβιβάζονται γίνονται δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από χιλιάδες συγκεντρωμένου λαού.

...και σαν χτες

1783 Γεννιέται ο Βενεζουελανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Ντε Μπολιβάρ.

1923 Υπογράφεται στη Λοζάνη η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων της Αντάντ. Η νέα Συνθήκη κατήργησε ουσιαστικά την προηγούμενη των Σεβρών (1920).

1934 Δημοσιεύεται ο πεντάχρονος απολογισμός του Ιδιωνύμου: Επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου δολοφονήθηκαν 27 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 13.050, από τους οποίους οι 2.400 καταδικάστηκαν συνολικά σε 2.054 χρόνια φυλακής και 884 χρόνια εξορίας.

1944 Στις 23 και 24 Ιούλη δυνάμεις του Ι Συντάγματος του ΕΛΑΣ αντιμετωπίζουν το μηχανοκίνητο τάγμα του Μπουραντά και ταγματασφαλίτες που έκαναν επιδρομή στην Καλλιθέα και τους απωθούν. Στις 24/7 1.000 περίπου Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την Καλλιθέα και τους γύρω συνοικισμούς για να πιάσουν ομήρους. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τον ΕΛΑΣ, μια ομάδα 8 ΕΛΑΣιτών περικυκλώθηκαν στο σπίτι αρ. 10 της οδού Μπιζανίου και επί 5 ώρες απέκρουαν τις επιθέσεις του εχθρού απορρίπτοντας κάθε πρόταση για παράδοση. Ολοι προτίμησαν να πέσουν νεκροί. Την επομένη πάνω από 3.000 λαού πήραν μέρος στην κηδεία των ηρώων της οδού Μπιζανίου.

1953 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. Μαζί του δικάστηκαν ερήμην σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία του ΚΚΕ και μια σειρά άλλα στελέχη. Παρά την προσπάθεια των αρχών να εκμεταλλευτούν την άδικη κατηγορία του Κόμματος και να αξιοποιήσουν τη δίκη εναντίον του, ο Πλουμπίδης παρέμεινε αταλάντευτος, υπερασπιζόμενος το ΚΚΕ και δίνοντας ένα υπέροχο παράδειγμα ήθους, αρετής και αυτοθυσίας.

Πήχης

«Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό», ανέφερε ο πρωθυπουργός για τις πυρκαγιές. Ξεκάθαρα πράγματα, θα έλεγε κανείς, που δείχνουν ότι όσα μεγάλα λόγια και να ακούγονται περί κυβερνητικών μέτρων, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς όφελος του λαού. Ο πήχης θα είναι πάντα το αν λειτουργεί το «τρέξτε να σωθείτε» για να μην έχουμε νεκρό ενώ κατά τ' άλλα όλα θα γίνονται «στάχτη και μπούλμπερη» αφού κανένα μέτρο δεν θα επαρκεί στο όνομα της κλιματικής κρίσης. Για να μην τους αδικούμε, όμως, πλάι σε αυτά ο πήχης θα είναι και κατά πόσο διαταράσσεται το τουριστικό προϊόν, με τα κυβερνητικά στελέχη να τρέχουν προκλητικά να σημειώσουν ότι στη Ρόδο το πρόβλημα ήταν μόλις στο 10% των κλινών της και με φωνές της σοσιαλδημοκρατίας να εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες, ενώ μεγάλες εκτάσεις στο νησί, ακόμη και σπίτια, όπως και σε όλη την Ελλάδα, έχουν μετατραπεί σε «κρανίου τόπο». Για τον λαό όμως ο πήχης πρέπει να μπει όχι εκεί που επιλεκτικά τον βάζει το αστικό κράτος για τα κέρδη των λίγων, εκεί που δίνεται άλλοθι στην εγκληματική πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της μηδαμινής πρόληψης. Αλλά εκεί που με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και σημερινές δυνατότητες προστατεύονται ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά ο άνθρωπος, η λαϊκή περιουσία και το περιβάλλον.

Κουκιά σπέρνει

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, την ώρα που υπερασπιζόταν καλύτερα και από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που αλλοιώνει το εκλογικό σώμα, επέλεξε να προβεί σε καραμπινάτη λαθροχειρία «χρεώνοντας» στο ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» ότι άρθρο της εφημερίδας την χαρακτήρισε «έκτρωμα». Προφανώς και δεν υπήρχε τέτοια προσβλητική αναφορά στον «Ριζοσπάστη». Αντίθετα, ο χαρακτηρισμός «έκτρωμα» στο σχόλιο του «Ριζοσπάστη» αναφέρεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ψήφο των αποδήμων, γράφοντας αυτολεξεί «τι είπε για αυτό το έκτρωμα η Κωνσταντοπούλου». Μάλιστα θέλοντας να κλέψει τις εντυπώσεις, ανέφερε ότι στον (ανύπαρκτο πάντα) χαρακτηρισμό απαντάει με ...αγάπη και τις γνωστές «καρδούλες». Στα ερωτήματα πάντως για την απροκάλυπτη σύμπλευση με την κυβέρνηση δεν απαντάει, παρά κάνει τρίπλες θυμίζοντάς μας την παροιμία «τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ