ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σημαία» η ατομική ευθύνη και «σπουδαία κατάκτηση» το «όπου φύγει φύγει»

Eurokinissi

Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε χτες το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Κυβερνητικές πηγές διαχέουν σχετικά ότι «έγινε σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με ακραίες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας», ετοιμάζοντας από τώρα τα βολικά «άλλοθι» και για νέες τραγωδίες...

Ο, δε, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, μιλώντας στον τ/σ «Action24» επανέλαβε τα περί «κλιματικής κρίσης», παρουσίασε ως «σπουδαία κατάκτηση της Ελλάδας» το 112 και την τακτική του «όπου φύγει φύγει», επιμένοντας μάλιστα ότι «η διαδικασία των εκκενώσεων είναι αποτέλεσμα σχεδίου ετοιμότητας»...

Ούτε λέξη βέβαια για την ακραία γύμνια του κρατικού μηχανισμού, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, με ένα κράτος επιλεκτικά ανίκανο για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, πάντα έτοιμο ωστόσο να υπερασπιστεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, όπως αποδεικνύουν η εμπορευματοποίηση της γης και η επιχειρηματική δράση στα δάση με τραγικά αποτελέσματα για τον λαό και το περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, άλλωστε, ότι αν και ρωτήθηκε σχετικά, απέφυγε να πει το παραμικρό για προσλήψεις το αμέσως επόμενο διάστημα στην Πολιτική Προστασία. Απέφυγε επίσης να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η καταβολή έστω κι αυτών των πενιχρών αποζημιώσεων στους πυροπαθείς.

Η ...καλύτερη αντιμετώπιση πυρκαγιών από την κυβέρνηση που ξανά έβαψε στο μαύρο χιλιάδες στρέμματα

RIZOSPASTIS

Η ...καλύτερη αντιμετώπιση πυρκαγιών από την κυβέρνηση που ξανά έβαψε στο μαύρο χιλιάδες στρέμματα
Εξίσου προκλητικός στους ισχυρισμούς του ήταν και ο υπουργός Επικρατείας, Α. Σκέρτσος, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και την ώρα που κατακαίγεται για πολλοστή φορά η Αττική ανέφερε ότι «εδώ και δύο χρόνια εφαρμόζουμε ένα διαφορετικό δόγμα, που δίνει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, στη διαλειτουργικότητα, στη συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων και οργανισμών του κράτους μαζί με την Αυτοδιοίκηση», όπου «κάθονται στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς, κάνουν σχέδια»!

Προσπαθώντας, δε, να κάνει το μαύρο άσπρο και ενώ από παντού έρχονται καταγγελίες για αλαλούμ σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες συντονισμού των επιχειρούντων στο πεδίο και ελλείψεις σε μέσα, ο Σκέρτσος υποστήριξε ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν ήταν η πρώτη προτεραιότητα για πολλά χρόνια αλλά από το 2019 αυτό τάχα άλλαξε, «και άλλαξε στον πυρήνα του, και σε επίπεδο αναβάθμισης υποδομών, μέσων, ανθρώπων και σε επίπεδο διαλειτουργικότητας στις συνεργασίες».

Στο μεταξύ, κάνοντας ξανά σημαία τους την «ατομική ευθύνη», ζήτησε «να αλλάξει συνολικά μία κουλτούρα ακόμη και στους πολίτες ως προς την πρόληψη». Την ώρα, μάλιστα, που άνθρωποι έβλεπαν το βιος τους να χάνεται, ο Σκέρτσος έσπευσε να τους ...νουθετήσει ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ένα ελικόπτερο πάνω από κάθε σπίτι ή ένα πυροσβεστικό (...) Ομως εδώ απαιτείται μία συμμαχία ευρύτερη, κοινωνική για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα περισσότερο αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόληψης», ζητώντας βασικά από τον λαό να στοιχηθεί με την πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, με την ανυπαρξία ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας από το αστικό κράτος και την κυβέρνηση ακόμα και μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, έκλεισε το μάτι σε κάθε λογής «επενδυτές» που κερδοσκοπούν με τη γη, θυμίζοντας ότι «αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού, μέσα στην τετραετία θα ολοκληρωθεί και το Κτηματολόγιο αλλά και όλα τα χωρικά, πολεοδομικά σχέδια τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες, θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των χρήσεων, ειδικά στις περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση».

Στο μεταξύ βίντεο που κυκλοφόρησαν χθες καταγράφουν βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών στην Μάνδρα Αττικής απέναντι σε απεγνωσμένους κατοίκους που ζητούσαν να πάνε στα σπίτια τους ενώ οι περιοχές τους είχε δοθεί εντολή να εκκενωθούν.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το γνωστό «βιολί»: Κλείνει μεγάλους χώρους πρασίνου εν μέσω καύσωνα

Μεγάλους πνεύμονες πρασίνου αποφάσισε να σφραγίσει ξανά η Περιφέρεια Αττικής για όσες μέρες διαρκεί ο καύσωνας, με απόφαση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, αναβάλλοντας μάλιστα μέχρι και προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις!

Ειδικότερα, από χτες και για όσο επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, κλειστά θα παραμείνουν το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Αρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Αλσος.

Τις μέρες που ο λαός της Αττικής θα δυσκολευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες, η Περιφέρεια με την απόφαση αυτή του στερεί τη δυνατότητα να απολαύσει στιγμές σε σημεία της πόλης όπου υπάρχει μεγάλη σκιά, δέντρα, καθώς και να ψυχαγωγηθεί από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Περιφέρεια επικαλείται «προληπτικούς λόγους, αποφυγής απώλειας ανθρώπινης ζωής και κακόβουλων ενεργειών», παραδεχόμενη έτσι την ανικανότητά της να προφυλάξει ακόμα και σημεία στο κέντρο της Αθήνας!

Την ίδια πρακτική, υπενθυμίζεται, ακολούθησε η περιφερειακή αρχή και τις προηγούμενες μέρες, αποκλείοντας την πρόσβαση του λαού στα πάρκα, γεγονός που κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, ζητώντας να μείνουν ανοιχτά όλα τα πάρκα με ενίσχυση της πυροπροστασίας.

Οταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής προειδοποιούσε...

Από τον Μάρτη, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο περιφερειακός της σύμβουλος, Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε αναδείξει την ανυπαρξία προσωπικού αλλά και κάτι σκανδαλώδεις αναθέσεις 11,5 εκατ. ευρώ για υδροφόρες σε εργολάβους! Ο Γ. Πρωτούλης είχε καταγγείλει ότι με το «τάισμα» εργολάβων δεν σβήνουν οι φωτιές και ότι το όλο εγχείρημα δεν εντασσόταν σε κανέναν σχεδιασμό, αφού αυτές οι υδροφόρες θα ήταν σε άσχετα σημεία και χωρίς να μπορεί η Πυροσβεστική να τις αξιοποιήσει.

Ταυτόχρονα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε αναδείξει την πλήρη έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, πολιτική που συνεχίζεται συνειδητά από τις αστικές κυβερνήσεις και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές γιατί είναι προσανατολισμένες στην ικανοποίηση των αναγκών των λίγων επιχειρηματικών ομίλων και όχι των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί έργα πρόληψης και υποδομής, με ενίσχυση των δασαρχείων και των μέσων πυρόσβεσης και προσλήψεις προσωπικό, για να μην καίγονται τα λαϊκά νοικοκυριά τα καλοκαίρια με τον πρώτο καύσωνα και να μην πνίγονται τον χειμώνα με την πρώτη νεροποντή, θεωρούνται κόστος και δεν χωράνε στους σχεδιασμούς τους.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα πυροπροστασίας στην Κεντρική Μακεδονία

Τη λήψη άμεσων μέτρων πυροπροστασίας στην Κεντρική Μακεδονία απαιτεί ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Αβραμόπουλος.

Σε δήλωσή του αναφέρει: «Η ακραία έλλειψη επαρκούς πρόληψης από τις πυρκαγιές, οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και σε προσωπικό, τόσο στην Πυροσβεστική, όσο και στην Πολιτική Προστασία, με την ευθύνη διαδοχικών κυβερνήσεων, αλλά και των περιφερειακών αρχών, οδηγούν κάθε χρόνο σε προδιαγεγραμμένα εγκλήματα και τεράστιες καταστροφές.

Μια τέτοια καταστροφή εξελίσσεται από χτες το μεσημέρι στην Αττική. Αν αυτό γίνεται στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, στο κέντρο του αντιλαϊκού επιτελικού κράτους, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται στη δική μας περιφέρεια, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Απαιτείται η μέγιστη επαγρύπνηση σε όλα τα επίπεδα. Αμεση λήψη μέτρων προστασίας, πρόληψης, ενίσχυσης της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Εμείς οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στην Περιφέρειά μας δίνουμε το "παρών" στον αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και των λαϊκών περιουσιών της περιοχής μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ