ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΕ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Ανείπωτη η καταστροφή, προδιαγεγραμμένο το έγκλημα

Συντρίμμια οι κόποι μιας ζωής στη Μάνδρα

Eurokinissi

Συντρίμμια οι κόποι μιας ζωής στη Μάνδρα
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχιζόταν η πύρινη κόλαση σε Δυτική Αττική και Λουτράκι Κορινθίας, δημιουργώντας σε συνδυασμό με τον καύσωνα συνθήκες ασφυξίας σε όλο το Λεκανοπέδιο. Τα δύο αυτά μεγάλα μέτωπα συνέχιζαν ανεξέλεγκτα το καταστροφικό τους έργο, επιβεβαιώνοντας τον ανύπαρκτο σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας από τον επιλεκτικά ανίκανο κρατικό μηχανισμό σε ό,τι αφορά τα δάση και το βιος του λαού, αλλά ικανότατο όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων.

Και χτες ο εφιάλτης για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης ήταν υπαρκτός, καθώς τα δύο μέτωπα εξελίσσονταν σε περιοχές που υπάρχουν άναρχα κατοικίες, δάσος και επικίνδυνες χημικές βιομηχανίες, διυλιστήρια, εργοστάσια και όλα αυτά μια ανάσα από τους οδικούς άξονες στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει λόγο για «ακραίο φυσικό φαινόμενο», περιγράφοντας μια ...μοιραία κατάσταση λόγω της «κλιματικής κρίσης», μπροστά στην οποία καλεί τον λαό να σηκώσει τα χέρια. Το μέτρο στο οποίο εξαντλεί όλη της την παρέμβαση είναι το γνωστό «τρεχάτε να σωθείτε» του «112» και ας γίνουν στάχτη οι λιγοστοί πνεύμονες πρασίνου.

Την ίδια στιγμή, και χτες στα μεγάλα μέτωπα γινόταν φανερό το έγκλημα της παντελούς απουσίας της πρόληψης των δασών που γίνονται απροσπέλαστα, με συσσωρευμένη τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης, εμποδίζοντας ακόμα και τις όποιες επιχειρήσεις πυρόσβεσης και τα ελάχιστα μέσα να δράσουν αποτελεσματικά.

Κρανίου τόπος

Eurokinissi

Κρανίου τόπος
Το αλαλούμ και η έλλειψη συντονισμού, ως αποτέλεσμα της ανύπαρκτης προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα, κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις «εξοντώνει» στο πεδίο, αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν μπορούν να καλύψουν μέτωπα χιλιομέτρων, ούτε και γνωρίζουν, όπως θα έπρεπε, τις περιοχές που δρουν, ακόμα και το πού βρίσκονται όσες υδατοδεξαμενές υπάρχουν κ.λπ. Αυτά σε συνδυασμό με υποδομές - ρημαδιό, κρουνούς που δεν έχουν νερό, ακατάλληλες μάνικες κ.λπ. είναι όσα ξεχώρισαν και χτες τόσο στα Δερβενοχώρια όσο και στο Λουτράκι.

Με λίγα λόγια, η λογική «κόστους - οφέλους» μετέτρεψε σε κάρβουνο για μια ακόμα χρονιά τεράστιες εκτάσεις, άφησε ξεσπιτωμένους, έβαλε σε τεράστιους κινδύνους εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους δουλειάς.

Ενεργά τα μέτωπα σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι

Οι πολλές εστίες συνεχίστηκαν και χτες και όλο το βράδυ στη Δυτική Αττική στα Δερβενοχώρια, που απείλησαν τη Μάνδρα, περνώντας από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα. Η φωτιά έφτασε στη Νέα Πέραμο, ενώ στο βόρειο τμήμα του πύρινου αυτού μετώπου εφιαλτική ήταν η ανησυχία μην κατευθυνθεί δυτικά και μπει στον πολύπαθο Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, κάτι που προς το παρόν αποφεύχθηκε λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων, αν και εκκενώθηκαν οικισμοί στα συγκεκριμένα όρια.

Εξουθενωμένοι πυροσβέστες στη μάχη στα Δερβενοχώρια

INTIME NEWS

Εξουθενωμένοι πυροσβέστες στη μάχη στα Δερβενοχώρια
Ενεργά μέτωπα υπήρχαν επίσης στη Βλυχάδα στα Μέγαρα, όπου η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών πριν οριοθετηθεί. Επεκτάθηκε προς στο Κανδήλι και δόθηκε εντολή εκκένωσης στη Νέα Ζωή και τη Λεωφόρο Καταδρομών. Ταυτόχρονα δυνάμωσε το μέτωπο της πυρκαγιάς που έκαιγε ανάμεσα σε Οινόη Αττικής και Πάνακτο Βοιωτίας, ενώ στη Μάνδρα σημειώνονταν αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή της Κιάφας.

Στο μέτωπο του Λουτρακίου, όλη τη νύχτα της Τρίτης σημειώνονταν αναζωπυρώσεις που έφτασαν μέχρι το Πανόραμα Αγίων Θεοδώρων, με τον κίνδυνο η φωτιά να ξεφύγει προς την Εθνική Οδό και να απειληθούν ξανά τα διυλιστήρια της «Motor Oil», τα οποία είχαν ζωστεί από πυροσβεστικές δυνάμεις για να μην συμβούν τα χειρότερα. Η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου άνοιγε και έκλεινε ανά τμήματα σε όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ ανακοινώθηκε ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, κηρύχθηκε ο δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων.

Μεγάλη φωτιά στη Ρόδο

Η πυρκαγιά στη Ρόδο, που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, μαινόταν και χτες ανεξέλεγκτη τουλάχιστον σε τέσσερα μέτωπα, προς Εμπωνα, προς Λάερμα, προς Απόλλωνα και προς Προφήτη Ηλία και Σάλακο, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στις δασικές εκτάσεις του νησιού. Επίσης επιστρατεύτηκαν όλα τα μηχανήματα έργου και όλες οι υδροφόρες που βρίσκονται για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και εκτός από τις εκκενώσεις οικισμών εκκενώθηκε προληπτικά και ένα ξενοδοχείο. Αργά το βράδυ δόθηκε εντολή εκκένωσης και του χωριού Απόλλωνα.

Στο Λουτράκι η φωτιά πλησιάζει στη θάλασσα

INTIME NEWS

Στο Λουτράκι η φωτιά πλησιάζει στη θάλασσα
Και άλλες φωτιές εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές στη χώρα. Στην Πτελέα, του δήμου Παρανεστίου Δράμας, στην Ασωπία Βοιωτίας, στην Υάμεια Μεσσηνίας, στην περιοχή Λευκόχωμα στη Λακωνία, σε περιοχή του Αχλαδοχωρίου, στα Γιαννιτσά Πέλλας.


Το μέγεθος της καταστροφής

Καμένα 163.950 στρέμματα

Χάρτης «COPERNICUS» με καμένες έως τώρα εκτάσεις σε Αττική και Κορινθία
Χάρτης «COPERNICUS» με καμένες έως τώρα εκτάσεις σε Αττική και Κορινθία
Με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικους», που με δορυφορική λήψη κάνει τον υπολογισμό των έως τώρα καμένων περιοχών σε Αττική και Κορινθία, αυτές έχουν ως εξής: 114.530 στρέμματα στα Δερβενοχώρια, 35.900 στο Λουτράκι και 13.520 στρέμματα στη Σαρωνίδα. Δηλαδή σύνολο 163.950 στρέμματα.

Ζητάμε συγγνώμη από τους αναγνώστες γιατί στο χτεσινό φύλλο για τον υπολογισμό των ίδιων καμένων περιοχών αντί του σωστού «γύρω στα 130.000 στρέμματα» γράφτηκε εκ παραδρομής «130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», που φυσικά δεν ισχύει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ