ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του λαού και στη μάχη με τις φλόγες

Μέλη του ΚΚΕ βοηθάνε στην κατάσβεση της φωτιάς στα Καλύβια
Μέλη του ΚΚΕ βοηθάνε στην κατάσβεση της φωτιάς στα Καλύβια
Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι νέες καταστροφικές πυρκαγιές μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συνδράμοντας το έργο τόσο της πυρόσβεσης και της προστασίας λαϊκών κατοικιών, όσο και της απομάκρυνσης κατοίκων, στηρίζοντας παράλληλα τους πυροσβέστες στην άνιση μάχη που έδιναν με τις φλόγες λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Με σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει το λαό», το ραντεβού για τα μέτωπα της πυρκαγιάς δόθηκε χτες από νωρίς το μεσημέρι, αφού φαινόταν ότι για μια ακόμα χρονιά ο λαός μένει αθωράκιστος μπροστά σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Αττική.

Οι εθελοντικές ομάδες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συναντήθηκαν στο δημαρχείο Καλυβίων, εκεί χωρίστηκαν σε ομάδες και ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, συνέβαλαν στον απεγκλωβισμό κατοίκων. Την ίδια στιγμή άλλα συνεργεία του Κόμματος και της ΚΝΕ βρέθηκαν σε πυροσβεστικούς σταθμούς και σε άλλα σημεία όπου συγκεντρώνονταν πυροσβέστες προσφέροντας νερά και άλλα απαραίτητα είδη.

Στο Λουτράκι και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, στην πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Καλλιθέα, όπου η πύρινη λαίλαπα κατάπιε λαϊκές κατοικίες και βιοπαλαιστές είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, βρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Αφού ανέδειξε την ανάγκη να κινητοποιηθούν εναέριες και επίγειες δυνάμεις, σημείωσε ότι «επιχειρείται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης και αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Το ΚΚΕ έχει από τον Μάη καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για ουσιαστικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Ξανακαταθέσαμε Ερώτηση πριν δύο μέρες. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα και ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν γνωστές, για την άμεση αντιμετώπιση, την κατάσβεση των πυρκαγιών, την προστασία των δασών μας και των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι εδώ μαζί με τον λαό και να δώσει αυτή τη μάχη που είναι αναγκαία με όλες του τις δυνάμεις».

Ο Γ. Μαρίνος επισκέφτηκε το Γενικό Λύκειο της περιοχής όπου βρήκαν καταφύγιο τα παιδιά που έφυγαν από την κατασκήνωση, επίσης το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του δήμου, της Πυροσβεστικής και των άλλων φορέων, όπου ήταν και οι ηλικιωμένοι από εκκενωμένο γηροκομείο, και οικισμούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστροφής.

Ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής Ανατολικής Αττικής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, βρέθηκε αμέσως στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Καλύβια, μαζί με τα μέλη της ΚΕ Γιώργο Τάτση και Πέτρο Μαρκομιχάλη. Με δήλωση κατήγγειλε ότι την ώρα που ήδη καίγονταν τα πρώτα σπίτια του οικισμού Καλυβίων δεν πετούσε κανένα πτητικό μέσο. «Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και να στείλει τα μέσα που χρειάζονται προκειμένου να προστατεύσει και τις περιουσίες και τις ζωές των κατοίκων», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος.

Στο μέτωπο της φωτιάς από τη μεριά του Σαρωνικού βρέθηκε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ, ενώ στον οικισμό Πέτα Κερατέας ο Μάης Μεντής, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Επίσης, παρέμβαση στον δήμαρχο Λαυρεωτικής για να ενημερωθούν για τα μέτωπα της φωτιάς και την επιχείρηση κατάσβεσης έκαναν ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Ανανιάδης, και ο δημοτικός σύμβουλος Αποστόλης Παμφίλης.

Ο Γιάννης Γκιόκας με τους κατοίκους στον Κουβαρά
Ο Γιάννης Γκιόκας με τους κατοίκους στον Κουβαρά
Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε επίσης στο μεγάλο πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια, στα σύνορα Δυτικής Αττικής και Βοιωτίας, με επικεφαλής τον Χρήστο Τσοκάνη, βουλευτή του ΚΚΕ στη Δυτική Αττική. Μαζί του και οι Αλέξανδρος Κάμπας, Γραμματέας της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, Μπάμπης Θεοδώρου, υποψήφιο δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και Βαγγέλης Γκίνης, υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Για την πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια επικοινωνία είχε με τον Βασίλη Κικίλια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Αφού ενημερώθηκε για το μέτωπο της πυρκαγιάς και τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατευτεί η δασώδης περιοχή που φλέγεται και να ληφθεί κάθε μέτρο προκειμένου να μην επεκταθεί και στην κατοικημένη περιοχή. Επίσης ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ - ΧΑΛΥΨ» στο Καμάρι.

Ο Γιώργος Μαρίνος στο Λουτράκι
Ο Γιώργος Μαρίνος στο Λουτράκι
Μέτρα προστασίας των εργαζομένων απαίτησαν τα συνδικάτα

«Συναγερμός» σήμανε χτες από την πρώτη στιγμή σε εργατικά συνδικάτα της Αττικής, που απαίτησαν από την εργοδοσία και το κράτος μέτρα για την ασφαλή αποχώρηση εργαζομένων από χώρους δουλειάς που βρίσκονταν κοντά στα πύρινα μέτωπα. Επίσης, τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν αμέσως τις όποιες περιπτώσεις εργοδοτικής ασυδοσίας αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Την εκκένωση των επισιτιστικών καταστημάτων και των ξενοδοχείων στις περιοχές που απειλούνταν από τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Σαρωνικού απαίτησε χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Ακόμα απαίτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών στην περιοχή του Σαρωνικού και να δοθεί άδεια από την εργοδοσία στους εργαζόμενους που απειλούνται τα σπίτια τους.

Το ΣΕΤΗΠ απαίτησε να μην ανατεθεί καμιά εργασία σε κανέναν εργαζόμενο στις τηλεπικοινωνίες, στις περιοχές που πλήττονται, και με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους να μεταφερθούν όποιοι συνάδελφοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Χωρίς καμία καθυστέρηση να εκκενωθούν σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα και αποθήκες στις περιοχές που απειλούνται από τη μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής», απαίτησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων. Επίσης, να δοθούν ειδικές άδειες από την εργοδοσία σε όσους εργαζόμενους απειλούνται τα σπίτια τους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αντί για πυροπροστασία... έκλεισε τα πάρκα!

Να ανοίξουν χωρίς χρονικούς περιορισμούς και με ενισχυμένα μέτρα, απαίτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Κι ενώ οι χτεσινές πυρκαγιές έδειχναν για μια ακόμα φορά τα τεράστια κενά στη δασοπυρόσβεση και στην πρόληψη, τις προηγούμενες μέρες η Περιφέρεια Αττικής, μέσα στον καύσωνα, έκανε το αδιανόητο: Αντί να πάρει μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας... έκλεισε τα πάρκα στο όνομα του κινδύνου από πυρκαγιά! Και μάλιστα την ίδια μέρα... εν μέσω καύσωνα άναψε πράσινο φως για δουλειά την Κυριακή στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

Ετσι με μια απαράδεκτη απόφαση έκλεισε το Σαββατοκύριακο το Πάρκο Τρίτση (η απαγόρευση για το οποίο συνεχίστηκε χτες), το Πεδίον του Αρεως, τον Λόφο Φινοπούλου και το Αττικό Αλσος.

«Να ανοίξουν χωρίς χρονικούς περιορισμούς όλα τα πάρκα για τον λαό της Αττικής με ενισχυμένα μέτρα πυροπροστασίας», απαίτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ σε tweet της επισήμανε:

«Υστερα από το απαράδεκτο κλείσιμο των πάρκων της Αττικής που αποφασίστηκε για το Σαββατοκύριακο 15-16/7, αντί να εκδοθεί από την Περιφέρεια Αττικής μία απόφαση που να ενισχύει τα μέτρα πυροπροστασίας σε όλο τον νομό και κυρίως για τα πάρκα που οι κάτοικοι τα έχουν ανάγκη ώστε να βρουν μια ανάσα δροσιάς μέσα στις συνθήκες του καύσωνα, έρχεται νέα - απαράδεκτη απόφαση που κρατάει εκ νέου κλειστό το Πάρκο Τρίτση σχεδόν για όλη την αυριανή μέρα.

Η περιφερειακή διοίκηση Πατούλη συνεχίζει την εφαρμογή του άθλιου δόγματος της "ατομικής ευθύνης", το οποίο έχει αποτύχει προ πολλού. Τα ελάχιστα πάρκα της Αττικής αποτελούν πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής για τις λαϊκές οικογένειες, ανάσα ίσκιου και δροσιάς σε συνθήκες ζέστης. Το κλείσιμό τους δεν προστατεύει ευπαθείς ομάδες, δεν δίνει ανάσα σε όσους την αναζητούν αυτές τις μέρες.

Ομολογούν πως αδυνατούν να προστατέψουν ένα περιφραγμένο πάρκο έκτασης περίπου 1.000 στρ. βρίσκοντας ως μοναδική λύση το κλείσιμό του!

Είναι πρόκληση! Να ανοίξουν χωρίς χρονικούς περιορισμούς όλα τα πάρκα για τον λαό της Αττικής με ενισχυμένα μέτρα πυροπροστασίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε»

Στην «κλιματική κρίση» και τον «στρατηγό άνεμο» επέρριψε τις ευθύνες για τις νέες καταστροφικές πυρκαγιές ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Ισχυρίστηκε ότι «ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να περιορίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές», επιβεβαιώνοντας πως το «πανταχού παρόν» αστικό κράτος όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι «ανίκανο» και αργοκίνητο όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες που θεωρούνται κόστος και μπαίνουν στο ζύγι του «κόστους - οφέλους».

Ενώ στη γνωστή λογική που παρουσιάζει ως πρόληψη το «τρεχάτε να σωθείτε», κάλεσε τους πολίτες «να υπακούν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας» λέγοντας ότι «το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος».

Εδωσε δε και άλλη μία σειρά από κούφιες διαβεβαιώσεις ότι «ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», όταν η πείρα δείχνει τεράστιες καθυστερήσεις και πληρωμές στο υποπολλαπλάσιο της ζημιάς.

Ετοιμάζοντας, τέλος, για τα χειρότερα μπρος στην ένδεια υποδομών, προσωπικού και μέσων, είπε ότι «φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες», κατέληξε ζητώντας από τον λαό να συμβιβαστεί με τα χειρότερα στα οποία οδηγεί η πολιτική που έχει διαχρονικά διαλύσει την πυρόσβεση και δασοπροστασία, ενώ αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως την «πίσω αυλή» του κεφαλαίου και των «επενδυτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ