ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βρετανία και ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στη γέφυρα Κερτς, λέει η Ρωσία

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε αποχώρηση από τη Συμφωνία για τα σιτηρά

Από το χτύπημα στη γέφυρα του Κερτς

VALIDATED UGC VIA OSTOROZHNO N

Από το χτύπημα στη γέφυρα του Κερτς
Νέο χτύπημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην εμβληματική για τη Ρωσία γέφυρα Κερτς στην Κριμαία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για ακόμη μια φορά για «διεθνή» και «δυτική» τρομοκρατία, προετοιμάζοντας το έδαφος περαιτέρω κλιμάκωσης, που μπορεί να οδηγήσει και σε μια άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Από την έκρηξη στη γέφυρα σκοτώθηκε ένα ζευγάρι που περνούσε με το αυτοκίνητό του, ενώ η κόρη του τραυματίστηκε σοβαρά. Ο ουκρανικός στρατός άφησε να εννοηθεί πως η Ρωσία ήταν πίσω από την επίθεση, όμως ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας επιτέθηκαν στη γέφυρα με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιφανείας.

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να καταστρέψει την ανώτατη ηγεσία «τρομοκρατικών σχηματισμών», όπως τη χαρακτήρισε, μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, κατηγόρησε την Ουκρανία για την επίθεση στη γέφυρα, με τη συνδρομή της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

«Η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας πραγματοποιήθηκε από το καθεστώς του Κιέβου. Το καθεστώς αυτό είναι τρομοκρατικό και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας διεθνούς ομάδας οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε και συμπλήρωσε πως «οι αποφάσεις λαμβάνονται από Ουκρανούς αξιωματούχους και τον στρατό με την άμεση συμμετοχή αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και πολιτικών. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι επικεφαλής μιας τρομοκρατικής κρατικής δομής».

Ο Λ. Σλούτσκι, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ανέφερε την εμπλοκή της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) καθώς και δημοσιεύματα που εμπλέκουν την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας (MI6) στην ανατίναξη της γέφυρας.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναχαίτισε επίθεση της Ουκρανίας με 9 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας θαλάσσης κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από τη θάλασσα, πέντε αναχαιτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιφανείας νερού καταστράφηκαν μακριά από την ακτή, σύμφωνα με τον Ρώσο κυβερνήτη της πόλης.

Η Ουκρανία δεν αναλαμβάνει σχεδόν ποτέ δημοσίως την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας ή σε υπό ρωσικό έλεγχο εδάφη στην Ουκρανία, αλλά τους τελευταίους μήνες δηλώνει ότι η καταστροφή στρατιωτικών υποδομών της Ρωσίας βοηθά την αντεπίθεση.

Την ίδια μέρα ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας του Μπέλγκοροντ υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυραύλους Grad τη ρωσική πόλη Σεμπέκινο, μόλις 5 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία, σκοτώνοντας μια γυναίκα που έκανε ποδήλατο, ενώ βομβαρδίστηκαν επίσης άλλοι δύο οικισμοί, χωρίς θύματα. Τον Μάη και τον Ιούνη στο Μπέλγκοροντ σημειώθηκαν μάχες, όταν μέλη μιας φιλοουκρανικής ένοπλης οργάνωσης, αποτελούμενης από Ρώσους, πέρασαν τα σύνορα και συγκρούστηκαν με τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η Μόσχα τερματίζει τις συμφωνίες για τα σιτηρά

«Οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας δεν ισχύουν πλέον», καθώς το μέρος της συμφωνίας που αφορά τη Ρωσία δεν έχει εκπληρωθεί, ανακοίνωσε χτες στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας πως στις 17 Ιούλη έληγε η ισχύς τους.

Η αποχώρηση από τη Συμφωνία σημαίνει ότι αποσύρονται οι ρωσικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, περιορίζεται ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος που είχε δημιουργηθεί για τα πλοία και διαλύεται το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Σ. Ραμαφόζα, υπογράμμισε επίσης πως «ο βασικός στόχος, η παράδοση σιτηρών στις χώρες που έχουν ανάγκη, κυρίως στην αφρικανική ήπειρο, δεν υλοποιήθηκε». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Σιτηρών είπε: «Ο τερματισμός της συμφωνίας για τα σιτηρά δεν είναι κρίσιμος για τη Ρωσία, έφερε μόνο κακό και τίποτα καλό. Η ρωσική αγορά σιτηρών μόνο θα ωφεληθεί από τον τερματισμό της συμφωνίας σιτηρών».

Παράλληλα, η ρωσική ένωση εξαγωγών σιτηρών Rusgrain ανακοίνωσε ότι τα μέλη της σχεδιάζουν να συνεχίσουν την προμήθεια των πελατών τους με ρωσικά σιτηρά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε πως οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ρωσίας θα συνομιλήσουν για το θέμα, όπως και ο ίδιος με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η ΕΕ καταδίκασε την αποχώρηση της Ρωσίας, λέγοντας πως «θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια».

Πούτιν: Η Ρωσία έχει απόθεμα βομβών διασποράς

Η ουκρανική αντεπίθεση «δεν είναι επιτυχής» και «όλες οι προσπάθειες του εχθρού να διαπεράσει την άμυνά μας δεν ήταν επιτυχείς καθ' όλη τη διάρκεια της επίθεσης», ισχυρίστηκε προχτές ο Βλ. Πούτιν.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ρωσία διαθέτει «επαρκές απόθεμα διαφόρων ειδών βομβών διασποράς» και ότι η Μόσχα δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη, αλλά «διατηρεί το δικαίωμα» να τις χρησιμοποιήσει εάν τα πυρομαχικά αυτά χρησιμοποιηθούν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Τα πυρομαχικά διασποράς των ΗΠΑ έχουν ήδη φτάσει σε ουκρανικό έδαφος, όπως επιβεβαίωσε η Ουάσιγκτον την περασμένη βδομάδα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε επίσης στην κρατική τηλεόραση ότι δεν βλέπει «τίποτα κακό» στο να εξετάζουν Ρώσοι ειδικοί τον αιχμαλωτισμένο δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό και τους πυραύλους, όπως οι βρετανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow».

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία διαγκωνίζονται ως «μεσολαβητές»

Για εγγυήσεις για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ κάνουν λόγο Βρυξέλλες και Μόσχα

Εντείνουν τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο η ΕΕ και οι ΗΠΑ στη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη θέση τους στον Νότιο Καύκασο έναντι της Ρωσίας.

Με φόντο τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη βδομάδα, του μοναδικού δρόμου που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, συναντήθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχ. Αλίεφ, και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, με διαμεσολαβητή τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Τα δύο κράτη βρίσκονται σε συχνές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για υπογραφή συνθήκης ειρήνης, για καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων, το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τους δρόμους διασύνδεσης κ.ά. Ο ορεινός θύλακας ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, όμως οι περίπου 120.000 κάτοικοί του είναι αρμενικής καταγωγής. Η Αρμενία λέει ότι με την προτεινόμενη ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να παρασχεθούν ειδικά δικαιώματα στους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.

Η ΕΕ προτρέπει επίσης το Αζερμπαϊτζάν να συνομιλήσει απευθείας με τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ - που αυτοχαρακτηρίζονται αυτόνομη περιοχή - ώστε να οικοδομηθεί «εμπιστοσύνη», κάτι που το Μπακού απορρίπτει.

Εκτός από την ΕΕ, και οι ΗΠΑ πιέζουν επίσης τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία. Την Τετάρτη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, κάλεσε τον Αζέρο Πρόεδρο να ανοίξει τον διάδρομο Λατσίν και να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στο μεταξύ, και η Ρωσία ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι σκοπεύει να οργανώσει μια τριμερή συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ και θα μπορούσε να ακολουθήσει μια σύνοδος κορυφής στη Μόσχα, για υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Αναπόσπαστο μέρος αυτού του συμφώνου θα πρέπει να είναι «οι αξιόπιστες και σαφείς εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ» αλλά και η εφαρμογή των τριμερών συμφωνιών μεταξύ της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας το 2020 για κατάπαυση του πυρός και δρόμους διασύνδεσης της περιοχής.

Ταυτόχρονα το Μπακού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των τριμερών συμφωνιών του 2020 και «δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει» την Αρμενία να παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στις αυτονομιστικές δυνάμεις του θύλακα. Σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν, οδηγοί που εργάζονταν για τον αρμενικό Ερυθρό Σταυρό φέρεται να έκαναν λαθρεμπόριο προϊόντων, κάτι που απορρίπτει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας, η Ρωσία ανέπτυξε περίπου 2.000 στρατιώτες κοντά στον διάδρομο Λατσίν. Αξιωματούχος των αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ κάλεσε πριν από μέρες τη Ρωσία να «εγγυηθεί την ελεύθερη κυκλοφορία» στον δρόμο αυτό.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κριτική Βούτσιτς σε βάρος της κυβέρνησης στην Πρίστινα

Την αδιαφορία του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Αλμπιν Κούρτι, για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και την άποψη των ΗΠΑ σε βάρος του τόνισε χτες σε συνέντευξή του στη σερβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Pavlovic Today» ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος συνεχίζει την πολιτική παράλληλης προσέγγισης με Δύση, ΝΑΤΟ και Ρωσία.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε στη συνάντηση που αναμένεται να έχει τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από δικό του αίτημα. Οπως εξήγησε, η συνάντηση αυτή θα έχει ως βασικό θέμα την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε εκδοθεί με το τέλος της ΝΑΤΟικής επέμβασης, τον Ιούνη του 1999, στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει «ευθύνη για την κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια». Αναφέρθηκε στα ζητήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ιδιαίτερα «την άμεση πίεση» και τον εξαναγκασμό που υφίσταται από τις κοσοβάρικες αρχές λέγοντας ότι «αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στην περαιτέρω συρρίκνωση του σερβικού πληθυσμού». Υποστήριξε πως συνιστά «μια μορφή εθνοκάθαρσης στην αυγή του 21ου αιώνα».

Εκτίμησε ότι είναι «πλέον ξεκάθαρο» πως ο Κούρτι «δεν θα αλλάξει την πολιτική του γι' αυτό και είναι κρίσιμη η συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ