ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«Στο πόδι» ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία εν μέσω καύσωνα

Καθημερινές παρεμβάσεις για να μπλοκαριστεί η έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους

Σε εργοτάξια στην Πάτρα
Σε εργοτάξια στην Πάτρα
Συνεχίστηκαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι παρεμβάσεις των συνδικάτων σε μια σειρά χώρους δουλειάς για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, αφού όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ακόμα και τα «υποχρεωτικά μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων, παραμένουν «κενό γράμμα», με την εργοδοσία να αξιοποιεί στο έπακρο την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Οπως φάνηκε, ακόμα και τις ώρες αιχμής του κύματος καύσωνα εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν εκτεθειμένοι σε πολύ μεγάλη θερμική καταπόνηση, όπως π.χ. οικοδόμοι, εργαζόμενοι στον κλάδο του Μετάλλου, διανομείς κ.λπ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου της Αθήνας, με τη δημοτική αρχή να κάνει επίδειξη εργοδοτικής ασυδοσίας σε ένα από τα εμβληματικά της έργα, τον «μεγάλο περίπατο». Πιο συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο χρειάστηκε η παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για να σταματήσουν όταν ήδη ο υδράργυρος χτυπούσε κόκκινο. Το Συνδικάτο καταγγέλλει «την εταιρεία "ΘΕΜΕΛΗ" που ανάγκασε τους εργάτες σε συνθήκες καύσωνα να δουλέψουν, αλλά και τον δήμο Αθηναίων που αφήνει τους εργολάβους να κάνουν ό,τι θέλουν, καταπατώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας».

«Μεγάλος Περίπατος»: Δημοτική αρχή Αθήνας και εργολάβοι εκθέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους
«Μεγάλος Περίπατος»: Δημοτική αρχή Αθήνας και εργολάβοι εκθέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους
Ο δήμος Αθηναίων, τονίζει το Συνδικάτο, «έχει σπαταλήσει εκατομμύρια από τους φόρους των δημοτών για αυτό το έργο που, εδώ και δύο χρόνια, έχει μετατρέψει το κέντρο σε "βάσανο" για τους δημότες. Τώρα ξαφνικά βιάζονται να το τελειώσουν γιατί πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές». «Τους λέμε ότι δεν θα "τελειώσουν" τους εργαζόμενους για να κόψουν αυτοί τις κορδέλες τους. Θα μας βρίσκουν απέναντί τους όταν θα πιέζουν τους εργάτες να δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να φτιάξουν ένα όμορφο προεκλογικό προφίλ», υπογραμμίζει.

Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας παρενέβη αποφασιστικά και διέκοψε τις εργασίες σε τμήμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπου η εργοδοσία των ναυπηγείων «σε συνεργασία με την εργολαβική εταιρεία "Temika ltd", σε συνθήκες καύσωνα (...) κρατούσαν 22 εργολαβικούς εργαζόμενους για εργασία στο πλοίο "MT Jane" σε συνθήκες που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι πολύ υψηλός», ενώ βάσει της υπουργικής απόφασης θα έπρεπε να είχαν σταματήσει οι εργασίες από τις 12 το μεσημέρι, κάτι το οποίο ίσχυσε για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ναυπηγείο, μόνιμους και εργολαβικούς.

Το Συνδικάτο έκανε καταγγελία στο Β' Λιμενικό Τμήμα Ελευσίνας και οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από την εργασία τους και αποσύρθηκαν σε container εντός των ναυπηγείων στις 14.20, ενώ λίγο αργότερα αποχώρησαν και από τον χώρο του ναυπηγείου. Ακόμα το Συνδικάτο απαίτησε να επιβληθεί «πρόστιμο 44.000 ευρώ (2.000 ευρώ για κάθε έναν από τους 22 εργαζόμενους) στην επιχείρηση "Temika ltd" όπως προσδιορίζεται στα σχετικά άρθρα του ν.3996/2011 (Α' 170) και ό,τι άλλο προσδιορίζεται από τη σχετική νομοθεσία. Απαιτούμε τώρα την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών για να εφαρμοστούν τα μέτρα και να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων».

Την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής κατόπιν καταγγελιών από εργαζόμενους της «Skroutz Last Mile» για ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο hub (κέντρο διανομής), που βρίσκεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ταχυμεταφορών στον Βοτανικό, προχώρησε σε παρέμβαση στην εργοδοσία μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας και απαίτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Οι καταγγελίες αφορούσαν την ακαταλληλότητα του χώρου για φόρτωση, εκφόρτωση πολλών οχημάτων σε μικρό χώρο εσωτερικό, όχι σε ράμπες, με προβλήματα εξαερισμού, που συνωστίζονται πολλά οχήματα και εργαζόμενοι. Η κατάσταση με τις υψηλές θερμοκρασίες γινόταν ακόμα χειρότερη, με δεδομένο ότι ο χώρος δεν κλιματίζεται.

Ακόμα τις προηγούμενες μέρες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, έκαναν:

Το Συνδικάτο Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών νομού Αττικής στα εργοστάσια «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ», TASTY, ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, ΔΕΛΤΑ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, απαιτώντας να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Το Σωματείο των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού μαζί με εργαζόμενους αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης προκειμένου να παρθούν μέτρα προστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών (σκίαστρα, καπέλα, αντηλιακά, κλιματιζόμενο χώρο, χώρο εστίασης, παροχή δροσερού νερού). Ακόμα απαίτησαν να κλείσουν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι για την προστασία εργαζομένων και επισκεπτών.

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας σε εργολαβίες στο Φυσικό Αέριο της Αμφισσας και στους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών, οι οποίοι έκλεισαν.

Επειτα από τηλεφωνική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στη ΔΕΥΑΛ απομακρύνθηκαν 2 ευπαθή άτομα που εργάζονταν σε έργα εξωτερικού χώρου, ενώ 2 συνεργεία σταμάτησαν τις εργασίες τους νωρίτερα.

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στη «UNIPACK» σταματώντας την απογευματινή βάρδια, ενώ στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας μετά από παρέμβαση του σωματείου γίνονταν συχνά διαλείμματα.

Εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων της Μεσσηνίας στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη διενέργεια ελέγχων τήρησης των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Συνθήκες κόλασης στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Τις τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους εκατοντάδες εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο κλιμάκιο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου (ΕΙΥΗ), που περιόδευσε στον χώρο το πρωί του Σαββάτου.

Οπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι και επιβεβαίωσε το κλιμάκιο της Ενωσης στην περιοδεία, οι συνθήκες λόγω καύσωνα γίνονται ανυπόφορες, με θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου, με τα air condition του αεροδρομίου να μη δουλεύουν. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν με ανεμιστηράκια γραφείου να δροσιστούν και να βγάλουν το 8ωρο, ενώ υπήρξαν περιστατικά λιποθυμιών εργαζομένων και τουριστών τις προηγούμενες μέρες. Ιδιαίτερα στο τμήμα διαλογής αποσκευών, οι θερμοκρασίες, όπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι, αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Στο συγκεκριμένο τμήμα που είναι στο υπόγειο βρίσκονται τα μηχανήματα των κλιματιστικών του αεροδρομίου που βγάζουν τον ζεστό αέρα και κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση.

Παράλληλα, οι συνθήκες εντατικοποίησης σε κάποια πόστα να χτυπάνε κόκκινο από το πρωί. Οπως τόνισαν: «Μέσα σε ένα 8ωρο πρέπει να εξυπηρετήσουμε 90 πτήσεις. Πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε ούτε διάλειμμα να κάνουμε. Ενα άτομο βγάζει τη δουλειά 3 και 4 ατόμων. Φορτώνουμε ακατάπαυστα τα αεροπλάνα μέσα στον ήλιο. Ενώ πριν μερικές μέρες κάλεσαν άτομα από τη διαλογή αποσκευών για να κάνουν τη δουλειά πισταδόρου χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί, αφού δεν έφταναν οι πισταδόροι», σημείωσαν οι εργαζόμενοι.

Στη συζήτηση αναδείχτηκαν επίσης οι μισθοί - ψίχουλα των 740 ευρώ, με τις βραδινές ώρες να πληρώνονται έξτρα 0,50 λεπτά την ώρα.

Το κλιμάκιο της ΕΙΥΗ με επικεφαλής τον Ανδρέα Σπυριδάκη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτες οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα. Χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων, και παρά το ότι εκδόθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις, θυσιάζεται για ακόμα μια φορά η ασφάλεια των εργαζομένων για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν την πάλη στον χώρο δουλειάς, τονίζοντας ότι η ΕΙΥΗ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.

Στην Πάτρα

Σε μεγάλο οικοδομικό εργοτάξιο της πολυεθνικής «TEN BRINKE», που εκτελούσε εκτεταμένες εργασίες στην πρώην ΑΒΕΞ για την κατασκευή εμπορικού κέντρου, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων κ.ά. συνδικαλιστές απαίτησαν να σταματήσουν αμέσως τα έργα που εκτελούνταν.

Φορτηγά, γερανοί, εκσκαφείς, τρυπάνια, παρά το ότι ήταν Σάββατο και υπήρχε μεγάλη ζέστη, δούλευαν ασταμάτητα. Μάλιστα, διαπιστώθηκε απ' την παρέμβαση των συνδικαλιστών ότι δεν υπήρχε άδεια για τις εργασίες τη συγκεκριμένη μέρα (βάσει της νομοθεσίας), με τη δικαιολογία απ' την πλευρά της εργοδοσίας ότι αυτή δεν χρειάζεται απ' την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ όπως διαπιστώθηκε δεν υπήρχαν έγγραφα για τον τρέχοντα μήνα (για το αν έχουν δοθεί τα αναγκαία ρεπό), ώστε να δουλεύει το εργοτάξιο τη συγκεκριμένη μέρα, αλλά και για το αν δίνονται υπερωριακές αμοιβές.

«Οι εργάτες έχουν δικαιώματα και πρέπει να τηρούνται, όπως η τήρηση της ΣΣΕ που υπέγραψε η Ομοσπονδία και θέλουμε αυτά να γίνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων και στις οικοδομές», σημείωσε απευθυνόμενος στους οικοδόμους που συγκεντρώθηκαν στον χώρο, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Δημήτρης Αγγελόπουλος. Απαίτησε να τηρούνται τα ρεπό, τα ωράρια και η μισθοδοσία των εργαζομένων.

«Θα είμαστε εδώ, κάθε στιγμή, όποτε και όταν χρειάζεται για να τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, προσθέτοντας ότι ο αγώνας του συνδικαλιστικού φορέα δεν περιορίζεται εκεί, αλλά συνεχίζεται για να καταργηθούν και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των έως και σήμερα κυβερνήσεων.

Στη Θεσσαλία

Στη Μαγνησία, τις προηγούμενες μέρες παρεμβάσεις έγιναν σε βιομηχανίες του Μετάλλου αλλά και σε αποθήκες logistic, από αντιπροσωπεία συνδικαλιστών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Γιώργο Κουτσινάρη, και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Παναγιώτη Τσιτσιρίκη.

Στη Λάρισα, όπου την Πέμπτη έγινε και η απόλυση συνδικαλιστή ο οποίος διεκδίκησε μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, έγινε την Παρασκευή και χτες παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και μαζική εξόρμηση στη ΒΙΟΜΕΤ από την Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας, με σκοπό να παρθεί πίσω η απόλυση.

Παράλληλα, κάτω από την παρέμβαση της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου και του Συνδικάτου Οικοδόμων, επιβλήθηκε η διακοπή της εργασίας μετά τις 12 το μεσημέρι σε δεκάδες χώρους, όπως στο εργοτάξιο Αρμός, σε γιαπιά και σε εργοστάσια μετάλλου.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πήρε και το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού Λάρισας, ειδικά για τους διανομείς. Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν, αλλά και για άλλα ζητήματα όπως η ΣΣΕ, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση, σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Παρεμβάσεις έγιναν και σε εργασιακούς χώρους των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ