ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
«Γιαλαντζί» οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Το επικοινωνιακό μπαράζ που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της - μιλώντας για «αυξήσεις» στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο, κρύβοντας το διαχρονικό πετσόκομμα των μισθολογικών αποδοχών - κάνει θρύψαλα η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) με αναλυτική ανακοίνωσή της και με συγκεκριμένα στοιχεία.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας» δεν αποτελεί νέο μισθολόγιο. «Δεν μιλάμε για αυξήσεις», τονίζει, «αλλά για κοροϊδία και εμπαιγμό, σε μια προσπάθεια να μας γλυκάνει τη χασούρα και την κατακρεούργηση των μισθών μας, γιατί μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν τα 70 ευρώ που δίνει εφάπαξ σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο (έτσι δεν επιδρούν πολλαπλασιαστικά στις ωριμάνσεις, οι δε αυξήσεις στα επιδόματα παιδιών δεν επηρεάζουν τον υπολογισμό των συντάξεων)».

Και τονίζει χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση προσπαθεί με ψέματα να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι «οι περικοπές που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν από 20% έως και 53%!».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι διατηρούνται άθικτες όλες οι βασικές απώλειες που έχουμε μέχρι σήμερα (χωρίς να υπολογίζουμε τις απώλειες από άλλα επιδόματα).

Αυτές είναι:

  • 15.600 ευρώ οι μέχρι τώρα απώλειες από τον 13ο και 14ομισθό, που πετσοκόπηκαν στο σύνολό τους τα χρόνια 2013-2023.
  • 4.000 ευρώ οι μέχρι τώρα απώλειες για το 1ο μισθολογικό κλιμάκιο 2016-2017, που κλάπηκε με το μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, κλοπή που αφήνεται άθικτη τόσα χρόνια.
  • 2.112 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης, το χαράτσι δηλαδή που επιβλήθηκε υποτίθεται για την καταπολέμηση της ανεργίας.
  • 18.576 ευρώ για τις κατηγορίες Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΥΕ και ΔΕ), με την επανακατάταξή τους.

Στα παραπάνω, η Ομοσπονδία προσθέτει και τις απώλειες από πληθωρισμό, την αύξηση επιτοκίων στεγαστικών δανείων κ.λπ., τη φοροληστεία, τα χαράτσια σε υγεία κ.ά.

Ακόμα αναφέρεται στους νόμους που προώθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συνέβαλαν στο πετσόκομμα των μισθολογικών αποδοχών: Οι βασικοί χαμηλοί μισθοί των 780 (ΥΕ), 858 (ΔΕ), 1037 (ΤΕ) και 1092 (ΠΕ) ευρώ διατηρούνται ίδιοι από το 2011, με το μισθολόγιο του ν.4024/2011, δηλαδή το μισθολόγιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ/Γ. Παπανδρέου, με τις δεύτερες περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό (οι οποίοι καταργήθηκαν εντελώς από 01/01/2013 με τον ν. 4093/2012 της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ/Σαμαρά - Βενιζέλου), με την κατάργηση της οικογενειακής παροχής (συζύγου) για τους έγγαμους υπαλλήλους (35 ευρώ) που διατηρήθηκε και στη συνέχεια μέχρι και σήμερα, την επιβολή των εισφορών αλληλεγγύης και για την καταπολέμηση της ανεργίας (2% στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή 16 ευρώ/μήνα στα 780), άλλων κρατήσεων - χαρατσιών κ.λπ. (ν. 3986/11, 3996/11 κα), που διατηρούνται και αυτά μέχρι σήμερα κ.λπ.

Με τον ν. 4354/2015 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) διατηρήθηκαν οι περικοπές των δύο μισθών, του 13ου και 14ου, και όπως αναφέρθηκε παραπάνω κλάπηκε το πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο για τα έτη 2016-2017 και πετσοκόψανε τη μισθολογική εξέλιξη των ΥΕ και ΔΕ κατηγοριών.

Περαιτέρω προσθέτει πως η κυβέρνηση αφήνει αναλλοίωτη τη σύνδεση των μισθών με τη στοχοθεσία και την αντιδραστική αξιολόγηση με την προοπτική χορήγησης «μπόνους» στους υπαλλήλους που πετυχαίνουν ποσοτικοποιημένους στόχους, ώστε να βαθύνει ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης σε εργαλείο εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου και μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ενώ χαρακτηρίζει ως προκλητική την αύξηση επιδόματος θέσης ευθύνης στο 30%, η οποία ενισχύει κατά κύριο λόγο τα υψηλόβαθμα στελέχη που θα υλοποιήσουν την αντιλαϊκή πολιτική. Επιπρόσθετα σημειώνει πως η διατήρηση του αφορολόγητου στα 8.636 ευρώ για τον εργαζόμενο χωρίς παιδιά, που αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων, θα «κλέψει» μέσω της εφορίας περίπου 170 ευρώ από τα 600 ευρώ που θα λάβει καθαρά ως «αύξηση» τον χρόνο. Οσο για το υπόλοιπο 50% που έχουν 1 έως 4 παιδιά, το συνολικό «κέρδος» που θα έχουν είναι πολύ πίσω από τις συνολικές απώλειες που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια που είχε μειωθεί.

Η ΟΣΥΑΠΕ δηλώνει ότι στην επίθεση αυτή η μόνη απάντηση είναι ο αγώνας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Και προβάλλει αιτήματα όπως: Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Κατάργηση της διάκρισης που υπάρχει στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων των κατηγοριών ΔΕ-ΥΕ και ΠΕ-ΤΕ. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας κ.ά.

Στάση εργασίας στο Δημόσιο αύριο

Στο μεταξύ, στάση εργασίας (έναρξη ωραρίου έως 11 π.μ.) αύριο Τετάρτη 19 Ιούλη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο για τις μισθολογικές ρυθμίσεις, το οποίο «μετά από 14 χρόνια μειώσεων κατά 40% των μισθών στο Δημόσιο, κατάργηση των δώρων κ.λπ. δίνει "αυξήσεις" - κοροϊδία της τάξης των 40-50 ευρώ μηνιαίως».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «NEXI»
Απεργία σήμερα ενάντια στις απολύσεις και το τσεκούρωμα δικαιωμάτων

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη απεργία και τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας σήμερα, στις 10 π.μ., απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Nexi» (πρώην «First Data») απαιτώντας να μη γίνει καμιά απόλυση, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να μη χαθεί κανένα υφιστάμενο δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιούνη η εταιρεία «Nexi Processing Services Greece» ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι μέχρι τέλος του έτους θα προχωρήσει σε 310 απολύσεις - σχεδόν το μισό προσωπικό της εταιρείας - καθώς μετά από διαγωνισμό δεν της ανατέθηκε εκ νέου το κύριο έργο της εταιρείας από την ALPHA BANK. Το έργο ανατίθεται πλέον σε δύο εταιρείες, τη «Mellon Technologies» και την «Telecroft». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Nexi», δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να καταθέσουν «αίτηση ενδιαφέροντος» για τη μεταφορά τους στις δύο ανάδοχες εταιρείες και σε περίπτωση που επιλεγούν από τους νέους εργοδότες, θα πρέπει να παραιτηθούν από τον υφιστάμενο εργοδότη («Nexi Processing») και να υπογράψουν νέα σύμβαση με τον νέο εργοδότη, χάνοντας έτσι όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από την προϋπηρεσία τους. Ως κίνητρο θα δοθεί ένα χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στη νόμιμη αποζημίωση και το οποίο, ανάλογα και με το ύψος του, θα δοθεί τμηματικά (ένα ποσό από τον υφιστάμενο εργοδότη και ένα ποσό από τον νέο εργοδότη σε δόσεις). Οι εργαζόμενοι που δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον ή δεν επιλεγούν θα απολυθούν έως τις 31/12/2023, ημερομηνία που θα σταματήσει η λειτουργία του έργου.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις το Σωματείο απαιτεί:

- Να μη γίνει καμία απόλυση

- Να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις ανάδοχες εταιρείες εφόσον το επιθυμούν με τους ίδιους όρους που ισχύουν τώρα μέσω της επιχειρησιακής σύμβασης που έχει υπογραφεί (μισθοί, χρόνια προϋπηρεσίας, ticket κ.λπ.).

- Οσοι δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στις ανάδοχες εταιρείες, να μεταφερθούν σε άλλες θέσεις.

- Να αποσυρθεί η «αποζημίωση σε μορφή bonus». Από τη στιγμή που ένας εργαζόμενος θα μεταφερθεί σε άλλον εργοδότη, ο νέος εργοδότης θα αναλάβει και την ευθύνη της πλήρους αποζημίωσης σε περίπτωση μελλοντικής απόλυσης.

Αναδεικνύοντας την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στην απεργία σημειώνει: «Μετά από την τρίτη κατά σειρά συνάντηση και αφού η διοίκηση αναμάσησε ό,τι έχει ενημερώσει μέχρι τώρα, χωρίς να δίνει την παραμικρή εγγύηση για τίποτα, ήρθε η ώρα να δείξουμε την πραγματική μας δύναμη! Την Τρίτη 18/7 κατεβαίνουμε σε 24ωρη απεργία! Κλείνουμε λάπτοπ, κατεβάζουμε ακουστικά, σταματάμε την παραγωγή!

Η διαπραγμάτευση δεν έχει κανένα νόημα αν όλοι μας, ενωμένοι, δεν βγούμε στον δρόμο του αγώνα, αν δεν κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Την Τρίτη θα σταματήσουμε την υπηρεσία και θα τους αναγκάσουμε να κάτσουν στο τραπέζι κάνοντας δεκτά τα αιτήματά μας. Να πιέσουμε το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει άμεσα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, όπως οφείλει!».

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή απαιτώντας να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απεργούν αύριο στα εργοτάξια της γραμμής 4 του Μετρό

Απεργία στις εταιρείες «AVAX» και «ΕΡΕΤΒΟ» στα εργοτάξια της γραμμής 4 του Μετρό για αύριο Τετάρτη 19 Ιούλη έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Οπως τονίζει το Συνδικάτο, «διεκδικούμε να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για το κύμα καύσωνα αυτής της περιόδου. Δεν μπορεί τον 21ο αιώνα να εκτίθενται εργαζόμενοι μέσα στο λιοπύρι, να κινδυνεύουν από λιποθυμίες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Με όπλο την ενότητα, την οργάνωση στο συνδικάτο μας και την αποφασιστικότητα που έχει ο οικοδόμος, έχοντας απέναντί μας την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα κόμματα που τους στηρίζουν, προχωράμε δυναμικά για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, δροσερούς χώρους για συχνά διαλείμματα από τον καύσωνα, εξασφάλιση δροσερού νερού (ψύκτης), αποζημίωση του ημερομισθίου στο 100% όταν δεν πραγματοποιούνται εργασίες λόγω υψηλής θερμοκρασίας.

Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 π.μ. έξω από τα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρίας ΕΡΕΤΒΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ